Ενεργά ηχεία στο σαλόνι έως 3.500ε

Reaction score
114
Καλησπέρα σας! Θα φτιάξω δύο DIY πάνελ οροφής με σκληρό πετροβάμβακα διαστάσεων 120χ60 (νομίζω 175 κιλά το κυβικό) σε λευκό χρώμα για να είναι διακριτικά. Σας στέλνω και δύο φωτογραφίες του ταβανιού. Λογικά το πάχος του πετροβάμβακα θα είναι περίπου 10 εκατοστά.
α) Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο αέρας πίσω από το πάνελ και το ταβάνι θα πρέπει να είναι ακριβώς 10 εκατοστά ή μπορεί και λιγότερο γιατί θέλω το πάνελ να κατεβαίνει όσο και η γυψοσανίδα.. στα 18 εκατοστά περίπου.
β) Επειδή η φωτογραφία με τις μετρήσεις τραβήχτηκε με ευρυγώνιο φακό βγήκε κάπως στραβά. Το κεφάλι μου είναι λίγο δεξιότερα δλδ σχεδόν κάτω από το πολύφωτο. Οι σκούρες μπλε γραμμές είναι η απόσταση των νέων ηχείων όταν αποκτηθούν ενώ η ανοιχτές μπλε γραμμές με αυτά που έχω τώρα. Η διαφορά είναι ότι τα νέα ηχεία θα έρθουν λίγο πιο κοντά σε εμένα σε σχέση με αυτά που έχω, όμως θα ανοίξει λίγο η απόσταση μεταξύ τους. Μπορείτε να δείτε και τις προηγούμενες φωτογραφίες στο νήμα. Σε ποιο σημείο ακριβώς πιστεύετε ότι πρέπει να τοποθετηθούν τα δύο πάνελ και σε τι απόσταση από τις γυψοσανίδες (αριστερά-δεξιά-εμπρός);
γ) Η υπόλοιπη γυψοσανίδα είναι μέσα άδεια. Σκέφτομαι να βάλω μονωτικό υλικό (aritherm κτλ..) γιατί θέλω να ρίξω όσο γίνεται το rt (είμαι κοντά στα 550 από τα 100Hz και πάνω). Ο χώρος μαζί με τη κουζίνα είναι 45τμ ενώ ο χώρος του σαλονιού 22τμ. Ευχαριστώ.
Απο τα λιγα που εχει παρει το αυτι μου, εχω την εντύπωση ότι:
Α) Ναι, στα 10cm θα εχεις μεγιστο αποτελεσμα απόδοσης των 10cm απορρόφησης, χωρίς να σημαίνει ότι πιο λίγα είναι απογορευτικά
Β) στην θεση της πρώτης αντανάκλασης απο την θεση των ηχείων και MLP, και μετα ανάλογα με το αισθητικό αποτέλεσμα/συμμετρία που θες
Γ) δεν πρέπει να είναι διάτρητη η γυψοσανίδα? Αλλιώς δεν κάνει κατι η απορρόφηση που θα βάλεις απο μεσα

Reaction score
161
Γ) δεν πρέπει να είναι διάτρητη η γυψοσανίδα? Αλλιώς δεν κάνει κατι η απορρόφηση που θα βάλεις απο μεσα
Όχι δεν είναι διάτρητη όμως είναι ανοιχτή πέρα ως πέρα.

Reaction score
1.934
Καλησπέρα σας! Θα φτιάξω δύο DIY πάνελ οροφής με σκληρό πετροβάμβακα διαστάσεων 120χ60 (νομίζω 175 κιλά το κυβικό) σε λευκό χρώμα για να είναι διακριτικά. Σας στέλνω και δύο φωτογραφίες του ταβανιού. Λογικά το πάχος του πετροβάμβακα θα είναι περίπου 10 εκατοστά.
α) Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο αέρας πίσω από το πάνελ και το ταβάνι θα πρέπει να είναι ακριβώς 10 εκατοστά ή μπορεί και λιγότερο γιατί θέλω το πάνελ να κατεβαίνει όσο και η γυψοσανίδα.. στα 18 εκατοστά περίπου.
β) Επειδή η φωτογραφία με τις μετρήσεις τραβήχτηκε με ευρυγώνιο φακό βγήκε κάπως στραβά. Το κεφάλι μου είναι λίγο δεξιότερα δλδ σχεδόν κάτω από το πολύφωτο. Οι σκούρες μπλε γραμμές είναι η απόσταση των νέων ηχείων όταν αποκτηθούν ενώ η ανοιχτές μπλε γραμμές με αυτά που έχω τώρα. Η διαφορά είναι ότι τα νέα ηχεία θα έρθουν λίγο πιο κοντά σε εμένα σε σχέση με αυτά που έχω, όμως θα ανοίξει λίγο η απόσταση μεταξύ τους. Μπορείτε να δείτε και τις προηγούμενες φωτογραφίες στο νήμα. Σε ποιο σημείο ακριβώς πιστεύετε ότι πρέπει να τοποθετηθούν τα δύο πάνελ και σε τι απόσταση από τις γυψοσανίδες (αριστερά-δεξιά-εμπρός);
γ) Η υπόλοιπη γυψοσανίδα είναι μέσα άδεια. Σκέφτομαι να βάλω μονωτικό υλικό (aritherm κτλ..) γιατί θέλω να ρίξω όσο γίνεται το rt (είμαι κοντά στα 550 από τα 100Hz και πάνω). Ο χώρος μαζί με τη κουζίνα είναι 45τμ ενώ ο χώρος του σαλονιού 22τμ. Ευχαριστώ.
Αν θες τα πανελ να κανουν δουλεια κατω απο τα 100Hz δεν επαρκουν ουτε τα 10 εκατοστα πετροβαμβακα (ειδικα του σκληρου που σκεφτεσαι να βαλεις) ουτε τα 8 η 10 εκατοστα κενου απο το ταβανι.
Προσωπικα, αντι για δυο πανελ 120Χ60 θα φωναζα εναν "γυψοσανιδά" να μου τοποθετησει βασεις για δυο η τρεις διατρητες γυψοσανιδες Knauf Cleaneo 8/15/20R διαστασεων 1200Χ1875cm εγκαρσια ωστε να καλυψουν το κεντρικο μερος απο το κενο που δημιουργει η υπαρχουσα γυψοσανιδα και αφηνοντας περιπου 15κατοστα κενο απο αυτην γυρω γυρω.
Αισθητικα θα μπορει η νεα αυτη κεντρικα τοποθετημενη διατρητη γυψοσανιδα να εχει αποσταση απο το ταβανι μεγαλυτερη απο τα 18εκ δημιουργωντας ενα νεο επιπεδο το οποιο θα μπορει να ειναι εως και 30 εκατοστα απο το ταβανι και να περιεχει μεσα της τουλαχιστον 15εκατοστα πετροβαμβακα (30-40Kg/m3) η ακομα καλυτερα Aritherm παπλωμα και εως και αλλα τοσα κενο.
Γενικα μιλωντας δεν υπαρχει "πρεπει" οσον αφορα το κενο του ηχομονωτικου απο το ταβανι αλλα οσο μεγαλυτερο τοσο αυξανει η αποτελεσματικοτητα στις χαμηλες συχνοτητες.
Το φωτιστικο θα μπορει να κρεμαστει στην διατρητη.

Last edited:

Reaction score
161
Αν θες τα πανελ να κανουν δουλεια κατω απο τα 100Hz δεν επαρκουν ουτε τα 10 εκατοστα πετροβαμβακα (ειδικα του σκληρου που σκεφτεσαι να βαλεις) ουτε τα 8 η 10 εκατοστα κενου απο το ταβανι.
Προσωπικα, αντι για δυο πανελ 120Χ60 θα φωναζα εναν "γυψοσανιδά" να μου τοποθετησει βασεις για δυο η τρεις διατρητες γυψοσανιδες Knauf Cleaneo 8/15/20R διαστασεων 1200Χ1875cm εγκαρσια ωστε να καλυψουν το κεντρικο μερος απο το κενο που δημιουργει η υπαρχουσα γυψοσανιδα και αφηνοντας περιπου 15κατοστα κενο απο αυτην γυρω γυρω.
Αισθητικα θα μπορει η νεα αυτη κεντρικα τοποθετημενη διατρητη γυψοσανιδα να εχει αποσταση απο το ταβανι μεγαλυτερη απο τα 18εκ δημιουργωντας ενα νεο επιπεδο το οποιο θα μπορει να ειναι εως και 30 εκατοστα απο το ταβανι και να περιεχει μεσα της τουλαχιστον 15εκατοστα πετροβαμβακα (30-40Kg/m3) η Aritherm παπλωμα και εως και αλλα τοσα κενο.
Γενικα μιλωντας δεν υπαρχει "πρεπει" οσον αφορα το κενο του ηχομονωτικου απο το ταβανι αλλα οσο μεγαλυτερο τοσο αυξανει η αποτελεσματικοτητα στις χαμηλες συχνοτητες.
Το φωτιστικο θα μπορει να κρεμαστει στην διατρητη.
Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά στην παρούσα φάση δεν είμαι για μερεμετια. Ίσως στο μέλλον. Θα δοκιμασω στην αρχή με πανελς, θα βάλω κ καμια λεντοτενια να αρέσει κ στη γυναίκα και σιγά σιγά τα επόμενα βήματα... 😁

Reaction score
1.934
Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά στην παρούσα φάση δεν είμαι για μερεμετια. Ίσως στο μέλλον. Θα δοκιμασω στην αρχή με πανελς, θα βάλω κ καμια λεντοτενια να αρέσει κ στη γυναίκα και σιγά σιγά τα επόμενα βήματα... 😁
Τουλαχιστον αν βαλεις πετροβαμβακα βαλε μικροτερου βαρους/m3 που εχουν καλυτερη απορροφητικοτητα στις χαμηλες συχνοτητες που ειναι και οι πιο δυσκολες. Παντως μην περιμενεις πολλα απο δυο πανελ 120Χ60.
Μια αλλη επιλογη για να ριξεις το RT60 χωρις αισθητικες επεμβασεις ειναι να φτιαξεις μεγαλα χοντρα μαξιλαρια για τον καναπε και να χρησημοποιησεις Aritherm παπλωμα για τη γεμιση. Μπορεις να κανεις το ιδιο και με ενα υφασματινο πουφ.

Reaction score
1.044
Το ανάποδο δεν ισχύει; θέλουμε βαριά απορρόφηση για να πιάνει τις χαμηλές, σωστά;

Reaction score
1.934
Το ανάποδο δεν ισχύει; Δλδ θέλουμε βαριά απορρόφηση για να πιάνει τις χαμηλές, σωστά;
Οχι. Εξαρταται απο την εφαρμογη. Οσο μεγαλυτερο το παχος του ηχομονωτικου και οσο μεγαλυτερη η αποσταση απο τον τοιχο, τοσο μικροτερο βαρος πρεπει να εχει το ηχομονωτικο για να επιτυγχανει τα μεγιστα στις χαμηλες συχνοτητες.

Reaction score
161
Οχι. Εξαρταται απο την εφαρμογη. Οσο μεγαλυτερο το παχος του ηχομονωτικου και οσο μεγαλυτερη η αποσταση απο τον τοιχο, τοσο μικροτερο βαρος πρεπει να εχει το ηχομονωτικο για να επιτυγχανει τα μεγιστα στις χαμηλες συχνοτητες.
Έχεις δίκιο φίλε... Υπάρχει ένα site (πιθανόν να το ξέρετε ήδη) acousticmodelling.com/porus.php που βάζεις διάφορες παραμέτρους και βγάζει αποτελέσματα. Στη δική μου περίπτωση δουλεύει πολύ καλά απορρόφηση με συντελεστή αντίστασης αέρα στις 15000 (δλδ σχετικά μαλακό υλικό), πάχους 140mm και απόσταση από ταβάνι τα 40mm για να πάμε στα 18cm σύνολο. Από εκεί κ πέρα όσο αυξάνεις την απόσταση από το ταβάνι τόσο αυξάνει η απορρόφηση στις χαμηλές συχνότητες των 100hz.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.641