Μια φορά κι έναν καιρό...

Status
Not open for further replies.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
back of the phono stage...

Το phono stage επανω στον προενισχυτη, μετα την ανακαλωδιωση του απο τον Νικόλα....

Η εξοδος ειναι χωρις βισματα, κατ' ευθειαν απο την πλακετα με καλωδια της SIGNAL PROJECTS υψηλων προδιαγραφων.
Επισης το καλωδιο της τροφοδοσιας μπορειτε να το δειτε δεξια και ειναι και αυτο..... "κορακακικων" προδιαγραφων... :114:

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μια φορά κι έναν καιρό...

Ελπίζω να βοήθησα.
ευχαριστω.
Ο "χαρακτηρας" του R με την "εμφαση στις μεσο-χαμηλες" καταγραφεται στις μετρησεις του ή είναι υποκειμενικό χαρακτηριστικό?

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μια φορά κι έναν καιρό...

Μια αλλη ενδιαφερουσα κατασκευη του Κωστα Κουρκουνη ειναι το phono stage (με εξωτερικο τροφοδοτικο) το οποιο ρυθμιζεται αναλογα με την αντισταση εξοδου της κεφαλης που χρησιμοποιειται και το κυκλωμα του περιεχει την κεφαλη σαν στοιχειο του κυκλωματος, δεν ξερω περισσοτερα να το επεξηγησω...
Παντως αποδειχτηκε καλυτερο πιο ταχυ και πιο αναλυτικο απο το φημισμενο DacT CT-100 που χρησιμοποιουσα για περιπου 7 χρονια μεχρι τωρα (και το οποιο πουλαω)
αν αλλαξει η κεφαλη η νεα ρυθμιση γινεται απο τον κατασκευαστη ή υπάρχει "πρόβλεψη"?

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μια φορά κι έναν καιρό...

Απο τον κατασκευαστη αλλαζει η αντισταση εισοδου!

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: Μια φορά κι έναν καιρό...

Παιζει MC χωρις step-up, αυτη τη στιγμη εχω μια DENON DL-103 που ειναι χαμηλοεξοδη και παιζει απιθανα!

Χωρις step-up τις MC τις παιζει ακομα πιο ανετα και το DacT CT-100.

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μια φορά κι έναν καιρό...

ευχαριστω.
Ο "χαρακτηρας" του R με την "εμφαση στις μεσο-χαμηλες" καταγραφεται στις μετρησεις του ή είναι υποκειμενικό χαρακτηριστικό?
Tον Model 8T της Rowland, καθώς επίσης και μερικά άλλα ενισχυτικά εκείνης της σειράς που έτυχε να είχα στην κατοχή μου (όπως οι Model 9 με τα BPS, οι Model 9 με τα PSU, ο Model 2 και ο Model 8 Ti) παρουσίαζαν το ίδιο ακριβώς ηχητικό χαρακτηριστικό με τα 5-6 διαφορετικά ηχεία που τα "δούλεψα".
Όλοι αυτοί οι ενισχυτές είχαν μια έμφαση στις μέσο-χαμηλές (με τον Model 2 να είναι ο πιο ισορροπημένος από όλους), γεγονός που γινόταν αντιληπτό σε όλες τις περιπτώσεις ηχείων που είχα με ουδέτερο χαρακτήρα (όπως π.χ. τα ATC, τα ProAc, κάποια B&W, κάποια Wilson, τα Magnepan και μερικά άλλα που ξεχνάω).

Ναι είναι άκρως υποκειμενική η άποψη, αλλά κατά καιρούς είχα βρει και μερικές μετρήσεις που το επιβεβαίωναν. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρήκα μόνο μια του "πιο ισορροπημένου της παρέας" Model 2 από το Stereophile του 1995...

Που όμως και εδώ φαίνεται ένα κλικ στις μεσο-χαμηλές, αλλά και η έντονη πτώση που κάνει στις πολύ υψηλές συχνότητες, γεγονός που ηχητικά θα μπορούσε να μεταφραστεί με αυτό που περιέγραψα παραπάνω.
Στο συγκεκριμένο τεύχος βέβαια, οι δοκιμαστές το εκθείασαν το μηχάνημα (κάτι που συνήθιζαν τότε με τα Αμερικάνικα μηχανήματα) και δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτά που φαίνονται στο "δικό τους" διάγραμμα.

Οι μεγαλύτεροι Model 8 και 9 παρουσίαζαν πολύ πιο έντονο αυτό το "κλικ", γεγονός που έκανε πολύ πιο αισθητό αυτό που περιέγραψα παραπάνω.

Εδώ βέβαια, και για να μην γίνει και καμία παρεξήγηση, θα ήθελα να πω ότι οι Jeff Rowland εκείνων των εποχών, μαζί με τους Krell και τους Levinson εκείνων των εποχών, ήταν, είναι, και θα είναι οι αγαπημένοι μου ενισχυτές for ever. Από την άλλη... αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τέλειοι. Έχουν και αυτοί τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά, τα οποία αν συνδυάσεις σωστά με τα κατάλληλα ηχεία και συνωδά, θα πάρεις μοναδικά αποτελέσματα.

Reaction score
8.905
Απάντηση: Re: Απάντηση: Μια φορά κι έναν καιρό...

...δηλαδή αυτή την έμφαση στις μέσο-χαμηλές που "σκοτείνιαζε" τον ήχο του συστήματος και δημιουργούσε αυτό το πέπλο...
Να κάνω μια αφελή ερώτηση, μήπως το σκοτείνιασμα (πέπλο κλπ.) αυτό ενισχυόταν/τονιζόταν από τα καλώδια ηχείων? Το αναφέρω αυτό γιατί έχουν έχουν ακούσει τα αυτιά μου πολλά τέτοια τον τελευταίο καιρό... και σε αρκετά συστήματα, με καλώδια διαφόρων εταιριών, που δημιουργούσαν παρόμοια φαινόμενα, η και άλλου τύπου ανομοιογένειας.

Reaction score
1

Να κάνω μια αφελή ερώτηση, μήπως το σκοτείνιασμα (πέπλο κλπ.) αυτό ενισχυόταν/τονιζόταν από τα καλώδια ηχείων? Το αναφέρω αυτό γιατί έχουν έχουν ακούσει τα αυτιά μου πολλά τέτοια τον τελευταίο καιρό... και σε αρκετά συστήματα, με καλώδια διαφόρων εταιριών, που δημιουργούσαν παρόμοια φαινόμενα, η και άλλου τύπου ανομοιογένειας.
Όχι δεν έγινε κάτι τέτοιο γιατι τόσο στου Χρήστου, όσο και στα δικά μου συστήματα με τους παλαιότερους rowland είχαν περάσει πολλά καλώδια πολλών εταιριών (που δεν προκειται να αναφέρω για ευνόητους λόγους) και συνέβαινε το ίδιο πράγμα.
Το ίδιο είχε γράψει και ένας ξένος reviewer - που σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ποιός ήταν και που έγραφε - ο οποίος είχε δοκιμάσει τον 8άρη κάπου στα τέλη του 90 και μάλιστα με καλώδια εταιρίας που χρησιμοποιούσε αγωγούς από ασήμι.

Αξίζει να σου αναφέρω δε οτι όταν είχα αυτούς τους ενισχυτές στα παλαιότερα συστήματα μου, ηταν τότε που είχα αρχίσει τους διάφορους πειραματισμούς με αγωγούς προκειμένου να ξεκινήσω την εταιρία. Και η πλάκα ήταν ότι όταν πετύχαινα μια - ας το πούμε - καλή συνταγή για τους rowland, αυτή έπαιζε σωστά μόνο με τα rowland και με καμία άλλη μάρκα, κατι που δεν συνέβαινε σε ανάλογες περιπτώσεις με Krell, Levinson, Bryston και Classe.

Στου Χρήστου το σύστημα δε, αυτό που κάναμε ήταν να αφήσουμε τα καλώδια για το τέλος, για να αποφύγουμε ανάλογα μπερδέματα με αυτό που πολύ σωστά ανέφερες (κάτι που και εγώ έχω παρατηρήσει αρκετές φορές με κάποια καλώδια ηχείων με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα).

Reaction score
1.685

Γεια σου Νικολα...

Συμφωνω με τα λεγομενα σου για τον ηχο τους.
Τα ιδια ακουσα κι εγω προσφατα με εναν model 9 σε κοινο μας φιλο.

Αν ομως δεν υπαρχει συγκριση με κατι αλλο την ιδια στιγμη, μπορεις να φτιαξεις ετσι την συνταγη ωστε το αποτελεσμα να ειναι ομορφο.

Reaction score
1

Γεια σου Νικολα...

Συμφωνω με τα λεγομενα σου για τον ηχο τους.
Τα ιδια ακουσα κι εγω προσφατα με εναν model 9 σε κοινο μας φιλο.

Αν ομως δεν υπαρχει συγκριση με κατι αλλο την ιδια στιγμη, μπορεις να φτιαξεις ετσι την συνταγη ωστε το αποτελεσμα να ειναι ομορφο.
Σαφέστατα. Όπως το λες είναι. Οι Rowland είναι εξαιρετικοί ενισχυτές και όπως έγραψα και παραπάνω είναι μέσα στους τρεις πολυαγαπημένους μου τρανζιστοράτους. Επίσης, αυτή η έμφαση που αναφέραμε, είναι αμυδρή και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τα όρια της υπερβολής, γεγονός που σου επιτρέπει να κάνεις τους κατάλληλους συνδυασμούς για να φέρεις το αποτέλεσμα εκεί που πρέπει ή τέλος πάντων εκεί που σου αρέσει.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Νικολα, το ελαφρυ φουσκωμα στα μεσοχαμηλα εμφανιζοταν στους Model 8 η και στους Model 8T (με τους Μ/Σ στην εισοδο του σηματος) που ηταν ο δικος μου?

Παντως, σε σχεση με Krell και M-L, τους Rowland τους εχω για περισσοτερο διαφανεις και μουσικους ενισχυτες...

Reaction score
1

Παντως, σε σχεση με Krell και M-L, τους Rowland τους εχω για περισσοτερο διαφανεις και μουσικους ενισχυτες...
Και εμένα μου άρεσαν πολύ περισσότεροι οι Rowland από πλευράς "μουσικότητας". Μα και πριν το σύστημα σου έπαιζε εξαιρετικά. Οι άλλοι δύο (Krell και Levinson) ήταν πολύ πιο ουδέτεροι και συνήθως έπαιζαν καλύτερα με προενισχυτές λαμπάτους. Εμένα μου αρέσουν και οι τρεις μάρκες πάρα πολύ.

Τώρα, αναφορικά με αυτό το "φούσκωμα" στα μεσοχαμηλά, θυμάμαι ότι το παρουσίαζαν όλοι οι Rowland της συγκεκριμένης σειράς. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Όμως, όπως έγραψα και στον Κώστα, κανένας δεν έφτανε σε επίπεδα υπερβολής. Ήταν απλά αυτός ο χαρακτήρας που όλοι οι κατασκευαστές θέλουν να προσδίδουν στα μηχανήματα τους, για να διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό.

Εσύ είδες μεγάλη διαφορά με την αλλαγή ενισχυτών επειδή το πάνελ του Genesis είναι πολύ αποκαλυπτικό και αναδείκνυε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Και παράλληλα δεν έχασες καθόλου από το χαμηλό σου γιατί έχεις τον ενισχυτή της Genesis που σέρνει... και καράβι.

Reaction score
1.685

Μιας και μιλαμε για 'παλια' κομματια εχεις στο νου σου τον ηχο του McCormack DNA-2 LAE που ειχες κι εσυ, ωστε να κανεις μια αντιπαραβολη σχετικα με την διαφανεια?

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.520

πως γινεται να ηταν ποιο δυναμικος ο R και ποιο εμφατικος στα μεσο χαμηλα και παρολα αυτα αυτο να ειναι μειονεκτημα και να δημιουργει "πεπλο"?
αποκλειεται να ειναι τονικα "ανισοροπος",
αρα μηπως απλως οδηγουσε καλυτερα χαμηλα απο οτι τα νεα ενισχυτικα και αφου πλεον αυτο δεν συμβαινει τωρα απλως τονιζονται τα μεσαια?
με ενδιαφερει γιατι κανω ακριβως τις αντιστροφη αλλαγη ενισχυτικων στα δικα μου πανελ..
Έρχεται στο νου κι έτερη περίπτωση.Ο τωρινός ενισχυτής του σκαλ έχει αντίσταση εξόδου 1,34 Ohm.Οι Rowland με βάση το δημοσιευμένο τους συντελεστή απόσβεσης(>100) γιά ονομαστικό φορτίο 8 Ohm,εμφανίζονται να έχουν πολύ μικρότερη την αντίσταση εξόδου.

Ο συντελεστής απόσβεσης ορίζεται ως ένα κλάσμα,με αριθμητή το φορτίο επί του οποίου συνδέεται το στάδιο εξόδου και παρονομαστή την αντίσταση του ιδίου του σταδίου εξόδου στην οποία επίσης οφείλει να προστεθεί η αντίστοιχη τιμή αντίστασης οποιουδήποτε άλλου υλικού παρεμβάλλεται μεταξύ σταδίου εξόδου και φορτίου (λ.χ.αγωγοί σύνδεσης,δικτυώματος διαχωρισμού).

Γιά δεδομένο τύπο καλωδίων υψηλού σήματος,εάν οι παθητικές υπομονάδες των ηχείων παρουσιάζουν βυθίσεις αντίστασης στη ζώνη συχνότητας που εξετάζεται,θα τείνουν να λαμβάνουν μικρότερη ωφέλιμη ισχύ από το στάδιο εξόδου εκάστοτε ενισχυτή.Η συγκεκριμένη μείωση θα υφίσταται σε μεγαλύτερο βαθμό όταν μειώνεται ο συντελεστής απόσβεσης.Στην περίπτωση κορυφώσεων αντίστασης θα συνέβαινε το αντίθετο φαινόμενο.Στην πράξη,ο βαθμός μείωσης ή αύξησης της αποδιδομένης ισχύος αντιστοιχεί σε διαφορές δεκάτων έως ελαχίστων dB στην αποδιδόμενη απόκριση,αφού η στάθμη ισούται με 10 φορές το δεκαδικό λογάριθμο του κλάσματος μεγεθών ισχύος.

Εφόσον λοιπόν δεν έχουν γίνει άλλες μεταβολές στο χώρο ακρόασης και τη διαρρύθμιση του συστήματος εντός αυτού,προκύπτει η εξής πιθανότητα:μήπως η απόκριση συχνότητας των Genesis στη ζώνη που μας ενδιαφέρει,παρουσιάζει μικρές εξάρσεις με ταυτόχρονες βυθίσεις αντίστασης και σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε η ταπείνωση της προσλαμβανομένης ηλεκτρικής ισχύος να οδηγούσε τελικά σε πιό ικανοποιητική εξομάλυνση της απόκρισης του συνόλου στη δεδομένη περιοχή συχνοτήτων σε σχέση με τον προηγούμενο ενισχυτή...

Reaction score
460

Για τα φουσκωματα που αναφερεστε εχω την λυση.........................

ΣΟΔΕΣΣΣΣΣΣ..............

Status
Not open for further replies.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.162
Members
38.296
Νεότερο μέλος
dlitsas