Ηχοσύστημα και ένταση στάθμης ακρόασης

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Ηχοσύστημα και ένταση στάθμης ακρόασης

...πάντως βρε παιδιά, χωρίς δασκάλους, μουσικούς, φιλοσόφους, επιστήμονες, θα καταλήγαμε μισοί, ψάχνοντας να βρούμε τι μας φταίει....

...καλά και λίγη εποικοδομητική κριτική στον εαυτό μας δεν βλάπτει....

...και λίγο ψάξιμο και πειραματισμό μόνοι μας...να απαντήσουμε σε αυτά που μας ενδιαφέρουν...:618:

Y

Yiannis_B

Guest

...άσχετο αλλά το θυμήθηκα....:116: ((Der Himmel uber Berlin)

When the child was a child,
it didn’t know that it was a child,
everything was soulful,
and all souls were one.

When the child was a child,
It was the time for these questions:
Why am I me, and why not you?
Why am I here, and why not there?
When did time begin, and where does space end?
Is life under the sun not just a dream?

(Song of Childhood by Peter Handke)

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχοσύστημα και ένταση στάθμης ακρόασης

Μπουτία, χαίρομαι που ασχολείσαι σοβαρά και επιστημονικά με τους παράγοντες κατευθυντικότητα των πηγών και θέση ακρόασης... γιατί τελικά οι παράγοντες που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στο θέμα μας είπαμε πως είναι οι παραπάνω δύο και ακόμα ο έλεγχος του όγκου του ήχου, η ισοστάθμιση, και ο έλεγχος των ανακλάσεων...
Πάντως η κορωνίδα αυτής της αντιμετώπισης μοιάζει να είναι ο ανηχοϊκός, (παρ' όλα τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου), εξ' ου και έτσι μετράνε τα ηχεία οι κατασκευαστές.

Από την άλλη αναρωτιέμαι, και ναι αυτή είναι πρωτογενής δική μου άποψη, μήπως θα ήταν καλύτερα να αφήναμε τον χώρο στην ησυχία του, (με ελεύθερες τις ρυθμίσεις θέσης ακρόασης-τοποθέτησης ηχείων), όπως ακριβώς θα κάναμε σε μία ακρόαση live συγκροτήματος στο σπίτι μας.

Η είμαστε puriστες η απλώς...πουρά! (Αναφέρομαι στους άνω των ...ηντα).

:142:

Y

Yiannis_B

Guest

....εγώ πάλι δεν έχω κατανοήσει επαρκώς όλη την διαδικασία αναπαραγωγής μουσικής....

...παίζει ο φίλος μου ο Joe Henderson σε ένα club...

...κάπου έχουν βάλει κάτι μικρόφωνα και τον ηχογραφούν... και καταγράφουν πληροφορία χώρου, ανακλάσεις ....

...πως να το ξανακούσω αυτό στο σπίτι μου... εκπλήσσομαι ακόμη και από το γεγονός ότι καμιά φορά βρίσκομαι εκεί...:107:

Reaction score
4.242

....εγώ πάλι δεν έχω κατανοήσει επαρκώς όλη την διαδικασία αναπαραγωγής μουσικής....

...κάπου έχουν βάλει κάτι μικρόφωνα και τον ηχογραφούν... και καταγράφουν πληροφορία χώρου, ανακλάσεις ....

...πως να το ξανακούσω αυτό στο σπίτι μου... εκπλήσσομαι ακόμη και από το γεγονός ότι καμιά φορά βρίσκομαι εκεί...:107:
Και γιατι να το ξαναακουσεις στο σπιτι σου. Ας ειναι καποια πραγματα αυθεντικα. Ας ακουσεις σπιτι σου κατι υποδεεστερο, δεν ειναι και τραγικο. Κατα κανονα οσοι ασχολουμαστε με το χομπυ της πιστοτητας του ηχου ειμαστε και πολυ ευχαριστημενοι απο την ποιοτητα την οποια ακουμε την μουσικη μας. Το να βγουμε απο το καβουκι μας και να παμε καπου να ακουσουμε λαιβ και διαφορετικα απο την καθημερινοτητα μας ειναι μια ευχαριστη εναλλαγη στην ζωη μας.

Πριν λιγα χρονια ημουν στην Πραγα. Ενα απογευμα πηγα σε μια παρασταση με κλασικη μουσικη, σε μερος ομως που η ακουστικη του χωρου δεν ηταν και η πλεον ενδεδειγμενη. Ωστοσο κυριως η σοπρανο ηταν τοσο ζωντανη και παραστατικη που δεν εδινες τοσο σημασια στις ακουστικες ατελειες του χωρου. Εφυγα με τις καλυτερες αναμνησεις.

Μετα απο λιγες μερες πηγα σε εναν χλιδατο χωρο μαλλον απο τους καλυτερους στην πολη. Να φωτογραφιζεις συνεχως τον χωρο και να μην ξερεις που να προτοκοιταξεις. Το προγραμμα πολυ πλουσιο. Ωστοσο σαν μουσικη και προγραμμα εκει που ηταν προβληματικος ο χωρος μ αρεσε περισσοτερο. Ελπιζω να καταλαβαινεται τι θελω να πω.

Οπως λεμε, υπαρχουν καταπληκτικες ταινιες στον κινηματογραφο, εστω κι αν ειναι σε στανταρ ντεφινισιον. Απολαμβανεις πρωτα απ ολα και πανω απ ολα το ιδιο το εργο.

Reaction score
4.242

Πάντως η κορωνίδα αυτής της αντιμετώπισης μοιάζει να είναι ο ανηχοϊκός, (παρ' όλα τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου), εξ' ου και έτσι μετράνε τα ηχεία οι κατασκευαστές.

Από την άλλη αναρωτιέμαι, και ναι αυτή είναι πρωτογενής δική μου άποψη, μήπως θα ήταν καλύτερα να αφήναμε τον χώρο στην ησυχία του, (με ελεύθερες τις ρυθμίσεις θέσης ακρόασης-τοποθέτησης ηχείων), όπως ακριβώς θα κάναμε σε μία ακρόαση live συγκροτήματος στο σπίτι μας.

Η είμαστε puriστες η απλώς...πουρά! (Αναφέρομαι στους άνω των ...ηντα).

Χρηστο μαλλον το παρατραβας. Δηλαδη αν βαλεις μια ορχηστρα με μπολικα οργανα στο σπιτι πως νομιζεις οτι αυτη θ ακουστει?

Λες να ειναι μαζοχες οσοι σε χωρους επαγγελματικους που χρησημοποιουντε για λαιβ συναυλιες πληρωνουν ενα καρο λεφτα για να φτιαξουν τον χωρο ηχητικα να ακουγεται σωστα?

Αλωστε για σκεψου το και λιγο διαφορετικα. Θα μπορουσες να εδινες συνολικα 200-300 ευρω για ενα μινι ηχοχυστημα και να ακους την μουσικη σου. Κατι ομως μπηκε στο μυαλο σου και πληρωσες πολυ παρισσοτερα χρηματα. Απο μαζοχισμο το εκανες? Δε νομιζω. Αφου το αυτι σου ηθελε το τσικι τσικι και το μπουμ μπουμ ειπες θα παρω αυτα. Δεν γινεται να την ψαχνεις με τα τζιτερ μην σου φυγουν 5-10 παραπανω κι απο την αλλη να τα αφηνουμε να περιφερονται ετσι ελευθερα και αναρχα στον χωρο μας! Τι λες? Νομιζω οτι λιγο πειθαρχια δεν βλαπτει.

Reaction score
871
Re: Απάντηση: Ηχοσύστημα και ένταση στάθμης ακρόασης

Πάντως η κορωνίδα αυτής της αντιμετώπισης μοιάζει να είναι ο ανηχοϊκός, (παρ' όλα τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου), εξ' ου και έτσι μετράνε τα ηχεία οι κατασκευαστές.....
άααααντεεεε... νο2... φιλικά έ... μην παρεξηγηθείς κι εσύ όπως ο καραβέλε...

...........Η μουσική που συνήθως ακούμε, ηχογραφείται εμπεριέχοντας πάρα πολύ χωρική πληροφορία, δεν γίνεται να ηχογραφηθεί χωρίς αυτήν.........

Y

Yiannis_B

Guest

Οπως λεμε, υπαρχουν καταπληκτικες ταινιες στον κινηματογραφο, εστω κι αν ειναι σε στανταρ ντεφινισιον. Απολαμβανεις πρωτα απ ολα και πανω απ ολα το ιδιο το εργο.
Συμφωνώ....αλλού το πήγαινα όταν το έγραφα...

Απλά κάνω την εξής απλοϊκή σκέψη...

Κάθομαι πρώτη σειρά σε ένα μουσικό γεγονός....

Εκεί που είναι τα αυτιά μου βάζω 2 άριστα μικρόφωνα....

Θα περίμενα, όταν αναπαράξω το μουσικό γεγονός στο σπίτι μου με δύο ηχεία / ακουστικά στη θέση των μικροφώνων.... (ανακλάσεις μηδέν αλλά δεν είναι ανηχοικός θάλαμος) να παίζουν μπροστά μου οι μουσικοί… και όχι..... μέσα στο κεφάλι μου.... κάτι μου διαφεύγει ......

Γιατί αποτυγχάνουν τα ακουστικά να δώσουν πληροφορία θέσης έξω από το κεφάλι μου? :609:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.389

Αν πάρουμε ένα τυπικό οικιακό δωμάτιο ακρόασης π.χ 5 x 7 x 2,9m, πόση περίπου είναι η κρίσιμη απόσταση για κατευθυντική πηγή, π.χ. τρίδρομο ηχείο?
Νομίζω έτσι θα δοθεί απάντηση και στον Ear και στον SUDOKU (και σε μένα)
Δεν είμαι απολύτως απαραίτητος γι αυτό.Ο συντελεστής ΠΣΙ(Πανικού Στο Ίσωμα) του παρόντος θέματος έχει ξεπεράσει την τιμή πέραν της οποίας δεν είναι υποχρεωτικό κάποιος να ΄΄δώσει΄΄ τις απαντήσεις.Οι αναγνώστες μπορούν πλέον να τις βρούν με τα κατάλληλα διαδικτυακά βοηθήματα και να ικανοποιηθούν από μόνοι τους...
...
Μπουτία, χαίρομαι που ασχολείσαι σοβαρά και επιστημονικά με τους παράγοντες κατευθυντικότητα των πηγών και θέση ακρόασης... γιατί τελικά οι παράγοντες που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στο θέμα μας είπαμε πως είναι οι παραπάνω δύο και ακόμα ο έλεγχος του όγκου του ήχου, η ισοστάθμιση, και ο έλεγχος των ανακλάσεων...
Η χαρά σου είναι ετεροχρονισμένη,αφού είχαν θιγεί τα εν λόγω ζητήματα στο παρελθόν (κοντινό και μακρινό).Επί τη ευκαιρία,ο όρος ΄΄ένταση΄΄ χρησιμοποιείται χαλαρά στην καθομιλουμένη γιά να δηλώσει τη στάθμη ηχητικής πίεσης,τη στιγμή που ο επιστημονικός ορισμός της ακουστικής έντασης δεν δηλώνει ακριβώς το ίδιο.

http://www.sengpielaudio.com/SoundPressureAndSoundPower.pdf
Θα ήταν ωφέλιμο εάν μπορούσες να εντάξεις τον όρο ΄΄όγκος του ήχου΄΄ που χρησιμοποιείς στο δεδομένο -επιστημονικό πάντα- πλαίσιο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.492

Αν πάρουμε ένα τυπικό οικιακό δωμάτιο ακρόασης π.χ 5 x 7 x 2,9m, πόση περίπου είναι η κρίσιμη απόσταση για κατευθυντική πηγή, π.χ. τρίδρομο ηχείο?
πιο πολύ σε ενδιαφέρει το σημείο εκείνο της απόστασης στο οποίο χάνεται η νίαρ φιλντ ακρόαση.

πέρα από την νίαρ-φιλντ απόσταση, η ισχύς των ανακλάσεων είναι ίση ή μεγαλύτερη από την ισχύ του απευθείας ήχου.

οκ?

Νομίζω έτσι θα δοθεί απάντηση και στον Ear και στον SUDOKU (και σε μένα…:116:)
χαχαχαχαχαχαχα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.492

σε ένα τυπικό χώρο ακρόασης και σε τυπική απόσταση ακρόασης, η ισχύς των ανακλάσεων είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη από την ισχύ του απευθείας ήχου. Χονδρικά ισχύει το 80% - 20%.

Y

Yiannis_B

Guest

Συμφωνώ....αλλού το πήγαινα όταν το έγραφα...

Απλά κάνω την εξής απλοϊκή σκέψη...

Κάθομαι πρώτη σειρά σε ένα μουσικό γεγονός....

Εκεί που είναι τα αυτιά μου βάζω 2 άριστα μικρόφωνα....

Θα περίμενα, όταν αναπαράξω το μουσικό γεγονός στο σπίτι μου με δύο ηχεία / ακουστικά στη θέση των μικροφώνων.... (ανακλάσεις μηδέν αλλά δεν είναι ανηχοικός θάλαμος) να παίζουν μπροστά μου οι μουσικοί… και όχι..... μέσα στο κεφάλι μου.... κάτι μου διαφεύγει ......

Γιατί αποτυγχάνουν τα ακουστικά να δώσουν πληροφορία θέσης έξω από το κεφάλι μου? :609:
...αχά! (από το λινκ του Bhutia http://linkwitzlab.com/Recording/Stereo-recording.htm)

Binaural sound reproduction can be tonally and spatially very realistic except for localization in the frontal hemisphere. There it suffers from in-head localization. The soundstage is usually not perceived as being outside and in front of the head. I have been told that out-of-head localization can be learned, but have not spent enough time to find out if that also works for me. The in-head soundstage follows any head movement rather than being stationary. This provides a completely unnatural cue to the brain. It can be avoided by tracking the movement of the head and adjusting each ear signal according to the head's position relative to the soundstage. Video game consoles sometimes use this technique and in combination with a visual image they can give a realistic spatial rendering.

Y

Yiannis_B

Guest

....αυτό θα ήταν και γαμ@ τις διπλωματικές.......:107:....μπαίνουμε σε χωράφια ....virtual reality....

Reaction score
11

Χρηστο μαλλον το παρατραβας. Δηλαδη αν βαλεις μια ορχηστρα με μπολικα οργανα στο σπιτι πως νομιζεις οτι αυτη θ ακουστει?

Λες να ειναι μαζοχες οσοι σε χωρους επαγγελματικους που χρησημοποιουντε για λαιβ συναυλιες πληρωνουν ενα καρο λεφτα για να φτιαξουν τον χωρο ηχητικα να ακουγεται σωστα?

Αλωστε για σκεψου το και λιγο διαφορετικα. Θα μπορουσες να εδινες συνολικα 200-300 ευρω για ενα μινι ηχοχυστημα και να ακους την μουσικη σου. Κατι ομως μπηκε στο μυαλο σου και πληρωσες πολυ παρισσοτερα χρηματα. Απο μαζοχισμο το εκανες? Δε νομιζω. Αφου το αυτι σου ηθελε το τσικι τσικι και το μπουμ μπουμ ειπες θα παρω αυτα. Δεν γινεται να την ψαχνεις με τα τζιτερ μην σου φυγουν 5-10 παραπανω κι απο την αλλη να τα αφηνουμε να περιφερονται ετσι ελευθερα και αναρχα στον χωρο μας! Τι λες? Νομιζω οτι λιγο πειθαρχια δεν βλαπτει.

Θα ήθελα το σύστημα μου να παίξει, στο σπίτι μου, όπως μία ορχήστρα που θα ερχόταν έτσι ξαφνικά.

Το να παίξει όπως η ίδια ορχήστρα ακούγεται, φερ' ειπείν, στο μέγαρο, δεν με συγκινεί καθόλου. Γιατί;

1)Μα πολύ απλά αυτό που ακούω στο σπίτι, μου προκαλεί πολύ πιο έντονη μέθεξη από του μεγάρου τον ήχο!

2)Έχοντας πλέον σαν σημείο αναφοράς τον συγκεκριμένο χώρο, εννοώ το σπίτι και όχι το μέγαρο, προσάρμοσα όλο το μουσικό μου σύμπαν μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

3)Πάντα πίστευα ότι μας χρειάζεται περισσότερη φιλοσοφία σε μίξη με την, καλοδεχούμενη αλλά απείθαρχη, τεχνολογία!

:107:

Reaction score
11
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχοσύστημα και ένταση στάθμης ακρόασης

Αρχικό μήνυμα απο caravelle

"Πάντως η κορωνίδα αυτής της αντιμετώπισης μοιάζει να είναι ο ανηχοϊκός, (παρ' όλα τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου), εξ' ου και έτσι μετράνε τα ηχεία οι κατασκευαστές....."

άααααντεεεε... νο2... φιλικά έ... μην παρεξηγηθείς κι εσύ όπως ο καραβέλε...
Και νόμιζα πως ήμουν εγώ ο "καραβέλε"...

Ποιος είμαι τελικά...

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.598
- χαιρετώ ,
αφήνοντας στην άκρη το προσωπικό γούστο , ( δηλ. τα db ανάλογα της τρέχουσας διάθεσης ) , για κριτικές ακροάσεις , καλό θα είναι να ακούμε όσο ποιο κοντά ταιριάζει σε ένταση το καθ΄ ένα ακρόαμα .

πχ : - τα από την φύση τους ''δυνατά'' , ( metall , industriall , rap . . . ) , από 96 . . . 115db στην θέση ακρόασης

- τα από την φύση τους ''ήρεμα'' , ( NEW age , υπναγογά ακούσματα . . . ) , 30 . . . 50 db , πάνω από τον τρέχοντα θόρυβο του περιβάλλοντος .

πήρα ενδεικτικά δύο ακραίες περιπτώσεις , οι υπόλοιπες κάπου ενδιάμεσα .

φυσικά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι μικτές ,
δηλ : ακούω μέτρια - σιγά για να προσέξω εγγραφή & στοίχους , και μετά του δίνω και καταλαβαίνει , για χορό , ηχόλουτρο κλπ

τέλος , για κρΗτικές ακροάσεις : ρακί + volume , στο τέρμα

Reaction score
871
- χαιρετώ ,
................. καλό θα είναι να ακούμε όσο ποιο κοντά ταιριάζει σε ένταση το καθ΄ ένα ακρόαμα .

πχ : - τα από την φύση τους ''δυνατά'' , ( metall , industriall , rap . . . ) , από 96 . . . 115db στην θέση ακρόασης.................
παιδιά, έχουμε συναίσθηση τι σημαίνουν 115db και μάλιστα στη θέση ακρόασης??
εννοώ 115 πραγματικά db μετρημένα με επαγγελματικό καλιμπραρισμένο όργανο και όχι με το i-phone!!
απλά, ΔΕΝ υπάρχουν τέτοιες στάθμες σε οικιακό χώρο..

προσωπικά έχω μετρήσει στάθμη σε ένα από τα δυνατότερα και δυναμικότερα συστήματα μέλους (όπου κάποιος γραφικός είχε μετρήσει 120+++ με i-phone ή κάτι παρόμοιο) με επαγγελματικό καλιμπραρισμένο όργανο και έδειξε 108 db peak!! όχι continous, peak!! τα δευτερόλεπτα της μέτρησης απλά οι παρευρισκόμενοι δεν άντεχαν, ο ήχος αν και χωρίς παραμόρφωση (υπήρχαν peak leds στους τελικούς) προκαλούσε πόνο στ' αυτιά!!

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.598
παιδιά, έχουμε συναίσθηση τι σημαίνουν 115db και μάλιστα στη θέση ακρόασης??
εννοώ 115 πραγματικά db μετρημένα με επαγγελματικό καλιμπραρισμένο όργανο και όχι με το i-phone!!
απλά, ΔΕΝ υπάρχουν τέτοιες στάθμες σε οικιακό χώρο..

προσωπικά έχω μετρήσει στάθμη σε ένα από τα δυνατότερα και δυναμικότερα συστήματα μέλους (όπου κάποιος γραφικός είχε μετρήσει 120+++ με i-phone ή κάτι παρόμοιο) με επαγγελματικό καλιμπραρισμένο όργανο και έδειξε 108 db peak!! όχι continous, peak!! τα δευτερόλεπτα της μέτρησης απλά οι παρευρισκόμενοι δεν άντεχαν, ο ήχος αν και χωρίς παραμόρφωση (υπήρχαν peak leds στους τελικούς) προκαλούσε πόνο στ' αυτιά!!
μιλάω για 115 κορυφές στα 2,8μέτρα , εύκολο με klipsch + adcom ,
και όχι παρατεταμένα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.041
Members
38.284
Νεότερο μέλος
Antonis74