Μετατροπή συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, με χρήση κασέτας

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.925
Απάντηση: Μετατροπή συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, με χρήση κασέτας.

πες πες...

Reaction score
1.844

Φυσικά και να πεις, μολόγα τα όλα! :119:

Reaction score
1
Κασέτες : μαγνητικό μέσο εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου (Όχι αυτό ρε! Το άλλο)

Ένθετες κασέτες μετατροπής συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό :

Ας τις κάνω μια σύντομη σύγκριση σε σχέση με "κανονικά" ενεργειακά τζάκια (που βγάζουν θερμό αέρα μια και υπάρχουν και αυτά που θερμαίνουν νερό)

+Μικρότερο κόστος εστίας
+Δεν ξανα-πληρώνεις διακόσμηση τζακιού (επένδυση τζακιού) αν και ίσως χρειαστεί παραμετροποίηση ανάλογα την περίπτωση
+Μικρό μέγεθος εστίας. Όσο πιο μικρή μια εστία τόσο μια αποδοτική ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΞΥΛΟΥ (και όχι συνολική μέγιστη ισχύ)
+Η πόρτα σε κασέτες είναι πάντα μόνο ανοιγόμενη. Αυτό προσφέρει καλύτερη «σφράγιση» του θαλάμου καύσης άρα καλύτερο έλεγχο της φωτιάς / κατανάλωσης / αυτονομίας ξύλου.

Επειδή όλες οι λύσεις / προϊόντα έχουν τα + και τα – τους, πάμε να δούμε και τα -

-Τα ενσωματωμένα βεντιλατέρ που έχουν οι κασέτες είναι αναγκαστικά αρκετά μικρότερα αρα όχι απλά πιο αδύναμα (σε κανονικό τζάκι πάς σε άλλους ορόφους ή σε μακρινά δωμάτια μέχρι και 15μέτρα) αλλά και πιο θορυβώδη (πράμα που μας καίει στο φόρουμ!)
-Μικρό μέγεθος εστίας. Μπορεί μια κασέτα να ζεσταίνει με επάρκεια ένα χώρο αλλά δεν χορταίνει και πολύ το μάτι συνήθως ως όψη φλόγας.
-Η πόρτα είναι όπως είπα ανοιγόμενη και όχι συρόμενη άρα δεν σου δίνει την επιλογή αν κάνεις κέφι να το λειτουργείς με ανοιχτή πόρτα (για να ψήσεις, να μειώσεις την θερμική του απόδοση ή για να έχεις πιο άμεση επαφή με την φλόγα) αυτό φυσικά σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις και το σύνηθες «κόλπο» με την πόρτα. Αυτό δηλαδή που την αφήνεις ανοιχτή 2-4εκ για να πάρει οξυγόνο στην βάση της φωτιάς και να ανάψει πιο εύκολα ή να καταφέρεις να βάλεις φωτιά τα υγρά εκείνα ξύλα (που παρεμπίπτοντος είναι ότι χειρότερο για ένα τζάκι μια και εκλύουν τεράστιες ποσότητες κρεόζοτου που κατακάθονται στην καμινάδα)

Προτεινόμενη κασέτα : Με τα διάφορα + και – τις σε σχέση με άλλες κασέτες από τις 10 εταιρίες που δουλεύω αυτή με την κατά μεγάλη διαφορά καλύτερη αναλογία απόδοση (σε KW) προς τιμή (τιμή λιανικής 1050€) είναι αυτή :
http://www.edilkamin.com/el/it/inse...iche_tecniche_e_dimensioni_ecostar_piana.aspx

ΓΕΝΙΚΑ :
Από εκεί και πέρα… κάθε πιστοποιημένο τζάκι έχει μετρηθεί από ανεξάρτητο οίκο μετρήσεων άρα τα νούμερα που βλέπετε (εκτός από ελάχιστες αποκλείσεις που έχουν ακουστεί) είναι σωστά.

Οι μετρήσεις αυτές γίνονται με ξύλα μικρής υγρασίας (αν θυμάμε καλά κάτω του 10%) άρα ξύλο περίπου 2ετίας-3ετίας.

Καλό είναι αν έχετε χώρο αποθήκευσης ξύλου να αγοράζεται ξύλα την άνοιξη και να τα καίτε τον επόμενο χρόνο (αγοράζω άνοιξη του 2010 για να τα κάψω Σεπ του 2011). Αυτό είναι κάπως υπερβολικό αλλά ας πούμε ότι είναι η hi-end λύση του ξύλου για όποιον έχει χώρο και δεν τον ενοχλεί να καίγονται κάπως γρήγορα τα ξύλα του (προσφέροντας όμως περισσότερα KW / κιλό ξύλου). Πάντως αν είναι να καούν φέτος καλό είναι να είναι αγορασμένα την άνοιξη γιατί τα ξύλα συνήθως κόβονται καλοκαίρι που σημαίνει ότι αν ένα ξύλο έχει κοπεί καλοκαίρι από βόρια πλευρά βουνού (άρα σε σκιά) και 3-4 μήνες μετά πάτε να τα κάψετε δεν θα τα καταφέρετε!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.487

Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες.

Κατά σύμπτωση, σήμερα πέρασαν και είδαν/μέτρησαν το υπάρχον τζάκι δυο ντόπιοι εγκαταστάτες. Προς το παρόν επιβεβαίωσαν απλά ότι μπορεί να τοποθετηθεί κασέτα, ενώ προσφορές για συγκεκριμένα μοντέλα θα έχω τις αμέσως επόμενες μέρες.

Reaction score
44
synthercat,έχω ήδη παραγγείλει αυτή την κασέτα και θα την περάσω μόνος μου στο ήδη υπάρχον τζάκι, μιας και είσαι στην Θεσσαλονίκη μήπως θα μπορούσες να μου υποδείξεις κάποιο μαγαζί από όπου θα μπορούσα να προμηθευτώ τα υλικά που θα χρειαστώ;(ανοιγοκλεινόμενες περσίδες για τον ζεστό αέρα,ανοξείδωτους σωλήνες για την σύνδεση με την καμινάδα κ.λ.π)

Reaction score
14

Αγαπητέ φίλε synthercat και γενικά όλοι οι φίλοι που διαβάζουν αυτό το μήνυμα και ξέρουν. Θελω κατά αρχήν να βάλω ένα τζάκι ενεργειακό σε στυλ πρίσμα (θα τοποθετηθεί στην γωνία) έχω πάνω 3 ορόφους ακόμα….. και το μάξιμουμ μαζί με την επένδυση το θελω 1.10 μέτρα.
Τι πρέπει να προσέξω για την αγορά;;;; φυσικά με ενδιαφέρει ένα καλό και κυρίως να μην μυρίζει μελλοντικά γιατί ένας γνωστός μου έχει τζάκι παρόμοιο, έχει βάλει μέχρι «καζανάκι» έτσι μου έχει πει, αλλά συνεχίζει να έχει μια μυρωδιά που τον ενοχλεί. Ίσως λεει ή οχι καλή ποιότητα πετροβαμβακα…… φυσικά δεν μπορώ να έχω γνώμη εγώ, απλώς έτσι μου λεει…..
Μένω Χαλκίδα! Το τζάκι θα το έχω οχι ταχτικά αναμμένο…..άντε 3-4 φορές την βδομάδα αλλά αρκετές ώρες…..
Τι μου συμβουλεύετε;;; Τι να προσέξω;;;; φυσικά θελω να έχει διπλή καύση μεσα και να μην μαυρίζει το τζάμι συχνά……
Μπορείτε να με βοηθήσετε;;;;;;

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Μετατροπή συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, με χρήση κασέτας.

Αγαπητέ φίλε synthercat και γενικά όλοι οι φίλοι που διαβάζουν αυτό το μήνυμα και ξέρουν. Θελω κατά αρχήν να βάλω ένα τζάκι ενεργειακό σε στυλ πρίσμα (θα τοποθετηθεί στην γωνία) έχω πάνω 3 ορόφους ακόμα….. και το μάξιμουμ μαζί με την επένδυση το θελω 1.10 μέτρα.
Τι πρέπει να προσέξω για την αγορά;;;; φυσικά με ενδιαφέρει ένα καλό και κυρίως να μην μυρίζει μελλοντικά γιατί ένας γνωστός μου έχει τζάκι παρόμοιο, έχει βάλει μέχρι «καζανάκι» έτσι μου έχει πει, αλλά συνεχίζει να έχει μια μυρωδιά που τον ενοχλεί. Ίσως λεει ή οχι καλή ποιότητα πετροβαμβακα…… φυσικά δεν μπορώ να έχω γνώμη εγώ, απλώς έτσι μου λεει…..
Μένω Χαλκίδα! Το τζάκι θα το έχω οχι ταχτικά αναμμένο…..άντε 3-4 φορές την βδομάδα αλλά αρκετές ώρες…..
Τι μου συμβουλεύετε;;; Τι να προσέξω;;;; φυσικά θελω να έχει διπλή καύση μεσα και να μην μαυρίζει το τζάμι συχνά……
Μπορείτε να με βοηθήσετε;;;;;;
Πρίσμα σε γωνία όντως δεσμεύει λίγο χώρο και μπορείς να πετύχεις το 1.10. Το να μη μυρίζει έχει να κάνει με πολλά. Το πόσο μεγάλη είναι η καμινάδα σε μήκος και φάρδος το αν η τρύπα εισαγωγής αέρα είναι από πλευρά που φυσάει γιατι σε αντίθετη περίπτωση ίσως υποπίεση κατεβάζει οσμές από την καμινάδα. Ο πετροβάμβακας όταν θερμαίνεται υπερβολικά έχει μια οσμή μου εμένα μου θυμίζει μυρωδιά σα να στέκεσαι έξω από ψωμάδικο! Τώρα αν οι 3 όροφοι που αναφέρεσαι είναι δικοί σου το μόνο που θα έπιανε 1.10 αλλα θα έφτανε να ζεστάνει 4 ορόφους 45τμ είναι εστία-καλοριφέρ. Για καμινάδα τώρα ΠΟΤΕ αμίαντο… αυτά για την ώρα

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.487

Μετά από εκτενή έρευνα αγοράς, το μοντέλο κασέτας που επέλεξα τελικά, ήταν το Jolly Mec Medio B.
Τα κριτήρια που με οδήγησαν σε αυτή την επιλογή ήταν:
  • Η εξαιρετικά υψηλή θερμική ισχύς.
  • Η μεγάλη και αθόρυβη παροχή αέρα, για ταχεία θέρμανση του χώρου.
  • Οι τεχνολογικές καινοτομίες (ενσωματωμένος υγραντήρας και σύστημα αυτομάτου ελέγχου καύσης).
  • ...και βέβαια η δυνατότητα εγκατάστασης στο συγκεκριμένο τζάκι.

Reaction score
14
Απάντηση: Re: Απάντηση: Μετατροπή συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, με χρήση κασέτας.

Πρίσμα σε γωνία όντως δεσμεύει λίγο χώρο και μπορείς να πετύχεις το 1.10. Το να μη μυρίζει έχει να κάνει με πολλά. Το πόσο μεγάλη είναι η καμινάδα σε μήκος και φάρδος το αν η τρύπα εισαγωγής αέρα είναι από πλευρά που φυσάει γιατι σε αντίθετη περίπτωση ίσως υποπίεση κατεβάζει οσμές από την καμινάδα. Ο πετροβάμβακας όταν θερμαίνεται υπερβολικά έχει μια οσμή μου εμένα μου θυμίζει μυρωδιά σα να στέκεσαι έξω από ψωμάδικο! Τώρα αν οι 3 όροφοι που αναφέρεσαι είναι δικοί σου το μόνο που θα έπιανε 1.10 αλλα θα έφτανε να ζεστάνει 4 ορόφους 45τμ είναι εστία-καλοριφέρ. Για καμινάδα τώρα ΠΟΤΕ αμίαντο… αυτά για την ώρα
Σε ευχαριστώ φίλε που μου απάντησες και έχω μπερδευτεί πολύ…. Είμαι στο παρά πέντε να παραγγείλω ένα ενεργειακό τζάκι (πρίσμα γιατί θα μπει στην γωνία που η εστία να είναι κάπου στα 95 cm , θελω μαζί με την επένδυση να φτάσει μέχρι 1.15) είχα πάει στην έκθεση στην Αθήνα (Μεταμόρφωση) και είδα τζάκια κυρίως Ιταλικά (δεν ξέρω αν κανει να γράψω την μάρκα μήπως θεωρηθεί διαφήμιση….) υπήρχαν πολλά από 90 cm.
Έψαξα μεσα στο ιντερνετ και κυριολεκτικά ζαλίστηκα και κάπου απογοητεύτηκα ΄γιατί διάβασα ότι από πολλούς τους καπνίζει κλπ…. Και φοβάμαι μήπως την πάθω και εγώ!!!!
Οι άλλοι όροφοι από πάνω μου δεν έιναι δικοί μου και έχουν μάλιστα και μια εσοχή μεσα αλλά από μια πρόχειρη ματιά η μελλοντική καμινάδα να πάει στην άκρη και θα μπει αναγκαστικά κάποιο στήριγμα για να κρατηθεί εκεί που έιναι το κενό. Φυσικά σκέφτομαι για μονωμένη σωλήνα ανοξείδωτη.
Θελω να σε ρωτήσω ακόμη και σε pm αν θελεις να μου στείλεις,. Έχεις κάποια μάρκα να μου συστήσεις;;;;; έχεις κάποιον καλό γνωστό σου στην περιοχή μου;;;;;
Τι να προσέχω και τι να επιμείνω στην τοποθέτηση;;;;; Τι μόνωση στο θερμοθαλαμο να βάλω;;;;; (φυσικά θελω την καλύτερη να μην μυρίζει…..
Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου αλλά έχω πελαγώσει……
Το βεβιλατερ με ρυθμιστή ταχύτητας πόσο περίπου θα στοιχίσει;;;;

Reaction score
181
Προχθές άναψα για πρώτη φορά το καινούργιο ενεργειακό τζάκι.
Στις 15:00 με εξωτερική θερμοκρασία 11 βαθμούς.
Το βράδυ στις 22:00 έξω είχε 8.
Μέσα στο (αρκετά μεγάλο) σπίτι είχε σταθερά 16 βαθμούς.

Στο ρελαντί έκαιγε, ήτοι μόνο 2 κούτσουρα (παλιά ξερά 3ετίας) στην εστία.
Η παροχή ζεστού αέρα στο auto, δηλαδή σχετικά μικρή παροχή.
Η θερμοκρασία του σπιτιού έφτασε σε 3 ώρες τους 18 βαθμούς και έκτοτε παρέμεινε σταθερή.
Διάρκεια καύσης ξύλων περίπου 1:10 τη φορά.
Τραβάει πολύ, αθόρυβος ανεμιστήρας (σαν κλιματιστικό ακούγεται), καμία μυρωδιά στον χώρο (σαλόνι) και στα 4 δωμάτια (μέσω αεραγωγών).

http://www.jolly-mec.it/index.php/en...fireplace.html

Έχω τo 90άρι μέγιστης ισχύος 25KW.

Κουραστικό όμως να είσαι θερμαστής...

Reaction score
0

Γεια σας εγώ έχω να πω το εξής μετέτρεψα το τζάκι στο σπίτι μου εδω και 2 χρόνια από μια πολύ γνωστή εταιρεία στα ενεργειακά τζάκια, μπορώ να πω σήμερα με σιγουριά ότι με έσωσε το διαμέρισμα μου ήταν στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας και δεν ζεσταινόμουν ποτέ πλήρωνα πετρέλαιο ρεύμα με τα airc και τίποτα.
Από τότε που έβαλα το ενεργειακό τζάκι kli2 καίω το πολύ 2 κιλά ξύλο την ώρα και ζεσταίνω 80 τμ ... μπράβο στην εταιρεία θα την πατούσα με κάτι άλλες που μου έλεγαν τρελά πράγματα να τραβήξω αέρα από έξω να ανοίγω το παράθυρο ή να μου γκρέμισαν όλο το παλιό τζάκι που είχα πληρώσει και θα ξαναπλήρωνα.

Reaction score
44
Μιας και είδα ότι το θέμα επανήλθε στην πρώτη σελίδα και ουσιαστικά ο χειμώνας έχει περάσει να γράψω κι'εγώ τα συμπεράσματά μου από το ενεργειακό που εγκατέστησα τον Οκτώβριο.
Η συνολική ποσότητα ξύλων που έχω κάψει μέχρι τώρα είναι 6 τόνοι(άντε να κάψω άλλον 1,5 μέχρι το τέλος του χειμώνα) για σπίτι 120 τ.μ. ενώ κάθε χρόνο αγόραζα 2,5 τόνους πετρέλαιο, δηλαδή ένα όφελος 1400 ευρώ από τον πρώτο χειμώνα.
Η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι από 21 - 23 βαθμούς ανάλογα και με το κρύο που κάνει έξω.
Για κάποιον που έχει μεγαλώσει σε σπίτι με ξυλόσομπα και γουστάρει την διαδικασία του "βάζω ξύλα το συνιστώ ανεπιφύλακτα, αλλά αν βαριέστε να σηκώνεστε από τον καναπέ....

Reaction score
0

Καποιος μου ειπε αλλα εν ηερε ποιον ακριβως πετροβαμβακα χρησιμοποιουν για εσωτερικη επενδυση σε τζακι που να μην μυριζει οταν ζεσταινεται ,ξερει κανεις?

Reaction score
5.041
για να καταλαβω και εγω επειδη μαλλον την ανοιξη θα κανω μετατροπη το κανονικο τζακι που δεν εχει αναψει ΠΟΤΕ σε ενεργειακο , αλλο το πελετ και αλλο το ξυλο ?
μπορω να δουλευω οποτε θελω ξυλο και οποτε θελω πελετ ?

Reaction score
1.023

Καποιος μου ειπε αλλα εν ηερε ποιον ακριβως πετροβαμβακα χρησιμοποιουν για εσωτερικη επενδυση σε τζακι που να μην μυριζει οταν ζεσταινεται ,ξερει κανεις?
υπάρχει ο κεραμοβάμβακας αλλά είναι ακριβός, υπάρχει και πετροβάμβακας της knauf που δεν μυρίζει η κόλλα που βάζουν στο φύλλο αλουμινίου.

Μια αναφορά στα διάφορα είδη μονωτικών εδώ.

Reaction score
1.023
Απάντηση: Re: Μετατροπή συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό, με χρήση κασέτας.

για να καταλαβω και εγω επειδη μαλλον την ανοιξη θα κανω μετατροπη το κανονικο τζακι που δεν εχει αναψει ΠΟΤΕ σε ενεργειακο , αλλο το πελετ και αλλο το ξυλο ?
μπορω να δουλευω οποτε θελω ξυλο και οποτε θελω πελετ ?
δύσκολο το βλέπω... άλλον αερισμό / γέμισμα θέλει το καθένα ...αν και κυκλοφορούν "πατέντες".
μπρικέτα με ξύλο μπορείς να αλλάζεις

Reaction score
5.041
υποθετω οτι η μπριγκετα ειναι πελετ σε κυλινδρο ετσι ?
κανενα γνωστη του θεματος για εγκαταστη ξερει κανενας για προσφορα ?
εστω και με πμ ...

Reaction score
1.023

Σήμερα είδα να δουλεύει αυτό! Ο χώρος ζεσταινόταν πολύ καλά (έχω επισκευτεί τον ίδιο χώρο χωρίς το μραφέτι αυτό).
Το καλό είναι ότι δεν θέλει μετατροπές σε ανοιχτά τζάκια.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει (στη Θέρμη) και δοχείο μεταγωγής θερμότητας για πάνω από το τζάκι (σαν καμινάδα δύο τοιχωμάτων) για αντικατάσταση του "σπυράλ" που βγάζει 2 αεραγωγούς. Αυτό όμως θέλει κάποιο μερεμέτι...

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.085
Members
38.408
Νεότερο μέλος
kalelakos