Η Τουρκία στην Ευρώπη.

Reaction score
6
Μήπως πάνω κάτω όλοι τα ίδια λέμε??
Μήπως μας αρέσει πολύ που είμαστε Ελληνες???(και τιμή μας και καμάρι μας)
αλλά
Μήπως δεν μας αρέσει που εμείς οι Ελληνες γίναμε έτσι???
Σε αυτά που συμφωνούμε είναι φανερό.
Σίγουρα παντως δεν είμαι ευχαριστημένος από την πορεία του νεοέλληνα. Ποιο πολύ απογοητευμένος.
Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το παρελθόν .
Aλλες εποχές άλλη νοοτροπία και ιδού τα χάλια μας.

Σπύρο δεν κατάλαβα αυτό σχετικα με τον προπάππου σου και από πού βγηκε ότι ήταν Βουλγαρικής καταγωγής (εκτος και αν ηταν  Βουλγαρικής καταγωγής).
Όπως λες και στη Θεσσαλονίκη επι Οθωμανικής  κατοχής ζουσαν εκτος των Ελλήνων και Εβραίοι.
Αλλά χωνευτήρι η οθωμανική αυτοκρατορία;
Οι εβραίοι σε ποσοστο στην πολη τις Θεσσαλονίκης ηταν μολις 15%  και φυσικά στο σύνολο τους με τους τούρκους δεν περνούσαν πληθυσμιακά του Ελληνικο στοιχείο.
Επίσης τοτε δεν υπηρχε περίπτωση γαμου μεταξυ Χριστιανού Μουσουλμάνου η Εβραίου.
Βούλγαρους δεν είχαμε στη Θεσσαλονίκη αλλα σε πιο βόρειες πολεις όπως Κιλκίς Σέρρες και Δράμα οπου χάριν αυτών οΠαππους μου αναγκάσθηκε να μεταναστέψει ( εξοριστεί )  πρωτα μόνος του στην Βουλγαρία και μετά οικογενειακώς στην Θεσσαλονίκη για μεγαλο χρονικο διάστημα.( μέχρι την απελευθέρωση οπου ξαναγύρισαν στην Δράμα).
Σε εκεινα τα δυσκολα χρονια ουτε περνούσε από το μυαλο ιδεα για γαμο με ένα κατακτητή .Ας μην μιλήσουμε βεβαια για το θεμα θρησκεία που ηταν παρα πολύ σοβαρο εκεινη την εποχή.
Τωρα τα πραγματα εχουν χαλαρωσει και παντρευόμαστε αλλόθρησκοι .Εκεινη την περιοδο όμως όχι απλως ηταν εμπόδιο αλλα ηταν αφορμή να ξεγραφτεί κάποιο μέλος της οικογένειας αν σκεφτόταν και μονο κατι τέτοιο.
Τελος το χωνευτήρι που λες  δεν ηταν και τοσο χωνευτήρι.

Τα τελευταία χρονια με την προσπαθεια των κυβερνώντων μας αλλα και άλλων, προσπάθησαν να μας πείσουν πως η Θεσσαλονίκη ηταν πολυεθνική  πόλη.
Η Θεσσαλονίκη ποτε δεν ηταν πολυεθνική . Ηταν υπο το καθεστώς κατοχης και οι εθνότητες που την αποτελούσαν ζούσαν γκέτο-ποιημένες .
Αυτό δεν είναι χωνευτήρι...
Και φυσικά δεν αλλοίωσε τίποτα στην πορεία, έως ότου ήρθε η απελευθέρωση και η ανταλλαγή  πληθυσμών.

V

VIDEOMIX

Guest
Ανδρέα, σωστά τα λές και λίγα λές. Και εγω εαν δεν ήμουν στο AVsite, θα μίλαγα με σκληρώτερη γλώσσα γιατι εχω βαρεθεί τις δουριοιππικές γνώμες εκ των έξω. Και με θλίβει που τις ασπάζωνται και δικοί μας ανθρώποι. Μα καλά, σας αρέσει βρε παιδιά να είστε εξαπατημένοι και να νομίζετε οτι κατέχετε την αλήθεια;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Οπως ισως εχετε παρατηρησει , εχω αποφυγει επιμελως την συμμετοχη μου στο θεμα.
Θεματα τα οποια γεννουν φανατισμους με αφηνουν αδιαφορο , απο οποια πλευρα και εαν προερχονται.
Καλο ειναι να παρατηρουμε ψυχρα, να μελεταμε , να συζηταμε , και εαν αυτο δεν ειναι αρκετο να λαμβανουμε δραση στην προσωπικη μας ζωη.
Η αντιπαραθεση σε ενα φορουμ δεν ενδυναμωνει η αποδυναμωνει την αποψη μας.
Για αυτο και η συζητηση θα πρεπει παντα να εχει αρχη και τελος.
Αλλα και σεβασμο προς τον συνομιλητη μας...

Εχω τις αποψεις μου προς το θεμα αυτο.
Προτιμω να τις κρατησω στον εαυτο μου , παρα να προκαλεσω καποιον.
Δεν λεω πως ολοι θα πρεπει να κανουν το ιδιο , αντιθετως.
Αλλα αυτο νομιζω πως πρεπει να κανω και περιμενω να γινει σεβαστο , ακριβως οπως και εγω σεβομαι ολες τις αποψεις ασχετως εαν διαφωνω η οχι.

Τελος , σας αφηνω και εγω με μια μικρη ιστορια , οχι τοσο μακρινη οσο καποιες που διαβασα:
Η συζυγος μου ειναι Ελβετιδα.
Ο πατερας της προερχεται απο Ιταλο πατερα και Αγγλιδα μητερα.
Η μητερα της προερχεται απο Βουλγαρο πατερα και Ελληνιδα μητερα.
Οι γονεις της συναντηθηκαν στην Κων/πολη και παντρευτηκαν εκει.
Οσοι απο εσας εχετε γνωρισει την συζυγο μου θα εχετε καταλαβει πως εχει το "Αγγλικο" μεσα της απο την στιγμη που μοιαζει παρα πολυ στην Αγγλιδα γιαγια της.
Η συζυγος μου ζει ηδη πανω απο 12 χρονια στην χωρα μας , την οποια και λατρευει.
Ομως θεωρει τον εαυτο της Ελβετο , λες και το αιμα του Γουλλιεμου Τελου τρεχει στις φλεβες τις κατι αιωνες.

Ε, και?Τι εγινε?
Τι αλλαζει?

Σε πολλα χωρια καλουν "νυφες" απο τις χωρες της πρ.Σοβιετικης Ενωσης λογω ελλειψης Ελληνιδων.
Ισως σε 50 χρονια απο σημερα να ζησουμε την εξαρση μιας νεας γενιας Ελληνων με ξανθα μαλλια και γαλαζια ματια που θα προερχονται απο Ρωσιδες μητερες.
Ενα γενναιο νεο Ελληνικο Εθνος?
Η μια απο τα ιδια? :wink:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Σπύρο δεν κατάλαβα αυτό σχετικα με τον προπάππου σου και από πού βγηκε ότι ήταν Βουλγαρικής καταγωγής (εκτος και αν ηταν Βουλγαρικής καταγωγής).
Όπως λες και στη Θεσσαλονίκη επι Οθωμανικής κατοχής ζουσαν εκτος των Ελλήνων και Εβραίοι.
Αλλά χωνευτήρι η οθωμανική αυτοκρατορία;
Οι εβραίοι σε ποσοστο στην πολη τις Θεσσαλονίκης ηταν μολις 15% και φυσικά στο σύνολο τους με τους τούρκους δεν περνούσαν πληθυσμιακά του Ελληνικο στοιχείο.
Επίσης τοτε δεν υπηρχε περίπτωση γαμου μεταξυ Χριστιανού Μουσουλμάνου η Εβραίου.
Οι εβραίοι της Θεσ/νίκης ήταν πάνω από 15%. Μαζί με τους ντολμέδες ήταν γύρω στο 40% (μερικοί λένε ότι και ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν ντολμές). Επίσης στην πάνω πόλη ζουσαν περισσότερο Τούρκοι, Οι εβραίοι με τους Έλληνες κάπου προς το σημερινό κέντρο, ενώ η πόλη τελείωνε περίπου στον χώρο του ΑΠΘ οπου τότε ήταν τα νεκροταφεία όλων των θρησκειών (σήμερα έχουν μείνει μόνο τα ελληνικά νεκροταφεία πάνω από την Φυσικομαθηματική). Οσο για τον πλυθησμό αν θυμάμαι καλά μια έρευνα που είχα διαβάσει βασισμένη στις απογραφές των οθωμανών ο ελληνικός πλυθησμός της Θεσ/νίκης ήταν περίπου 25%).

Βούλγαρους δεν είχαμε στη Θεσσαλονίκη αλλα σε πιο βόρειες πολεις όπως Κιλκίς Σέρρες και Δράμα οπου χάριν αυτών ο Παππους μου αναγκάσθηκε να μεταναστέψει ( εξοριστεί ) πρωτα μόνος του στην Βουλγαρία και μετά οικογενειακώς στην Θεσσαλονίκη για μεγαλο χρονικο διάστημα.( μέχρι την απελευθέρωση οπου ξαναγύρισαν στην Δράμα).
είχε αρκετούς και μέσα στην Θεσ/νίκη, απλά δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες.

Σε εκεινα τα δυσκολα χρονια ουτε περνούσε από το μυαλο ιδεα για γαμο με ένα κατακτητή .Ας μην μιλήσουμε βεβαια για το θεμα θρησκεία που ηταν παρα πολύ σοβαρο εκεινη την εποχή.
Τωρα τα πραγματα εχουν χαλαρωσει και παντρευόμαστε αλλόθρησκοι.Εκεινη την περιοδο όμως όχι απλως ηταν εμπόδιο αλλα ηταν αφορμή να ξεγραφτεί κάποιο μέλος της οικογένειας αν σκεφτόταν και μονο κατι τέτοιο.
Εκείμνη την εποχή μέχρι και γυναίκες του Σουλτάνου γινόταν πολλές Ελληνίδες (ή κατά το πιο σωστό "βαλιντέ χανούμ" - επίσιμη χανούμισα). Σίγουρα δεν ήταν πολλές αλλά υπήρχαν τέτοια παραδείγματα.

Τελος το χωνευτήρι που λες δεν ηταν και τοσο χωνευτήρι.

Τα τελευταία χρονια με την προσπαθεια των κυβερνώντων μας αλλα και άλλων, προσπάθησαν να μας πείσουν πως η Θεσσαλονίκη ηταν πολυεθνική πόλη.
Η Θεσσαλονίκη ποτε δεν ηταν πολυεθνική . Ηταν υπο το καθεστώς κατοχης και οι εθνότητες που την αποτελούσαν ζούσαν γκέτο-ποιημένες .
Αυτό δεν είναι χωνευτήρι...
Και φυσικά δεν αλλοίωσε τίποτα στην πορεία, έως ότου ήρθε η απελευθέρωση και η ανταλλαγή πληθυσμών.
Χωνευτήρι ήταν και μαλιστα με τρόπο καταναγκαστικό. Οι πλυθησμοί μεταφερόταν από την μια μερια της αυτοκρατορίας στην άλλη, για να αλλοιώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, επικοισμοί γινόταν συχνά από τα βάθη της Ανατολίας προς τα παράλια της Μ.Ασίας και την ηπειρωτικη Ελλάδα, οι εβραίοι μεταθέρφηκαν με το έτσι θέλω σε Θεσ/νίκη - Λάρισα, και άλλα πολλά. Φυσικά το πολυεθνικό τη Θεσ/νίκης υπήρχε αλλά όχι με την ωραιοποιημένη μορφή που το παρουσιάζουν κάποιοι ανίδεοι χαζοβιόληδες. Καταναγκαστικά έγινε ότι έγινε και μάλιστα κάτω από το σπαθί του κατακτητή. Δεν τολμούσε κανένας να αντιδράσει σε καμμία απόφαση.

GTX

Reaction score
39
Ρε παιδιά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί στεκόμαστε τόσο πολύ στις επιμιξίες. Η αποψή μου είναι οτι είναι κάτι που το έχουν υποστεί οι περισσότεροι λαοί. Δηλαδή αν έχουν όντος συμβεί και στους Έλληνες μας κάνει λιγότερο Έλληνες? Εγω πάντως δε το βλέπω έτσι.

Reaction score
6
Ρε παιδιά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί στεκόμαστε τόσο πολύ στις επιμιξίες. Η αποψή μου είναι οτι είναι κάτι που το έχουν υποστεί οι περισσότεροι λαοί. Δηλαδή αν έχουν όντος συμβεί και στους Έλληνες μας κάνει λιγότερο Έλληνες? Εγω πάντως δε το βλέπω έτσι.
Φυσικα και δεν εχει σχέση.
Εχει όμως σχεση τι ειναι μύθος και τι πραγματικότητα.
Τι βασίζετε σε στοιχεια και τι σε φήμες.
Τι μας κάνει να εχουμε άποψη για κατι και κατά ποσο το εχουμε ψαξει ωστε να ειμαστε σίγουροι για αυτην.
Και αυτο δεν αφορά μονο αυτο το θεμα αλλα οτι γενικά συναντάμε στην ζωη μας.
Ο νεοέλληνας πλεον αρέσκετε σε μασημένη τροφή .

V

VIDEOMIX

Guest
Eπ'αυτού του θέματος, μου φαίνεται παράξενο άνθρωποι δικοί μας, αντί να καμαρώνουν που ζούνε σε μια χώρα,ανήκουν σε μια φυλή που ποτέ δεν δέχθηκε εισβολείς,ακόμη και στα 1100 χρόνια του Βυζαντίου,οι αυτοκράτορες ποτέ δεν άφησαν τον Ελλαδικό χώρο σε εισβολείς. Κρατούσε πάντοτε την ευρήτερη περιοχή ασφαλής. Επι τουρκοκρατίας όλοι ξέρουμε (η θα έπρεπε να γνωρίζουμε) οτι τούρκοι δεν πάτησαν εδω παρα στρατός κατωχής. Οχι πολίτες τους. Και οι Ελληνες απο την αρχαιότητα εως και πριν 30 χρόνια,πρόσεχε ατυτά τα θέματα. Υπήρχε ενότητα και ευαισθησία. Υπήρχε πάντωτε και το θρησκευτικό στοιχείο που έπαιζε πρωτεύων ρολο καθώς και η γλώσσα.
Αντίθετα οι μογγολότουρκοι πήραν απο εδω για την Κωνσταντινούπολη Έλληνες και εκαναν δική τους επιμιξία με τους λεγωμενους γενιτσαρους,και ετσι παρατειρουμε τώρα τους ανοιχτόχρωμους τούρκους της πόλης.
Αλλοι λαοί,να το δεχθώ οτι επιμύχθηκαν. Στην Αίγυπτο π.χ. η οποία κατακλύσθηκε απο άραβες ανα τους αιώνες,ναι,εκεί υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Τα υπόλοιπα που λέτε εδώ αλλα  και κάποιοι αλλοι διεθνιστούλιδες,ειναι θεωρίες συνομωσίας και αχταρμά.

GTX

Reaction score
39
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει παρακαλώ τη διαφορά που θα έκανε αν η προγιαγιά της γιαγιάς μου ήταν Βουλγάρα και όχι Ελληνίδα??? Εξηγήστε μου γιατί πραγματικά εμένα δε μου φαίνεται σημαντικό.
Τώρα όσον αφορά το αν καμαρώνω που ζω στην Ελλάδα του σήμερα? Ε όχι δυστυχώς δεν καμαρώνω και δυστυχώς δεν έχει να κάνει ούτε με την ιστορία μας ούτε με το αν είμαστε όλοι απόγονοι του Περικλή και του Πλάτωνα. Έχει να κάνει με τους μαμακες που βλέπω να κυκλοφορούνε κάθε μέρα γύρω μου με διάφορες μορφές, θές αυτοί είναι δημόσιοι υπάληλοι, θες είναι οι χάροι που οδηγάνε σα τρελοί στους δρόμους, θες είναι αυτοι που είναι υπεύθυνοι για τις μαμακίες που δείχνει όλη μέρα η τηλεόραση, θες είναι αυτοί που δε μπορούν να σταθούν και να περιμένουν λιγο σε μια ουρά χωρίς να προσπαθήσουν να πάνε απ'το πλάι ή να τσακωθούνε, θες γενικότερα αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια μας. Ή μήπως όλοι αυτοί δεν είναι καθαρόαιμοι Έλληνες???
Ξέρεις τι γίνεται? μου φαίνεται οτι αντί για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία πρέπει να πηγαίνουν όλοι ένα χρόνο στο εξωτερικό να δούνε λίγο πως είναι ο κόσμος παραέξω γιατί πραγματικά νομίζουν ακόμα οτι επειδή είμαστε Έλληνες και στο παρελθόν μαμάγαμε είμαστε κάτι το ξεχωριστό. Δηλαδή ρε παιδιά αυτοί των οποίων οι πρόγονοι ήταν οι διαφωτιστές και αυτοί που ξεκίνησαν τη Βιομηχανική επανάσταση τι? είναι πιο βλάκες απο μας???
Τα πιο πάνω τα είπα με μια δόση υπερβολής έτσι, μη πεσετε πάνω μου όλοι να με φάτε. Είμαι Έλληνας και είμαι περήφανος γι'αυτο, άλλωστε ήταν επιλογή μου να γυρίσω στη χώρα αυτή ενώ θα μπορούσα να κάτσω αλλα τόσα χρόνια στην Αγγλία. Είναι ομως πολλά αυτά που βλέπω γύρω μου καθημερινά και με τρελαίνουνε. Θέλω ο τόπος μας να γίνει καλύτερος και με το να λέμε οτι δεν έχει νοθευτεί απο ξένους δε πετυχαίνουμε τίποτα. Δηλαδή είναι τόσο σημαντικό αν έχουμε νοθευτεί ή οχι? Σημασία έχει οτι νοθευμένοι ή όχι σκατά τα χουμε κάνει!

V

VIDEOMIX

Guest
Δεν ξέρεις την διαφορά; Σοβαρά μιλλάς η πλάκα κάνεις;
Εαν διαβάσεις ανθρώπινη ιστορία, θα δείς τις διαφορές. Τι, ανα τους αιώνες ήταν και πρόσφεραν στην ανθρωπότητα οι Βούλγαροι και τι οι Ελληνες.
Ελεος βρε παιδιά. Τέτοια κακομοιρίαση μας έχει πιάσει επιτέλους;

Reaction score
0
Θάνο,
νομίζω ότι τα παιδιά προσπαθούν να πουν το ίδιο με σένα από μια άλλη οπτική γωνία.
Δεν νομίζω ότι κανείς με σώας τα φρένας και γεννημένος/μεγαλωμένος εδώ θα έβλεπε διαφορετικά τα πράγματα.
Αυτό ακριβώς πιστεύω ότι εννοούν όταν κάνουν χρήση των λέξεων χωνευτήρι κι επιμειξία. Δηλαδή η ιστορία και τα χαρακτηριστικά της φυλής των ελλήνων μεταδίδονται σ' αυτούς που ενωματώνονται στο κορμό της. Νομίζω γι' αυτό γράφτηκε ότι δεν έχει σημασία αν η γιαγιά ήταν Βουλγάρα...

Ας γυρίσουμε πίσω στο θέμα του post.
Δυστυχώς ή ευτυχώς η ωμή πραγματικότητα όπως ειπώθηκε, είναι να μπει η Τουρκία στην ευρώπη.
Το πρόβλημα είναι - κι αυτό προσπάθησα ν' αναδείξω - ότι ποτέ δεν πρόκειται η τουρκία να "εκπολιτιστεί" γιατί η βάση που πατά πάνω (και λέγεται ισλαμισμός) δεν μπορεί ν' αλλάξει και ούτε πρόκειται. Όταν με το καλό το καταλάβουν τα φιντάνια της EU τότε θα ψάχνουν υβριδικά σχήματα ένταξής της...

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Δυστυχώς ή ευτυχώς η ωμή πραγματικότητα όπως ειπώθηκε, είναι να μπει η Τουρκία στην ευρώπη.
Το πρόβλημα είναι - κι αυτό προσπάθησα ν' αναδείξω - ότι ποτέ δεν πρόκειται η τουρκία να "εκπολιτιστεί" γιατί η βάση που πατά πάνω (και λέγεται ισλαμισμός) δεν μπορεί ν' αλλάξει και ούτε πρόκειται. Όταν με το καλό το καταλάβουν τα φιντάνια της EU τότε θα ψάχνουν υβριδικά σχήματα ένταξής της...
Επαναλαμβάνω την άποψή μου...

Για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον η Τουρκία ΔΕΝ πρόκεται να γίνει ΙΣΟΤΙΜΟ μέλος της Ε.Ε.!

Οι Ευρωπαίοι πράγματι δεν έχουν πρόβλημα με τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Όμως άλλο αυτό και άλλο ΙΣΟΤΙΜΟ μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Άλλο να παίζει η Φενέρ Μπαχτσέ στο Champion Leaque και άλλο να καθορίζονται οι τύχες της Ευρώπης ΚΑΙ από την Τουρκία. Άλλο να πουλάμε στην αγορά της Τουρκίας και άλλο να θεωρείτε ο Γάλλος ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ με τον Τούρκο. Δεν είναι ρατσιστική η αντιμετώπισή τους. Είναι ζήτημα ιστορικό, πολιτικό, πολιτισμικό, οικονομικό. Πάνω από όλα οι Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει προσφέρει κάτι θετικό στην Ιστορία (πολιτική, οικονομική, πολιτισμική) της Ευρώπης.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Έχει περάσει ένας περίπου χρόνος και η Τουρκία δείχνει να μην έχει συμμορφωθεί με τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη. Η κατάσταση παει να εξελιχθεί σε τραγέλαφο. Οι στρατιώτική ηγεσία της Άγκυρας δεν δείχνει διατεθιμένη να προβεί σε παραχωρήσεις, ενώ ο Έρντογάν στέκει αμήχανος τις περισσότερες φορές μπροστά στα γεγονότα...

Πριν 3 μήνες ο Νίκος ο Κορακάκης είχε γράψει τα παρακάτω στο περιοδικό όπου εργάζεται:

Θέσεις εv Ελλάδι

Μα τον Τουτάτη!!! Έχουμε φτάσει στις αρχές του 2006 και οι ισχυροί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ξεδιαλύνουν στη σκέψη τους, αλλά και να προσδιορίσουν στα διακρατικά τους σύμφωνα, το ποια θα είναι επιτέλους τα εξ' ανατολάς σύνορα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Μερικές φορές χαράζουν τις μελλοντικές συνοριακές γραμμές των χωρών, με βάση το θρήσκευμα των λαών. Κάποιες άλλες φορές τα επιχειρήματα που προβάλλουν κινούνται με γνώμονα τα οικονομικοκοινωνικά χαρακτηρι¬στικά των πληθυσμών, ενώ πάλι υπάρχουν φορές που επι¬δεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό στην ιστορία, τις παραδώσεις, τον πολιτισμό, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής των πολιτών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να γίνονται ιδι¬αίτερα αυστηροί και προστατευτικοί στις δήθεν δελεαστι¬κές, πλην όμως υψίστου κινδύνου προτάσεις διεύρυνσης.
Παρόλα αυτά όμως και άσχετα με το ποία θα είναι η τελική γεωγραφική μορφή της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιολογήσουμε τα side effects (όπως λένε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί) ή αλλιώς τα επα¬κόλουθα όλων αυτών των ανώριμων κατά την γνώμη μου προσπαθειών διεύρυνσης.
Ναι δεν λέω, ένα επικείμενο άνοιγμα των Ευρωπαϊκών πυλών π.χ. στην Τουρκία, θα δημιουργούσε πολλές προϋ¬ποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως λόγω των φθη¬νών εργατικών χεριών, αλλά και της ξαφνικής αύξησης του καταναλωτικού πληθυσμού της Ενώσεως. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τη σωρεία των αρνητι¬κών συνεπειών που θα επιφέρει μια τέτοιου είδους διεύ¬ρυνση, κατά την διάρκεια της αφομοίωσης των εκατομμυ¬ρίων τούρκων που θα εισβάλουν ανεξέλεγκτα στις Ευρω¬παϊκές χώρες. Δεν πρόκειται για μια ρατσιστικού χαρα¬κτήρα επισήμανση. Αντιθέτως, στηρίζομαι σε ιστορικά γεγονότα και σε ένα τεράστιο αριθμό πρόσφατων παρα¬δειγμάτων από την γειτονική χώρα, της οποίας οι πολίτες αποδεικνύουν καθημερινά τις επεκτατικές τους βλέψεις, την φτωχή τους κουλτούρα, την θρησκευτική τους πώρω¬ση, την βραδύτητα τους στο να αφομοιώνουν τις νέες τεχνολογίες και γενικώς την προσκόλληση τους σε έναν τρόπο ζωής που παραμένει ίδιος εδώ και πολλά χρόνια.
Δεν μπορώ να ξέρω ποία θα ήταν η δική σας άποψη επί αυτού του ζητήματος, ούτε μπορώ να μπω στην σκέψη των Ευρωπαίων ηγετών. Πιστεύω όμως ακράδαντα, ότι ως έθνος θα πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε για χάρη αυτής της δήθεν υγιούς και ελεγχόμενης διευρύνσεως, της οποίας οι συνέπειες θα είναι στην πλειοψηφία τους αρνη¬τικές και άκρως επιβλαβείς για την χώρα μας.
Σκεφθείτε μόνο ότι στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν κοινότητες που εκλέγουν τοπικό άρχοντα με λιγότερους από 500 ψήφους. Σκεφθείτε τώρα τι θα γινόταν αν σε αυτά τα νησιά εγκαθίσταντο 3000 χιλιάδες τούρκοι. Σκεφθείτε ακόμα, ότι μερικά από αυτά τα νησιά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας κορμού, καθώς φιλοξενούν βάσεις άμυνας, ανεφοδιασμού και ελέγχου μεγάλων περιοχών ευθύνης σε περίπτωση έκτακτης ανά¬γκης. Σκεφθείτε επίσης, πόσο ζημιογόνο θα ήταν για εμάς και πόσο εύκολο και επικερδές θα ήταν για κάποιες μεγά¬λες τουρκικές εταιρίες, να παρεισφρέουν χρόνο με τον χρόνο σε αρκετές από τις "εύφορες" τουριστικές περιοχές των νησιών μας.
Και για να μην ξεφεύγουμε από την σφαίρα της κερδο¬φορίας, θα σας προέτρεπα να αναλογιστείτε το διαπραγ¬ματευτικό πλεονέκτημα που θα αποκτούσαν οι γείτονες μας στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια για συνεκμετάλ¬λευση των όποιων κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής του Αιγαίου/Ενα όνειρο που πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ορατό σε αυτούς, μετά και την τελευταία υπογραφή του τροποποιημένου Annex 12 τον Οκτώβριο του 2004, βάσει του οποίου η Τουρκία θα μπορεί πλέον να συμμετέχει σε ενέργειες έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αψηφώντας πλήρως τα όρια του FIR Αθηνών. Σημειωτέων, ότι η οδηγία του προηγούμενο Annex 12 που είχε υπογραφεί το 1958 υπό την στέγη του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας), βασιζόταν πλήρως στα όρια του FIR Αθηνών και εξ' αιτίας αυτού φυλασσόταν ως κόρη οφθαλμού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς διαφύλατταν και εξασφάλιζαν με αυτό ένα μεγάλο μέρος των εθνικών μας συμφερόντων στο Αιγαίο.
Θα μου πείτε τώρα "...μα καλά, τι είναι αυτό που σε κάνει να άγχεσαι για όλα αυτά τα ζητήματα, αφού στην τελική, τα πάντα είναι σχεδόν προαποφασισμένα και πλέον βρισκόμαστε υπό τον έλεγχο ενός... αυτόματου πιλότου,-".
Αγαπητοί μου φίλοι, ακόμα και αν τα πράγματα είναι κάπως έτσι, ακόμα και αν ταχθούμε υπέρ των γραφικών θεωριών συνομωσίας, ακόμα και αν δεχθούμε την ύπαρ¬ξη κάποιων παγκόσμιων εντολοδοτών, κατά βάθος πιστεύω ότι καθ' όλη την διάρκεια αυτών των προσπαθει¬ών διεύρυνσης, είναι αρκετοί χειρισμοί που ξεφεύγουν από τα όρια δράσης αυτού του "αυτόματου πιλότου" και άπτονται αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας επιλογές και στην δική μας δράση.
Για να μην υπάρξει παρερμηνεία των παραπάνω, διευ¬κρινίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν εκφράζω κάποιο παράπονο ή κάποια αρνητική κριτική στις Ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, τις οποίες παρεμπιπτό¬ντως θεωρώ αρκετά πετυχημένες στα θέματα της εξωτε¬ρικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το οικονομικό, το πληθυσμιακό και το γεωγραφικό μας μέγεθος ως χώρα.
Ωστόσο, κρίνω απαραίτητο ότι ως αυτόνομη χώρα, αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, θα πρέπει να γίνουμε λιγότερο "εύκαμπτοι" σε αυτά τα ζητήματα, γιατί μετά θα είναι πολύ αργά...

Νίκος Κορακάκης
(η αναδημοσίευση γίνετε μετά από άδεια του συγγραφέα)

Τελικά τι θα συμβεί;;;;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ενα όνειρο που πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ορατό σε αυτούς, μετά και την τελευταία υπογραφή του τροποποιημένου Annex 12 τον Οκτώβριο του 2004, βάσει του οποίου η Τουρκία θα μπορεί πλέον να συμμετέχει σε ενέργειες έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αψηφώντας πλήρως τα όρια του FIR Αθηνών

Mαντης εισαι ρε Νικολα? :shock:

V

VIDEOMIX

Guest
Πάντως, το θεωρώ παραμύθι και άλλωθι εκ του πονηρού το να λέμε, να τα ρίχνουμε, να τα ρίχνουνε τα φταιξίματα και καλά στο στρατιωτικό κατεστημένο και το οτι οι πολιτικοί τους δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. όποτε τους συμφέρει, μεταθέτουν τις ευθύνες τους. Η τουλάχιστον έτσι τους λένε να μας λένε. :shock: :shock:

Reaction score
1
Δυστυχώς για εμάς, η τροπή των γεγονότων ακολούθησε το… worst case scenario.

Πριν λίγο έμαθα ότι οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι, έχοντας διαπιστώσει το ατόπημα τους, άρχισαν μια διπλωματική μάχη με σκοπό την διόρθωση κάποιων πολύ βασικών άρθρων του κειμένου της συμφωνίας, μέσω των οποίων θα επανέλθει ο πλήρης έλεγχος της περιοχής στην Ελληνική πλευρά. Κάλιο αργά… παρά ποτέ. Ας μας γίνει λοιπόν μάθημα για την επόμενη φορά.

Το κακό είναι ότι πίσω από τις περίφημες λέξεις «έρευνα και διάσωση», κρύβονται πολύ περισσότερες επιδιώξεις για τους δήθεν φίλους μας… τούρκους. Ας ελπίσουμε ότι η Ελληνική πλευρά δεν θα αφήσει το γεγονός να περάσει έτσι απλά και θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τον ήρωα που χάθηκε.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.726
Members
38.603
Νεότερο μέλος
g tv