Μεσιτικη αμοιβη

Reaction score
2.592
Μετα απο πολυ καιρο βρηκα ενα σπιτι για αγορα. Ειχα βρει μια αγγελια μεσω μεσιτικου και η μια μεσιτρια που εργαζεται σε μεγαλο μεσιτικο μας το δειχνει.
Οταν ειδαμε το σπιτι, ειπαμε πως μας αρεσει και θελαμε να κανουμε μια προσφορα.
Με παιρνει τηλεφωνο ο αρχιμεσιτης και με ενημερωνει πως το σπιτι εχει καποια βαρη για τα οποια δεν ενημερωθηκα στο ραντεβου ουτε οταν υπεγραψα την υποδειξη. Μαθαινω ποιο ειναι το προβλημα και λεμε για δευτερο ραντεβου μιας και λυνοταν ευκολα σχετικα.
Γινεται το ραντεβου οπου παει η συζυγος και η μεσιτρια δεν την αφηνε να κανει ερωτησεις στην ιδιοκτητρια.
Τους παιρνω τηλεφωνο και τους λεω πως θελω να μιλησω απευθειας με την ιδιοκτητρια. Το μεσιτικο δε μου δινει το τηλεφωνο ουτε ενημερωνει τους ιδιοκτητες ωστε να με π;ρουν αυτοι.
Τελικα τους βρισκω ο ιδιος και μετα απο ενα ακομη ραντεβου που εκανα με τους ιδιοκτητες μαθαινω πως ειναι χρεωμενοι μεχρι τα μπουνια, το σπιτι τους το εχουν παρει, εντολη μεσιτικη ειχαν δωσει και τους ειπαν να βγαλουν την αγγελια απο τον Δεκεμβρη αλλα αυτοι την κρατησαν (αγγελια υπηρχε και απολλα γραφεια), υπαρχει μονο αποκλειστικος μεσιτης της τραπεζας που χρωστουν, το σπιτι εφτασε στα funds και γενικα υπηρχαν πολλα θεματα τα οποια τα ξεπερασα και προχωραμε.
Η ερωτηση μου ειναι, ποσο διαρκει το χαρτι που υπεγραψα για την υποδειξη και απο τη στιγμη που οι ιδιοκτητες δε θα πληρωσουν αυτο το γραφειο μιας και υπαρχει αποκλειστικη αναθεση απο αλλο, εχω εγω υποχρεωση να τους πληρωσω; Ρωταω επειδη το μονο που εκαναν ειναι να μου βαζουν τρικλοποδιες και να μου λενε ωεμματα αντι να βοηθησουν προς την πωληση.

Reaction score
7.004
Μα αν δεν κάνω λάθος, πληρώνεις το μεσιτικό γραφείο, με το οποίο κλείνεις την πώληση και όχι όποιον απλά στο δείχνει. Επίσης υποθέτω ότι πριν υπογράψεις, διάβασες τι υπογράφεις. Επίσης ποτέ δεν κλείνουμε αγορά ακίνητου χωρίς να το ξαναδούμε με τεχνικό σύμβουλο δικό μας (πολιτικό μηχανικό ή έστω.......αρχιτέκτονα ) και χωρίς να πάρουμε όλα τα σχέδια που το συνοδεύουν (σχέδια άδειας, σχέδια κλπ χαρτιά από τακτοποίηση αυθαιρεσιών κλπ).

Reaction score
2.592
Μα αν δεν κάνω λάθος, πληρώνεις το μεσιτικό γραφείο, με το οποίο κλείνεις την πώληση και όχι όποιον απλά στο δείχνει. Επίσης υποθέτω ότι πριν υπογράψεις, διάβασες τι υπογράφεις. Επίσης ποτέ δεν κλείνουμε αγορά ακίνητου χωρίς να το ξαναδούμε με τεχνικό σύμβουλο δικό μας (πολιτικό μηχανικό ή έστω.......αρχιτέκτονα ) και χωρίς να πάρουμε όλα τα σχέδια που το συνοδεύουν (σχέδια άδειας, σχέδια κλπ χαρτιά από τακτοποίηση αυθαιρεσιών κλπ).
Δε γραφει χρονικο διαστημα η υποδειξη.
Προκαταβολη δεν εχω δωσω και ουτε θα εδινα ποτε και ειδικα σε περιπτωσεις ατομων πηγμενων στα χρεη.
Για να δει τεχνικος συμβουλος το σπιτι, σημαινει πως ηρθε σε μια πρωτη φαση συμφωνιας.
Αυτα εγιναν μετα κοπων και βασανων αφου καταφερα να μιλησω ο ιδιος με τους ιδιοκτητες.

Reaction score
24.782
Ο μεσίτης δικαιούται μόνο της αμοιβής που έχει οριστεί στο έγγραφο.
Επειδή υποθέτω ότι η αμοιβή αντικατοπτρίζει την υπηρεσία που προσέφερε ο μεσίτης ώστε να γνωρίσεις το ακίνητο μάλλον ισχύει αν όχι για πάντα σίγουρα για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.
Το ότι υπήρξε κάποια στιγμή "αποκλειστική" μεσιτεία δεν ξέρω αν έχει κάποια αξία και ούτε μπορούν να απαιτήσουν κάποιο ποσό από τον αγοραστή με τον οποίο δεν έχουν συνάψει σχέση άρα το μόνο θέμα είναι αν ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει δύο μεσιτικές αμοιβές κάτι για το οποίο αμφιβάλλω αν στηρίζεται στην λογική.
Το ότι γενικά οι μεσίτες είναι από άσχετοι έως γτπ3κ είναι γεγονός, είναι ζήτημα να έχω συναντήσει 2 που να ξέρουν την δουλειά τους και να μην λένε ανυπόστατες χαζομάρες στους εμπλεκόμενους.
Το πρόβλημα σου δεν είναι αυτό, είναι περισσότερο αν τα βάρη είναι λιγότερα της αξίας αγοράς καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπερβαίνουν οι προσημειώσεις την τελικά αξία αγοράς και πρακτικά η πώληση είναι αδύνατη καθώς ο ιδιοκτήτης συνήθως δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει το υπολειπόμενο πόσο για να ανταλλάξει μετά το σπίτι με τα χρέη.
Έτσι είχα χάσει 3 μήνες από τη ζωή μου με διαμέρισμα που τελικά ήταν αδύνατο να πωληθεί αλλά όλοι επιμένανε ότι δεν είναι πρόβλημα θα γίνει η μεταβίβαση και άλλες παρόμοιες πίπες.
Μάλλον θα βρεις κάτι άλλο

Reaction score
11.629
Δε είναι και πολύ ελκυστικό με τόσα θέματα.
ψάξε για κάποιο άλλο πάντα με τη σύμφωνη γνώμη μηχανικού δικηγόρου, συμβολαιογράφου & φοροτεχνικού.
Πρεπει να έχεις πλήρη εικόνα.
Οσον αφορά τα μεσιτικά, σηκώνει πολύ παζάρι , απο 0%-3%. Μη δεχτείς με τπτ πάνω απο 1,5%, διότι τα λεφτά είναι πολλά (όσο μεγαλώνει το τίμημα, μικραίνει το ποσοστό) και ζητά να αναγράφει χρονική διάρκεια στο συμφωνητικό. Επίσης μάθε αν το μεσιτευει και άλλος , οπότε προχωράς με αυτόν που το μεσιτευει φθηνότερα.

Δε τελείωσαν τα σπίτια μην αγχώνεσαι.

Reaction score
2.592
Δεν είναι ελκυστικό θεωρητικά αλλά τα θέματα τα έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει.
Μηχανικός έδωσε το οκ, δικηγόρος είναι στη διαδικασία να δώσει τα χαρτιά σε συμβολαιογράφο για να ετοιμάσει το συμβόλαιο. Μέχρι και παράταση χρόνου από τα funds πήραμε για να το καταφέρουμε.
Το αν αξίζει είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Εμεινε μόνο η διόρθωση κάποιων άλλων προσημειώσεων γιατί είχαν γίνει λάθος αλλά διορθώνονται.
Με τον μεσίτη δεν ξέρω τι να κάνω γιατί το θεωρώ πολύ λάθος να του δώσω ένα σκασμό χρήματα για κάτι που στην πραγματικότητα δεν είχε ανάθεση και μου δημιούργησε τόσα προβλήματα που θα τα χάλαγε όλα αν δεν έβρισκα μόνος μου τους ιδιοκτήτες.

Reaction score
844

Reaction score
7.004
Γινεται το ραντεβου οπου παει η συζυγος και η μεσιτρια δεν την αφηνε να κανει ερωτησεις στην ιδιοκτητρια.
πως γίνεται όμως να έρθει η ιδιοκτήτρια σε ραντεβού και να είναι μεσίτρια από μεσητικο γραφείο στο οποίο δεν έχουν αναθέσει την πώληση???? Επιμένω όμως, διάβασες τι υπέγραψες?
Έγινε αναφορά σε μηχανικό που έχει δώσει το οκ........ θεωρώ δεδομένο ότι μιλάμε για δικό σου μηχανικό.

Reaction score
6.225
Επειδή μου μυρίζει μπλέξιμο με το μεσιτικό επικοινώνησε με κάποιο συνήγορο για αυτό το θέμα πριν υπογράψεις συμβόλαια.
Just my 2 cents που λένε και στο χωριό μου.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
88.656
Εγώ θα πήγαινα στον πωλητή, όποιος και αν είναι αυτός, και θα του έλεγα πως τελικά δεν μπορώ να προχωρήσω στην αγορά για τον συγκεκριμένο λόγο.

Reaction score
3.124
Έχεις βάλει δικηγόρο να δεις αν το σπίτι χρωστάει και αλλου;
Πριν προχωρήσεις ψάξτε καλά...μη χρωστάει ο ιδιοκτήτης σε 5 τράπεζες και ψάχνεσαι.

Reaction score
80
Καλημέρα, για το ιστορικό να σημειώσω ότι είμαι πολιτικός μηχανικός και εμπλέκομαι σε πολλές αγοραπωλησίες (από την θέση του πολιτικού μηχανικού πάντα για τον έλεγχο των ακινήτων). Σε μία αγοραπωλησία υπάρχουν δύο μεσίτες. Αυτός του αγοραστή και αυτός του πωλητή, με ξεχωριστές αμοιβές για τον καθένα ( πολλές φορές είναι ο ίδιος μεσίτης και για τους δύο ρόλους). Αν υπάρχει αποκλειστική μεσιτεία από μεσίτη της τράπεζας (αν κατάλαβα καλά από αυτά που γράφεις), θα αφορά την θέση του μεσίτη του πωλητή που θα έχει υπογράψει την αποκλειστική μεσιτεία. Εσύ σαν αγοραστής προσέλαβες μεσίτη ως αγοραστής με άλλη σύμβαση. Η αμοιβή του μεσίτη είναι διαπραγματεύσιμη με στάνταρ τιμή το 2% για αγοραστή και πωλητή ξεχωριστά. Από την στιγμή που υπέγραψες συμφωνητικό με τον μεσίτη και σου υπέδειξε αυτός αρχικά το ακίνητο, αν προχωρήσεις σε αγορά του εν λόγο ακινήτου του οφείλεις την αμοιβή του. Στο συμβόλαιο ο συμβολαιογράφος θα σε ρωτήσει, και θα συμπεριλάβει την δήλωσή σου στο συμβόλαιο, αν εμπλέκετε μεσίτης στην αγοραπωλησία. Από εκεί και πέρα αν κάνεις την αγορά και δεν πληρώσεις τον μεσίτη, ο μεσίτης μπορεί να πάει δικαστικά και να διεκδικήσει την αμοιβή του. Είναι τυπική διαδικασία και έχοντας την σύμβαση και τις αποδείξεις ότι αυτός σου υπέδειξε αρχικά το ακίνητο, ακόμα και αν εσύ στην συνέχεια για οποιοδήποτε λόγο αποφάσισες να τον παραγκωνίσεις και να συνεχίσεις μόνος σου τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες, θα το κερδίσει. Εκεί δεν είμαι σίγουρος αν θα υποχρεωθείς να του πληρώσεις και τα δικαστικά του έξοδα.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.347
Η αποκλειστικότητα αφορά στη σχέση μεσίτη και πωλητή-εντολέα του.
Ο δικός σου μεσίτης έχει σχέση με εσένα, του έχεις δώσει εντολή για υπόδειξη, και βάσει αυτής σου υπέδειξε την παραπάνω 'ευκαιρία' για σύναψη σύμβασης που δίχως τη μεσολάβησή του δεν θα γνώριζες.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα δεν σε αφορούν. Δουλειά του μεσίτη είναι να κάνει τις συνεννοήσεις, αφού ο ίδιος επέλεξε να μεσιτέψει καρα-βεβαρυμένο ακίνητο ώστε το εμπλεκόμενο fund να δώσει τις απαραίτητες συναινέσεις για να προχωρήσει η πώληση και να αρθούν τα σχετικά βάρη. Αδιάφορο για σένα εάν υπερβαίνουν τα χρέη το ύψος του τιμήματος εφόσον δίνει συναίνεση του φαντ. Χρέη στο Δημόσιο όμως, δεν έχει ο πωλητής; Μόνο στο φαντ χρωστάει;

Προσωπικά θα έμενα μακριά από τέτοιες περιπτώσεις. Και τον μεσίτη σου τρομάρα να του ρθει που θέλει να λέγεται και μεσίτης.

Reaction score
444
Από αυτά που λες, είναι εμφανές ότι επιθυμείς την αγορά του συγκεκριμένου ακίνητου και προφανώς έχεις συμφωνήσει με τους πωλητές στην τιμή.

Οι μεσίτες και τα μεσιτικά γραφεία, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, είναι δηλαδή πολύ πιθανό ο μεσίτης που είχε οριστεί από την τράπεζα ως "αποκλειστικής διάθεσης" να κοινοποίησε σε άλλα μεσιτικά το ακίνητο προς άγρα αγοραστών, παρ' όλα αυτά εσύ δεσμεύεσαι με τον μεσίτη που υπέγραψες και σου υπέδειξε το ακίνητο., και οι πωλητές με τον αποκλειστικής διάθεσης, που όπως προαναφέρθηκε, θα αναφερθούν ξεχωριστά στο συμβολαιογραφικό έγγραφο μαζί με την αμοιβή τους (την οποία μπορείς να παζαρέψεις με άξονα το 2%) στην οποία πρέπει να αθροίσεις και 24% Φ.Π.Α.

Αν τώρα όπως λες, με τσ funds ,τα έχουν τακτοποιήσει οι δικηγόροι, εκείνο που μένει είναι ,να προσκομίσουν οι πωλητές τα απαραίτητα έγγραφα, που χρειάζεται ο συμβολαιογράφος για να συνταχθεί το συμβόλαιο, (φορολογηκικές ενημερότητες, πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ μέσω taxisnet πενταετίας, βεβαίωση μηχανικού Ν.4495/2017, πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης(Π.Ε.Α.), απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος με το κτηματολογικό φύλλο, βεβαίωση περί μη οφειλής Τ.Α.Π. από τον δήμο που βρίσκεται το ακίνητο, πιστοποιητικά περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής (εάν το ακίνητο ανήκει στους πωλητές από κληρονομιά των γονέων τους), επίσημο αντίγραφο του υφιστάμενου τίτλου ιδιοκτησίας, τέλος εάν κάποιος από τους πωλητές έχει ανεγείρει οικοδομή κατά την τελευταία δεκαετία ή συμμετέχει ως διευθύνων σύμβουλος σε Α.Ε., ή είναι μέλος κοινοπραξίας ,η Ο.Ε., ομόρρυθμο μέλος σε Ε.Ε. ή διαχειριστής Ε.Π.Ε. κ.λπ. .η απασχολεί προσωπικό Ι.Κ.Α. να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα, σύμφωνα με την υπέρ.Φ.21/116 απόφαση του υπουργού εργασίας και κοινωνία.ασφαλίσεων Φ.Ε.Κ. 839/10-7/2000 όπως ισχύει σήμερα).

Αν οι πωλητές έχουν οφειλές στο δημόσιο, η Δ.Ο.Υ. εκδίδει ειδικά φορολογική ενημερότητα, αν φυσικά το τίμημα της πώλησης επαρκεί να καλύψει τις τυχόν οφειλές με σημείωση πάνω στο έγγραφο να εκδοθεί επιταγή ύψους του συγκεκριμένου ποσού της οφειλής προς την Δ.Ο.Υ. η οποία επιδίδεται στον συμβολαιογράφο κατά την ημέρα της αγοραπωλησίας και ο συμβολαιογράφος αναλαμβάνει την απόδοση στην Δ.Ο.Υ. και στους πωλητές δίνεται το υπόλοιπο του τιμήματος με άλλη επιταγή.

Από την στιγμή που ο συμβολαιογράφος θα ανεβάσει στο my property του taxis το υπό υπογραφή συμβόλαιο, θα φανεί το ποσό και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής του φόρου αγοράς που χρειάζεται να καταβάλεις για εκδώσεις το αντίστοιχο πιστοποιητικό εξόφλησης του φόρου, το οποίο επίσης προαπαιτείται για την σύναψη του τίτλου.

Οπότε αν μπουν κάτω οι αριθμοί, βλέπεις αν μπορεί να ολοκληρωθεί η αγοροπωλησία.

Να υπολογίσεις επίσης την αμοιβή του συμβολαιογράφου και των δικηγόρων.

Reaction score
11.629
Εύχομαι να πάνε όλα Κατ ευχήν , όταν ολοκληρωθεί η αγορά , θα έχεις κάνει ένα απο τα δυο δύσκολα πράγματα στη ζωή σου, το άλλο είναι όταν θα παντρέψεις την κόρη σου :laugh:

Reaction score
2.592
Για να ξεκαθαρισω κατι.
Εχω αγορασει οικοπεδο απο ιδιωτη που μου το ειχε υποδειξει μεσιτης σε αρκετα υψηλοτερη τιμη απο αυτην που ζηταγε ο ιδιοκτητης. Μιλαμε για 20% παραπανω απο οσο το αγορασα. Ειχα υπογραψει το κωλοχαρτο αλλα ο πωλητης δεν ειχε υπογραψει μεσιτικη εντολη υποδειξης του ακινητου. Τοτε με ποιο δικαιωμα το δειχνει ο μεσιτης;
Επισης πουλησα ακινητο μεσω μεσιτη που πηρε κανονικα τα χρηματα του κι ας μην ειχα υπογραψει τιποτα. Δεν προσπαθω να φαω χρηματα απο καποιον. Απλα το θεωρω αδικο να παρουν ενα σκασμο χρηματα τσαμπα και βερεσε.
Ο πωλητης ειχε αποσυρει την αναθεση του ακινητου απο τον Δεκεμβρη. Η αγγελια ειχε μεινει ενεργη γιατι ειναι παγια τακτικη τους να κρατανε ακινητα.
Απο τη στιγμη που εγινε η υποδειξη σε εμενα και υπεγραψα το κωλοχαρτο, μονο προβληματα ειχα.
Αρχικα δε μου ειπαν τιποτα για τα προβληματα που εχει το ακινητο.
Στο χαρτι δε γραφει για ποσο χρονικο διαστημα ισχυει η αμοιβη τους. Δια παντος;
Μαθαινω για τα βαρη του ακινητου. Αυτο εγινε τον Απριλη. Μιλαω με δικηγορο και μηχανικο. Γνωριζομαστε ολοι μεταξυ μας.
Ζηταω τα χαρτια απο το μεσιτικο και μου τα στελνουν αφου υποτιθεται πως θα τα ελεγχε το νομικο τους τμημα για να δουν ποσο ειναι το χρεος τελικα.
Μου στελνουν τα χαρτια λεγοντας μου πως υπαρχει μονο ενα βαρος.
Ζηταω να δω παλι το ακινητο. Δεν μπορεσα να παω εγω. Πηγε η συζυγος και η μεσιτρια δεν την αφηνε να κανει ερωτησεις στην ιδιοκτητρια και την ενοικιαστρια με τη δικαιολογια πως ολα θα συζητηθουν οταν συναντηθουμε ολοι μαζι σε καποιο τραπεζι. Ειναι στο ενοικιο και με ενημερωνουν πως το συμβολαιο ληγει Μαρτη του 24.

Τα βλεπει τα χαρτια η δικηγορος και μου λεει πως το ακινητο αυτο δεν πουλιεται γιατι συνδεεται πανω του αλλο ενα βαρος και πως ειναι διαθεσιμο το ακινητο μεχρι τον Ιουνιο. Μετα γινεται κατασχεση του απο τα funds και θα περιμενει να βγει σε πλειστηριασμο καποια στιγμη.

Καταφερνουν οι ιδιοκτητες και παιρνουν παραταση μεχρι τελος Σεπτεμβριου για την πωληση του. Μετα κατασχεση.

Η δικηγορος επιμενει πως ειναι δυσκολη περιπτωση. Εγω επιμενω να το παλεψουμε.

Ζηταω να το δει μηχανικος. Οι μεσιτες δε μου κλεινουν ραντεβου και μου λενε πως εχουν προβλημα οι πωλητες. Ζηταω το τηλεφωνο τους για να επικοινωνησω απευθειας χωρις να παιζουμε το χαλασμενο τηλεφωνο.

Φτανω στο σημειο να τσακωνομαι με τη μεσιτρια λεγοντας της πως αν δε μου δωσει το τηλεφωνο για επικοικωνια, αποχωρω.
Δεν το παιρνω ποτε.

Ψαχνω και βρισκω το τηλεφωνο των πωλητων. Μιλαω μαζι τους και με ενημερωνουν πως ουδεποτε αρνηθηκαν καποιο ραντεβου. Μαλιστα την αμεσως επομενη μερα συναντηθηκαμε στο σπιτι τους.

Τους ζηταω χαρτια απο τον μηχανικο. Τα βρισκουν μεταξυ τους οι μηχανικοι γιατι τα εκανα κωλος και ερχεται ο μηχανικος για ελεγχο. Ολα καλα απο τον ελεγχο του μηχανικου.

Η δικηγορος μου λεει πως υπαρχει αλλο ενα χρεος το οποιο πρεπει να πληρωθει πριν μπορεσουμε να κανουμε το οτιδηποτε.
Οι ιδιοκτητες αρνουνται να το καθαρισουν με δικα τους χρηματα και ζητανε απο μενα να τους δωσω προκαταβολη. Αρνουμαι λογω των χρεων τους.

Εν τω μεταξυ, παιρνω τα συμβολαια ενοικιασης και βλεπει η δικηγορος πως αντι να κανουν τριετες συμβολαιο, κανουν καθε χρονο νεο συμβολαιο. Αρα το Μαρτης του 24 δεν ισχυει και ξεκιναει νεα τριετιε απο τον Μαρτη του 23. Ετσι κι αλλιως εγω θα τους αφηνα να μεινουν μεχρι να τελειωσει τη χρονια το παιδι τους στο σχολειο και μετα να μετακομισουν.
Βλεποντας στο συμβολαιο και στο taxis, το ακινητο ειναι δηλωμενο το 1/5 του ποσου που πραγματικα ενοικιαζεται. Για να λυθει αυτο αναθεωρηση συμβολαιου ωστε απο τον Μαρτη του 24 να δινουν ολο το ποσο και για να ειμαστε σιγουροι πως θα φυγουν τον Ιουλιο του 24 βαλαμε νεο ενοικια απο τοτε 5 φορες πανω. Σε τετοια περιπτωση μακαρι να μη φυγουν.
Να σημειωσω πως τα ενοικια μεχρι τον Μαρτη ειναι προπληρωμενα.

Τελος παντων η δικηγορος συνεχιζει τον ελεγχο και βρισκει αλλες 3 προσημειωσεις πανω στο ακινητο. Βεβαια ειναι πληρωμενες αλλα εγιναν λαθος εξαλειψεις. Δεν υπαρχει χρονος να διορθωθουν ολα μεχρι τελος Σεπτεμβρη δεδομενου πως τα παντα εκλειναν τον Αυγουστο και ζηταμε περισσοτερο χρονο απο τα funds. Συγκεκριμμενα μεχρι τελος της χρονιας.

Μας δινουν μεχρι τελος Οκτωβρη τελικα.
Οι πωλητες πειθονται και πληρωνουν και το αλλο χρεος που ειχαν.

Πριν μερικες μερες ενημερωνομαι απο τη δικηγορο πως προχωραει και θα δωσει τα χαρτια στη συμβολαιογραφο.

Και το ερωτημα. Γιατι να πληρωσω τον μεσιτη απο τη στιγμη που δεν εκανε απολυτως τιποτα για να βοηθησει στην πωληση και δημιουργησε μονο προβληματα;
Εύχομαι να πάνε όλα Κατ ευχήν , όταν ολοκληρωθεί η αγορά , θα έχεις κάνει ένα απο τα δυο δύσκολα πράγματα στη ζωή σου, το άλλο είναι όταν θα παντρέψεις την κόρη σου :laugh:
Μετα απο αυτα που τραβαω με αυτην την αγορα, η παντρεια της κορης θα ειναι παιχνιδακι...

Reaction score
6.225
Και το ερωτημα. Γιατι να πληρωσω τον μεσιτη απο τη στιγμη που δεν εκανε απολυτως τιποτα για να βοηθησει στην πωληση και δημιουργησε μονο προβληματα;
Γιατί ο μεσίτης θα σου κάνει αγωγή αν δεν τον πληρώσεις. Καταλαβαίνω ότι το θεωρείς άδικο και καλά κάνεις αλλά αν θες όντως να αγοράσεις το σπίτι μάλλον πρέπει να τον πληρώσεις αν δεν θες να τρέχεις σε δικαστήρια.

Reaction score
444

Αφού έχεις ήδη δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση, αυτή είναι και η κατάλληλη να σου πει αν πρέπει και πόσο, να πληρώσεις το συγκεκριμένο μεσιτικό, ενώ είναι και σε θέση να σε πληροφορήσει έγκυρα για τυχόν περαιτέρω νομικές συνέπειες.

Επίσης καλό είναι, για οποιαδήποτε επαφή με το μεσιτικό, να αναλάβει πλέον η δικηγόρος σου, γνωρίζω περίπτωση που δικηγόρος υποχρέωσε μεσιτικό να σκίσει την εντολή υπόδειξης, ως παράτυπη.

Από αυτά που περιγράφεις παραπάνω, σημαντικό είναι να προλάβεις τις προθεσμίες, κυρίως εκείνο που καθυστερεί αφορά το κτηματολόγιο και την αφαίρεση των προσημειώσεων, εκεί χρειάζεται να ζητήσουν οι πωλητές για λόγους σύνταξης συμβολαίου σε δεδομένη ημερομηνία, επίσπευση διαδικασιών.

Καλή επιτυχία στην παντρειά!

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.347
Ο μεσίτης τυπικά την έχει κάνει τη δουλειά του, που είναι η υπόδειξη. Το ότι ανέλαβες και έκανες μόνος σου το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που είναι μέρος της δουλειάς του, δεν αναιρεί το πρώτο. Η περίπτωσή σου βέβαια έχει ιδιαιτερότητες, καθώς ο μεσίτης εν γνώσει του πρακτόρευε ένα ιδιαίτερα προβληματικό ακίνητο το οποίο και σαφώς σου απέκρυψε, και τυχόν πραγμάτωση της κατάρτισης της τελικής σύμβασης λίγο θα έχει να κάνει με μεσολάβησή του (αφού ακόμη και την πωλήτρια γράφεις εσύ έψαξες και τη βρήκες).
Όπως κατάλαβαίνω ήδη τη δουλεύεις καιρό την αγορά και μάλλον έχεις λάβει τις αποφάσεις σου. Εάν ο μεσίτης όμως επικοινωνεί μαζί σου όλο αυτόν το καιρό και ζητά να ενημερωθεί για το πώς βαίνουν τα πράγματα, είναι σημείο ότι δεν θα απεμπολήσει και την αμοιβή του.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.111
Members
38.412
Νεότερο μέλος
sitherion