Ενδοδαπέδιο κύκλωμα και αντλία θερμότητας για δροσισμό

Reaction score
23.139
Να μην βαριέσαι , υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θέλουν πάνω από 60 για να δουλέψουν ειδικά αν έχουν βρόγχους 2 και 3 σωμάτων σε μονοσωληνιο.
Εγώ είχα βάλει πολύ μεγάλα σώματα για αυτόν τον λόγο σε ακτινικο δισωληνιο αλλά και πάλι μου βγαίνει κοντά στους 55 το νερό με την αντιστάθμιση όταν έχει κάτω από 5 βαθμούς εξωτερικά.
Για περίχωρα Θεσσαλονίκης πχ που ήταν και η σύγκριση στου Κώστα αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή από ότι εδώ που μένω εγώ.

Reaction score
11.229
Τα καλοριφέρ απαιτούν λέβητες ή αντλίες υψηλών θερμοκρασιών για να αποδώσουν τις θερμίδες που λέει ο κατασκευαστής. Με 40-50 βαθμούς δεν …..

Το καλοριφέρ πρέπει να μην αντέχεις να το πιάνεις απο την ζέστη αλλιώς Υπολειτουργούν. !!

Reaction score
1.841
πως δεν,
έγραψα παραπάνω θερμοκρασίες επακριβώς στην περίπτωσή μου,
με 1 βαθμό στο νερό παραπάνω η θερμοκρασία αρχίζει να παίρνει την ανηφόρα, αργά μεν αλλά ανηφόρα

και με προϋπάρχοντα σώματα καλοριφέρ για πετρέλαιο

(με το πετρέλαιο δεν άντεχε να τα πιάσεις αλλά παίζανε λίγες ώρες τη μέρα, τώρα παίζουν 24/24 όπως πρέπει με αντλία θερμότητας)

στα περίχωρα Θεσσαλονίκης παίζεις με μεγαλύτερα σώματα και καλύτερη μόνωση,

αν ήταν όπως τα λέτε δε θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς οι αντλίες θερμότητας σε Σκανδιναυικές χώρες (και για να προλάβω, σε μεγάλο ποσοστό είναι αέρα νερού, όχι εδάφους-νερού, και μάλιστα χαμηλών θερμοκρασιών και καλοριφέρ, και μάλιστα υπάρχουν papers που λένε ότι έχουν καλύτερες αποδόσεις κατά μέσο όρο από ότι στο πιο ήπιο κλίμα της Αγγλίας λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας των εγκαταστατών - μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν άγνωστες για οικιακή χρήση στην Αγγλία όπυ το αέριο είναι βασιλιάς)

δε μιλάμε για σπίτια χωρίς μόνωση ή για περιπτώσεις χωρίς σωστή μελέτη (είναι πολύ εύκολο στις αντλίες, έχουν ένα στενό περιθώριο που δουλεύουν ιδανικά, είναι εύκολο να γίνουν αντιοικονομικές ή να μην επαρκούν με λάθος μελέτη ή λάθος εγκατάσταση και σετάρισμα)

Last edited:

Reaction score
41
Ερώτηση σχετική με το θέμα: υπάρχει τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιβεβαιώνουμε την απόδοση (cop) του συστήματος της αντλίας μας, για συγκεκριμένη στιγμή ή περίοδο;
Μόνο κάποια πολύ πρόσφατα μοντέλα εταιρειών την αναγράφουν στην οθόνη τους (χωρίς να είμαι σίγουρος ότι το κάνουν με επιτυχία).

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.739
Ερώτηση σχετική με το θέμα: υπάρχει τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιβεβαιώνουμε την απόδοση (cop) του συστήματος της αντλίας μας, για συγκεκριμένη στιγμή ή περίοδο;
Μόνο κάποια πολύ πρόσφατα μοντέλα εταιρειών την αναγράφουν στην οθόνη τους (χωρίς να είμαι σίγουρος ότι το κάνουν με επιτυχία).
Εμένα η γενική και απλή συμβουλή μου σχετικά με τις αντλίες, είναι:
Don't overthink it.

Ναι η απόδοση έτσι, ο COP αλλιώς, οι θερμοκρασίες και δεν ξέρω γω τι άλλο.

Ο πατέρας μου έβαλε αντλία πριν 10+ χρόνια και αντικατέστησε το πετρέλαιο. Με σώματα; Με σώματα. Με 55 βαθμούς; Με 55 βαθμούς. Χαμηλών θερμοκρασιών; Χαμηλών.

Αποτέλεσμα οικονομία 50% σε σχέση με αυτό που πλήρωνε πριν. Μιλάω βέβαια πριν το ρεύμα αρχίσει τα τρελά του, αλλά και το πετρέλαιο τότε ήταν πολύ φθηνότερο, όχι μόνο το ρεύμα.

Αν είχαμε κάνει κάποια υπερανάλυση και είχαμε ακούσει αυτούς που λένε ότι δεν κάνει με σώματα, ότι θέλει υψηλών, ότι θέλει και βοήθεια από καυστήρα όταν κάνει παγωνιά κλπ., πιθανώς δεν θα το είχε προχωρήσει και θα είχε πληρώσει εν τω μεταξύ ούτε ξέρω πόσες χιλιάδες € παραπάνω.

Το μόνο που πρέπει να προσέξει κάποιος (θεωρώ) είναι να συμβουλευτεί έναν μηχανικό που το κατέχει και να αγοράσει ποιοτική/επώνυμη αντλία. Και οι ποιοτικές δεν είναι πάντα αυτές που νομίζουμε. Εγώ έβαλα Delonghi made in Japan. Θα σκεφτόταν κανείς από μόνος του να βάλει αντλία Delonghi ή ότι υπάρχουν Delonghi made in Japan; Δεν νομίζω. Γνώριζε κανείς πως η Mitsubishi εξαγόρασε το 2015 την DeLclima (Delonghi, Climaveneta) για να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνογνωσία της; Πάλι δεν νομίζω.

Reaction score
1.513
Εγώ πάντως δεν το καταλαβαίνω πως γίνεται να λειτουργεί ικανοποιητικά καλοριφέρ με νερό 39 βαθμών, συγνώμη.

Αν ισχύει να μαζέψουμε 2-3 εμπύρετους να ζεσταίνουν το σαλόνι, να βγαίνει και τζάμπα.

Το καλοριφέρ μεταδίδει θερμότητα με ακτινοβολία και η ακτινοβολία είναι ανάλογη της τέταρτης δύναμης της απόλυτης θερμοκρασίας. Από τους 39 στους 80 βαθμούς είναι 13% αύξηση της απόλυτης θερμοκρασίας, και η διαφορά στην μετάδοση θερμότητας θα είναι "μόνο" στο περίπου 60%. Για την ίδια ροή εργαζόμενου μέσου, το ίδιο καλοριφέρ θα εκπέμπει στο χώρο 60% περισσότερη θερμότητα αν λειτουργεί με τις κλασικές θερμοκρασίες λειτουργίας των συστημάτων καλοριφέρ, από ότι αν λειτουργεί με 39 βαθμούς.

Μπορεί σε κάποιο μέρος με ήπιο χειμώνα και εξαιρετικού επιπέδου θερμομόνωση ή με πληθώρα εγκατεστημένων σωμάτων (ειδικά αν πρόκειται για σπίτι που είχε μελετηθεί να θερμαίνεται μισό αιώνα πριν με καλοριφέρ αλλά όχι θερμομόνωση τα σώματα θα είναι περισσότερα από ότι χρειάζεται) αυτό το 60% κάτω στην απόδοση των σωμάτων να εξακολουθεί να δίνει κάποια θερμότητα στο χώρο ώστε αυτός να μην είναι κρύος, αλλά νομίζω ότι είναι σαφές ότι είναι εκτός προδιαγραφών λειτουργίας των σωμάτων.

Το παραδοσιακό καλοριφέρ χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία για να λειτουργήσει αποδοτικά και όπως έχει σχεδιαστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο προέκυψαν εναλλακτικές τεχνικές λύσεις (σε κάτι που κατά τα άλλα λειτουργεί εξαιρετικά), ώστε να μπορεί κάποιος να θερμαίνεται αν δεν έχει τη δυνατότητα να έχει υψηλές θερμοκρασίες του εργαζόμενου μέσου.

Και καταλαβαίνω ότι είναι βολικό το να βγάλεις το λέβητα και να κουμπώσεις στη θέση του μία αντλία και να μην προβείς σε άλλα μερεμέτια, αλλά αυτή είναι μία καλή / λογική λύση μόνο σε ανακαίνιση, όχι σε υπό ανέγερση κατοικία, όπου έχεις κάθε δυνατότητα να πας σε άλλες τεχνικές λύσεις, όπως δηλαδή η ενδοδαπέδια και τα fan coil.

Προσωπικά πάντως δεν τρελαίνομαι ούτε με τη μία λύση, ούτε με την άλλη. Η ενδοδαπέδια έχει περιορισμούς (όχι χαλιά, όχι ξύλινα δάπεδα, όχι αλλαγές διαρύθμισης) και επιπλέον πρέπει να λειτουργεί ασταμάτητα το μισό έτος, ενώ μέχρι να πιάσει θερμοκρασία όλο το σπίτι χρειάζονται ημέρες (αν όχι εβδομάδες). Σκεφτείτε π.χ. κάποια στιγμή τον Οκτώβριο, να πέσει ξαφνικά η θερμοκρασία από τους 15-28 που είχαμε φέτος στους 11-20 για 2-3 ημέρες και μετά να ανέβει ξανά - σενάριο απολύτως ρεαλιστικό. Η ενδοδαπέδια πρακτικά δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτα σε επίπεδο θέρμανσης, ούτε καν να σπάσει κάπως την υγρασία.

Η κακή φήμη που έχει και η ανησυχία που έχουν διάφοροι σκεπτόμενοι τυχόν ζημιές, νομίζω ότι έχουν προκύψει από τις πρώιμες εγκαταστάσεις του τύπου από άσχετους τεχνικούς, π.χ. ρύθμιζαν το νερό σε ψηλότερες θερμοκρασίες και έσπαζαν τα πλακάκια, ή έκαναν τσιγκουνιές και συνέδεαν μεταξύ τους σωλήνες εντός του δαπέδου, κάτι που δεν γίνεται ποτέ σήμερα, καθώς στήνεται ολόκληρη κουλούρα και το μόνο σημείο σύνδεσης (που θα μπορούσε να έχει και διαρροή) είναι στο συλλέκτη, εκτός του δαπέδου. Συνεπώς νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος σχετικής ανησυχίας.

Τα fan coil από την άλλη είναι ακριβώς η εμπειρία χρήσης του A/C για κρύο ή ζέστη - και πάλι νομίζω ότι απέχει από το ιδανικό για θέρμανση.

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.739
Η ενδοδαπέδια έχει περιορισμούς (όχι χαλιά, όχι ξύλινα δάπεδα, όχι αλλαγές διαρύθμισης) και επιπλέον πρέπει να λειτουργεί ασταμάτητα το μισό έτος, ενώ μέχρι να πιάσει θερμοκρασία όλο το σπίτι χρειάζονται ημέρες (αν όχι εβδομάδες). Σκεφτείτε π.χ. κάποια στιγμή τον Οκτώβριο, να πέσει ξαφνικά η θερμοκρασία από τους 15-28 που είχαμε φέτος στους 11-20 για 2-3 ημέρες και μετά να ανέβει ξανά - σενάριο απολύτως ρεαλιστικό. Η ενδοδαπέδια πρακτικά δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτα σε επίπεδο θέρμανσης, ούτε καν να σπάσει κάπως την υγρασία.
Δεν ισχύουν αυτά σε καμία περίπτωση. Εγώ την έχω με laminate (που δεν είναι και το πιο θερμοαγώγιμο, καμία σχέση με πλακάκι) και οι χρόνοι αντίδρασης είναι ώρες, όχι μέρες. Πόσο μάλλον εβδομάδες!

Άντε την πρώτη φορά που θα την ανάψεις και πρέπει να ζεσταθεί από την αρχή όλο το πάτωμα να χρειαστεί μια ολόκληρη μέρα (αν και πολύ πιο γρήγορα θα κάνει διαφορά). Αλλά όταν είναι ανοιχτή και δουλεύει δεν τίθεται θέμα "χρόνου αντίδρασης".

Σκέψου ότι εγώ έχω ρυθμισμένο τον θερμοστάτη να λειτουργεί μεταξύ 19 και 19,5 βαθμών (σε ύψος 1 μέτρο περίπου, που μπορεί να ακούγεται χαμηλή θερμοκρασία αλλά για ενδοδαπέδια είναι μια χαρά) και αν δεις το διάγραμμα της θερμοκρασίας δεν ξεφεύγει ποτέ από αυτό. Δεν προλαβαίνει δηλαδή καν να πέσει στους 18,9, με το που ανοίξει ο θερμοστάτης στους 19 ξεκινάει να ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία. Και προφανώς μέσα στον (ελληνικό) χειμώνα υπάρχουν πολύ μεγάλα σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας.

Οπότε δεν υπάρχουν τέτοια θέματα.

Η μόνη περίπτωση που ίσως δεν θα πρότεινα ενδοδαπέδια θα ήταν σε πολύ ζεστό κλίμα (π.χ. Κρήτη, Ρόδο κλπ.) που η φάση τις περισσότερες μέρες του χειμώνα μπορεί να είναι στις 10 το βράδυ "μωρέ σα να έπιασε λίγο κρυάκι, ας ανάψουμε θέρμανση κάνα δυο ωρίτσες να σπάσει". Και μετά αύριο πάλι και αν.

Υ.Γ. Αυτή η συζήτηση που θυμίζει λίγο την αντίστοιχη συζήτηση για τα ηλεκτρικά. Υπάρχει κανείς χρήστης (σωστά μελετημένης και σύγχρονης) ενδοδαπέδιας που να ΜΗΝ είναι ευχαριστημένος; Γιατί οι υπόλοιποι που δεν έχουν, πολλά μειονεκτήματα μπορεί να ανακαλύπτουν 😋

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.681
Η αδράνεια της ενδοδαπεδιας άντε να είναι 4ωρο βαριά 6ωρο όταν των κλασικών σωμάτων είναι 30 λεπτά.
Για εξοχικό δεν κάνει ίσως ουτε για την Κρήτη.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
135.591
Τα fan coils που μπαίνουν στο δάπεδο, είναι εξαιρετικά αποδοτικά το χειμώνα, διότι παίρνουν τον κρύο αέρα από το δάπεδο (εκεί μαζεύεται το κρύο) και τον ζεσταίνουν.

Αντιθέτως, τα κλιματιστικά που βρίσκονται ψηλά στον τοίχο, εισάγουν αέρα από κει πάνω που έχουν τοποθετηθεί (εκεί που έτσι κι αλλιώς μαζεύεται η ζέστη) και είναι πρακτικά αδύνατο να πάρουν τον κρύο αέρα που κάθεται κάτω, κι απλώς συσσωρεύουν ζέστη ψηλά, κι ότι καταφέρουν να σμπρώξουν προς το δάπεδο.

Γι'αυτό τα επιδαπέδια κλιματιστικά αποτελούν πολύ σοβαρή λύση για ζέστη το χειμώνα.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, ξεκινάει με γκολ από τα αποδυτήρια σε αυτό το θέμα, διότι ζεσταίνει κατευθείαν το δάπεδο και τον αέρα τέρμα χαμηλά, όπου μαζεύεται ο πιο κρύος αέρας. Γι'αυτό και είναι το ίδιο ανεκτή χαμηλότερη θερμοκρασία χώρου με υποδαπεδια θέρμανση (πράγμα που σημαίνει οικονομία).

Οκ, έχει μια καθυστέρηση η ενδοδαπέδια.
Από την άλλη πλευρά όμως, πιο γρήγορα από κλιματιστικό, δεν εχ.
Άρα ενδοδαπέδια μαζί με fan coils (ή με ξεχωριστά κλιματιστικά), είναι και γρήγορο, και τοπ σε αίσθηση.

Reaction score
1.841
Εγώ πάντως δεν το καταλαβαίνω πως γίνεται να λειτουργεί ικανοποιητικά καλοριφέρ με νερό 39 βαθμών, συγνώμη.
απλό είναι, κάθε καλοριφέρ αποδίδει συγκεκριμένες θερμίδες ανά χρόνο, για συγκεκριμένη διαφορά Θ (νερού-περιβάλλοντος), υπάρχουν πίνακες

στο δικό μου σπίτι (μόνωση τυπική εργολαβική με αναβάθμιση παραθύρων σε PVC από μένα), αν ανεβάσω το νερό πάνω από 39 με εξωτερική 10, αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία ενοχλητικά (όχι αμέσως θα πάρει 1-2 μέρες αλλά ανεβαίνει) και έτσι το έχω βάλει πιο χαμηλά , καμπύλη 29 στους 20 και 49 στους 0, αλλά στην πράξη είναι 1-2 βαθμούς λιγότερο κατά τη μισή μέρα

απλά τα σώματα έχουν ζεστό νερό 24/24, όταν με τους 75 με πετρέλαιο ανάβανε για 3-4 ώρες

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.287
Members
38.169
Νεότερο μέλος
Prants