Ηχεια/σαμπζ για dedicated χώρο

Reaction score
1.055
Φίλος σκοπεύει να φτιάξει home cinema σε βίλα η οποία θα ενοικιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το δωμάτιο ειναι περίπου 9 μέτρα μήκος επί 4 πλάτος. Στο ταβάνι θα μπει γυψοσανίδα. Του πρότεινα να μπει διάτρητη με απορρόφηση απο πίσω, ελπίζω να με ακούσει και να μην του περάσει γραμμή ο γυψοσανιδάς... Στου πλαινούς τοίχους θα μπει κάποιο προϊόν απορρόφησης (αφού εγκρίνουν οι διακοσμητές).

Γενικά δεν τον ενδιαφέρει να πάει by the book και δεν θα μπει επαγγελματίας για μετρήσεις κοκ. Το μπάτζετ δεν το έχει κατα νου, καθότι δεν ξέρει που παίζουν οι τιμές. Θέλει απλά να έχει σαν παροχή το home cinema.Τηλεόραση 100'' θα βάλει (αν και του ελεγα για προτζέκτορα λόγω μεγέθους), media player δεν θα υπάρχει απο ότι μου ειπε, ότι ειναι θα το συνδέουν στην τηλεόραση με usb).

Σε μια τέτοια αίθουσα, εάν πχ θέλουν 5.1, τα περιφερειακά ηχεια, δεν μπορεί να ειναι δύο για προφανής λόγους. Οπότε απλά έχουμε πχ δυο τριάδες ηχείων στους πλαινούς + δύο στους πίσω και παίζουν τα μισα την πληροφορία του ενός καναλιού και τα άλλα μισά του άλλου;

Αναφορικά με την μπροστινή τριάδα, σκέφτομαι ότι δεδομένων των αποστάσεων, μαλλον πως πρέπει να σκεφτεί ΡΑ λύσεις 12'', και δεν ανεβάζουν πολυ το μπάτζετ και έχουν δύναμη και μεγάλα μεγάφωνα. Για σαμπζ, τον έπεισα για δύο όσο γίνεται μεγαλύτερα. Σκέφτομαι όμως ΡΑτζίδικα, δεν κατεβαίνουν χαμηλά.... Απ' την άλλη οτιδήποτε άλλο, δεν θα μπορεί να παίξει όσο δυνατά θα χρειαστεί (το μπάτζετ δεν θα βγει για λύσεις τύπου SVS πχ).

Ενισχυτής φαντάζομαι ότι κάτι με 1500 ευρώ θα την κάνει την δουλειά, και τελικοί φυσικά για τα περιφερειακά.

Γνώμες/απόψεις?

Ευχαριστώ πολύ!

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.187
Στο πόδι τέτοιες δουλειές δεν γίνονται.
Πόσο μάλλον όταν ο αγοραστής δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, ούτε καν ως χομπίστας.

Από την στιγμή που πρόκειται για κερδοσκοπική χρήση (airbnb?), πρέπει να γίνει κάτι σωστό, και κατά πάσα πιθανότητα, όσο πιο bulletproof γίνεται, για να μην έχει και ζημιές από επισκέπτες.
Ταυτόχρονα, αν χρεώνει premium price για την... βίλα, λογικό θα είναι οι επισκέπτες να θέλουν και ανιτστοίχου premium price περιεχόμενο και παροχές.

Πρέπει να οριστεί αρχικά budget. Να αποφασιστεί τι layout θα μπει, πόσες θέσεις ακρόασης, τι απαιτήσεις. Και έπειτα να αποφασιστεί το υλικό που θα αγοραστεί, πως θα μπει και που θα μπει.

Να πω ψέμματα ότι είναι κάτι εύκολο, φθηνό και μπορεί να το κάνει DIY ο ηλεκτρολόγος ή ο ίδιος; Θα πω ψέμματα.
Και πολλές φορές η οικονομία, η σκέψη DIY, το "τι να κάνω τον επαγγελματία", καταλήγει να είναι πολύ πιο κοστοβόρο από την σωστή διαδικασία (που θα γίνει και μια φορά) μέσω ειδικού και πλάνου.

Reaction score
1.055
Συμφωνώ με όλα όσα είπες.

Επειδή όμως δεν το βλέπω να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, και επειδή ζήτησε τουλάχιστον την άποψη/βοήθεια ενός χομπίστα (εμένα), προσπαθώ όσο γίνεται να κινηθεί σε ποιο σωστές κατευθύνσεις.

Από ότι κατάλαβα δεν θα μπουν σειρές καθισμάτων, αλλά κάτι πουφ μπροστά μπροστά και κάτι πολυθρόνες (μια εδώ μια εκει μια παραπέρα) και πίσω πίσω θα είναι ανασηκωμένο (μεταλλική κατασκευή, είδα τον σκελετό φαντάζομαι θα τρίζει/συντονίζει κιόλας οταν βαράνε τα σαμπζ).

Οπότε, εγώ αποκτάω το ρόλο του ειδικού πλέον αναφορικά με αυτο το πρότζεκτ (κι ας μην ειμαι φυσικά)! Οπότε βοηθήστε μπας και βγει κάτι που να περνάει τη βάση!

Reaction score
1.055
Σωστό, το έχω κατά νου, άλλωστε κι εγώ PA έχω για την τριάδα.

Ειναι κάτι που όμως μπορείς να βρεις σχετική πληροφορία στο διαδίκτυο. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί κάτι που να μην ακούγεται ή να είναι πολύ χαμηλός ο θόρυβος.

Για τα σαμπζ δεν ξέρω αν θα έκαναν δουλειά ΡΑτζιδικα. Κάποιος είχε αναφέρει παλαιότερα στο φόρουμ ότι είχε "κοντραρει" σε σπίτι ένα ΡΑ εναντίον δύο σπιτικών. Σε ταινία είχε αναφέρει ότι ήταν ανύπαρκτο...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.435
Άμα δεν υπάρχει μπάτζετ, δεν μπορεί να υπάρξει πρόταση.

Πχ μια 4-αδα σοβαρά σαμπ, μπορεί να κοστίζει 40 χιλιάρικα. Είμαστε οκ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.435
Τέλος πάντων, ένα "χομ σινεμα" μπορεί να κοστίσει από 3,5-4 χιλιάρικα (με ηχομπαρες τύπου σονος ξερωγω), έως εκεί που δε φαντάζεστε.

Από ένα επίπεδο και άνω, η πληρωμή ενός επαγγελματία εγκαταστάτη είναι υποχρεωτικό έξοδο που πρέπει να υπολογίζεται μέσα στο μπάτζετ, μαζί με την υποστήριξη σε κάθε βλάβη.

Για ένα σπίτι, θεωρώ μίνιμουμ ποσό τα 20 χιλιάρικα για να γίνει ένα ιμερσιβ σεταπ που να αρχίζει να είναι "αξιόλογο", και εύκολα τα ξεπερνάς αυτά τα λεφτά, με το καλημέρα.

Άρα θέλει ακρίβεια στο μπάτζετ.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.187
Ένα ακόμα πλεονέκτημα ενός ειδικού εγκαταστάτη είναι και οι πιθανές εκπτώσεις και στην αγορά του υλικού.

Reaction score
2.028
Τρομερή σύμπτωση, κάνω ακριβώς το ίδιο και με πολύ κοντινές διαστάσεις.
2 βίλες Airbnb που και οι δύο θα είναι εφοδιασμενες με μεγάλες τηλεοράσεις (μάλλον 85 ίντσες αλλά δεν έχουμε καταλήξει 100% ακομα) και στο ενα από τα δύο που θα μένουμε τον χειμώνα, θα γίνει ένα κανονικό Home Cinema με εντοιχισμένα ηχεία εμπρός και single bass array.
Στο δεύτερο θα μπει μια απλή ηχομπαρα.
Στο "καλο" έχουν ήδη μπει 9 διατρητες 8/15/20 και στο άλλο 3.
Θα γίνει και στα δύο ένας ψευδοτοιχος με διάτρητη γυψοσανιδα και επένδυση με αυτά τα "ακουστικά πανελ" με τα πηχάκια που βλέπουμε παντού τελευταία (αν και σύντομα θα γίνουν dated)
Η διάσταση του ενιαίου χώρου που φιλοξενεί το σαλόνι και την κουζινα-τραπεζαρια είναι 4.3μ Χ 9.25μ Χ 7.2μ σχήματος Γ με τον δεύτερο όγκο (της κουζινας) να μετράει 4μ Χ 7.2μ.
Η κατασκευή είναι προκάτ με τοιχοποιια με σάντουιτς OSB/δοκάρι 14.5μμ/ OSB/γυψοσανιδα με 15εκ πετροβαμβακα εσωτερικά και 6εκ θερμοπροσοψη.
Στο "καλο" σαλόνι, μπήκε και επένδυση Soundbar 3mm ανάμεσα στο OSB και τη γυψοσανιδα για λίγο καλύτερη ηχομόνωση λόγω του Home Cinema.
Τα ταβάνια έχουν βάθος περίπου 40 εκατοστά και μέσα έχει μπει 15εκ πετροβαμβακας ανάμεσα στα δοκάρια +5 εκατοστά πετροβαμβακας ενιαίο σεντόνι πάνω ακριβώς από την διάτρητη γυψοσανιδα.
Ο σκελετός της γυψοσανιδας οροφης έγινε μεταλλικος και ελπίζω να μην έχει τριγμούς η συντονισμους.
Αν έχει, με βλέπω του χρόνου να ξηλωνω την οροφή και να περνάω ξύλινα δοκάρια.
Σε δοκιμή με χτυπήματα στη γυψοσανιδα δεν διαπίστωσα τριγμούς από τον μεταλικο σκελετό. Ελπίζω να μην αλλάξει αυτό.
Για sub έχω υπολογίσει να βάλω 6 custom made 10" στον εμπρός τοιχο σε κλειστή καμπίνα.
Αν δω ότι δεν φτάνουν θα μπορούν να μπουν αλλά 6 σε δευτερο χρονο.
Δεν επέλεξα να πάω σε DBA γιατί δεν βολεύει η διάταξη του χώρου. Πρακτικά δεν μπορούν να μπουν sub στον πίσω τοιχο. Ευελπιστώ ότι η κατασκευή με OSB θα λύνει από μόνη της πολλά από τα προβλήματα που έχουν οι κατασκευές με συμβατική τοιχοποιια (με κόστος την ηχομόνωση, αναμένω τα sub να ακούγονται μέχρι το διπλανό χωριο, ευτυχώς που τον χειμώνα δεν έχω γείτονες κοντά)
Τα καταλύματα πάντως δεν έχω σκοπό να τα διαφημίζω για το Home Cinema γιατί αν το γκαζώνουν θα έχουμε σίγουρα προβλήματα ηχορύπανσης.

Last edited:

Reaction score
2.028
Ήδη ακόμα και με τον χώρο εντελώς άδειο η ακουστική είναι πολύ καλή σε ομιλίες και παλαμάκια χωρίς βέβαια να έχει γίνει κάποια μέτρηση. Οι βίλες είναι υπό κατασκευή και το Home Cinema αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του ετους μετα το περας της τουριστικης σεζον μια που αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Attachments

Reaction score
2.028
Όσον αφορά το σύστημα του θέματος, εξαρτάται πως θέλει να το πουλήσει και σε ποιους.
Αν το Airbnb θα έχει ως βασικό σημείο ενδιαφεροντος το Home Cinema και το κοινο θα ειναι γνωστες που θα πηγαινουν εκει για την εμπειρια του Home Cinema τότε μάλλον θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη και να πέσει χρήμα.
Αν πάλι το Home Cinema θα είναι απλά ένα έξτρα που θα έχουν στην διάθεση τους οι παραθεριστες, τότε δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο.
Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να είναι εύχρηστο και να μπορεί να το χειρίζεται και ο πιο αδαής.
Προσωπικά στο δικό μου αν δεν το έκανα για πάρτη μου θα έβαζα ένα σετ Sony Bravia Theatre Quad με το sub του και μια 100" οθονη και τίποτε άλλο (και αν πέσει η τιμη του μάλλον αυτό θα κάνω στη δεύτερη βιλα)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.027
Members
38.280
Νεότερο μέλος
Akrapovic