Ενδοδαπέδιο κύκλωμα και αντλία θερμότητας για δροσισμό

Reaction score
23.107
Να μην βαριέσαι , υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θέλουν πάνω από 60 για να δουλέψουν ειδικά αν έχουν βρόγχους 2 και 3 σωμάτων σε μονοσωληνιο.
Εγώ είχα βάλει πολύ μεγάλα σώματα για αυτόν τον λόγο σε ακτινικο δισωληνιο αλλά και πάλι μου βγαίνει κοντά στους 55 το νερό με την αντιστάθμιση όταν έχει κάτω από 5 βαθμούς εξωτερικά.
Για περίχωρα Θεσσαλονίκης πχ που ήταν και η σύγκριση στου Κώστα αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή από ότι εδώ που μένω εγώ.

Reaction score
11.212
Τα καλοριφέρ απαιτούν λέβητες ή αντλίες υψηλών θερμοκρασιών για να αποδώσουν τις θερμίδες που λέει ο κατασκευαστής. Με 40-50 βαθμούς δεν …..

Το καλοριφέρ πρέπει να μην αντέχεις να το πιάνεις απο την ζέστη αλλιώς Υπολειτουργούν. !!

Reaction score
1.828
πως δεν,
έγραψα παραπάνω θερμοκρασίες επακριβώς στην περίπτωσή μου,
με 1 βαθμό στο νερό παραπάνω η θερμοκρασία αρχίζει να παίρνει την ανηφόρα, αργά μεν αλλά ανηφόρα

και με προϋπάρχοντα σώματα καλοριφέρ για πετρέλαιο

(με το πετρέλαιο δεν άντεχε να τα πιάσεις αλλά παίζανε λίγες ώρες τη μέρα, τώρα παίζουν 24/24 όπως πρέπει με αντλία θερμότητας)

στα περίχωρα Θεσσαλονίκης παίζεις με μεγαλύτερα σώματα και καλύτερη μόνωση,

αν ήταν όπως τα λέτε δε θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς οι αντλίες θερμότητας σε Σκανδιναυικές χώρες (και για να προλάβω, σε μεγάλο ποσοστό είναι αέρα νερού, όχι εδάφους-νερού, και μάλιστα χαμηλών θερμοκρασιών και καλοριφέρ, και μάλιστα υπάρχουν papers που λένε ότι έχουν καλύτερες αποδόσεις κατά μέσο όρο από ότι στο πιο ήπιο κλίμα της Αγγλίας λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας των εγκαταστατών - μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν άγνωστες για οικιακή χρήση στην Αγγλία όπυ το αέριο είναι βασιλιάς)

δε μιλάμε για σπίτια χωρίς μόνωση ή για περιπτώσεις χωρίς σωστή μελέτη (είναι πολύ εύκολο στις αντλίες, έχουν ένα στενό περιθώριο που δουλεύουν ιδανικά, είναι εύκολο να γίνουν αντιοικονομικές ή να μην επαρκούν με λάθος μελέτη ή λάθος εγκατάσταση και σετάρισμα)

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
41.648
..μπα πως και δεν εχει πεταχτει ο @daharis666 να πει "μπιλιες να βαλετε, εδω κανουν ισοσταθμιση , ντι-εζ-πι και ειναι και αντισεισμικες... τη θερμομονωση την εχουν για πλακα..." :king: :angel:

Reaction score
41
Ερώτηση σχετική με το θέμα: υπάρχει τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιβεβαιώνουμε την απόδοση (cop) του συστήματος της αντλίας μας, για συγκεκριμένη στιγμή ή περίοδο;
Μόνο κάποια πολύ πρόσφατα μοντέλα εταιρειών την αναγράφουν στην οθόνη τους (χωρίς να είμαι σίγουρος ότι το κάνουν με επιτυχία).

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.729
Ερώτηση σχετική με το θέμα: υπάρχει τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιβεβαιώνουμε την απόδοση (cop) του συστήματος της αντλίας μας, για συγκεκριμένη στιγμή ή περίοδο;
Μόνο κάποια πολύ πρόσφατα μοντέλα εταιρειών την αναγράφουν στην οθόνη τους (χωρίς να είμαι σίγουρος ότι το κάνουν με επιτυχία).
Εμένα η γενική και απλή συμβουλή μου σχετικά με τις αντλίες, είναι:
Don't overthink it.

Ναι η απόδοση έτσι, ο COP αλλιώς, οι θερμοκρασίες και δεν ξέρω γω τι άλλο.

Ο πατέρας μου έβαλε αντλία πριν 10+ χρόνια και αντικατέστησε το πετρέλαιο. Με σώματα; Με σώματα. Με 55 βαθμούς; Με 55 βαθμούς. Χαμηλών θερμοκρασιών; Χαμηλών.

Αποτέλεσμα οικονομία 50% σε σχέση με αυτό που πλήρωνε πριν. Μιλάω βέβαια πριν το ρεύμα αρχίσει τα τρελά του, αλλά και το πετρέλαιο τότε ήταν πολύ φθηνότερο, όχι μόνο το ρεύμα.

Αν είχαμε κάνει κάποια υπερανάλυση και είχαμε ακούσει αυτούς που λένε ότι δεν κάνει με σώματα, ότι θέλει υψηλών, ότι θέλει και βοήθεια από καυστήρα όταν κάνει παγωνιά κλπ., πιθανώς δεν θα το είχε προχωρήσει και θα είχε πληρώσει εν τω μεταξύ ούτε ξέρω πόσες χιλιάδες € παραπάνω.

Το μόνο που πρέπει να προσέξει κάποιος (θεωρώ) είναι να συμβουλευτεί έναν μηχανικό που το κατέχει και να αγοράσει ποιοτική/επώνυμη αντλία. Και οι ποιοτικές δεν είναι πάντα αυτές που νομίζουμε. Εγώ έβαλα Delonghi made in Japan. Θα σκεφτόταν κανείς από μόνος του να βάλει αντλία Delonghi ή ότι υπάρχουν Delonghi made in Japan; Δεν νομίζω. Γνώριζε κανείς πως η Mitsubishi εξαγόρασε το 2015 την DeLclima (Delonghi, Climaveneta) για να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνογνωσία της; Πάλι δεν νομίζω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
135.347
Γνωρίζει κανείς αν βελτιώνεται το cop με μπίλιες;

Πάλι δε νομίζω.

Staff online

• PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *