Θόρυβος (humming)

Reaction score
194
Καλημέρα. Όταν είναι ανοιχτό το ηχοσύστημα χωρίς να παίζει μουσική είτε στην επιλογή streamer είτε cd player ακούω από το tweeter φύσημα και από το woofer έναν ήχο χαμηλό σαν γείωσης με τη διαφορά ότι της γείωσης (π χ. του πικάπ είναι πιο έντονος zzzzzzz ενώ αυτός είναι πιο χαμηλός και σαν να περιέχει ένα γουργουρισμα). Έβγαλα από το πολυπριζο το τροφοδοτικό του streamer, του πικάπ και του phono (σταματά μόνο ο θόρυβος γείωσης όταν είναι γυρισμένη η επιλογή στο πικάπ), το cd player ομοίως χωρίς αποτέλεσμα. Έχω αρχίσει να αλλάζω τα καλώδια ρεύματος μήπως φταίει κάποιο από αυτά. Νομίζω πως με την τελευταία αλλαγή σταμάτησε ο θόρυβος στο woofer αλλά το δοκίμασα το πρωί και δεν είχα πολύ χρόνο. Καμια ιδέα; Το φύσημα είναι φυσιολογικό ή δεν πρέπει να ακούγεται τίποτα απολύτως; Ευχαριστώ.

ika

News
Reaction score
15.361
Στο πικάπ μπορεί να ακούγεται ένα ελαφρύ φύσημα στο τέρμα του volume.

Reaction score
194
Ας μην επικεντρωθούμε στο πικάπ που σπάνια το χρησιμοποιώ παρόλο που εκεί ο θόρυβος είναι έντονος. Υπάρχει θόρυβος ακόμη και όταν δεν είναι καν στην πρίζα το πικάπ και δεν είναι επιλεγμένο από τον προενισχυτη.

ika

News
Reaction score
15.361
Αν βγάλεις όλα τα RCA των πηγών από τις εισόδους του ενισχυτή/προενισχυτή, ακούγεται ο βόμβος/θόρυβος?

TGD

Reaction score
9.097
Από τη γείωση είναι. Φτιάξε ένα καλώδιο που από τη μία να έχει θυληκό σούκο και από την άλλη διπολικό φις. Και άρχισε τις δοκιμές. Ξεκίνα από το Streamer.

Reaction score
194
Αν βγάλεις όλα τα RCA των πηγών από τις εισόδους του ενισχυτή/προενισχυτή, ακούγεται ο βόμβος/θόρυβος?
Θα το κάνω όταν πάω στο σπίτι. Ευχαριστώ
Από τη γείωση είναι. Φτιάξε ένα καλώδιο που από τη μία να έχει θυληκό σούκο και από την άλλη διπολικό φις. Και άρχισε τις δοκιμές. Ξεκίνα από το Streamer.
Δεν ξέρω να κάνω κάτι τέτοιο

TGD

Reaction score
9.097
Ένα μικρό καλώδιο που από τη μία να έχει αυτό:

και από την άλλη αυτό:

Ιδανικό για δοκιμές συσκευών χωρίς να συνδέεται η γείωση.

Reaction score
194
Ένα μικρό καλώδιο που από τη μία να έχει αυτό:

και από την άλλη αυτό:

Ιδανικό για δοκιμές συσκευών χωρίς να συνδέεται η γείωση.
Έχω το καλώδιο τροφοδοσίας του Denon sacd player που δεν έχει γείωση, θα βάλω αυτό. Ευχαριστώ πολύ.

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
17.077
Έχω το καλώδιο τροφοδοσίας του Denon sacd player που δεν έχει γείωση, θα βάλω αυτό. Ευχαριστώ πολύ.
καλύτερα γιατί αν δεν το 'χεις με τα κατσαβίδια.... να μη σε ψάχνουμε κιόλας! 230 είναι αυτά!

Reaction score
194
Μετά από πολλές δοκιμές με τα καλώδια ρεύματος και τα ιντερκονέκτ κατέληξα πως ένα συγκεκριμένο καλώδιο xlr unshielded προκαλεί τα παράσιτα-βόμβο. Όταν το αντικατέστησα με θωρακισμένο xlr υπάρχει ένα φύσημα στο woofer μόνο. Θα το παρακολουθήσω και σήμερα γιατί χθες έκανε πολλά περίεργα π.χ. είχε σταματήσει ο θόρυβος όταν είχα ταυτόχρονα συνδεδεμένο το xlr (που κατέληξα ότι είναι αυτό που προκαλεί τον θόρυβο) και το rca μεταξύ προ και τελικού, όταν έβγαλα το rca εμφανιζόταν πάλι ο θόρυβος. Δεν ξέρω αν βγαίνει νόημα απ' όλα αυτά. Επειδή το καλώδιο του denon που δεν έχει γείωση είναι στο πατάρι το απέφυγα προς το παρόν.

ika

News
Reaction score
15.361
Από το woofer είναι βόμβος, στο tweeter είναι φύσημα.

Δηλαδή με το shielded XLR υπάρχει μόνο ο βόμβος σε όλες τις πηγές?
Έβγαλες όλα τα interconnect των πηγών, να δεις αν ο βόμβος/φύσημα προέρχεται από την ενισχυτική βαθμίδα και όχι από πηγή?
Και καλό θα ήταν να μην υπάρχει και XLR και RCA μαζί, για να μην μπερδεύεσαι με τις δοκιμές.

Reaction score
194
Με το shielded xlr στο γούφερ ακούγεται σαν φύσημα, όχι το zzzzzzzzzzzzzzz με παράσιτα που άκουγα πριν. Για να είμαι ειλικρινής χθες δεινοπάθησα τόσο με το βάλε βγάλε που δεν θυμάμαι. Μάλλον όχι.

ika

News
Reaction score
15.361
Δεν γίνεται όλα μαζί, ένα-ένα για να είναι απλό.
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με το αν είναι από τον ενισχυτή.
Γιατί αν είναι, θα ακούγεται παντού και τσάμπα μπορεί να κάνεις τις δοκιμές των πηγών.

Επίσης, για καλό και για κακό, δοκίμασε να συνδέσεις αντίστροφα προ και τελικό στην πρίζα. Δηλ να γυρίσεις 180 μοίρες το φις που πάει στην πρίζα. Ένα-ένα μπας και...

Reaction score
194
Να είναι ανοιχτός δηλαδή ο ενισχυτής χωρίς καλώδιο ιντερκονέκτ συνδεδεμένο;

ika

News
Reaction score
15.361
Ναι, να δεις αν ακούγονται έτσι οι θόρυβοι.
Πρώτα ξεσύνδεσε προ-τελικό, να δεις αν ακούγεται κάτι.
Μετά σύνδεσε προ-τελικό να δεις αν ακούγεται κάτι, με το volume εκεί που τα ακούς.

Αν δεν ακούγονται κοιτάς τις πηγές, μία-μία συνδεδεμένη και ανοιγμένη μετά την σύνδεση.

Last edited:

Reaction score
194
Στην πρώτη δοκιμή του ενισχυτή ο προενισχυτής να είναι κλειστός ή δεν παίζει ρόλο εφόσον το ιντερκονεκτ που φεύγει από αυτόν δεν θα είναι συνδεδεμένο στον τελικό;

ika

News
Reaction score
15.361
Αφού δεν πάει καλώδιο στον τελικό δεν έχει σημασία αν είναι κλειστός ή ανοιχτός.

Αλλά με κλειστές συσκευές μπαινοβγάζεις καλώδια και τις ανοίγεις μετά

Reaction score
194
Αν αντί να βγάζω τα καλώδια των πηγών από τον προενισχυτή απλά βγάλω τις πηγές απ' την πρίζα το ίδιο δεν είναι;

TGD

Reaction score
9.097
Όχι. Θέλουμε να δούμε από που προέρχεται ο θόρυβος. Μπορεί να είναι από τη γείωση, μπορεί να είναι από τα ιντερκονεκτ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.291
Members
38.293
Νεότερο μέλος
Μάρη Τ.