Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

Μηνύματα
398
Reaction score
256
Μακάρι να πρυτανεύσει η λογική και να σταματήσει, η Ευρωπη, τον παροξυσμό με του ρύπους.
 

Μηνύματα
470
Reaction score
117

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
16.380
Reaction score
30.233
Η Ντόιτσε Βέλε λέει ότι η Γερμανία ψήφισε όχι. Και επειδή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι ξεκάθαρο, δίνει την δυνατότητα στην Κομισιόν να αποφασίσει εκείνη αν θα προχωρήσει ή όχι στη φορολόγηση.
 
Last edited:


alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
16.380
Reaction score
30.233
Για την ιστορία, και σύμφωνα πάντα με όσα λέγονται, η Ελλάδα ήταν στην ομάδα των χωρών που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

 

TGD

Μηνύματα
8.529
Reaction score
8.523
Γιατί να μας ενδιαφέρει το θέμα; Έχουμε αυτοκινητοβιομηχανία;
Αντιθέτως, κάτι συμφέροντα στα λιμάνια πρέπει να φροντίζουμε.
 

gid

Μηνύματα
8.134
Reaction score
9.373
Δεν έχουμε αυτοκινητοβιομηχανία αλλά έχουμε αγοραστές.

Αυτούς τους ενδιαφέρει ή όχι, λες, το αν θα πληρώσουν καπέλο τους δασμούς στην αρχική τιμή;
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
54.478
Reaction score
135.703
Την Ελλάδα, που δεν έχει ντόπια αυτοκινητοβιομηχανία και ανάλογα συμφέροντα υπέρ αυτής, θα την ενδιέφεραν φτηνά αυτοκίνητα εδώ και τώρα, κι όχι επιπρόσθετους δασμούς ώστε τα φτηνά να φτάσουν τα επίπεδα των γερμανικών.

Η ανωτέρω κίνηση είναι ξεκάθαρα των Γερμανών, στην προσπάθειά τους να καθορίζουν αυτοί την χαμηλότερη τιμή πώλησης αυτοκινήτων, ώστε να μη βγει η βιομηχανία τους έξω από το παιχνίδι.

Η μη συμμετοχή της χώρας μας (όπως και των υπολοίπων χωρών που δεν ψήφισαν), είναι πολιτικό χατίρι στους Γερμανούς, ελπίζοντας σε κάποια ανάλογη πολιτική ανταπόδοση.
 

TGD

Μηνύματα
8.529
Reaction score
8.523
Τα νέα αυτοκίνητα είναι αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών. Συμφέρει οικονομικά να επισκευάζονται τα παλιά εντός Ελλάδας και να γίνεται τζίρος τοπικά παρά να φέυγει το χρήμα έξω. Κι αν φύγει έξω, καλύτερα εντός ΕΕ, παρά εκτός απ' όπου δεν θα έρθει πίσω.
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.208
Reaction score
10.621
Δεν είναι τόσο απλό. Πέρα από το κόστος των -εισαγόμενων- ανταλλακτικών, υπάρχει η αυξημένη κατανάλωση και ρύποι ενός παλιού οχήματος και το ζήτημα των θυμάτων από τροχαία, νεκρών και τραυματιών, που συνεπάγεται τόσο οικονομικό όσο -κυρίως- κοινωνικό κόστος, πολύ βαρύ...
 

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.777
Reaction score
76.202
Οι φόροι στους Κινέζους αφορούν ολόκληρη την ένωση, όχι μόνο τους Γερμανούς-Γάλλους-Ιταλούς-Ισπανούς-Ολλανδούς-Τσέχους-Αυστριακούς και άλλους που παράγουν αυτοκίνητα και εξαρτήματα.
Αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί... 🙄
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.208
Reaction score
10.621
Κάποιους αφορά άμεσα και κάποιους, όπως εμείς, έμμεσα.
Προσωπικά, δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι πρέπει να πληρώνω άλλο τόσο την αξία ενός ηλεκτρικού οχήματος -και ταυτόχρονα να υποβαθμίζονται ποιοτικά οι δυνατές επιλογές μου- ώστε να μη θιγεί ένας Ευρωπαίος μισθωτός, ο οποίος εισπράττει πολλαπλάσιες απολαβές για την ίδια ποσότητα εργασίας με εμένα.
Αν στην ευρωπαϊκή ένωση υπήρχαν επιστροφές αντίστοιχες με εκείνες από τις πλούσιες πολιτείες των ΗΠΑ στις φτωχές, θα ήταν εύλογο. Τώρα προτείνουν να πληρώνουμε την πίτα ώστε να μένει ολόκληρη για τον γαλλογερμανό και πρέπει να λέμε και "Ζήτω!" Τι λε ρε;
 


gid

Μηνύματα
8.134
Reaction score
9.373
Αν στην ευρωπαϊκή ένωση υπήρχαν επιστροφές αντίστοιχες με εκείνες από τις πλούσιες πολιτείες των ΗΠΑ στις φτωχές, θα ήταν εύλογο.
Συμφωνώ πως δεν πρέπει να πληρώνει ένα βαρβάτο καπέλο στο κόστος ενός ΙΧ ο Έλληνας για να προστατευθεί ο γερμανός εργάτης. Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει διαχρονικά μια διαρκής ροή κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό "βορρά" προς το "νότο".
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.208
Reaction score
10.621
Φυσικά και υπάρχει. Η πράξη όμως δείχνει ότι δε γίνονται αρκετά ώστε να έρθουν σε σχετική ισορροπία οι πλούσιες χώρες με τις φτωχές. Αν μάλιστα κάποιος δεν ανήκει στις κοινωνικές ομάδες που έχουν άμεσο όφελος από αυτή τη ροή κονδυλίων, είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να αποδέχεται τέτοιες οριζόντιες πολιτικές δασμολόγησης που πλήττουν ευθέως το δικό του πορτοφόλι -και μάλιστα δυσανάλογα σε σχέση με εκείνο ενός καλοπληρωμένου Ευρωπαίου, το οποίο προορίζονται να προστατευσουν.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
16.380
Reaction score
30.233
Ένα ενδιαφέρον video για την ιστορία του ηλεκτρικού οχήματος. Ούτε 200 χρόνια δεν πέρασαν.

- Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα κατασκευάστηκε κάπου ανάμερα στο 1832-1839. Δεν είχε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οπότε με το που άδειαζαν ήθελε άλλες.
- Το 1859 εφευρέθηκε η επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
- To 1894 oι Pedro Salom & Henry G. Morris έφτιαξαν το πρώτο εμπορικά βιώσιμο ηλεκτρικό όχημα, το Εlectrobat 1.
- Το 1898 ο Ferdinand Porsche έφτιαξε το πρώτο του αυτοκίνητο, το ηλεκτρικό Egger-Lohner C.2 Phaeton.
- Το 1899 ο Βέλγος Camille Jenatzy κατάφερε να ξεπεράσει τα 100χλμ/ ώρα, οδηγώντας το δικής του κατασκευής αγωνιστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το La Jamais Contente.
- To 1941 η Peugeot κατασκευάζει το πρώτο electric microcar, το Peugeot VLV (Voiture Légère de Ville (Light City Car) . Το VLV κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου ως ένας τρόπος για να παρακάμψουν τους περιορισμούς καυσίμων που επιβλήθηκαν σε μη στρατιωτικούς χρήστες από τις κατοχικές γερμανικές δυνάμεις.
- Το 1947 η Tokyo Electro Automobile Co, κατασκεύασε το Τama. Στη μεταπολεμική Ιαπωνία, η βενζίνη ήταν σπάνια και ακριβή. Σε απάντηση, η κυβέρνηση προώθησε ενεργά την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οδηγώντας στη δημιουργία του Tama.
- Το 1959 η Henney Μotor Company κατασκεύασε το Kilowatt. Στην ουσία το Kilowatt ήταν ένα Renault Dauphine με ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρίες, τα οποία κατασκεύασε η Henney σε συνεργασία με επιστήμονες και μηχανικούς από το Caltech.
- Το 1966 η General Motors κατασκεύασε το Electrovair II. Το Εlectrovait ΙΙ ήταν μια μετατροπή του Chevrolet Corvair Monza σε ηλεκτρικό.
- Το 1966 η Enfield παρουσίασε το Ε8000.
- To 1967 η Ford παρουσίασε το Comuta.
- To 1967 o Βρετανός Alastair Carter παρουσίασε το Coaster.
- To 1968 η General Electric παρουσίασε το Delta.
- To 1971 στην αποστολή του Apollo 15 παρουσιάστηκε το Lunar Roving Vehicle (LRV). Μια συνεργασία των Boeing και GM.
- To 1971 η OPEL παρουσίασε το Electro GT.
- To 1972 η BMW παρουσίασε την ηλεκτρική 1602.
- Το 1972 η VW παρουσίασε το Electro Bus με battery swapping.
- To 1974 η Sebring-Vanguard παρουσίασε το CityCar.
- To 1976 η VW παρουσίασε το Electro Golf.
- Το 1979 η General Motors πήρε μια Chevrolet Chevette κατασκεύασε το Chevrolet Electrovette.
- To 1992 η AC Propulsion παρουσίασε το tzero
- Το 1996 η General Motors παρουσίασε το EV1.
- Το 1999 ο Mike Corbin παρουσίασε το Corbin Sparrow.

Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε πάνω κάτω.

 

gid

Μηνύματα
8.134
Reaction score
9.373
Φυσικά και υπάρχει. Η πράξη όμως δείχνει ότι δε γίνονται αρκετά ώστε να έρθουν σε σχετική ισορροπία οι πλούσιες χώρες με τις φτωχές.
Αν μια φτωχή χώρα αποδεικνύεται ανίκανη ακόμη και να απορροφήσει τα κονδύλια αυτά, όπως συχνά κάνει η ψωροκώσταινα, δε φταίει ο βορράς... Ούτε αν υπάρχει διαφθορά στη διαχείριση... Ούτε αν μια χώρα πεισματικά διατηρεί ανοχή σε πρακτικές και συνήθειες που αντιβαίνουν στο Κοινωνικό Καλό και τσακίζουν κάθε προσπάθεια προόδου, π.χ. ανοχή σε κλείσιμο λιμανιών από σταλινοφασίστες, ή καταλήψεις ΑΕΙ από ακραίες εξωπανεπιστημιακές ομάδες, ή καταστροφή πανάκριβων υποδομών προς άγραν.... χαλκού...


Αν μάλιστα κάποιος δεν ανήκει στις κοινωνικές ομάδες που έχουν άμεσο όφελος από αυτή τη ροή κονδυλίων,
Το όφελος μπορεί κάλλιστα να είναι έμμεσο, π.χ. βελτίωση υποδομών μιας χώρας. Αυτό δεν το κάνει λιγότερο σημαντικό.
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.208
Reaction score
10.621
Όσον αφορά το δεύτερο, φυσικά και το κάνει λιγότερο σημαντικό, αφού αποτελεί μικρό κλάσμα του ευθέος οφέλους.

Όσον αφορά το πρώτο συμφωνώ, γι'αυτό και λέω εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί... πάρτης! :)
 


Μηνύματα
1.405
Reaction score
1.228
Αν στην ευρωπαϊκή ένωση υπήρχαν επιστροφές αντίστοιχες με εκείνες από τις πλούσιες πολιτείες των ΗΠΑ στις φτωχές, θα ήταν εύλογο.
πηγή: ChatGPT

Ερώτηση: Στις ΗΠΑ υπάρχουν ροές χρημάτων από τις πλούσιες πολιτείες στις φτωχές;
ChatGPT: Ναι, στις ΗΠΑ υπάρχουν σημαντικές ροές χρημάτων από τις πλούσιες πολιτείες προς τις φτωχότερες μέσω του ομοσπονδιακού φορολογικού συστήματος και των κυβερνητικών προγραμμάτων. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως μορφή «δημοσιονομικής εξισορρόπησης», βοηθώντας τις πολιτείες με χαμηλότερα εισοδήματα να υποστηρίξουν κοινωνικές υπηρεσίες και δημόσιες επενδύσεις.

Ερώτηση: Τέτοιες ροές χρημάτων υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
ChatGPT: Ναι, παρόμοιες ροές χρημάτων υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΕΕ δεν έχει έναν ενιαίο δημοσιονομικό μηχανισμό όπως το ομοσπονδιακό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά μέσω του προϋπολογισμού της και των διαρθρωτικών ταμείων, υπάρχει μεταφορά πόρων από πλουσιότερες χώρες προς φτωχότερες περιφέρειες.
Είναι αδύνατον να πεινάσει ο Γερμανός (Ισπανός, Γάλλος, Ιταλός, Βέλγος, Αυστριακός κλπ) εργαζόμενος στη βιομηχανία κι εμείς να τη βγάλουμε (με κάποιο μαγικό τρόπο;;; )...καθαρή.
 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.303
Μηνύματα
2.936.353
Members
38.169
Νεότερο μέλος
Prants
Top