Καλώδια και θύματα

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.113
Μου λες σε παρακαλώ ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ασφάλειας που βρίσκεται επάνω στο μηχάνημα...
Επίσης γνωρίζεις τις προδιαγραφές του διακόπτη του μηχανήματος; Τα VA του μετασχηματιστή πόσα είναι;
Ψάξε το λίγο.
Πέτρο μου, τι ρόλο παίζει αυτό που λες??
Με τον ίδιο διακόπτη/ασφάλεια/μετασχηματιστή έπαιξε και με το μαύρα και με τον ίδιο με τα άλλα δύο καλώδια.

Last edited:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
99.285
'εχουμε επιστήμονες εδώ μέσα να μας το εξηγήσουν!..μιας και ο κατασκευαστής δε μπορεί να δώσει εξηγήσεις επειδή έχει φάει μπαν εις άπειρον απ΄το σάτ!
Ρωτήστε τον εσείς που πληρώσατε και πείτε μας. Θα σας πιστέψουμε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.486
..υποτιθέμενη αυξημένη αντίσταση του καλωδίου που είναι ικανή να ρίξει κατά 10 βαθμούς τη θερμοκρασία λειτουργίας λόγω υποοδήγησης του προ.
Δεν έχεις καταλάβει τίποτα.

Δεν πρόκειται για υποοδήγηση του προ, αλλά για μικρότερη κατανάλωση πάνω στη σταθεροποίηση της τροφοδοσίας.

Η διαφορά τάσης που μπορεί να μετρηθεί πάνω στην τάση οδήγησης των βαθμίδων ισχύος του προ, θα είναι σαφώς μικρότερη από 1 βολτ (στα 12 ή 15), και είναι εντός προδιαγραφών λειτουργίας όλων των προενισχυτικων βαθμίδων ένα εύρος τάσης λειτουργίας.

Δηλαδή δεν είναι υποοδήγηση, είναι φυσιολογική οδήγηση είτε στην προβλεπόμενη τάση είτε σε ελάχιστα μικρότερη, που θα έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστα μικρότερη τάση εξόδου στην ίδια θέση του βολιουμ (μιλιβολτ).
Εφόσον δεν έχεις τις γνώσεις του Πέτρου, δεν καταλαβαίνεις (δικαίως) γιατί τα ζητάει.

Έχει λόγο όμως. Θα δείξει την συνολική κατανάλωση του μηχανήματος.

Επίσης, οι φωτογραφίες που ανέβασε ο Τζιοβάνι, με την ένδειξη του βολιουμ του προενισχυτή να είναι υψηλότερα, δικαιώνουν τη θεωρία του Πέτρου.

Οι στιγμιαίες κορυφές που δε κλιπαραν στην προγενέστερη στάθμη αλλά σε στάθμη κατά 2 ντεσιμπέλ υψηλότερα, ομοίως δικαιώνουν την θεωρία του Πέτρου. Πρόκειται για ελαττωμένα στιγμιαία δυναμικά του προ, λόγω ριπλ στην τροφοδοσία του. Απλώς συμπίεσε λίγο τις κορυφές.

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.084
Με τον ίδιο διακόπτη/ασφάλεια/μετασχηματιστή έπαιξε και με το μαύρα και με τον ίδιο με τα άλλα δύο καλώδια.
Αν μια ασφάλεια που δεν επιτρέπει διαρροή μεγαλύτερου ρεύματος, γιατί θα πάρει φωτιά το μηχάνημα, είναι της τάξης του ενός (1) ampere ή και μικρότερη, μου λες σε παρακαλώ τι νόημα έχει να βάλεις καλώδιο 25;

Reaction score
12.264
Αν μια ασφάλεια που δεν επιτρέπει διαρροή μεγαλύτερου ρεύματος, γιατί θα πάρει φωτιά το μηχάνημα, είναι της τάξης του ενός (1) ampere ή και μικρότερη, μου λες σε παρακαλώ τι νόημα έχει να βάλεις καλώδιο 25;

Περνάει πιο γάργαρο το νερό, εεεεεμ, το ρεύμα ήθελα να πω!

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.113
μα ακόμα δε μου έχεις απαντήσει για πιο λόγο πέφτει η θερμοκρασία στα μηχανήματα μιας και η θεωρία περί υψηλότερης αντίστασης έχει καταρρεύσει εν τη γένεση της.. και σε προβληματίζει τώρα το γεγονός της αυξημένης διατομής??
ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω το συγκεκριμένο σκεπτικό..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.486
Βεβαίως, ακόμα κι αν βάλεις στην μπρίζα κατευθείαν δύο αντιστάσεις, μια 100 ωμ σε κάθε πόλο, και μετρήσεις στα άκρα των αντιστάσεων την τάση, δε πρόκειται να μετρήσεις διαφορετική τάση από την τάση της παροχής.
Η διαφορά τάσης θα αναδειχθεί όταν στα άκρα των 2 αντιστάσεων αυτών, βάλεις φορτίο που θα έχει τη δική του αντίσταση για να καταναλώνει ενέργεια. Τότε θα μοιραστεί η κατανάλωση στις 3 αντιστάσεις, και τότε θα αναδειχθεί η πτώση τάσης των αρχικών αντιστάσεων.

Δηλαδή για να το δεις στην πράξη, πρέπει να βάλεις ένα φορτίο, μια τοστιέρα κάτι, και να δεις τι τάση θα παίρνει στην είσοδο όταν θα λειτουργεί, όχι όταν θα είναι κλειστό.

Τέλος πάντων, όπως είπα, με ένα απλό πολύμετρο και 10' χρόνου, θα μπορούσα να τεκμηριώσω απάντηση.
Εξ'ου και η σκέψη μου να πάω στου Τζιοβάνη να το λύσω το θέμα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.084
ΟΚ πάμε λοιπόν...
Όποιος ιδιοκτήτης του καλωδίου δεν θέλει να στεναχωρηθεί, σταματάει εδώ την ανάγνωση.

Ας δούμε αρχικά πως λειτουργεί ένας προενισχυτής. Τα βασικά στάδια είναι δύο. Η τροφοδοσία και το κύκλωμα ήχου.
Τα τροφοδοτικά σε όλους τους προενισχυτές, ως γνωστών, είναι σταθεροποιημένα, σε αντίθεση με τους τελικούς που είναι ελάχιστα. Το καλώδιο ρεύματος μεταφέρει την τάση, αφού μεσολαβήσει η εσωτερική καλωδίωση και ο διακόπτης, μέχρι το πρωτεύων του μετασχηματιστή.

Ακολουθεί η επαγωγική μετάβαση στο δευτερεύων, η ανόρθωση, η εξομάλυνση μέσω πυκνωτών και στο τέλος του τροφοδοτικού είναι οι σταθεροποιητές τάσης.
Το κύκλωμα ήχου αυτό καθαυτό καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, άρα και παραγωγή θερμότητας.
Η πόλωση των μερικών χιλιοστών του αμπέρ σε συνδυασμό με τα συνηθισμένα +-12 ή 15 volts παράγουν ελάχιστα watts κατανάλωσης.
Εκεί που υπάρχει σοβαρή κατανάλωση, άρα και παραγωγή θερμότητας, είναι στο τροφοδοτικό και ιδίως στην περίπτωση που η διαφορά της τάσης εισόδου με τα 15 volts της εξόδου είναι σοβαρή.
Μάλιστα αυξάνεται αν έχουμε σχεδίαση dual mono ή πολλαπλή σταθεροποίηση.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τον εν λόγο προενισχυτή...
Αυτό που περιέγραψα παραπάνω. Επάνω στους πυκνωτές εξομάλυνσης η τάση είναι πολύ υψηλότερη της τάσης λειτουργίας του κυκλώματος, με αποτέλεσμα οι σταθεροποιητές να σηκώνουν υψηλή θερμοκρασία.
Αυτά, σε συνδυασμό με ένα σασί που προφανώς δεν φέρει οπές εξαερισμού, φέρνει τη θερμοκρασία στους 40 κάτι βαθμούς που διάβασα.

Βάζοντας τώρα το εν λόγο καλώδιο τι συμβαίνει...
Η τάση επάνω στους ηλεκτρολυτικούς της εξομάλυνσης πέφτει αρκετά, με αποτέλεσμα η παραγωγή θερμότητας επάνω στους σταθεροποιητές να μειώνεται και άρα πάμε στους 30 βαθμούς ή και όσο θέλουμε.
Με πολύ απλό τρόπο μπορούμε να φέρουμε τη θερμοκρασία του μηχανήματος σε όποιο σημείο επιθυμούμε, μόνο με της προσθήκη κάποιων αντιστάσεων σε σειρά με την τροφοδοσία.

Καταλαβαίνουμε όλοι πως για να συμβεί αυτό μόνο με την αλλαγή του καλωδίου τροφοδοσίας, θα πρέπει η εσωτερική του αντίσταση να είναι πολύ υψηλή, σε σημείο να μειώνονται οι τάσεις εξόδου του μετασχηματιστή και άρα να μην ζορίζονται τα στάδια σταθεροποίησης.
Αυτό γίνεται φανερό και με την υψηλότερη θέση του ποτενσιομέτρου, προκειμένου να οδηγηθούν πλήρως οι τελικοί. Με την χαμηλότερη τάση τροφοδοσίας και με δεδομένο το κέρδος του κυκλώματος, πρέπει να ανοίξουμε περισσότερο το ποτενσιόμετρο για ίδια τάση εξόδου.
Κάνε σε παρακαλώ τον κόπο να το ξαναδιαβάσεις...

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.113
Βεβαίως, ακόμα κι αν βάλεις στην μπρίζα κατευθείαν δύο αντιστάσεις, μια 100 ωμ σε κάθε πόλο, και μετρήσεις στα άκρα των αντιστάσεων την τάση, δε πρόκειται να μετρήσεις διαφορετική τάση από την τάση της παροχής.
Η διαφορά τάσης θα αναδειχθεί όταν στα άκρα των 2 αντιστάσεων αυτών, βάλεις φορτίο που θα έχει τη δική του αντίσταση για να καταναλώνει ενέργεια. Τότε θα μοιραστεί η κατανάλωση στις 3 αντιστάσεις, και τότε θα αναδειχθεί η πτώση τάσης των αρχικών αντιστάσεων.

Δηλαδή για να το δεις στην πράξη, πρέπει να βάλεις ένα φορτίο, μια τοστιέρα κάτι, και να δεις τι τάση θα παίρνει στην είσοδο όταν θα λειτουργεί, όχι όταν θα είναι κλειστό.
ντοκτορ δεκτά αυτά όλα που λες, αλλά για πε...
το 0,75mm, σε σχέση με το 4mm και η καθαρότητα ..0n σε σχέση με το 6n τι σχέση μπορεί να έχει??
συνέλθετε παρακαλώ!!

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.620
μα ακόμα δε μου έχεις απαντήσει για πιο λόγο πέφτει η θερμοκρασία στα μηχανήματα μιας και η θεωρία περί υψηλότερης αντίστασης έχει καταρρεύσει εν τη γένεση της.. και σε προβληματίζει τώρα το γεγονός της αυξημένης διατομής??
M
a
g
i
c
!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.486
το 0,75mm, σε σχέση με το 4mm και η καθαρότητα ..0n σε σχέση με το 6n τι σχέση μπορεί να έχει??
συνέλθετε παρακαλώ!!
Μέτρησέ τα να μου πεις εσύ.
Πολύμετρο δεν έχει το μαγαζί;

Τα νι καθαρότητας, είναι μόνο για να μειώσουν την αντίσταση. Έ, μέτρα την να μου πεις πόσο μειωμένη είναι.

Ιδού η Ρόδος..

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.084
συνέλθετε παρακαλώ!!
Όταν αναφέρεσαι σε θερμοσίφωνα, που καταναλώνει 4 KW, θα έχει τεράστια. Αν μιλάμε για προενισχυτή, καμία απολύτως.

Reaction score
23.877
βαριέμαι να διαβάσω 16 σελίδες οπού πιθανότατα θα σφάζεστε , έχω μείνει στην 232.

με το λίγα που ξέρω όλα τα φορτία στο εναλλασσόμενο ρεύμα είναι μιγαδικά.
η ύπαρξη ενός μετασχηματιστή στο τροφοδοτικό απομακρύνει τη φάση του φορτίου από τις ιδανικές 0 μοίρες του καθαρού ωμικού φορτίου και του δίνει επαγωγικό χαρακτήρα
ο κατασκευαστής του τροφοδοτικού και γενικά μιας ηλεκτρικής συσκευής έχει εδώ και αρκετά χρόνια την υποχρέωση να διορθώνει τον επαγωγικό (ή χωρητικό) χαρακτήρα της οποιαδήποτε συσκευής κυκλοφορεί στην ΕΕ ώστε να έχει power factor 80% και άνω.
Στο ωμικό φορτίο (power factor 100%) δεν υπάρχει άεργη ισχύς (το μέρος της ισχύος που περιφέρεται στα καλώδια χωρίς να παράγει έργο γιατί έχει διαφορά φάσης 90μοίρες) , σε χωρητικό ή επαγωγικό υπάρχει.
θεωρητικά μικρό αλλά υπάρχει.
το αποτέλεσμα του άεργου φορτίου είναι να κυκλοφορεί παρασιτικό ρεύμα στους αγωγούς οι οποίοι θερμαίνονται.

η εφαρμογή λοιπόν σε μια συσκευή που έχει στην είσοδο της (από το δίκτυο) έναν μ/σ και ελλειπή διόρθωση του power factor , ενός καλωδίου με έντονα χωρητικά χαρακτηριστικά , είναι πιθανόν να οδηγήσει σε βελτίωση του cosφ , κατ επέκταση μείωσης του άεργου φορτίου οπότε και της θερμοκρασίας λειτουργίας μικρών συσκευών που η θερμοκρασία τους κυρίως οφείλεται στην λειτουργία του τροφοδοτικού (πχ πηγές , προενισχυτές κλπ) παρά στην έξοδο ισχύος τους (πχ τελικοί)

το άλλο που επίσης συμβαίνει είναι να βελτιώνεται η ικανότητα πρόσληψης ισχύος από το δίκτυο όταν το cosφ πάει στο 1 , κάτι που συνήθως βελτιώνει πολλά πράγματα που ακούγονται.

50 ευρώ συν ΦΠΑ

@leandros ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.113
Μέτρησέ τα να μου πεις εσύ.
Πολύμετρο δεν έχει το μαγαζί;
τα πάντα έχει ντοκ!
όταν θα έρθει ένας δικός σου, για να μη μου λέτε μετά ότι γράφω ότι θέλω, θα πάρουμε μαζί μετρήσεις και απ το σπίτι μου θα τις αναρτήσουμε στο σάιτ.
Τα άλλα είναι απλά λόγια αγάπης ντοκ!
Λοκ ντάουν επιτρέποντως περιμένω αντιπροσωπεία!
Όταν αναφέρεσαι σε θερμοσίφωνα, που καταναλώνει 4 KW, θα έχει τεράστια. Αν μιλάμε για προενισχυτή, καμία απολύτως.
δυστυχώς έχεις τεραστιο λάθος Πέτρο μου..

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.113
βαριέμαι να διαβάσω 16 σελίδες οπού πιθανότατα θα σφάζεστε , έχω μείνει στην 232.

με το λίγα που ξέρω όλα τα φορτία στο εναλλασσόμενο ρεύμα είναι μιγαδικά.
η ύπαρξη ενός μετασχηματιστή στο τροφοδοτικό απομακρύνει τη φάση του φορτίου από τις ιδανικές 0 μοίρες του καθαρού ωμικού φορτίου και του δίνει επαγωγικό χαρακτήρα
ο κατασκευαστής του τροφοδοτικού και γενικά μιας ηλεκτρικής συσκευής έχει εδώ και αρκετά χρόνια την υποχρέωση να διορθώνει τον επαγωγικό (ή χωρητικό) χαρακτήρα της οποιαδήποτε συσκευής κυκλοφορεί στην ΕΕ ώστε να έχει power factor 80% και άνω.
Στο ωμικό φορτίο (power factor 100%) δεν υπάρχει άεργη ισχύς (το μέρος της ισχύος που περιφέρεται στα καλώδια χωρίς να παράγει έργο γιατί έχει διαφορά φάσης 90μοίρες) , σε χωρητικό ή επαγωγικό υπάρχει.
θεωρητικά μικρό αλλά υπάρχει.
το αποτέλεσμα του άεργου φορτίου είναι να κυκλοφορεί παρασιτικό ρεύμα στους αγωγούς οι οποίοι θερμαίνονται.

η εφαρμογή λοιπόν σε μια συσκευή που έχει στην είσοδο της (από το δίκτυο) έναν μ/σ και ελλειπή διόρθωση του power factor , ενός καλωδίου με έντονα χωρητικά χαρακτηριστικά , είναι πιθανόν να οδηγήσει σε βελτίωση του cosφ , κατ επέκταση μείωσης του άεργου φορτίου οπότε και της θερμοκρασίας λειτουργίας μικρών συσκευών που η θερμοκρασία τους κυρίως οφείλεται στην λειτουργία του τροφοδοτικού (πχ πηγές , προενισχυτές κλπ) παρά στην έξοδο ισχύος τους (πχ τελικοί)

το άλλο που επίσης συμβαίνει είναι να βελτιώνεται η ικανότητα πρόσληψης ισχύος από το δίκτυο όταν το cosφ πάει στο 1 , κάτι που συνήθως βελτιώνει πολλά πράγματα που ακούγονται.

50 ευρώ συν ΦΠΑ

@leandros ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις
έχει μια λογική η απάντηση σου, δε γνωρίζω αν από μόνο του αυτό είναι υπεύθυνο για το προαναφερθέν φαινόμενο.
Πάντως η ..εικασία της αυξημένης αντίστασης, των πυκνωτών και των φερριτών στα συγκεκριμένα καλώδια που αναφέρθηκαν είναι επιεικώς για τα γέλια!!

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.037
Members
38.281
Νεότερο μέλος
ikonsgr