Μέτρηση bias και offset

Reaction score
0
Καλημέρα,
θα ήθελα τη βοήθειά σας. Θέλω να ρυθμίσω το bias και το offset τού τελικού μου. Δεν το έχω ξανακάνει. Σας μεταφέρω την περιγραφή τής διαδικασίας από το Stereophile :

The tiny bias and offset trimmers are set into the high-gloss chassis on the front of the amp. Measurements are taken across a pair of speaker terminals for the DC offset (ideally, less than ±30mV) and between the Test Point and a negative speaker terminal for the bias (ideally, in the 75–80mV range). A good strategy would be to check these values during setup—about five minutes after power on—and again an hour or so later.

Ενώ δηλαδή καταλαβαίνω ότι για το offset θα ακουμπήσω τον αρνητικό ακροδέκτη τού πολύμετρου στην αρνητική έξοδο τού τελικού και αντίστοιχα για τον θετικό, δε μπορώ να καταλάβω τι πρέπει να κάνω για το bias. Οκ, θα ακουμπήσω τον αρνητικό ακροδέκτη τού πολύμετρου στην αρνητική είσοδο τού ηχείου, αλλά τι θα κάνω με τον θετικό ?

Ευχαριστώ

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Από αυτά που διάβασα κατάλαβα ότι για το offset το μετράς πάνω σε κάθε ζεύγος εξόδων (το + του πολύμετρου στην + έξοδο και το - στην αντιστοιχη έξοδο).

Για το bias από την άλλη το μετράς μετάξύ του test point (προφανώς κάποιο συγκεκριμένο σημείο στο κύκλωμα) και της αρνητικής εξόδου του αντίστοιχου ηχείου...

Αλλά για σιγουριά γιτί δεν ρωτάς τον αντιπρόσωπο??? (αν θυμάμαι καλά είνμαι ο Music Lover)

Reaction score
0
νομίζω ότι βρήκα τη λύση. Ευχαριστώ Σπύρο. Απλά νόμιζα ότι ήταν μια standard διαδικασία που ισχύει σε όλους τους τελικούς

Reaction score
0
απλά ήθελα να το μετρήσω από περιέργεια και να δω αν συμφωνεί με τις μετρήσεις του streophile. Τελικά μάλον δε θα το ακουμπήσω - μη γίνει και καμια ζημιά

Reaction score
3
Είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις,καθότι δεν έχεις εμπειρία απο τέτοιου είδους ρυθμίσεις απ'ότι κατάλαβα.

Απευθύνσου στον αντιπρόσωπο ή σε κάποιον γνώστη,γιατί ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η λάθος μέτρηση,αλλά ακόμη και το βραχυκύκλωμα.

Reaction score
2.644
Φίλε gtsop η διαδικασία ρύθμισης του bias και το offset πρέπει να γίνεται περιοδικά, ειδικά με τα λαμπάτα συστήματα.  Κάθε 6 μήνες τουλάχιστον.

Η διαδικασία όπως την περιγράφεις είναι πανεύκολη.
Αν μένεις Αθήνα στείλε μου προσωπικό μήνυμα  να κανονίσουμε συνάντηση για να σε μάθω πως θα κάνεις αυτές τις ρυθμίσεις από μόνος σου.

Φυσικά εσύ βάζεις το μεζέ και τα ποτά. Αν έρθουν και οι κολλητοί μου από το φόρουμ τότε ετοιμάσου για μεγάλες παραγγελίες. Κατά τα άλλα, μας ενδιαφέρει να ακούσουμε και τα υπέροχα Graaf ενισχυτικά σου.

Reaction score
0
Πρόσεξε πάρα πολύ κάποιες μικρές αντιστάσεις (την κατάστασή τους δηλαδή ) που πρέπει να αλλάζονται όταν αλλάζεις τις λάμπες στον GM 200, αν δείς ότι κάποιο led δεν ανάβει (αυτά που φαίνονται απο πάνω κοντά στις βάσεις των λυχνιών), τότε κάποια λάμπα δεν λειτουργεί σωστά, ασχέτως αν ο ενισχυτής παίζει. Γενικά να είσαι πολύ προσεκτικός και γενικά να μη βάζεις εύκολα χέρι σε αυτόν τον ενισχυτή. Αν παρατηρείς ότι αργεί πάρα πολύ να ανοίξει (πάνω απο 3 λεπτά) ή κατα τη λειτουργεία του χάνεται κάποιο κανάλι και ξανάρχεται να θυμάσαι ότι ο GM 200 έχει ένα πολύ ευάισθητο σύστημα προστασίας και ειδικά αν κάτι δε πάει καλά με τις γειώσεις σου θα έρχεται σε ΟΝ κατάσταση πολλές φορές. Ο ενισχυτής αυτός είναι απόλυτα συμμετρικός και λειτουργεί άψογα ειδικά όταν είσαι και εσύ απόλυτα συμμετρικός! Μη διανοηθείς ποτέ να τον παίζεις unbalanced και να μην έχεις βάλει τους βραχυκυκλωτήρες στα XLR βύσματα εισόδου.

Β.Λ

Reaction score
0
Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές / υποδείξεις σας. Μια ερώτηση ακόμα : Οι βέλτιστες τιμές bias & offset εξατρώνται από την τάση ? Δηλαδή οι τιμές που δίνει ο Αμερικάνος (±30mV για offset και 75-80mV για bias στα 110V) είναι διαφορετικές για Ελλάδα (220V) ?

Ευχαριστώ

Reaction score
2.644
Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με Αμερική γιατί εδώ μετράμε DC mV και όχι AC.
To offset πρέπει να είναι μηδεν ((±30mV DC).
Το bias ως ορίζεται από τον κατασκευαστή.

Όι ρυθμίσεις αυτές γίνονται από τον χρήστη χωρίς να χρειαστεί να ανοιχτεί ο ενισχυτής.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.289
Members
38.293
Νεότερο μέλος
Μάρη Τ.