Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla και BYD)

TGD

Μηνύματα
10.774
Reaction score
10.354
Η αυτοκίνηση χάνει σταδιακά την αίγλη της ως χόμπι και περνάει στην εργαλειοποίηση του οχήματος. Οι νέοι θα μεγαλώσουν με αυτή τη λογική μέχρι τη οριστική κατάργηση της ιδιωτικής αυτοκίνησης.
Βάλε όπου "αυτοκίνηση" το "χάι-φάι" και έχουμε άλλη μια αλήθεια.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
15.325
Reaction score
22.381
Βάλε όπου "αυτοκίνηση" το "χάι-φάι" και έχουμε άλλη μια αλήθεια.
Τι εννοείς;;; Ότι θα καταργηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του hi-fi μου;;; Και θα μπορεί ο κάθε κατουρλής χίπστερ να έρχεται στο χώρο μου, να ακούει το σύστημά μου και - OMG - να εκφέρει κι άποψη για τα καλώδιά μου;;;

Δεν θα το αντέξω, θα πηδηχτώ από το παράθυρο!!! :biggrin:
 


Μηνύματα
972
Reaction score
1.501
Δρόμοι γεμάτοι αυτοκίνητα και μηχανάκια και δεν ακούς τίποτα. Όνειρο.
Το έχω ακριβώς στο σημείο, αν και σας συστήνω να δείτε όλο το video.

Τι είναι αυτοί ρε, ούτε κόρνες, ενα μ@λ@κ@ πως οδηγάς έτσι, καθαριότητα, τάξη, ασφάλεια, 100 χρόνια πίσω απο την Ελλαδάρα μας!! :lolsign:
 


Μηνύματα
4.567
Reaction score
7.889
Στο κινούμενα ηλεκτρικά 3 βάζεις την τιμή του αυτοκινήτου χωρίς ΦΠΑ και σου βγάζει τη μέγιστη επιδότηση. Πχ στη περίπτωση μου τριτεκνος και φορτιστής 10500. Αυτά τα χρήματα είναι καθαρά (χ.φπα) και αφαιρούνται από το καθαρό ποσό η είναι τελικό και το αφαιρούμε από τη τελική τιμή λιανικής?
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.752
Reaction score
32.726
Το ποσό που σου βγάζει είναι τα χρήματα που "θα" λάβεις αργότερα. Το "θα" επειδή παίζεται αν θα τα λάβεις. Το αυτοκίνητο το πληρώνεις στην κανονική του τιμή.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
4.106
Reaction score
9.036
Αυτά τα χρήματα είναι καθαρά (χ.φπα) και αφαιρούνται από το καθαρό ποσό η είναι τελικό και το αφαιρούμε από τη τελική τιμή λιανικής?
Τα χρήματα που σου βγάζει είναι τα χρήματα που θα λάβεις αν εγκριθεί η αίτησή σου (αφού έχεις αγοράσει το αυτοκίνητο). Τώρα αν θες εσύ ονόμασέ τα "καθαρά" ή ονόμασέ τα "τελικά", σε κάθε περίπτωση 10.500 θα λάβεις.
 

Μηνύματα
4.567
Reaction score
7.889
Τα χρήματα που σου βγάζει είναι τα χρήματα που θα λάβεις αν εγκριθεί η αίτησή σου (αφού έχεις αγοράσει το αυτοκίνητο). Τώρα αν θες εσύ ονόμασέ τα "καθαρά" ή ονόμασέ τα "τελικά", σε κάθε περίπτωση 10.500 θα λάβεις.
Οκ. Αρκετά χρήματα είναι. Αν και έχω βρει αυτοκίνητα που το τέλος ταξινόμησης αγγίζει τα χρήματα αυτά. Γιατί άραγε τα ηλεκτρικά δεν έχουν τέλος ταξινόμησης?
 


Μηνύματα
4.567
Reaction score
7.889
Μην κάνεις το λάθος και βάλεις τον φορτιστή στο ΚΗ.
Τα +500? Γιατί?
Τα +500? Γιατί?
Είμαι ανάμεσα σε vw tiguan allspace που χωρίς τέλος ταξινόμησης θα βγει περίπου 34κ και σε skoda enyaq με 33κ μετά την επιδότηση ΚΗ.
 

Μηνύματα
1.048
Reaction score
2.955
Τα +500? Γιατί?
Τρελή χαρτούρα και γραφειοκρατία,! Ακούγεται περίεργο, αλλά πραγματικά δεν αξίζει τα λεφτά και τον κόπο...
Και το σημαντικότερο, αν σκαλώσει κάπου η διαδικασία για το φορτιστή (διόλου απίθανο), υπάρχει κίνδυνος να χάσεις την επιδότηση και για το όχημα, καθώς πάνε πακέτο σε ένα φάκελο.
Ο χρόνος φαίνεται να πιέζει για το πρόγραμμα, τα κονδύλια εκταμιεύονται με γοργούς ρυθμούς, οπότε κρίμα να χάσει κάποιος 9-10Κ € (και την ηρεμία του) για το πεντακοσάρικο.
Υπάρχει πληθώρα φορτιστών στην αγορά σε προσιτές τιμές. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες δε χρειαζόμαστε κάτι εξεζητημένο (χωρίς να γνωρίζω την περίπτωση σου :) )
 



symos

You're not worthy!
Μηνύματα
4.106
Reaction score
9.036
Δεν καταλαβαίνω γιατί η έρευνα που αναφέρεται στο βίντεο τέσταρε τέτοια ranges (0-25, 0-60, 0-80) και τα σύγκρινε μόνο με το 75-100 και όχι με κάτι πιο πρακτικό για καθημερινή χρήση, π.χ. 20-80 ή κάτι τέτοιο.

Το μηδέν δεν παίζει σε πρακτικό επίπεδο, ακόμα κι αν είναι το καλύτερο.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.752
Reaction score
32.726
Επειδή είναι διαφορετική χημεία μπαταρίας. Αυτά που ξέραμε αφορούν τις NMC. Οι LFP θέλουν διαφορετική χρήση. Το videο επιβεβαιώνει επίσης και αυτό που είχε περάσει από το μυαλό μου πριν καιρό. Ο κάθε χρήστης έχει διαφορετικές ανάγκες. Η επιλογή μπαταρίας θα εξαρτηθεί από τη χρήση αλλά και το αν έχει φορτιστή στο σπίτι ή όχι. Δηλαδή, δεν έχει σημασία αν το τάδε όχημα μας αρέσει ή κάνει 5 πράγματα καλά. Αν δεν φοράει την κατάλληλη για εμάς μπαταρία είναι μια λάθος επιλογή.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
4.106
Reaction score
9.036
Οι LFP θέλουν διαφορετική χρήση.
Το κατάλαβα αυτό, αλλά δεν μας λέει ποια πρέπει να είναι αυτή η χρήση. Γιατί το "μηδέν έως οτιδήποτε" δεν παίζει σε καθημερινή χρήση. Και το μόνο που μας λέει το βίντεο είναι πως το "μηδέν έως οτιδήποτε" είναι καλύτερο από το 75-100.

Το μηδέν έως οτιδήποτε όμως δεν με ενδιαφέρει γιατί δεν πρόκειται να το κάνω. Οπότε, από τις υπόλοιπες (πιο πρακτικές) επιλογές, ποια είναι η καλύτερη; Δεν μας λέει.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.752
Reaction score
32.726
Αυτό που εγώ κατάλαβα, και σύμφωνα και με το παρακάτω γράφημα, τα best practices για την καθημερινή χρήση μιας LFP είναι από 15% - 20% μέχρι 55% - 60%.

Screenshot_20240825_122830_Free Adblocker Browser.jpg
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
4.106
Reaction score
9.036
Αυτό που εγώ κατάλαβα, και σύμφωνα και με το παρακάτω γράφημα, τα best practices για την καθημερινή χρήση μιας LFP είναι από 15% - 20% μέχρι 55% - 60%.
Πως προκύπτει αυτό που λες από το γράφημα;

Το γράφημα εξετάζει τα εύρη:
0-25
0-60
0-80
75-100

Από αυτό, πώς συμπεραίνουμε σε ποια θέση τοποθετείται το εύρος 20-60;

Μπορεί να είναι καλύτερο από όλα ή χειρότερο από όλα ή κάπου στη μέση.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
18.752
Reaction score
32.726
Υψηλότερο SoC σημαίνει υψηλότερο voltage. Το οποίο αυξάνει την θερμοκρασία της μπαταρίας, η οποία μειώνει το SoH. Δουλεύοντας καθημερινά την μπαταρία σε χαμηλότερο voltage έχεις χαμηλότερη θερμοκρασία οπότε και μικρότερο degratation.

Aπό τη μελέτη.
Based on these results, we would recommend that LFP cells for long lifetime applications operate at low states of charge on average, with charging up to 100% only on occasion.
Conclusions. Cycling near the top of charge (75%–100% SOC) is detrimental to LFP/graphite cells. Our results show a correlation between the average SOC of battery operation and capacity fade rate, meaning that the lower the average SOC, the longer the lifetime, in these 2500 h of testing. The average SOC was found to be the most critical factor influencing capacity fade for LFP cells, over the factors of temperature, depth of discharge, electrolyte salt choice or graphite choice. Cells cycled in the conventional 0%–100% SOC window showed capacity fade rates intermediate to 0%–25% and 75%–100%. Therefore, the time spent cycling at high states of charge is critical to minimize.

Όπως λέει και στο video "The lower the operating window of SoC range the better". Δηλαδή στην καθημερινή φόρτιση, και εφόσον μας εξυπηρετεί πάντα με βάσει τις δυνατότητες του οχήματος, ξεχνάμε οτιδήποτε από την κάθετη κίτρινη γραμμή και δεξιά, και παίζουμε μπάλα μέσα στο κίτρινο κύκλο. Θα μου πεις τώρα "και γιατί να μην το δουλεύουμε στο 0%-25% που είναι καλύτερα". Για να μη κινδυνέψεις να φτάσεις ποτέ στο 0% που είναι κακό για κάθε μπαταρία, και για να μη φορτίζεις κάθε μέρα. Αν θες να φορτίζεις κάθε μέρα και σου φτάνει πχ το 10% - 20% ή 25% δούλεψε το έτσι.
Screenshot_20240825_164009_Gallery.jpg


Αν κάνουμε πολλά χλμ και δεν μας φτάνει το παράθυρο του κίτρινου κύκλου, τότε ας πάμε στη λογική του γαλάζιου ή του μπλε ή του μοβ. Ποτέ στο κόκκινο.
 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.746
Μηνύματα
3.026.131
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88
Top