- Reaction score
- 21.634
Για τον ίδιο λόγο που δυσκολεύονται πολύ και οι φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών: Διότι το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι δύσ-κο-λο. Όσο διαβάζεις για συνεχές, όλα εντάξει. Μόλις αρχίσει το 2πω να πάει και να έρχεται, αρχίζουν τα δύσκολα. Ακόμα και τελειόφοιτοι, δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να απαντήσουν με επιτυχία γιατί το τριφασικό είναι τριφασικό και όχι διφασικό ή 4-φασικό ή 5-φασικό. Δεν το συζυτάμε για καθηγητές φυσικούς της Β'βάθμιας - εκτός αν κάποιος έχει ασχοληθεί επί τούτω από μόνος του.Γιατί δεν καταλαβαίνετε μερικοί , ότι τα 230vac...
Πριν χρόνια μου είχε τείλει πμ ένα παιδί, φοιτητής στο πολυτεχνείο, για να ρωτήσει αν μπορεί να πάρει το σχήμα του συντελεστή ισχύος στον τριγωνομετρικό κύκλο και τις καμπύλες, για μια εργασία που έκανε. Δεν ξέρω αν βαριόταν να φτιάξει κάποια ανάλογα ή δεν ήξερε τον τρόπο, αλλά τέλος πάντων του είπα να πάρει ό,τι θέλει, ακόμα και ολόκληρο το θέμα.
Το αντίστοιχο συμβαίνει με το θεώρημα των Νίκβιστ/Σάννον για τη δειγματοληψία. Ρώτα καθηγητές να σου πουν τί λέει το θεώρημα. Οι 99 στις 100 θα σου πουν ότι η μέγιστη συχνότητα που μπορείς να γράψεις είναι η μισή της συχνότητας δειγματοληψίας. Και άντε να ανοίξεις το paper του Σάννον και να τον ακολουθήσεις. Βέβαια, και γενικά, τα αναλογικά μπροστά στα ψηφιακά είναι εφιάλτης. Όχι μόνον παλαιότερα αλλά και σήμερα, οι κατασκευαστές που έχουν τις γνώσεις, τέλος πάντων την τεχνική δυνατότητα, να κινούν με PLL και άμεση οδήγηση το πλατώ και το κάπσταν, είναι λιγοστοί.
Τί να καταλάβουν για το ρεύμα. Αντιμετωπίζουν τα καλώδια και τα κοντίσιονερς σαν μαύρα κουτιά, Έβαλα αυτό εκεί και μου ταίριαξε, αλλά δεν ταίριαξε στου κουμπάρου μου, γιατί αυτός πληρώνει ρεύμα στου Ήρωνα, κι όχι στη ΔΕΗ. Άσε το ρεύμα της Ελπέντισον, αυτωνών το ρεύμα κάνει μόνο για Χατζηδάκι και Νέο Κύμα. Μόλις βάλεις Καζαντζίδη, αγριεύουν οι μεσαίες. Τέσπα, από κάποιο σημείο και μετά, το ρίχνεις στην πλάκα, τί να κάνεις!
Κι έχεις και τον Ear να τους λέει για οφθαλμαπάτες και ακουστικές απάτες και δεγκζερωγωτί. Και φυσικά δεν τα δέχονται με τίποτα. Τί να δεχτεί ένας ανθρωπάκος τώρα, στα πενηνταξερωγώ ή τα εξηνταφεύγα! Ότι σε όλη του τη ζωή τον κορόιδευαν κατάμουτρα και εξακολουθούν να τον κοροϊδεύουν; Χώρια τα χάπια που τους έχουν φορτώσει οι γιατροί και τα σκουπίδια που τρώνε - άσε που πίνουν κάθε βράδι! Αναρωτιούνται οι επιτήδειοι τί άλλο να τους πουλήσουν, τους φυτεύουν αμφιβολίες, αυτές τακιμιάζουν με την άγνοια και φέρνουν την ανασφάλεια, κι αυτή ανοίγει το πορτοφόλι. End so the story goes...