Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
12.849
για σένα, θα πρότεινα ένα αντίστοιχο, αλλά με 8" μιντγούφερ.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, ασχέτως μάρκας, για ικανή στάθμη στην 3η οκτάβα (δορυφόρος), θες ο δορυφόρος να έχει μίνιμουμ ένα 8" μεγάφωνο, όχι μικρότερο.

Εφόσον βρεις το μοντέλο που είναι ικανό για την απόσταση ακρόασης που θες, συνιστάται μια ακρόαση προ αγοράς, ιδανικά στο χώρο σου. Για να δεις αν σου ταιριάζουν τα "χνώτα" του.
Τώρα τα πούλησα, αλλά μπορώ να του δώσω τα 6,5άρια να δοκιμάσει (που μετράνε και σαφώς καλύτερα από τα 5άρια). Και μετά παίρνει και το 8άρι μου για κεντρικό. Job done. :angel:

Ndis

Titika
Reaction score
4.810
Υπαρχουν 5αμισαρια του ... Βόλου και 5αμισαρια όπως τα genelec. Τα 8030 στο γραφείο μου, με θέση ακρόασης λίγο πάνω από το 1.5 m ήταν απλά εξαιρετικά.

Μοναδικό μελανό σημείο το κόστος των 2 subs το οποίο για τα δεδομένα μου ήταν απαγορευτικό.

Παρόλα αυτά τα ομοαξονικά καλι και τα 2 ws12 δεν τα αλλάζω ούτε με ζευγάρι 8040. Αυτό δείχνει πολλά ως προς το ποσό πρωτεύοντα ρόλο έχει το μπάσο στις ακροάσεις μου.

Σαν εμένα πιστεύω είμαστε πολλοί.

Reaction score
9.312
να βαλω και ενα ακομη κειμενο που απευθυνεται σε ατομα που θελουν να ασχοληθουν με μιξεις και αφορα τα ηχεια.
καλες οι μεσαιες αλλα εδω βλεπουμε ποσο σημαντικο ειναι το μπασο σε μια μιξη.

Large studios usually use large monitors that are set up some distance away. These are hardly an option for a home recording studio: 90% of all consumers have small speakers. The deep bass that a large studio monitor can transmit is reproduced poorly or not at all by such speakers.
For this reason, sound engineers never rely solely on their loudspeakers, but also use smaller nearfield monitors. Near-field monitors are set up at a relatively short distance. The speakers, together with the sound engineer's head, form an equilateral triangle with an edge length of approx. 1 - 1.50 m.
Small speakers are weak in the bass, which quickly tempts you to turn in the bass and/or lower mids. However, this leads to the mix sounding queasy, booming and undifferentiated on larger speakers. The best way to combat this is to listen to well-produced CDs on the monitor system and compare them with your own mix.

Reaction score
9.312
και τωρα που το σκεφτομαι η χρηση σαμπ εχει καποια βασικα πλεονεκτηματα.
απαλλασεις τους δορυφορους απο την υποχρεωση να αναπαραγουν τις χαμηλες και αυτο εχει θετικη επιδραση στον ηχο και περα απο το φασμα των χαμηλων, βλεπε μεσαιες.
εχεις μεγαλυτερη ελευθερια τοποθετης της πηγης εκπομπης χαμηλων στον χωρο, πραγμα πολυ σημαντικο διοτι σε αυτο το πεδιο ο χωρος επηρεαζει σημαντικα την αποκριση και συμπεριφορα ενος ηχειου.
και ενα ακομη θετικο ειναι οτι εχεις επισης μεγαλυτερη ελευθερια στην τοποθετηση των δορυφορων οσον αφορα κυριως την αποσταση ακροασης, δεν χρειαζεται να βρισκεσαι τοσο κοντα στους δορυφορους.
επιτρεπει την χρηση eq σε ευρος συχνοτητων που για τυπικο δορυφορο θα ηταν αδυνατο ή θα ειχε αρνητικες συνεπειες στο αποτελεσμα.
Διαφωνει κανεις? :D

Reaction score
751
Πάντως το θέμα "σωστή ενσωμάτωση" των δύο ή και περισσότερων subs στο δικάναλο σύστημα παραμένει................

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
87.487
Όπως παραμένουν και τα υπόλοιπα που αφορούν σωστό στο στήσιμο ενός συστήματος.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως τα σαμπς χρειάζονται επιπλέον γνώσεις και ενασχόληση, περισσότερη από την παραδοσιακή.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.857
0%. 🤪

Για να μη πω -200% και φανώ υπερβολικός. 😎

Ειλικρινά όμως, στα αυτιά μου τουλάχιστον, το χύμα στο κύμα σαμπ, χωρίς μετρητικά δεδομένα και διόρθωση, χειροτερεύει το άκουσμα, καλύτερα χωρίς σαμπ.

Μόνο με μετρήσεις και προσπάθεια "δένει" το γλυκό, ειδάλλως δεν είναι καθόλου γλυκό, ξινό είναι.

Τουλάχιστον προσωπικά, στα άπειρα χρόνια που χρησιμοποιώ σαμπ (από πολύ πολύ παλιά είχα σαμπ στα μαγκνεπαν), ποτέ δεν ήταν για μένα καλύτερο απλά να συνδέσω το σαμπ να βαράει, ήθελε κόπο για να είναι απολαυστικό, ώρες ενασχόλησης.

Και τουλάχιστον τότε, με τον παλιό εξοπλισμό που είχα, κανένα "auto calibration" δεν μου έκατσε "σωστό", όλα ακουγόταν χάλια στο "αυτόματο". Τώρα νταξ, έχουμε φτάσει σε σοφτγουερ πολύ υψηλότερης ποιότητας, έως τρινοβ, που σιγά, δε θέλουν πρακτικά τίποτα από σένα (πέραν της σωστής τοποθέτησης, η οποία γίνεται αποκλειστικά και μόνον με μετρήσεις που επιβεβαιώνουν την ορθότητα επιλογής μιας θέσης έναντι άλλης, αλλά και με γνώση των βασικών κανόνων τοποθέτησης και των βέλτιστων πρακτικών τοποθέτησης πολλαπλών σαμπ).😎

ΥΓ.
Πολύ πιο εύκολα όμως, και πρακτικά σε ντετέ, γίνεται η δουλειά με ομοσταυλα σαμπ, όπου οι μηχανικοί που τα έφτιαξαν προνόησαν ώστε αυτά να δένουν μεταξύ τους σε όλες τις αναγκαίες παραμέτρους (κρος, χρονισμός). Έτσι, η σύνδεση των Νιούμαν με τα σαμπ τους ήταν υπόθεση ελάχιστων λεπτών, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
Και μια δυό μετρήσεις στα γρήγορα, για ένα μικρό πείραγμα στην πλάτη του ηχείου, κι έτοιμο.

Ο,τι πιο φιλικό στη χρήση.

Ακόμα και με τα Νιούμαν όμως, χωρίς μετρήσεις, έστω λίγες, σύντομες, εύκολες και ανώδυνες, δεν γίνεται να "φέρεις" ακριβώς τις στάθμες (λόγω χώρου) ούτε την βασική απόκριση, να βάλεις ένα φίλτρο ρε αδερφέ, αναλόγως boundaries.

Δηλαδή, χωρίς μικρόφωνο, δεν.

Πρέπει να φέρεις σωστά τη φάση, να δεις μέγιστη ακύρωση (με ανάποδη φάση στο σαμπ) στους 80 και μετά να αναστρέψεις 180° το σαμπ. Πρέπει να φέρεις ακριβώς ίση στάθμη στους 80 από σαμπ και δορυφόρο. Πρέπει να δεις στο φάσμα του σαμπ κάποια τόνωση ή ακύρωση αναλόγως τοποθέτησης και να επέμβεις με EQ ή να αλλάξεις τοποθέτηση εάν δε "σώζεται". Πρέπει να κάνεις 2-3 απλά πραγματάκια, πως το λεν.

Τα βασικά πρέπει να γίνουν. Ειδάλλως, εγώ προσωπικώς και η αυτού εξοχότις μου, δεν προτιμώ το άκουσμα με σαμπ, άστα σκέτα τα δορυφορίδγια σου να παίζουν όπως παίζουν, να πα να γμηθει και το σαμπ και το χαΐρι του, ασταδγιάλα δηλαδή..

Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.635
Δύο φορές που πήγε για service λόγω σκισμένης ανάρτησης του passive radiator, δεν βλέπαμε την ώρα να έρθει. Και ας είναι και με απλό τρόπο "εύρεσης" της σωστής θέσης, και ας είναι και με auto calibration. Ακόμα και τότε που απλά το είχα βάλει στη γωνία. Ακόμα και η γυναίκα με ρωτούσε πότε θα έρθει. :p

Από το κανένα, 1000 φορές ένα και ας είναι και γιούργια.

Last edited:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.641
Members
38.351
Νεότερο μέλος