Ενεργά εναντίον παθητικών ηχείων

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
80.466
Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις παθητικά ηχεία, με τις ενισχυτικές βαθμίδες να βρίσκονται ιδανικά εκτός του χώρου ακρόασης. Απλώς θα έχεις αρκετά μέτρα καλώδια BELDEN ηχείων.
:roflmao:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.665
Μην είσαι αρνητικός.
Και στα 2μ μια χαρά εντοιχίζεις ηχεία, και στα 2,5 και στα 3 και στα 6 και όσο έχεις διαθέσιμο.

Δες τις διαστάσεις του δωματίου του γουίζι, δεν είναι καθόλου μεγάλες, έχτισε ο άνθρωπος ένα χώρο μέσα στο σπίτι του για να παίξουν σοβαρά τα ηχεία που είχε, μια χαρά το σκέφτηκε και δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα.

Στις ίδιες διαστάσεις χώρου, θα μπορούσε να εντοιχισει μικρά ηχεία, κατάλληλα για τις αποστάσεις ακρόασης εκεί, για να στήσει άτμος σετάπ.

Όλα γίνονται.
Υπάρχουν λύσεις για κάθε χώρο, όποιες κι αν είναι οι διαστάσεις του.

Ένας μηχανικός που γνωρίζει το αντικείμενο, όπως ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε ο γουίζι, θα φτιάξει σωστές θέσεις εντοιχισμού για τα ηχεία που θες, και για σαμπ και για δορυφόρους, αρκεί να είναι σωστές οι επιλογές σου για την απαιτούμενη απόσταση ακρόασης.

Στο τέλος, δε φαίνεται κανένα ηχείο, ούτε σαμπ, βάζεις και μια ηχοπερατή οθόνη μπροστά σου, στο πλάτος του τοίχου που έχεις διαθέσιμο, και game over.

Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις παθητικά ηχεία, με τις ενισχυτικές βαθμίδες να βρίσκονται ιδανικά εκτός του χώρου ακρόασης. Απλώς θα έχεις αρκετά μέτρα καλώδια ηχείων.

Σε περίπτωση χρήσης ενεργών, βγάζεις τις πλάτες και τις βάζεις στον τοίχο, δίπλα/κάτω από κάθε ηχείο, ή ανά ντανες όπου βολεύεσαι.

Τα υπόλοιπα είναι κολοκύθια.
Τον Goatfoot πάντως τον έψησες και σκοπεύει να το κάνει...Μεταξύ μας αυτό,καθότι μας το φυλάει για έκπληξη...

Reaction score
968
ενεργά vs παθητικά, μάλλον ψευδοδίλημμα... υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά κριτήρια και ερωτήματα που θα πρέπει να αξιολογηθούν πριν φτάσουμε εκεί, όπως πχ το διατιθέμενο κόστος της επένδυσης ή το είδος της συγκεκριμένης εφαρμογής

Εάν πάμε πιο τεχνικά, υπάρχουν πολλά ακόμη σοβαρότερα κριτήρια αξιολόγησης, όπως πχ

flat on-axis frequency response (πχ studio monitors) ... or ... uniform power response?

Τα δεύτερα μπορεί να είναι ή μπορεί και να μην είναι ενεργά ή παθητικά ................

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.294
uniform power response?
Σαφώς.

Ο συνδυασμός ισορροπημένης ον αξις και οφ αξις, εκεί καταλήγει.

Σκέτη η ισορροπημένη ον αξις, έχει μάλλον πολύ μικρή αξία.

Το power response των εξόχως ισορροπημένων on axis ηχείων μόνιτορ της Genelec, είναι αηδιαστικά ισορροπημένο.

Δεν ξέρω γιατί καταχωρησες στο ποστ σου στο ισορροπημένο ον αξις τα στούντιο μονιτορς, εκτός κι αν υπονοείς πως λίγα εξ'αυτων είναι ισορροπημένα και οφ αξις, κάτι που μάλλον χρειάζεται τεκμηρίωσης.

Last edited:

Reaction score
968
Το power response των εξόχως ισορροπημένων on axis ηχείων μόνιτορ της Genelec, είναι αηδιαστικά ισορροπημένο.

Δεν ξέρω γιατί καταχωρησες στο ποστ σου στο ισορροπημένο ον αξις τα στούντιο μονιτορς, εκτός κι αν υπονοείς πως λίγα εξ'αυτων είναι ισορροπημένα και οφ αξις, κάτι που μάλλον χρειάζεται τεκμηρίωσης.
Εάν εννοείς τεκμηρίωση τις μετρήσεις power reponse ενεργών monitor που να δείχνουν μη ομοιόμορφες καμπύλες ..... νομίζω με λίγο Googling βρίσκεις εύκολα

πχ

1606153087457.png

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.294
Εάν εννοείς τεκμηρίωση τις μετρήσεις power reponse ενεργών monitor που να δείχνουν μη ομοιόμορφες καμπύλες ..... νομίζω με λίγο Googling βρίσκεις εύκολα

πχ

View attachment 188068
Ναι, είναι ηχείο των 500€ αυτό βέβαια.

Οι οφ αξις απικρίσεις του σε 45 και 60 μοίρες, δεν είναι ιδιαίτερα ισορροπημένες και δείχνουν το πρόβλημα.
Βεβαίως ακόμα και ον αξις, φαίνεται η τονική αλλοίωση στα πρίμα. Υποθέτω πως εύκολα διορθώνεται με λίγη ισοσταθμιση, διότι οι οφ αξις στο συγκεκριμένο παράδειγμα ακολουθούν τρόπον τινά τις ον αξις.

Αυτό όμως, είναι:

Έχεις διαθέσιμα ανάλογα σωστά σχεδιαγράμματα sound power σε παθητικά ηχεία;

Το 310 επί της ευκαιρίας, δείχνει πολύ καλό power response:

Κι έχει μια ωραία μεσαία περιοχή (δες προσεκτικά) που είναι... γλυκό κουταλιού. 😍

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.095
To 8030A αποσύρθηκε από την παραγωγή το 2013. Ειναι μοντέλο του 2005. :roflmao:
Σημερα παράγεται το αντίστοιχο 8030C, και κοστίζει κάπου πάνω απο 525€ το τεμάχιο στο skroutz.

6C289CD0-E5EB-4E67-8086-BA26430D1305.jpeg

64BE5C8B-BB8D-41D6-BBFE-C0895E4BADFD.jpeg

Ας δούμε και ενα παθητικό, με τιμή στα 500€ ανα κανάλι μαζί με επαρκή ενίσχυση παρακαλώ, που να εχει καλύτερο διαγραμμα και στο power response, και στο D.I.

Το μόνο που μπορει να σχολιαστεί ειναι το 2000Hz-3000Hz, αλλά και πάλι, 500€ δίνεις.
Αν θες καλύτερο, πληρώνεις κατι ακόμα.

Last edited:

Reaction score
968

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.095
Καλό το LS50. (Θα έπαιρνα το ενεργό)
Συγκριτικό spinorama (της εταιρίας μήπως είναι πολύ...ευγενικό;) ?)

9E1ECEE4-BAA5-4CBC-98EB-5FECBFE103E2.jpeg

Όχι και τόσο ομαλό D.I ;)
Αλλά μου αρέσει.

Και περισσεύουν μόνο 150€ για δικάναλο τελικό ενισχυτή που να επαρκεί....δύσκολα.

Αλλά, ναι, είναι καλό ηχείο.
(Το Genelec είναι πολύ καλύτερο ....)

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.294
Είπαμε, το κεφ με λίγο οφ αξις χρήση και με σαμπ, είναι εξαιρετικό.

Ωστόσο, η διάμετρος του μεγαφώνου είναι μικρή, και θαύματα δε γίνονται.

Παρόλα αυτά, η ομοαξονική αρχιτεκτονική έχει προτερήματα.

Βέβαια το τζενελεκ μετράει (και είναι) καλύτερο, τόσο σε ον αξις όσο και σε οφ αξις.

Καλά, άσε το 8341 που είναι χάρακας ολόβερ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.294
Έτσι για καλημέρες..
Ο φίλος πάντως στο χώρο που μας έδειξες:

Έχει φτιάξει ένα πολύ όμορφο χώρο, με ηχητική περιποίηση τόσο στο ταβάνι, όσο και στους τοίχους, ανισοεπίπεδο μπροστά και πολύ πονηρό (κόβει αντανακλάσεις δαπέδου για εικόνα), ωραία χρώματα, πραγματικά πολύ μεράκι έβαλε, και γνώση όμως.

Πέραν του ήχου δηλαδή, όπου δεν έχω απορίες (θα ζωγραφίζει), είναι και εξαιρετικός χώρος αισθητικά, κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε συχνό.

Μπράβο ρε! Πολύ δυνατός παίχτης.
Μόνο η οθόνη είναι μικρή, για την απόσταση θέασης που βλέπω.
Αυτή είναι η μόνη ένσταση που έχω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.294
Η πάγια δική μου θέση επί της αισθητικής των μηχανημάτων, είναι πως αυτά τα ηχεία (μαύρα ενεργά μόνιτορ) με την industrial απλή αισθητική τους, στέκονται πολύ άνετα σε έναν όμορφο χώρο, χωρίς να είναι αυτά καλογυαλισμένα ξύλινα έπιπλα που επιδιώκουν την προσοχή του επισκέπτη, όπως συνηθίζεται στα χαϊ ενδ κουτιά, αφήνοντας το χώρο ελεύθερο να αναδείξει τη δική του αισθητική.

Αυτός ο χώρος επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την δική μου θέση.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.281
Εμ βεβαια, αυτα λετε εσεις που εχετε μαυρα κουτακια στο χωρο και καλα μετα λετε για Industrial αισθητικη και αλλα τετοια....
8-):fuckyou:
Γιάννη μου τα δικά μου δεν είναι ακόμα μαύρα , αλλά θα γίνουν μαύρα κουτιά ΝΑΑΑ. :lolsign:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.294
Η μεγάλη focal, διαθέτει μια τεράστια γκάμα εντοιχιζόμενων μοντέλων με εξαιρετικές προδιαγραφές:

Οπότε ο χώρος παραμένει ανεπηρέαστος αισθητικά, να έχει τη δική του χροιά, ανεπηρέαστη από το κομμάτι του όντιο.

Ωστόσο τα Χάι Ενδ ηχεία της, τυπικά ζητούν την προσοχή στο μάτι, θέλουν αυτά να επιβάλλουν μια αισθητική στο χώρο, κι όχι το ανάποδο, οδηγώντας συνήθως σε κιτς αποτέλεσμα, ακόμα και με τις πιο "μοντέρνες" προτάσεις της (πέραν των ξυλί καρυδιάς) αποδεκτό μόνο σε βλαμμένους χαϊεντάδες που θέλουν να επιδείξουν το ηχείο τους..

Screenshot_20201123_214357_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20201123_214551_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20201123_214555_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20201123_214546_com.android.chrome.jpg

Δε τα βρίσκω καθόλου του γούστου μου όλα αυτά.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.210
Members
38.307
Νεότερο μέλος
lntalis75