Καλημέρα σε όλες και όλους!
Artist, Γεραλής Απόστολος, “Τα αυγά της Λαμπρής” (1938)
Η σύνδεση των αβγών με το Πάσχα, θεωρείται αυτονόητη, όμως προτού αποκτήσουν αυτή την άμεση σχέση με τον χριστιανισμό, ήταν σύμβολο ζωής, τουλάχιστον εδώ και 2.500 χρόνια.
Ως γνωστόν το αβγό συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία, όπως και την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες και οι Κινέζοι έδιναν αβγά σαν δώρα, στις ανοιξιάτικες γιορτές τους πολύ πριν τις προ-χριστιανικές ανοιξιάτικες γιορτές. Εμφανίζονται δε παράλληλα και στην ειδωλολατρική μυθολογία, όπου πιστεύεται πως το Πουλί του Ήλιου έχει εκκολαφτεί από το αβγό της Γης. Μερικά παγανιστικά έθιμα δείχνουν τον παραλληλισμό του αβγού με τη δημιουργία της ζωής πάνω στη γη. Ο Ουρανός και η Γη θεωρούνταν ότι ήταν τα μισά ενός αβγού, από όπου ξεπρόβαλε η ζωή πάνω στη Γη.
Για τους πρώτους χριστιανούς το αβγό είναι ολοφάνερα το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού, το ιερό μέρος του εορτασμού του Πάσχα. Η πρώτη βεβαιωμένη χρήση του ως χριστιανικού συμβόλου τοποθετείται στη Ρωμαϊκή περίοδο. Ακόμη, κατά την πρώιμη Αυτοκρατορική περίοδο (1ος αι. μ.Χ.) συναντάται η σύνδεση του αβγού με τις ταφές, καθώς βρέθηκαν αβγά μέσα ή κοντά σε τεφροδόχους κάλπες και σε τάφους, ως μνεία προφανώς στην εσχατολογική αναγέννηση.
Αυτό το λουλούδι λέγεται Ελάτα. Είναι μια ορχιδέα από τη Βραζιλία που κουβαλάει μέσα το Περιστέρι της Ειρήνης Ανθίζει μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι επίσης γνωστό ως το άνθος του Αγίου Πνεύματος. Λέγεται ότι πρέπει να το στείλετε από καρδιάς σε όσους θέλετε να ευλογήσετε
Η Τέχνη κάθε μορφής αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το συναίσθημα, ακόμα και το αδυνάτως ανείπωτο...
Ταπεινές γυναικείες μορφές μέσα σε εκκλησίες με φθαρμένες αγιογραφίες, καθαρά πρόσωπα με αγνή πίστη υπήρξαν πηγή έμπνευσης και αγαπημένα ελληνικά θέματα του οριενταλιστή ζωγράφου Θεόδωρου Ράλλη. Ήταν γνωστός με το γαλλικό του όνομα Théodore Jacques Rallis και υπέγραφε τα έργα του ως Ralli.
Ο καλλιτέχνης θεωρούσε το έργο τόσο σημαντικό ώστε να επιλέξει να το εκθέσει στο Σαλόνι του Παρισιού το 1893, τη χρονιά που το ολοκλήρωσε.
Arist, Ράλλης Θεόδωρος, Μεγάλη Παρασκευή, Στολισμός Επιτάφιου (1893)