Απορια με συνδεση 2 ηχειων σε καθε ΕΝΑ καναλι 2καναλου ενισχυτη...

Reaction score
198
Hello! Θα θελω να ρωτησω (διοτι δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως συμβαινει) το εξης :

Eστω οτι εχουμε εναν Α τελικο επαγγελματικο ενσιχτυτη δικαναλο πχ 2 x 700 rms 4ohm , 2x350 rms 8ohm , 2x1000 rms 2ohm.
Επισης εχουμε 4 ηχεια 8ωμα , καμπινας με 1 12" woofer και ενα tweeter , ας πουμε 300wrms στα 8 ohm , τα οποια πισω δεχονται 2 καλωδια speakon . (αρκετα απο αυτα που εχω δει δεν διευκρινιζουν πιο παιρνει σημα απο ενισχυτη και πιο δινει - εχω δοκιμασει κ παιρνω το ιδιο αποτελεσμα και στα δυο)

Aν του συνδεσουμε 2 ηχεια , κλασικα , τοτε λειτουργει οσο πιο ακουραστα γινεται , απο θεμα φορτιου , και μπορει να αποδωσει 2χ350wrms

1η περιπτωση) Eαν τωρα θελουμε να προσθεσουμε ΑΚΟΜΑ ενα ζευγαρι ηχειων ιδιων , συνδεοντας σε καθε καναλι , το πρωτο βυσμα με τον ενισχυτη , και το δευτερο βυσμα που εχει πισω το ηχειο με δευτερο ηχειο , τοτε τι ακριβως συμβαινει??
Αυτη ειναι η λεγομενη ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ συνδεση? Εδω πλεον το φορτιο που βλεπει το καθε καναλι , πεφτει στα 4 ohm? Kαι τον αναγκαζει να αποδωσει ( αν εχει καλο τροφοδοτικο) 700rms ανα καναλι? Απο θεμα εντασης σε καθε ενα ηχειο τι γινεται , ειναι το ιδιο? (εφοσον μπορει να το διαχειριστει ο ενισχυτης και εχει αποθεματα δυναμης) .

2η περιπτωση) Εαν αντι για το παραπανω τροπο βαλουμε αυτο το καλωδιο http://www.thomann.de/gr/the_sssnakespeakonadapter.htm
τοτε τι συμβαινει? Ειναι το ιδιο σαν να παρουμε δυο γυμνα καλωδια (κοκκινο , μαυρο) και να τα βαλουμε και τα δυο πανω σε ενα καναλι ενισχυτη?? Δυο κοκκινα δηλαδη να ξεκινανε απο το rigth + , και 2 μαυρα απο το right - ? Aυτη η διαταξη ειναι η λεγομενη σε σειρα? Ετσι τι φορτιο βλεπει ο ενισχυτης , και τι ισχυς φτανει σε καθε ηχειο? (ειδικα αν το ενα καλωδιο που φευγει ειναι πιο μακρυ απο το αλλο, εχουμε διαφορα στην ισχυ που θα φτασει?)

3η περιπτωση) Εχω εναν crown xti4000 , ο οποιος εχει (οπως αρκετοι) και SPEAKΟΝ outputs αλλα ΚΑΙ τους κλασικους που δεχονται γυμνο καλωδιο. Ετυχε μια φορα να του συνδεσω στο ενα καναλι ενα ηχειο με speakon- speakno βυσμα , αλλα στο αλλο καναλι ενα ηχειο με γυμνα καλωδια. Ειδα οτι τα επαιξε και τα δυο (δηλαδη δινει ρευμα και στις δυο περιπτωσεις). Τι γινεται ομως εαν στο ΙΔΙΟ καναλι συνδεθει ενα ηχειο στις SPEAKON εξοδους τους , και ενα ηχειο στις αλλες ? Συνολικα δηλαδη 4 ηχεια , αλλα το καθενα να απασχολει καθε εξοδο του ενισχυτη (δικαναλος ειναι επαναλαμβανω). Εκει δινουν ολες ρευμα? Τι φορτιο βλεπουν? Και τι ισχυ δινουν? Ολοκληρη η τη μιση?

(ειμαι κουραστικος i know)

Reaction score
0
Απάντηση: Απορια με συνδεση 2 ηχειων σε καθε ΕΝΑ καναλι 2καναλου ενισχυτη...

Καλησπέρα! :123:

Όντως είναι λίγο πολύπλοκα όλα τα παραπάνω... :108:

Το μόνο σίγουρο που μπορώ να προσθέσω είναι πως στην περίπτωση που συνδέσουμε δυο όμοια ηχεία των 8Ω στο ίδιο κανάλι ενός ενισχυτή, τότε ο ενισχυτής θα δει «ένα» ηχείο των 4Ω, δίνοντας παράλληλα και τα αντίστοιχα Watt που ο κατασκευαστής του ορίζει για οδήγηση στα 4Ω.

Ως προς τον Crown, θεωρητικά το μόνο που αλλάζει στις εξόδους του είναι ο τύπος του βύσματος σύνδεσης. Πίσω από κάθε βύσμα, έρχονται "όμοια" καλώδια από τα τελικά του στάδια. Λογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη σύνδεση. Θα ισχύσει το ίδιο με το παραπάνω. Δηλαδή κάθε κανάλι θα κλιθεί να οδηγήσει συνολικά «ένα» 4Ω-μο ηχείο.

:605:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.532
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106