Δίαιτα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.843
Κατι σημαντικο. Πρωτα αλλαζεις διατροφικες συνηθειες και βελτιωνεις την υγεια σου και μετα κανεις διαιτα (αν θες ή χρειαζεται).
Ειναι σαφως ακριβοτερο να κανεις διαιτα απο το να τρως κανονικα.
👍

ΙΜΗΟ δε χρειάζεται κανενός είδους δίαιτα, αλλά καλώς ή κακώς χρειάζεται αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες προς πιο υγιεινές τροφές (σε συνδυασμό με γυμναστική αύξησης μυϊκής μάζας), διότι είμαστε περιτριγυρισμένοι από νόστιμες φτηνές σκουπιδοτροφές που κυριαρχούν σε σουπερμάρκετ και street food.

Και δεν είναι εύκολο πράγμα αυτό, άσε που η συνήθεια κόβεται δύσκολα, όπως και ο εθισμός σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Δεν ξερω αν ειναι εφικτο σε αυτην την ηλικια να βαλω αλλα 4-5 κιλα σε μυς.
Βεβαίως είναι εφικτό, αλλά χρειάζεται γυμναστική με εντελώς συγκεκριμένο στόχο (αυτόν της αύξησης μυϊκής μάζας) και αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική).

Reaction score
25.656
Για αυτό λέω ότι το dexa δείχνει σε κάποιες περιπτώσεις χαζομάρες. Είναι δύσκολο να έχεις 12.5% χωρίς να ξεχωρίζουν οι κοιλιακοί, όπως είναι απίθανο να έχεις 17 και να φαίνονται.

Reaction score
126
Λήξις δίαιτας!!
Την πατησαμε αγρίως!
Μας πηρε στο λαιμό της η Xiaomi.
Περυσι που ειχα κανει παλι dexa, πηρα μετα μια ζυγαρια που κανει ταχα και λιπομετρηση. Τοτε μου εδειξε ενδειξη παρομοια με του dexa, οποτε λεω κατι θα κανει.
Τζιφος! Μαλλον το μονο που κανει ειναι ενας υπολογισμος με βαση την ηλικια και το βαρος, γιατι τωρα πεφτει εξω κοντα 10 μοναδες!
Ενω λοιπον περυσι το dexa μου εβγαλε ποσοστο λιπους 26,2% και η ζυγαρια εδειχνε 27,3%, τωρα η ζυγαρια εχει παει μετα βιας στο 21,5%.
Παω λοιπον κι εγω χτες να δω τι εκανα, περιεργος αν εσπασα το φραγμα του 20%.
Και ποσο μου βγαζει?
12,4%!!!
Θα μου πεις, ρε μπαγλαμα αφου εχεις χασει 10 κιλα, τι νομιζες οτι ειναι, μονο νερο?
Ε ξερω γω. Δεν περιμενα οτι θα πεσει τοσο εξω.
Αποτελεσματα:
View attachment 377413

μειον 12,5 κιλα λιπος, συν 2,5 κιλα lean mass μόνο. Πιστευω οτι ο καθαρός μυϊκός ιστός εχει αυξηθεί περισσότερο.
Μια εικονα, χιλιες λεξεις:
View attachment 377414
Λιγα στατιστικα για τη διαιτα.
Διαρκεια 4 μηνες. (Μπουρδα. Αμα το ’ξερα οτι ειχα πεσει τοσο, θα ειχα σταματησει πολυ νωριτερα. Οχι οτι ζοριστηκα, καθε αλλο. Αλλα θα ημουν καλυτερα στο γυμναστηριο. 2-3 μηνες συστηνεται παντως για cut.)
Macros:
View attachment 377410
View attachment 377412

Μια μικρη αποκλιση απο τον στοχο, υπερ πρωτεινης και εις βαρος υδατανθρακων.

Consistency που λενε:
View attachment 377411
Κραταει τις τελευταιες 90 μερες απο τις 120, αλλα και οι αλλες ετσι ηταν.
Μια μερα μονο ξεφυγα. Στις διακοπες ειχαμε κανονισει να παμε για φαγητο το βραδυ, αλλα τελικα καταληξαμε αλλου και χτυπησα ενα απο αυτα τα διωροφα burger των 800 θερμιδων :gotcha: . Για να εχω να το θυμαμαι. :laugh:

Γενικες εντυπωσεις:
δεν ειχα καμια ιδιαιτερη δυσκολια. Θα μπορουσα να συνεχισω, απλα δεν υπαρχει προοδος στο gym. Βεβαια το καλοκαιρι ειναι ετσι κι αλλιως δυσκολο για προπονηση και ευκολο για διαιτα.
Δεν περιμενα με τιποτα οτι θα πεσω τοσο χαμηλα σε λιπος. Δεν ειδα καν six pack. Αχνοφανηκε:gotcha:. Θα φταιει οτι κανω πολυ λιγους κοιλιακους.
Απο την αλλη με εχουν σταματησει μερικοι στη δουλεια και μου λενε φτανει τωρα μην αδυνατιζεις αλλο. Καλα η μανα μου δεν το συζητω, θα ρεψεις βρε, θα αρρωστησεις!
Απο 34 νουμερο τζην (λιγο ξεκουμπωτο καμια φορα;)) σε 32 με στρατιωτικη ζωνη για να μη πεφτει. Μεγαλο προβλημα. Οικονομικο.
Αλλες μερες λες θα ηθελα να ετρωγα λιγο περισσοτερο και αλλες τρως κατι με το ζορι το βραδυ γιατι εχεις μεινει πολυ χαμηλα. Αυτο υποθετω ειναι ενα γενικο προβλημα οταν δεν παρακολουθεις ποσο τρως. Καποιες μερες τρως κανονικα, αλλα μετα μπορεις πανευκολα να φας σε μια μερα οσο για τρεις. Δεν μπορει να φανταστει καποιος που δεν εχει κανει ποτε tracking, ποσο ευκολο ειναι να καταναλωσεις τεραστιες ποσοτητες θερμιδων με τροφιμα που βρισκονται παντου γυρω μας. Αντιθετα αν θες να τρως θρεπτικα και χορταστικα φαγητα με λογικες θερμιδες πρεπει να προσπαθησεις περισσοτερο. Αυτο ειναι σαφως προβληματικο στον τροπο ζωης μας.
Κατι σημαντικο. Πρωτα αλλαζεις διατροφικες συνηθειες και βελτιωνεις την υγεια σου και μετα κανεις διαιτα (αν θες ή χρειαζεται).
Ειναι σαφως ακριβοτερο να κανεις διαιτα απο το να τρως κανονικα.
Απο δω και περα.
Ξεκιναω σταδιακη αυξηση θερμιδων για να μην πάρω αποτομα λιπος.
Μεχρι τα Χριστουγεννα μια σχεδον συντηρηση και μετα Χριστουγεννα με Πασχα ισως δοκιμασω ενα μικρο bulk αν ολα πανε καλα και δεν εχω (κι αλλους) τραυματισμους.
Μετα Μάιο Ιουνιο ενα cut παλι. Στοχος να ανεβουν τα μυικα κιλα. Θα ηθελα μακροπροθεσμα να φτασω πανω απο 80 με λιπος γυρω στο 15%.
Δεν ξερω αν ειναι εφικτο σε αυτην την ηλικια να βαλω αλλα 4-5 κιλα σε μυς.
Θα κανω μια προσπαθεια παντως. 💪
Μπράβο ρε φίλε πολύ καλά!
Τι ύψος εχεις;
Ξεκίνα τωρα το bulk, πάντα το cut προηγείται.
Μικρή αύξηση συνολικών θερμίδων που τόσο σωστα κατάφερες να παρακολουθείς φόρτωσε και κρεατινη μαζί με πρωτεΐνη και τον Γενάρη τούμπανο. Λίγο cut μετά και παραλία με κοιλιακούς έτσι για να ζηλεύουν οι αγυμναστοι

Reaction score
3
Για αυτό λέω ότι το dexa δείχνει σε κάποιες περιπτώσεις χαζομάρες. Είναι δύσκολο να έχεις 12.5% χωρίς να ξεχωρίζουν οι κοιλιακοί, όπως είναι απίθανο να έχεις 17 και να φαίνονται.
Ο youtuber Tennyson είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου με χαμηλό ποσοστό λίπους χωρίς να διαγράφονται οι κοιλιακοί του, τουλάχιστον όχι έτσι όπως βλέπει ο κόσμος να διαγράφονται στις ταινίες.

Εδώ αναφέρεται στα πρώτα δευτερόλεπτα σε ένα βίντεο που μέτρησε το λίπος του και τον έκραξαν επειδή τους φάνηκε χαμηλό σε σχέση με την εικόνα του.

Και στο παρακάτω (στα πρώτα 5 λεπτά) κάνει dexa scan όπου ο τεχνικός εξηγεί γιατί εμφανίζονται διαφορές στις μετρήσεις.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι άσπρο-μαύρο οι μετρήσεις και οι αριθμοί.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.843
Γενικώς δεν έχεις άδικο, αλλά ειδικώς και ανά περίπτωση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατανομή λίπους στον σωματότυπο.

Η "ανδροειδής" κατανομή λίπους (στις περισσότερες περιπτώσεις των ανδρών δηλαδή) είναι λίπος στην κοιλιά (μήλο), ενώ η "γυναικοειδής" κατανομή σε γοφούς μηρούς και γλουτούς (αχλάδι), αλλά δεν είναι απόλυτα αυτά, και θα δεις πολλούς άντρες με γυναικεία κατανομή λίπους, αλλά και ανθρώπους με ιδιαίτερη κατανομή λίπους, με ιδιαίτερους σωματότυπους δηλαδή.

Η μέθοδος της ολοσωματικης ανάλυσης με DEXA είναι η ακριβέστερη διαθέσιμη μέθοδος μέτρησης λίπους, αλλά ναι, υπάρχουν αρκετά περιθώρια σφάλματος στις μετρήσεις που παίρνει ο κόσμος, τόσο διότι χρησιμοποιούνται συχνά λάθος πληθυσμιακά δεδομένα (database από πληθυσμούς άλλης Ηπείρου ή φυλής ή/και φύλλου) ή διότι έγιναν σφάλματα από τον χειριστή του μηχανήματος (στην τοποθέτηση του εξεταζόμενου, στον διαχωρισμό των τμημάτων του σώματος - πχ εισέρχεται κοιλιακό λίπος στην μέτρηση των χεριών ή το αντίστροφο, κλπ) ή τέλος δεν έχει γίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αναγκαίο καλιμπράρισμα του μηχανήματος με το fandom, μέσα σε λεκάνη με νερό, διότι η λυχνία του μηχανήματος έχει μια συνεχή φθίνουσα πορεία στην ενέργεια της ακτινοβολίας της, και απαιτείται τακτικό καλιμπράρισμα.

Πολύ λίγοι τα ξέρουν αυτά που λέω, κυρίως κάποιοι εκλεκτοί εγκαταστάτες (όχι χειριστές και ακόμα περισσότερο όχι οι γιατροί) κι ακόμα λιγότεροι τα τηρούν (δεν πληρώνονται ούτε ένα "ευχαριστώ" δεν ακούν).

Θα τρώμε μπριζολίδι ανάμεσα από τα σετ στην πρέσσα; :eek:
Προσωπικά είχα ένα σέικερ με πρωτεϊνη, που έπινα σιγά σιγά (αντί για νερό) κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Μετά τη γυμναστική, στο καπάκι λέμε, πριν μπω για ντουζ, έπινα μισό λίτρο καθαρό ασπράδι αυγών, φρέσκο, τα συσκευασμένα που βρίσκεις στα σουπερμάρκετ.

Η αύξηση μυϊκής μάζας απαιτεί σοβαρή ποσότητα πρωτεΐνης, όχι αστεία, και ναι, και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Αυτά, άμα θες η γυμναστική που κάνεις να έχει το μέγιστο το δυνατόν αποτέλεσμα σε χτίσιμο μυϊκής μάζας.

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.506
Την πατησαμε αγρίως!
Τι γκρινιάζεις; Μια χαρά σε βλέπω

Μας πηρε στο λαιμό της η Xiaomi.
Τελικά έχουν κάποια σχετική εφαρμογή αυτές οι ζυγαριές ή τα στοιχεία που σου δίνουν είναι κουκουρουκου;
Υπάρχουν μελέτες που να εξακριβώνουν/διασταυρώνουν την όποια ακρίβεια τους;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.843
Η μέθοδος DEXA είναι περίπλοκη, και η περιπλοκότητα αυτή οδηγεί σε διαφόρων ειδών σφάλματα.

Η μέτρηση μπορεί να βγάζει αποτελέσματα ανά τμήμα του σώματος (πχ δεξί πόδι), και σε κάθε τμήμα να αναφέρει ποσότητα οστικής μάζας, και ποσότητα μαλακών μορίων.

Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μέτρηση σκολίωσης, αλλά και για ανισοσκελίες.
Υπάρχουν ειδικά software. Τα έχω χρησιμοποιήσει όλα, κι έχω αρκετή εμπειρία σε αυτά.

Μπορώ να ρωτήσω ένα σωρό πράγματα που δεν θα έχετε απαντήσεις, και δεν θα σας δώσουν ούτε οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων. Πχ:

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η μέτρηση της μάζας μαλακών μορίων;
Το άφθονο λίπος στο συκώτι (σε έντονη λιπώδη διήθηση ήπατος) που και πως προσμετράται; Διαφοροποιείται από το περιτοναϊκό λίπος; Πώς;
Η μάζα του ίδιου του οργάνου αυτού (του ήπατος) που και πως προσμετράται; Όπως και η μάζα των εντέρων, και των λοιπών σπλάχνων. Το περιεχόμενο του εντέρου, και του λοιπού γαστρεντερικού και ουροποιητικού; Οι πέτρες στα νεφρά, στη χολή, στα αγγεία, στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις; (Συνδεσμόφυτων και οστεοφύτων).
Η ενυδάτωση ή η αφυδάτωση του εξεταζόμενου προσμετράται; Αλλάζει τα δεδομένα;
Το οίδημα ανά σάρκα, το οποίο βρίσκεται στον υποδόριο ιστό και ειδικά εντός του υποδόριου λίπους, που προσμετράται και πως αλλοιώνει τις μετρήσεις; (Τα τυπικά πρησμένα πόδια κι όχι μόνον).
Αυτό είναι ένδειξη κατακράτησης νερού, ή αφυδάτωσης;
Η ποσότητα λιπώδους ιστού στα οστά (μυελός των οστών) που προσμετράται;

Κλπ κλπ κλπ.

Το software που συνοδεύει ένα μηχάνημα DEXA για ολοσωματική ανάλυση, δεν είναι ένα, ούτε είναι στάνταρ, ούτε είναι δωρεάν, "πακέτο" με το σοφτγουερ της οστικής πυκνότητας.
Τίποτα δεν είναι δωρεάν, ιδίως στην υγεία.. 😎

Η φθορά της λυχνίας σε μια μέτρηση ολοσωματικης ανάλυσης είναι πλέον σημαντική, διότι σε ένα καλό μηχάνημα που χρειάζεται μάξιμουμ 15" (ναι, δευτερόλεπτα) για να κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας, απαιτείται 1,5' (λίγο πάνω από 1 λεπτό τελοσπαντων) για να ολοκληρωθεί η ολοσωματική ανάλυση, δηλαδή ισοδυναμεί με φθορά 6 εξετάσεων οστικής πυκνότητας. Με χαμηλότερη ισχύ λυχνίας, πάει 2 ή 2,5 λεπτά, και η κίνηση της κεφαλής της DEXA δεν είναι συνεχής, αλλά σπαστή, με αυξημένες μικροδιακοπές, αναλόγως πλάτους της επιφάνειας σάρωσης, και αναλόγως χρήσιμης γωνίας σάρωσης (και πλάτους αισθητήρα κάτω από την εξεταστική τάβλα).

Η αλλαγή λυχνίας κοστίζει 6-12.000 ευρώ, αναλόγως μηχανήματος, και δεν φθείρεται μόνον αυτή. Άρα, η χρήση της με χαμηλότερη ισχύ (για λιγότερη φθορά) είναι ο μόνος τρόπος χρήσης ώστε να παραμένει επικερδής για το εργαστήριο η μέτρηση της ολοσωματικης ανάλυσης σε κοστολόγιο 100-120€. Μια λογική κοστολόγηση ολοσωματικης ανάλυσης στην DEXA είναι 150-250€ για νορμάλ ισχύ λυχνίας, αναλόγως εργοστασιακής εγγύησης. Σκεφτείτε πως η κοστολόγηση του δημοσίου για μια μέτρηση οστικής πυκνότητας ήταν κάποτε 52,82€, μετά πήγε 42 και τώρα 35.
Δεν ξέρω καν αν "βγαίνει" με αυτά τα λεφτά, ιδίως με τα κλόμπακ και ριμπέιτ κλπ του ΕΟΠΥΥ. Έχει γμηθει με αυτά τα clawback και rebate από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια, τα οποία συνεχώς τα βαφτίζει με άλλη ονομασία, αλλά δεν παύει να είναι πετσοκομμενη αποζημίωση.

Το καλιμπράρισμα της λυχνίας, είναι επίσης μια φθορά στο μηχάνημα, είναι μια διαδικασία.

Σημαντική λεπτομέρεια: δεν υπάρχει στην DEXA η λειτουργία "λιπομετρηση", είναι ορολογία του μάρκετινγκ. Η μέθοδος της "ολοσωματικης ανάλυσης" στην DEXA βεβαίως έχει την ικανότητα να μπορεί να ξεχωρίσει τον μη λιπώδη ιστό (μύες, νερό, συνδετικός ιστός - δέρμα τρίχες κλπ) από τον λιπώδη ιστό και την οστική μάζα, αλλά με πολύ ειδικό software, και software από software κάνει τη διαφορά, όπως μηχάνημα από μηχάνημα και χειριστής από χειριστή.

Αλλά δε παύει να είναι το χρυσό πρότυπο αναφοράς (gold standard), σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ταξινομήσεις και μελέτες.

Η επόμενη ακριβέστερη μέθοδος, είναι η μέτρηση του εύρους του υποδόριου λίπους, τουλάχιστον στην παρακολούθηση. Όλως περιέργως, αυτή είναι, τα ξέρω εδώ και χρόνια. Για να προλάβω τυχόν αντιρρήσεις, να και από ΑΙ:

1000016985.jpg

Οπότε, εάν έχετε έναν έμπειρο Διατροφολόγο, ούτε DEXA δε χρειάζεται ούτε τίποτα..

Άλλωστε η τρομερή ακρίβεια για το λίπος, ως ένα ρημάδι νούμερο, που μπορεί να είναι χρήσιμη στον καθημερινό άνθρωπο, πέραν της ματαιοδοξίας του; 🤪😁🤣

Last edited:

Reaction score
2.654
Προσωπικα πιστευω πως δε χρησιμευει σαν απολυτο νουμερο η μια φορα που θα κανεις dexa αλλα η συγκριση των μεταξυ τους μετρησεων για να βλεπεις τις διαφορες και τις αλλαγες.
Μεσα στη βδομαδα θα παω και εγω να κανω αλλα κυριως για να κανω μια συγκριση με το προηγουμενο μου αποτελεσμα προ 6 μηνων.

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.280
Η μέθοδος DEXA είναι περίπλοκη, και η περιπλοκότητα αυτή οδηγεί σε διαφόρων ειδών σφάλματα.

Η μέτρηση μπορεί να βγάζει αποτελέσματα ανά τμήμα του σώματος (πχ δεξί πόδι), και σε κάθε τμήμα να αναφέρει ποσότητα οστικής μάζας, και ποσότητα μαλακών μορίων.

Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μέτρηση σκολίωσης, αλλά και για ανισοσκελίες.
Υπάρχουν ειδικά software. Τα έχω χρησιμοποιήσει όλα, κι έχω αρκετή εμπειρία σε αυτά.

Μπορώ να ρωτήσω ένα σωρό πράγματα που δεν θα έχετε απαντήσεις, και δεν θα σας δώσουν ούτε οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων. Πχ:

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η μέτρηση της μάζας μαλακών μορίων;
Το άφθονο λίπος στο συκώτι (σε έντονη λιπώδη διήθηση ήπατος) που και πως προσμετράται; Διαφοροποιείται από το περιτοναϊκό λίπος; Πώς;
Η μάζα του ίδιου του οργάνου αυτού (του ήπατος) που και πως προσμετράται; Όπως και η μάζα των εντέρων, και των λοιπών σπλάχνων. Το περιεχόμενο του εντέρου, και του λοιπού γαστρεντερικού και ουροποιητικού; Οι πέτρες στα νεφρά, στη χολή, στα αγγεία, στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις; (Συνδεσμόφυτων και οστεοφύτων).
Η ενυδάτωση ή η αφυδάτωση του εξεταζόμενου προσμετράται; Αλλάζει τα δεδομένα;
Το οίδημα ανά σάρκα, το οποίο βρίσκεται στον υποδόριο ιστό και ειδικά εντός του υποδόριου λίπους, που προσμετράται και πως αλλοιώνει τις μετρήσεις; (Τα τυπικά πρησμένα πόδια κι όχι μόνον).
Αυτό είναι ένδειξη κατακράτησης νερού, ή αφυδάτωσης;
Η ποσότητα λιπώδους ιστού στα οστά (μυελός των οστών) που προσμετράται;

Κλπ κλπ κλπ.

Το software που συνοδεύει ένα μηχάνημα DEXA για ολοσωματική ανάλυση, δεν είναι ένα, ούτε είναι στάνταρ, ούτε είναι δωρεάν, "πακέτο" με το σοφτγουερ της οστικής πυκνότητας.
Τίποτα δεν είναι δωρεάν, ιδίως στην υγεία.. 😎

Η φθορά της λυχνίας σε μια μέτρηση ολοσωματικης ανάλυσης είναι πλέον σημαντική, διότι σε ένα καλό μηχάνημα που χρειάζεται μάξιμουμ 15" (ναι, δευτερόλεπτα) για να κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας, απαιτείται 1,5' (λίγο πάνω από 1 λεπτό τελοσπαντων) για να ολοκληρωθεί η ολοσωματική ανάλυση, δηλαδή ισοδυναμεί με φθορά 6 εξετάσεων οστικής πυκνότητας. Με χαμηλότερη ισχύ λυχνίας, πάει 2 ή 2,5 λεπτά, και η κίνηση της κεφαλής της DEXA δεν είναι συνεχής, αλλά σπαστή, με αυξημένες μικροδιακοπές, αναλόγως πλάτους της επιφάνειας σάρωσης, και αναλόγως χρήσιμης γωνίας σάρωσης (και πλάτους αισθητήρα κάτω από την εξεταστική τάβλα).

Η αλλαγή λυχνίας κοστίζει 6-12.000 ευρώ, αναλόγως μηχανήματος, και δεν φθείρεται μόνον αυτή. Άρα, η χρήση της με χαμηλότερη ισχύ (για λιγότερη φθορά) είναι ο μόνος τρόπος χρήσης ώστε να παραμένει επικερδής για το εργαστήριο η μέτρηση της ολοσωματικης ανάλυσης σε κοστολόγιο 100-120€. Μια λογική κοστολόγηση ολοσωματικης ανάλυσης στην DEXA είναι 150-250€ για νορμάλ ισχύ λυχνίας, αναλόγως εργοστασιακής εγγύησης. Σκεφτείτε πως η κοστολόγηση του δημοσίου για μια μέτρηση οστικής πυκνότητας ήταν κάποτε 52,82€, μετά πήγε 42 και τώρα 35.
Δεν ξέρω καν αν "βγαίνει" με αυτά τα λεφτά, ιδίως με τα κλόμπακ και ριμπέιτ κλπ του ΕΟΠΥΥ. Έχει γμηθει με αυτά τα clawback και rebate από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια, τα οποία συνεχώς τα βαφτίζει με άλλη ονομασία, αλλά δεν παύει να είναι πετσοκομμενη αποζημίωση.

Το καλιμπράρισμα της λυχνίας, είναι επίσης μια φθορά στο μηχάνημα, είναι μια διαδικασία.

Σημαντική λεπτομέρεια: δεν υπάρχει στην DEXA η λειτουργία "λιπομετρηση", είναι ορολογία του μάρκετινγκ. Η μέθοδος της "ολοσωματικης ανάλυσης" στην DEXA βεβαίως έχει την ικανότητα να μπορεί να ξεχωρίσει τον μη λιπώδη ιστό (μύες, νερό, συνδετικός ιστός - δέρμα τρίχες κλπ) από τον λιπώδη ιστό και την οστική μάζα, αλλά με πολύ ειδικό software, και software από software κάνει τη διαφορά, όπως μηχάνημα από μηχάνημα και χειριστής από χειριστή.

Αλλά δε παύει να είναι το χρυσό πρότυπο αναφοράς (gold standard), σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ταξινομήσεις και μελέτες.

Η επόμενη ακριβέστερη μέθοδος, είναι η μέτρηση του εύρους του υποδόριου λίπους, τουλάχιστον στην παρακολούθηση. Όλως περιέργως, αυτή είναι, τα ξέρω εδώ και χρόνια. Για να προλάβω τυχόν αντιρρήσεις, να και από ΑΙ:

View attachment 377428

Οπότε, εάν έχετε έναν έμπειρο Διατροφολόγο, ούτε DEXA δε χρειάζεται ούτε τίποτα..

Άλλωστε η τρομερή ακρίβεια για το λίπος, ως ένα ρημάδι νούμερο, που μπορεί να είναι χρήσιμη στον καθημερινό άνθρωπο, πέραν της ματαιοδοξίας του; 🤪😁🤣
Στο affidea Κηφισιάς, ολοκληρωνεται σε 6’10’’, κοστος 31€ (απο 25 περυσι).
Ειναι General Electric.
Αλλο δεν ξερω.

Άλλωστε η τρομερή ακρίβεια για το λίπος, ως ένα ρημάδι νούμερο, που μπορεί να είναι χρήσιμη στον καθημερινό άνθρωπο, πέραν της ματαιοδοξίας του;
👍
Μπράβο ρε φίλε πολύ καλά!
Τι ύψος εχεις;
Ξεκίνα τωρα το bulk, πάντα το cut προηγείται.
Μικρή αύξηση συνολικών θερμίδων που τόσο σωστα κατάφερες να παρακολουθείς φόρτωσε και κρεατινη μαζί με πρωτεΐνη και τον Γενάρη τούμπανο. Λίγο cut μετά και παραλία με κοιλιακούς έτσι για να ζηλεύουν οι αγυμναστοι
1,80.
Κρεατινη και πρωτεινη στανταρ απο τη μερα που ξεκινησα.
Εχει πολυ δουλεια το gym ακομα. Ειχα μεινει πολλα χρονια εκτός.
Βεβαια ημουνα και πολλα χρονια «εντος» πριν απο αυτο.
Ευτυχως το σωμα «θυμαται».
Το κακο ειναι οτι τωρα υπαρχουν τραυματισμοι που λογω ηλικιας δεν επανερχονται ευκολα.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.843
Στο affidea Κηφισιάς, ολοκληρωνεται σε 6’10’’, κοστος 31€ (απο 25 περυσι).
Ειναι General Electric.
Ναι, είναι παλιό φτηνό μηχάνημα, χαμηλών δυνατοτήτων.

Στο προσωπικό μου ιατρείο, προ 10-ετιας, είχα τέτοιο εξοπλισμό που ολοκλήρωνα ολοσωματική ανάλυση σε 1-1,5'. Βεβαίως έχω κάνει και πρωτότυπες εργασίες στο θέμα.

Οι εξεταζόμενοι πάθαιναν πλάκα με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας, που τελείωνε σε 13-15"..

Βεβαίως ήταν σημαντικά ακριβότερο μηχάνημα, μεγαλύτερη σειρά, επίσης της GE, και με σοφτγουερ της προκοπής. Αλλά ασχολήθηκα προσωπικά, και είμαι άνθρωπος που διαβάζω όλο το μανιουαλ χρήσης, πριν πάρω το μηχάνημα, είτε πρόκειται για ιατρικό εξοπλισμό είτε για αυτοκίνητο, οπότε λόγου χάριν ξέρω τι σημαίνει FSD, αντιθέτως με πολλούς άλλους. 🤪😁

Akis_G

Reaction score
8.280
Ναι, είναι παλιό φτηνό μηχάνημα, χαμηλών δυνατοτήτων.

Στο προσωπικό μου ιατρείο, προ 10-ετιας, είχα τέτοιο εξοπλισμό που ολοκλήρωνα ολοσωματική ανάλυση σε 1-1,5'. Βεβαίως έχω κάνει και πρωτότυπες εργασίες στο θέμα.

Οι εξεταζόμενοι πάθαιναν πλάκα με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας, που τελείωνε σε 13-15"..

Βεβαίως ήταν σημαντικά ακριβότερο μηχάνημα, μεγαλύτερη σειρά, επίσης της GE, και με σοφτγουερ της προκοπής. Αλλά ασχολήθηκα προσωπικά, και είμαι άνθρωπος που διαβάζω όλο το μανιουαλ χρήσης, πριν πάρω το μηχάνημα, είτε πρόκειται για ιατρικό εξοπλισμό είτε για αυτοκίνητο, οπότε λόγου χάριν ξέρω τι σημαίνει FSD, αντιθέτως με πολλούς άλλους. 🤪😁
Ναι αλλά εισαι μακρια. Τι να σε κανουμε? :laugh:

Reaction score
126
Α και από Γενάρη αφου είσαι σε τοπ κατάσταση ασχολήσου με vo2max. Περπάτημα κλπ χαζομαρες άστο για τους αγυμναστους

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.843
δε χρησιμευει σαν απολυτο νουμερο η μια φορα που θα κανεις dexa αλλα η συγκριση των μεταξυ τους μετρησεων για να βλεπεις τις διαφορες και τις αλλαγες.
Για τις "διαφορές στις αλλαγές" που λες, προτείνω δερματοπτυχομέτρηση.

Είναι εξαιρετικής ακριβείας μέθοδος, πολύ φτηνός ο εξοπλισμός (μπορείτε να αγοράσετε ένα να το έχετε σπίτι) και με λίγα βιντεάκια στο τικ τοκ 🤣🤪😁 και κάποια εξάσκηση, μπορείτε να κάνετε αξιοπρεπέστατες μετρήσεις παρακολούθησης και μόνοι σας.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών δερματοπτυχομετρα, ηλεκτρονικά, κλπ, κάποια ακριβά, αλλά δεν χρειάζονται. Με ένα πολύ οικονομικό, μια χαρά δουλειά γίνεται.

Squat deadlifts press και pull ups. Τ ε λ ο ς
+1.

Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

+Για δικέφαλους έτσι για χαβαλέ κι εμφάνιση. 🤣

+ Μπουνιές σε σάκο, άμα στη βγει κανένας με μόνο 2 σαμπ. 🤪😁🤣

Akis_G

Reaction score
8.280
Τι γκρινιάζεις; Μια χαρά σε βλέπω
Εμεινα πισω στο gym.
1-1,5 μηνα.
Βεβαια ωραια ειναι να ξεκινας με χαμηλο λιπος.
Πιστευω θα παει καλα τωρα.

Α και από Γενάρη αφου είσαι σε τοπ κατάσταση ασχολήσου με vo2max. Περπάτημα κλπ χαζομαρες άστο για τους αγυμναστους
Ναι, δυστυχως δεν κανω καθολου αεροβια ακομα.
Ηταν στο προγραμμα για τις μερες που δεν παω gym, αλλα δεν το καταφερα.
Ποτε δε μου αρεσε η αεροβια.
Ελπιζω φετος το χειμωνα να το ξεκινησω.

Akis_G

Reaction score
8.280
Τελικά έχουν κάποια σχετική εφαρμογή αυτές οι ζυγαριές ή τα στοιχεία που σου δίνουν είναι κουκουρουκου;
Αυτη των 20€ κουκουρουκου μου φανηκε.
Δεν ξερω αυτες οι Tanita που εχουν και σε ιατρεια ή διατροφολογοι, τι λενε.
Αλλα ειναι και ακριβες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.843
Βεβαια ωραια ειναι να ξεκινας με χαμηλο λιπος.
Όχι, ωραίο είναι να ξεκινάς με λίπος! 🤪😁

Άνευ πλάκας, έχεις διαθέσιμη πηγή ενέργειας.

Αν δεν έχεις λίπος, χρειάζεται σημαντική ποσότητα πρωτεϊνης παράλληλα με τη γυμναστική, για να χτίσεις μύες.

Ναι αλλά εισαι μακρια. Τι να σε κανουμε? :laugh:
Δίνω γνώση, δίνω λύσεις.
Δερματοπτυχομετρο λέμε. Φτάνει, και με λίγη εξάσκηση θα βγάζεις μέτρηση ΠΟΛΥ υψηλής ακρίβειας, με επαναληψιμότητα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.108
Members
38.531
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON