Μετρήσεις με REW

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.620
Φαντάζομαι ότι τρέχετε το REW σε laptop. Φαντάζομαι επίσης ότι χρησιμοπείτε το Umik-1 σαν μικρόφωνο που ακούει και την εσωτερική κάρτα ήχου σαν γεννήτρια. Δεν θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια εξωτερική κάρτα USB ή ένα DAC ώστε να μπορεί να γίνει και calibration; Γενικά, αυτά δεν είναι καλύτερα οδηγώντας σε ακριβέστερες μετρήσεις;
Συγχωρέστε με αν έχει ξανασυζητηθεί το θέμα αυτό.

Last edited:

Reaction score
1.805
Το μικρόφωνο είναι usb συσκευή δεν βλέπει/σχετίζεται την κάρτα ήχου.

Αν το dac σου είναι η κάρτα ήχου του pc τότε ισχύει αυτό λες.
Αν το dac σου είναι εξωτερικό, είναι μια ακόμα usb συσκευή που δεν έχει επαφή με την κάρτα ήχου του pc-laptop.

Αλλά όπως έχει η μέτρηση γίνεται στη συσκευή που αναπαράγει τον ήχο,(Είτε αυτή είναι η onboard είτε εξωτερική συσκευή) γιατί στην τελική από εκεί παίζεις.

Αυτό που έχω δει , τουλάχιστον στην δική motherboard , είναι ότι με ένα εξωτερικό usb hub με δική του τροφοδοσία, έχω σήμα με λιγότερο θόρυβο στο dac σε σχέση με απευθείας σύνδεση σε usb της mobo. Με την onboard ακούγονταν διάφορα περίεργα.

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.620
Οι σκέψεις αυτές γίνονται για ένα όσο το δυνατό ακριβές μετρητικό setup. Σε διάφορες αναφορές σχετικά με το REW και σε tutorial videos, αναφέρεται το calibration της κάρτας ήχου που καταλήγει σε ένα αρχείο όπως του Umik-1.
Δεν ξέρω πόσο θα άλλαζε τις τελικές μετρήσεις ένα τέτοιο calibration...

Reaction score
1.805
Αααα οκ τώρα κατάλαβα τι εννοείς....
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό αυτό κάνοντας χρήση ενός dac.

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.620
Για το μικρόφωνο, έχουμε το Umik-1. Για την έξοδο line προς τον Ενισχυτή από την εξωτερική κάρτα (USB) ήχου.

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.603
Φαντάζομαι ότι τρέχετε το REW σε laptop. Φαντάζομαι επίσης ότι χρησιμοπείτε το Umik-1 σαν μικρόφωνο που ακούει και την εσωτερική κάρτα ήχου σαν γεννήτρια. Δεν θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια εξωτερική κάρτα USB ή ένα DAC ώστε να μπορεί να γίνει και calibration; Γενικά, αυτά δεν είναι καλύτερα οδηγώντας σε ακριβέστερες μετρήσεις;
Συγχωρέστε με αν έχει ξανασυζητηθεί το θέμα αυτό.
Θεωρητικά πάντα, φαντάζομαι πως το καλύτερο για να παίξει το sweep είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο εξοπλισμό που θα έχουμε και στην ακρόαση. Έτσι τυχόν μικροατέλειες στον εξοπλισμό θα καταγραφούν κι αυτές στο γράφημα, σαν συνολικό setup. Έτσι οποιαδήποτε τυχόν διόρθωση κάνουμε, θα γίνεται για το συνολικό setup/χώρος.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.391
.... συχνοτητες ακουει (και καταγραφει) το (καλιμπραρισμενο) μικροφωνο.
δεν το νοιαζει τι παιζει και πως το παιζ' 🐒

Last edited:

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.620
Δεκτόν αλλά αν η κάρτα ήχου (εσωτερική το laptop) μας κοροϊδεύει, ας πούμε στις υψηλές συχνότητες, ή δεν είναι flat, αυτό δεν θα φανεί και σαν ατέλεια στην τελική μέτρηση; Θα είναι κουσούρι της κάρτας και όχι του Ενισχυτή-Ηχείου που αναπαράγει το σήμα sweep.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.148
Το laptop θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο στο σύστημα που θες να καλιμπράρεις και να παίζει από εκεί.

Εγώ π.χ. που έχω ως DAC το SMSL M500 στο σύστημά μου, πάνω σε αυτό θα συνδέσω το laptop για να παίξει τους ήχους. Έτσι, ό,τι "ατέλεια" μπορεί να έχει το DAC (λέμε τώρα) θα συμπεριληφθεί στη διόρθωση.

Εσύ λες από αλλού να γίνει το calibration και από αλλού να παίζεις μετά. Αν και δεν νομίζω στην πράξη να οδηγήσει σε αντιληπτές διαφορές, δεν υπάρχει και λόγος να το κάνεις έτσι (λάθος).

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.391
δεν το νοιαζει τι παιζει και πως το παιζ' 🐒+ουτε και συγκρινει εναντι του αρχικου σηματως.
επισης να πω
.... οι μετρησεις του μικροφωνου ειναι το ακριβες αποτελεσμα του συνολου (αλυσιδα μηχανηματων και χωρου), ανεξαρτητα αν υπαρχει εγγενες θεμα καπου.
->επι μερους συσκευες μετραμε με τα μηχανηματα που εχει ο φιλος μου ο Αμιρ.
-> ας σημειωθει, οτι υπαρχουν πληρεις υλοποιησεις με ακριβια χιλιοστου... (...) αλλα επιλεγουμε να κανουμε τα στραβα ματια και αυτχια. :boast:8-)
εγω παντως και την ιδια τη μουσικη την ακουω για της ανακριβιες της 🐒

Last edited:

Reaction score
4.707
δεν το νοιαζει τι παιζει και πως το παιζ' 🐒

.... οι μετρησεις του μικροφωνου ειναι το ακριβες αποτελεσμα του συνολου, ανεξαρτητα αν υπαρχει εγγενες θεμα καπου.
Δεν ειναι οτι δεν μπορει να εντοπιστει συγκεκριμενο προβλημα καπου. Το αντιθετο.
Δεν μπορει να μετρηθει επακριβως και να αξιολογηθει
ουτε η οργανωση και ο συσχετισμος αυτων των συχνοτητων,
ουτε το αποτελεσμα σε συγκεκριμενο ακροατη.
Δεν εχουμε φτασει ακομα εκει οποτε ακουμε,
οπως ακουν και οι καλυτεροι επαγγελματιες.
Συγνωμη για το off topic.

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.620
Κατάλαβα.
Πάντως η αφορμή δόθηκε από την ζήτηση του calibration της κάρτας ήχου, στο πρώτο ξεκίνημα της εφαρμογής ώστε να εξισορροπηθούν τυχόν διακυμάνσεις στην απόκρισή της, κατά τον δημιουργό του REW.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.391
Δεν ειναι οτι δεν μπορει να εντοπιστει συγκεκριμενο προβλημα καπου. Το αντιθετο.
... αν δεν μετρησεις τη συχνοτικη αποκριση της καθε συσκευης ξεχωριστα (αλα Αμιρ-οπως γραφω παρακατω) το μικροφωνο στο συνολο θα σου υποδειξει (με ακριβεια τη συχνοτητα που υπαρχει θεμα-δεν θα σου υποδειξει απο ποια συσκευη ή σταδιο προκυπτει).
περα απο το γεγονος οτι το REW παρεχει και αλλες μετρησεις - impulse response - RT κτλ->
Δεν μπορει να μετρηθει επακριβως και να αξιολογηθει
ουτε η οργανωση και ο συσχετισμος αυτων των συχνοτητων,
-> αυτο χρειαζεται (Μεσιε) Γκουρου μονο (καθοτι ειναι στο συνολο των μετρησεων που μπορει να εξαχθει συμπερασμα).
ουτε το αποτελεσμα σε συγκεκριμενο ακροατη.
Δεν εχουμε φτασει ακομα εκει οποτε ακουμε,
οπως ακουν και οι καλυτεροι επαγγελματιες.
.. οι περισσοτεροι ακουνε για να λενε οτι ακουνε, ή αλλιως, για να παρει αξια η μιζερη ζωη τους, τι αποτελεσμα να εχει η ακουστικη εντυπωση/αποτυπωση πανω τους? (το πραματικο αποτελεσμα φενεται στις περαιτερω πραξεις και βιο τους).

οι επαγγελματιες(αναφερομαστε σε στουντιαδες?! ή ακουστικους?!) εχουν αποκτησει καποια αισθηση απο την εμπειρια τους απο πρωτο χερι, και τα εχουν διδακτει.

Συγνωμη για το off topic.
για αυτα ζουμε 🐒

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.031
Members
38.279
Νεότερο μέλος
Akrapovic