Λήψη dvb-t

Reaction score
1
Δεν ξέρω εάν υπάρχει εμπειρία στο θέμα που με απασχολεί, αλλά το τελευταίο καιρό προβληματίζομαι για το πως θα πετύχω καλύτερη λήψη σε ένα ψηφιακό δέκτη mpeg2/4 στο αυτοκίνητο.
Ο συγκεκριμένος δέκτης δεν έχει διπλό tuner, ούτε έχει διπλή είσοδο κεραίας, οπότε θα πρέπει να περιοριστώ είτε σε μία κεραία είτε σε διπλή με την ανάλογη τροποποίηση.

Γνωρίζω ότι το όλο εγχείρημα δεν μπορεί να έχει 100% επιτυχία και τους περιοριστικούς λόγους του hw, αλλά και της ψηφιακής λήψης στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Δοκίμασα σε πρώτη φάση δύο απλές κεραίες, μία Konig KN-DVBT-IN10

και μία άλλη οριζόντιου τύπου $%28KGrHqZ,!hoE1hgrZ!%29dBNk+IeICu!~~0_12.JPG .
Η Konig πέρνει τροφοδοσία 5V μέσω της συσκευής dvb-t και στην ουσία δίνει γύρω στα 18dB ενίσχυση, ενώ η άλλη, πέρνει τροφοδοσία 5V μέσω της συσκευής dvb-t αλλά και 12V μέσω χωριστού καλωδίου και φθάνει μέχρι και τα 28dB αναλόγως της τροφοδοσίας των 12V.
Σε δοκιμές που έκανα η δεύτερη έχει λίγο πιο καλή λήψη σε κίνηση από την Konig - παρατηρώ όμως ότι για σωστή λήψη, χρειάζεται διπλή κεραία, διαγωνίως μπροστά-πίσω στο αυτοκίνητο.

Δοκίμασα να πάρω έναν απλό διακλαδωτή κεραίας, αφαίρεσα τις δύο εσωτερικές αντιστάσεις και τη θέση τους τη γεφύρωσα...στην ουσία έφτιαξα μία απλή διασταύρωση βύσματος (Τ), έβαλα τις δύο παραπάνω κεραίες...αλλά δεν μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Το "Τ" μπήκε στη είσοδο του dvb-t.

Ρωτώ λοιπόν, έχει νόημα να ενώσω - όπως στο παρακάτω σχήμα - δύο ίδιες κεραίες πριν τον ενισχυτή που συμπεριλαμβάνει;
antenna.jpg

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Λήψη dvb-t

lemon πιστεύω να μην έχεις citroen η opel zafira γιατί τα παρμπρίζ είναι πυριτίου και δυσκολεύουν αφάνταστα το σήμα.

Πολύ δύσκολα με δέκτη μιας κεραίας θα έχεις καλό αποτέλεσμα, υπάρχουν δέκτες με δυο κεραίες που έχουν καλή λήψη κι όχι επειδή στα χαρακτηριστικά τους γράφει μέχρι 250Km/h, αλλά σε νορμάλ ταχύτητες και μακρυά από το ανώτατο όριο ταχύτητας που δίνει ο Κινέζος κατασκευαστής, έχουν καλύτερα ποσοστά λήψης. Φυσικά στη συσκευασία τους έχουν και τις δικές τους κεραίες.

Reaction score
1

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Ναι αυτούς τους δέκτες τους έχω υπόψη μου, όπως και τη δυνατότητά τους για διπλή είσοδο κεραίας.

Ευτυχώς το παρμπρίζ δεν είναι αυτής της τεχνολογίας.
Θα κάνω στο προσεχές μία δοκιμή, διασύνδεσης έτσι όπως την περιγράφω (αναμένω τη 2η κεραία) - απλά θα ήθελα να ξέρω εάν σε συσκευή με μία διασύνδεση κεραίας, υπάρχει κάποιος άλλος εναλλακτικός τρόπος διασύνδεσης δύο κεραιών.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Όχι απ' ότι γνωρίζω.
Δώσε παροχή τάσης από διακοπτόμενο ρεύμα ACC κι όχι από εντολή κεραίας.

Reaction score
1

Εννοείς να μην ενεργοποιήσω την παροχή των 5V από το δέκτη, αλλά να την τροφοδοτήσω μόνο μέσω της παροχής του αυτοκινήτου ≈12V, έτσι;

Από ότι έχω δει, εάν ενεργοποιήσω την τροφοδοσία των 5V του δέκτη, αυτή η τάση περνά από τον ενισχυτή και κατευθύνεται προς την κεραία. Σε αντίθεση η τάση των 12V χρησιμοποιείται μόνο εντός του ενισχυτή και δεν δίνει καμία τάση προς την κεραία.
Στις φώτο που έχω ανεβάσει είναι το κουτάκι πλησίον του βύσματος κεραίας, αυτό που στο τέλος του έχει δύο καλώδια, αυτό της κεραίας και αυτό της τροφοδοσίας.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Τη συγκεκριμένη κεραία δεν την έχω δουλέψει, όμως παρεμφερείς με το ίδιο κουτάκι (ενισχυτάκι) τις τροφοδοτώ με 12V. Έχεις φωτο του tuner? με χαρακτηριστικά του να καταλάβω γιατί θέλει μόνο 5V?

Reaction score
1

O δέκτης είναι ο οικιακός Crypto Redi 220 http://www.cryptoelectronics.gr/catalog/partdetail.aspx?partno=W003178
Μπορεί να δώσει στην έξοδο της κεραίας 5V (όπως οι περισσότεροι που έχω δει, αν και μερικοί έχουν δυνατότητα και για 12V εξόδου), προφανώς για εκείνες τις κεραίες που τροφοδοτούνται με 5V.
H κεραία είπαμε ότι είναι η http://www.erisin.com/es098-in-car-amplified-digital-tv-antenna-aerial_p215.html?cPath=12_36

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Ώπα, ο δέκτης είναι οικιακός και τώρα το κατάλαβα, αυτός είναι χλωμό να παίξει σε αυτοκίνητο. Μακάρι να πετύχει και να μας ενημερώσεις άμεσα, είναι ενδιαφέρον.

Οι κεραίες είναι για σύνδεση με tuner αυτοκινήτου, οπότε θα χρειαστούν 12V παροχή και όπως έγραψα πιο πάνω όχι από εντολή ραδιοφώνου (remote) αλλά διακοπτόμενο ACC.

Reaction score
1

Σε δοκιμή που έχω κάνει με τη μία κεραία (την έχω τοποθετήσει στο μπροστινό παρμπρίζ), κατά μήκος του Κηφισού (ύψος Ρέντης μέχρι και Αιγάλεω), έπιανε κανονικά (ταχύτητα 80-100).
Επίσης σε πολλές περιοχές μέσα στο Αιγάλεω, η λήψη είναι κανονική.

Στην Αττική οδό διαδρομή Ελευσίνα-Ν. Ηράκλειο, η λήψη ήταν καλή έως αρκετά καλή μετά από το ύψος της Φυλής. Ειδικά στην περιοχή του Ν. Ηρακλείου το σήμα πήγαινε αρκετά καλά.

Στο λεκανοπέδιο του Θριασίου, έχει δυσκολίες το σήμα ή αλλιώς δεν πιάνει εύκολα και μόνο όταν βρίσκεσαι σε ανοιχτά κομμάτια ή υπερυψωμένα η λήψη γίνεται κανονική.

Θα κάνω πάντως και τον πειραματισμό με τη διασταύρωση και δεύτερης κεραίας (όπως το σχήμα που είχα παρουσιάσει στο πρώτο μήνυμα) πάνω στον ενισχυτή της μίας. Δηλ. θα προσπαθήσω να έχω ταυτόγχρονη λήψη μπρος-πίσω του αυτοκινήτου...με κατάληξη πάνω στον ίδιο ενισχυτή.

Και κάτι άλλο γιατί δεν το πιάνω, όταν αναφέρεις διακοπτόμενο acc ρεύμα τι εννοείς, γιατί ως όρο δεν το γνωρίζω.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

sorry, εννοώ να δώσεις τάση 12V από το διακοπτόμενο του αυτοκινήτου. Η πηγή θέλει ένα συνεχές Β+(κίτρινο καλώδιο) και ένα κόκκινο acc που παρέχει τάση μέσω διακόπτη μηχανής. Πάρε από το κόκκινο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.088
Members
38.408
Νεότερο μέλος
kalelakos