Most visitors online was 7182 , on 21 Nov 2025

zoglair said:Αφού ευχαριστήσω θερμά τον warezaek για τις φωτογραφίες του, θα ήθελα να τονίσω ότι το αποτέλεσμα που απεικονίζεται σε αυτές, απέχει πολύ από την αίσθηση που αποκομίσαμε σε live θέαση. Συνεπώς, χρησιμοποιήστε τις ως μέτρο σύγκρισης των δύο προβολέων.
Η αλήθεια είναι πως (κατά γενική αποδοχή) προκάλεσε έκπληξη το γεγονός της απόδοσης των μηχανημάτων σε θέαση απλού DVD, ιδιαίτερα του Optoma. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πίστευα ότι ένας προβολέας 1080 θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα από έναν 720, σε θέαση υλικού 576. Εχθές αναθεώρησα. Παίζει, βέβαια, ρόλο και το εκπληκτικό - απ' ότι αποδείχτηκε - Pioneer. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καθαρό που η μετέπειτα θέαση υλικού HD δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση (αν είναι δυνατόν)!.
Εγώ πιστεύω ακράδαντα (και μάλλον είμαι ο μόνος που το υποστηρίζει), ότι ο Sony στερείται καλού φακού. Έχω τον Sanyo Z4 με παρόμοιο πρόβλημα σύγκλισης. Βλέπω, σχεδόν, μία ταινία ημερησίως και είμαι πολύ εξοικιωμένος μαζί του. Εχθές προβάλαμε και ένα δισκάκι demo δικής μου κατασκευής, με σκηνές από ταινίες οι οποίες μου είναι πολύ γνώριμες, αν μη τι άλλο λόγω του ότι έφαγα μια μέρα στο editing και τις είδα δεκάδες φορές τόσο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας όσο και της δοκιμής του δίσκου σε 3 players. Η εικόνα του Sony μου έδωσε την αίσθηση ότι βλέπω καλύτερα στο Z4. Πράγμα που δε συνέβει στην περίπτωση του Optoma.
Στον Sony, η εικόνα ήταν flat. Ανεξάρτητα από την ευκρίνειά του η οποία, όπως είναι λογικό, υπολείπεται του Optoma. Στον Z4 έχω μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Αυτό με "ενόχλησε" στον Sony, και όχι η σύγκλιση, με την οποία άλλωστε είμαι εξοικιωμένος.
Ένας άλλος λόγος που με κάνει να πιστεύω τα περί φακού είναι και το γεγονός μιας διαφοράς που έγινε αντιληπτή από το κοινό (θυμίζω τη σκηνή με τη Jodie Foster). Στον Sony, οι πρωταγωνιστές φαινόντουσαν κοντύτεροι και φαρδύτεροι, σε ευθεία αντιπαράθεση με την εικόνα του Optoma. Το ίδιο και τα αντικείμενα σε πρώτο πλάνο. Αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και συζητήθηκε, αλλά αποδόθηκε σε διαφορά κάδρου.
Εν κατακλείδι:
Η εικόνα στον Optoma ήταν πεντακάθαρη, διαυγέστατη, φωτεινή και τρισδιάστατη (με όλη τη σημασία της λέξης). Ελαφρώς, όμως, ψυχρή για το γούστο μου και ίσως πιο digital απ' ότι θα προτιμούσα. Το πρόβλημα στην κίνηση και το motion dithering ήταν ανεπαίσθητο, σε σύνολο 15 και πλέον clips ταινιών. Είδα 3 rainbows στο σύνολο και δεν ζαλίστηκα, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα δεδομένου ότι μέχρι πρότεινος ήμουν στον επίσημο κατάλογο των θυμάτων της τεχνολογίας DLP.
Η εικόνα στον Sony ήταν πιο αναλογική και θερμότερη, με σαφέστατη υπεροχή στο μαύρο και το contrast, με αντάλλαγμα τη μειωμένη φωτεινότητα. Υπήρχαν σκηνές (π.χ. το γνωστό δάσος) που προτιμούσα να τις βλέπω σ' αυτόν.
Θα έκανα αναβάθμιση σε Pearl; όχι
Θα έκανα αναβάθμιση σε HD81; ΝΑΙ