- Reaction score
- 11.740
Να το το κιλοβάτ πάλι! Χρόνια είχες να το αναφέρεις. Ήταν το τσιτάτο πριν το "πάρτε ενεργά".
Αν βάλεις ένα 25άρη ενισχυτή και του ζητήσεις να παίξει στο maximum, με μια μπασιά θα κλιπάρει, δηλαδή θα κόψει ισχύ απο τις χαμηλές συχνότητες και θα τα στείλει όλα στα tweeters, με αποτέλεσμα να τα κάψει. Έχω παίξει τα B&W 602 πρώτης γενιάς με τον Bryston 4BST μου ( 250 βατ ανά κανάλι στα 8Ω ), τα ηχεία ποτέ δεν έπαθαν το παραμικρό. Αλλά έχω κάψει tweeter με 20άρη ενισχυτή.Οχι δεν θα παρω ενεργα
Παμε παρακατω τωρα στις αποριες, δηλαδη μου λες οτι εαν καποιος βαλει εναν 25αρι τα ηχεια θα καουνε; Δεν μπορω να πιστεψω οτι ο κατασκευαστης γραφει που δεν ισχυει, ειδικα εαν υπαρχουν και θεματα liabilities
τα ενεργά έχουν 1 κιλοβάτ οπότε δεν υπάρχει θέμα...Να το το κιλοβάτ πάλι! Χρόνια είχες να το αναφέρεις. Ήταν το τσιτάτο πριν το "πάρτε ενεργά".
Δεν τίθεται ζήτημα συμβατότητας. Δεν είναι δηλαδή ότι ένα 8ωμο ηχείο πρέπει να παίζει με ένα 8ωμο ενισχυτή κλπ. Η σταθερή αντίσταση του ηχείου είναι π.χ. 8Ω και ένας ενισχυτής μετριέται για το πόση ισχύ παρέχει σε συγκεκριμένη αντίσταση ( συνήθως, όπου βολεύει τον κατασκευαστή ). Δεν είναι δηλαδή ότι ο 8ωμος δεν θα παίξει με 4ωμα ηχεία ( εξαιρούνται οι λαμπάτοι ενισχυτές απ'όσο γνωρίζω, θέλουν ειδική μεταχείριση ). Μάλιστα, αν ένας ενισχυτής είναι καλά κατασκευασμένος, οφείλει να διπλασιάζει την ισχύ του κάθε φορά που υποδιπλασιάζεται το φορτίο ( αντίσταση ηχείων ). Π.χ. 100 βατ στα 8Ω, 200 βατ στα 4Ω κλπ.Να εκφράσω μια απορία.Ως προς τα ohm πρέπει να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ ενισχυτή και ηχείων.Πότε επιτυγχάνουμε τη μέγιστη απόδοση με 4 η με 8 ohms
Δες εδώ:Καλησπερα στην παρεα,
θα μπορουσατε να με βοηθησετε να καταλαβω τα παρακατω μαθηματικα για τα ηχεια;
Frequency Range (+/-3 dB) [Hz] 55 - 26,000 Sensitivity (2,83 V/1 m) [dB] 86.5 Nominal Impedance [ohms] 6 Maximum SPL [dB] 107 Recommended Amplifier Power [W] 25 - 100
Ποσο ευαισθητο ειναι το ηχειο αυτο; Ο κατασκευαστης δηλωνει τα 25 ως τα ελαχιστα για να το οδηγησεις; Στη θεωρητικη κατασταση που καποιος θα εδινε μονο 10 βαττς πως θα συμπεριφεροτανε το ηχειο; Καθολου ήχος;
Υποθετω οτι το 100 απο την αλλη σημαινει μεγιστο οριο μεχρι να το καψεις. Σωστα;
Κάθε ενισχυτής όταν οδηγείται στο μέγιστο παραμορφώνει και κλιπάρει. Το σήμα που στέλνει τότε στα ηχεία είναι ικανό να τα καταστρέψει, ειδικά το τουίτερ. Η πιθανότητα να τερματίσεις ένα μικρό ενισχυτή είναι σαφώς μεγαλύτερη από ένα μεγάλο, όπως είναι προφανές. Έτσι είναι συχνότερο να καταστρέφεται ένα ηχείο από υπερβολιικά μικρό ενισχυτή παρά από υπερβολικά μεγάλο.Παμε παρακατω τωρα στις αποριες, δηλαδη μου λες οτι εαν καποιος βαλει εναν 25αρι τα ηχεια θα καουνε; Δεν μπορω να πιστεψω οτι ο κατασκευαστης γραφει που δεν ισχυει, ειδικα εαν υπαρχουν και θεματα liabilities
δεν παίζουν ηχεία με 25 W (τουλάχιστον κανονικά ηχεία, δεν ξέρω τι γίνεται με κάτι κόρνες κλπ)Οχι δεν θα παρω ενεργα
Παμε παρακατω τωρα στις αποριες, δηλαδη μου λες οτι εαν καποιος βαλει εναν 25αρι τα ηχεια θα καουνε; Δεν μπορω να πιστεψω οτι ο κατασκευαστης γραφει που δεν ισχυει, ειδικα εαν υπαρχουν και θεματα liabilities
Βρε, πας... Το θέμα όμως είναι ότι στη μια περίπτωση πας με ένα παπάκι 50άρι και στην άλλη περίπτωση πας με Hayabusa. Ποιο απο τα δύο θα αντέξει να φτάσει στη Θεσσαλονίκη;είναι σαν να ρωτάς αν μπορείς να πας Αθήνα-Θεσαλλονίκη με 50 χλμ/ώρα,
πας, αλλά δεν πας
Συμφωνω.....απλως μιλησα υπο την αιρεση της σταθερης κ πλεον καθιερωμενης ευαισθησιας εισοδου..βεβαιως το θεμα ειναι τεραστιο, κ δεν αναλυεται σε μια παραγραφο..κ αμα βαλουμε κ την παραμετρο της αντιστασης της ονομαστικης αντιστασης των ηχειων στα 8 ομ, που ομως δεν ειναι 8 η συνθετη αντισταση μπορει να κατεβαινει κ στ 5 η κ 3 ομ,οπως εγραψαν κ οι προηγουμενοι, αρχιζουν τα δυσκολαΑυτό έχει σχέση μόνο με την ευαισθησία εισόδου. Αν πάρεις έναν παλιό ενισχυτή με ευαισθησία 0.2V και τον ταΐσεις CD με έξοδο 2V στο 5 θα κλιπάρει η είσοδος. Αν η ευαισθησία είναι 2V πρέπει να τον φτάσεις στο τέρμα. Αλλά το τελικό στάδιο την ίδια δουλειά κάνει.
ευχαριστω που προσπαθεις, υποθετω οτι στο ταξιδι λοιπον η μια επιλογη θα ειναι πολυ πιο ανετη.Θα σου παραλληλίσω ακρόαση μουσικής με ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, αλλά πολύ πιο ρεαλιστικά:
Πας και με μεγκάν 100 ίππων, πας και με φερράρι 600 ίππων.
Με τη φερράρι πας πολύ πιο γρήγορα, αλλά (1) μπορεί να μη ΘΕΣ να πας τόσο γρήγορα, και (2) μπορεί να μην ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να πας τόσο γρήγορα. Και, αντίθετα, με το μεγκάν να πηγαίνεις πολύ άνετα όσο γρήγορα και θες και επιτρέπεται να πας.
Διάλεξα πολύ προσεκτικά τα παραδείγματα που έδωσα.Με το παπάκι ( ή με το megane ) έναντι του οχήματος με μεγαλύτερες δυνατότητες, ο κινητήρας θα λειτουργεί στα όρια.
Τα βάζει πακέτο γιατί μπορεί..ενα παραδειγμα που καποιος βαζει στο ιδιο πακετο για 30w ενισχυτη τα ηχεια αυτα
![]()
Denon D-M41DAB Hi-Fi System with KEF Q150 Bookshelf Speakers
When you buy the Denon D-M41DAB with these speakers as a bundle, you'll make significant savings. Not only that but we also offer the option to buy on Finance. Free next working day delivery to most UK regions is also included.petertyson.co.uk
δεν θα παιζουνε για να τα πουλαλε μαζι; Θα παιζουνε σε χαμηλες σταθμες μονο; Ο ενισχυτης ο μικρος θα δουλευει παραπανω, αλλα γιατι αυτο ειναι προβλημα;
Ο ισχυρότερος δεν θα τα κάψει, εσύ θα τα κάψεις αν περάσεις τα προφανή όρια (όπως και με τον αδύναμο).οταν ο κατασκευαστης λεει 25-100 τι σημαινει ισχυροτερος; Εγω ειχα διαβασει οτι ισχυροτερος σημαινει οτι μπορει να τα καψει ολα
Ο κατασκευαστής σου λέει 25 minimum για να αποδώσει το ηχείο.Ωραια και πως οριζεται ο μικρος εδω βαση τα ορια του κατασκευαστη που λεει απο 25-100;
ο 10ρης;
ο 20ρης;
ο 25ρης;
Η ερώτηση είναι του φίλου που άνοιξε το νήμα, όχι δική μου.@kimon
''''Υποθετω οτι το 100 απο την αλλη σημαινει μεγιστο οριο μεχρι να το καψεις. Σωστα;'''
ακριβως...ειναι η μεγιστη επιτρεπομενη ισχυς συμφωνα με τον κατασκευαστη.....πανω απ αυτο, ουδεμια ευθυνη φερει αν σου μεινει το ηχειο στο χερι....μπορεις να του δωσεις κ 130 βαττ κ να αντεξει πλην ομωςδεν εγγυομεθα αν καει