Μια φορά κι ένα καιρό (συνέχεια...)

Reaction score
8.905
Κανένα νέο απ-ντέιτ δεν έχει.... τι έγινε παρέλαβες το δακτυλίδι από τον Μελίδη? :boast:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Κανένα νέο απ-ντέιτ δεν έχει.... τι έγινε παρέλαβες το δακτυλίδι από τον Μελίδη? :boast:
Οχι, δεν αρραβωνιαστηκαμε ακομα......θα με ειδοποιησει, το καλο πράγμα αργεί..... :smoke:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Αμαν κε Συντονιστα μου, σας περικαλώ!
Συγχωνευστε τουτο το νημα με το άλλο το original "ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ"
- http://www.avsite.gr/forum/threads/Μια-φορά-κι-έναν-καιρό.91195/

Ψαχνω να βρω καποια στοιχεια και παιδευομαι αν ειναι σ' αυτο η στο άλλο.....
Κε Συντονιστα μου, κε Διαχειριστα μου, κε γεν Διαχειριστά μου, κοι Μέτοχοι, κε Ιδρυτα μου να σας χαίρονται τα παιδάκια σας, υγεία να 'χετε..... :help: :o o_O :( :confused: :party:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Για να υπάρχει και εδώ, βάζω μια περιληπτική παρουσίαση των ηχητικών μετρήσεων του χώρου ακροάσεως που έγινε 3 Νοεμβρίου 2013 από τον ex4nder (Alex) :

- http://cpskal.gr/forum/viewtopic.php?t=4008

ΥΓ: από τότε που είχα αυτές τις flat μετρήσεις, γιατί νομίζω οτι ακουω καλύτερα? PLACEBO? :gotcha:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Πολυ εξυπηρετικό ειναι το υπολογιστικό πινακακι: http://www.pyramidbelts.com/calc_beltlength.php (στο site της εταιρίας που προμηθεύομαι τους ιμάντες) με το οποίο υπολόγισα ποσο περισσότερο stretched θα ειναι οι 5 ιμάντες, αν τρέχουν επάνω στο δαχτυλίδι (πάχους 3mm εκεί που θα ακουμπούν οι ιμάντες), αντι να τρέχουν επάνω στο πλατω όπως είναι τώρα.

Τό 2% stretch που είναι τώρα για κάθε ιμάντα, θα πάει στο 3,2%, πράγμα απόλυτα επιτρεπτό, αφού ούτως η άλλως αυτές οι τανύσεις είναι πολύ μικρές (τις προτιμησα ετσι γιατι ειναι 5 και οχι ένας οι ιμαντες)...
Πρόβλημα στροφών δεν έχω γιατί το τροφοδοτικό του μοτέρ είναι ρυθμιζόμενων στροφών...

Επίσης, λόγω της μεγάλης διαμέτρου και του μικρού πάχους του δαχτυλιδιού, φαίνεται να καταλήγουμε στο μπρούτσο σαν υλικό του δαχτυλιδιού, για λόγους κατεργασίας, με το INOX να είναι πού σκληρό και το αλουμίνιο πολύ μαλακό....

Καταλήγουμε στη παρακάτω τομή του δαχτυλιδιού με εκτιμώμενο βάρος 850gr γιατί και το βάρος μετράει και δεν θα ήθελα το πλατω να "καθίσει" επάνω στο μαγνήτη του υποπλατώ (ήδη επάνω στο πλατώ είναι το clamp 1025gr και το record ring 1600gr....):

Παντως, αποδεικνύεται αρκετα δυσκολουτσικη αυτη η κατασκευή, δεν θα πω ομως περισσοτερα για να μην το γρουσουζεψω... Σύντομα θα έχω καλά νέα γιατι..... ο μάστορας είναι πολύ μάστορας και επίσης... έχει υπομονή και επιμονή... :thumbsup:

Last edited:

Reaction score
8.905
.....και του μικρού πάχους του δαχτυλιδιού, φαίνεται να καταλήγουμε στο μπρούτσο....
Πρόσεχε τι γράφεις, γιατί μπορείς να ξεχάσεις από ταχύτητα κάποια σύμφωνα*... :whistling: και μετά θα μας παρεξηγήσουν.... :gotcha:

*ηχηρά που διαιρούνται σε ρινικά (μ) και υγρά ή γλωσσικά (ρ)!

Last edited:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
(Ριγος συγκινησης)

Αντε ρε μιχαληηηηηηηη!
Μας γκαστρωσε!
Ας οψονται αυτα τα νοσοκομεια με τα κρεββατια τους που σπανε!!!
(Μα σε νοσοκομεια ταχουν η σε μπουρδέλα!!!) :D

Reaction score
44
Απάντηση: Re: Μια φορά κι ένα καιρό (συνέχεια...)

Kατ' αρχας John δεν εισαι πλεον ασχετος.... :smile:

Τωρα για το clamp...
Ποτέ σε αυτο το πλατω δεν ειδα τεράστιες διαφορές με το clamp ενω αντιθετα με το περιφερειακο δισκο ειδα σημαντικες διαφορες.

Σκεφτηκα λοιπον (για να νοιωσω τις διαφορές περισσότερο) να φτιαξω ενα βαρυτερο (1 κιλο εναντι μισου κιλου του παλιού) αλλα και διαφορετικού υλικού clamp και ετσι προτιμησα το αλουμίνιο από τον μπρουτζο η τον χαλυβα που μεχρι τωρα χρησιμοποιούσα. Αλλωστε, καποιο ειδος ακουμινίου είναι και το πλατώ...
Δεδομενου οτι το αλουμινιο εχει αρκετα μικροτερο ειδ. βάρος από τα άλλα δύο, προεκυψε αυτος ο ογκος που στο ματι φαινεται λίγο υπερβολικό με αρκετό υψος αφού δεν μπορούσα να του δώσω μεγαλύτερη διάμετρο λογω του παράλληλου βραχίονα, αυτο το καλό έχουν οι customιές... :cool:

Ε, με το καινουργιο ακουσα σαφεις διαφορες οσον αφορά το focus και το γέμισμα της σκηνής και την ταχύτητα στα δυναμικά, αυτα βεβαια σε μεγαλες εντάσεις... :thumbsup:
Παιδια με ποιον τροπο σφιγγει ενα clamp στον αξονα του πλατω; Ξερει κανεις να μου απαντησει; Γιατι θελω κα κατασκευασω ενα μιας και ειμαι μηχανουργος και διαθετω τορνο cnc και φρεζα cnc!!!

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Προσωπικα δεν το σφιγγω, αλλα για να το κανεις, φανταζομαι κανεις αρσενικο (πιθανον αναποδο) σπειρωμα στο αξονακι του πλατω και αντιστοιχο θηλυκό στο clamp....

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.562
Λοιπόν θα ήθελα να ενημερώσω το πλατύ κοινό που μας παρακολουθεί και ευκαιρίας δοθείσης λόγω εορτών και της κρεπάλης που τις συνοδεύει συνήθως, (εξ ου και ο διαθέσιμος χρόνος) ότι το δαχτυλίδι που ανέλαβα να φτιάξω (τι το ήθελα) και βρήκα τον μπελά μου με αυτόν τον τελειομανή Σκαλ, είναι μια κατασκευή πολύ επεισοδιακή.
Δεν την περίμενα τόσο δύσκολη.
Ας ξεκινήσω από την αρχή.
Όλα άρχισαν ένα φεγγαρόφωτο βράδυ του Σεπτεμβρίου στον Βόλο όπου ..............................
Καλά ας μην πάω τόσο αρχή.

Η πρώτη δοκιμή έγινε με ένα Οring από ανοξείδωτο υλικό, σε άλλον τόρνο πιο μεγάλο, όχι στον δικό μου, διότι δεν το έσφιγγε το τσοκ του δικού μου.
Το κακό είναι ότι οι τόρνοι είναι συνήθως με τρία μορσέτα σύσφιξης ή το πολύ τέσσερα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι από το σφύξιμο των μορσέτων το δαχτυλίδι όταν λέπτυνε πήρε σχήμα τρίγωνου κύκλου που θύμιζε το έμβολο κινητήρα Wankel.
Μετά πήρα μπρούντζινο δαχτυλίδι κομμένο από μεγάλο κομμάτι με πιο μεγάλες τις διαστάσεις από αυτό που ήθελα.
Το κομμάτι ήταν 7,3 κιλά και θα το τορνίριζα μέχρι να μείνει περίπου 800 γραμμάρια!!
Όμως κι αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Ο άλλος τορναδόρος δεν ήταν τόσο υπομονετικός όσο θα ήθελα.
Έτσι αποφάσισα να βρω πατέντα να το φτιάξω μόνος μου στον δικό μου τόρνο, όπου είναι αδύνατον να γίνει !!!

Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω χυτό το κομμάτι του μπρούντζου.
Πήρα ένα κομμάτι ξύλο MDF 30 χιλ. και το έκοψα σαν δαχτυλίδι στην διάσταση που ήθελα να είναι το χυτό δαχτυλίδι για να χρησιμοποιηθεί σαν καλούπι και το πήγα στο χυτήριο.
Αφού περίμενα 2 εβδομάδες μέχρι να βάλει καμίνι (δεν σκοτώνονται πλέον στην δουλειά) και να το φτιάξει, με ειδοποίησε και πήγα να το πάρω.
Όμως με 3 ή 4 σημεία πίεσης για σφύξιμο σε τσοκ δεν γίνεται δουλειά.
Αν το σφίξεις αρκετά στραβώνει από την πίεση, αν δεν το σφίξεις πολύ μπορεί να το αρπάξει να γίνει της πουτ@νας.
Έτσι αποφάσισα να κάνω πατέντα με ένα πλατώ που αγόρασα από τα παλιατζήδικα με 8 κανάλια για σφύξιμο.
Έφτιαξα στην στράντζα 8 λάμες πάχους 5 χιλιοστών με ορθή γωνία και τις άνοιξα τρύπες για να πιαστούν επάνω στο πλατώ, αλλά και σπειρώματα για να βιδώσω ακέφαλες βίδες (σκουλικόβιδες) για να σφίξω το κομμάτι.
Κι έτσι το έπιασα σε 8 σημεία στο πλατώ το χυτό μου. Πιο καλά έτσι.
Μετά εκπλήξεως διαπίστωσα ότι στον τόρνο μου ήμουν στα όρια της διάστασης που χωράει κομμάτι, στο χιλιοστό ήμουν να μην "βρει" το κομμάτι ή οι λάμες στο "κρεβάτι" του τόρνου.

Το χυτό είναι με άγρια και τραχιά επιφάνεια οπότε αρχίζει το καθάρισμα με την διαδικασία που λέγεται τορνίρισμα και αρχίζει να καθαρίζει η επιφάνεια και σιγά σιγά έρχεται πιο καθαρή και στις διαστάσεις που πρέπει.
Στο τέλος καθαρίζει εντελώς από τις αγριάδες και αρχίζει να γυρνάει και ίσια.
Τα 8 μορσέτα τα χρησιμοποιούσα για να σφίγγω το κομμάτι και από μέσα και από έξω.
Φυσικά το απ΄έξω ήταν το οριακό και χρησιμοποίησα μικρά λαμάκια από αλουμίνιο ώστε να μην πληγώσω με τις βίδες το ήδη τορνιρισμένο κομμάτι.
Το τορνίρισμα κράτησε πολλές ώρες μεσημέρια και βράδια ώσπου έγινε κανονικό δαχτυλίδι με τα 5 κανάλια για τους ιμάντες.
Έπαιρνα κάθε φορά πολύ λίγο "πάσο" για να μην μου το "αρπάξει" και καταστραφεί.
Κάθε φορά έπαιρνα 2 δέκατα του χιλιοστού, ίσα να ξύνει λίγο το μαχαίρι.
Στο τέλος παρά τα 8 σημεία πιο απαλού σφιξίματος το κομμάτι υπέκυψε στην πίεση και το αποτέλεσμα ήταν αυτό.
Το έβγαλα και μία στο κόντρα με φως για να φανεί καλύτερα.
Οπότε αποφάσισα αντί να τα παρατήσω και να κλαίει ο Σκαλ, αλλά κι εγώ να ηττηθώ από ένα παλιοδαχτυλίδι, να το κάνω χυτό από σκληρό αλουμίνιο και να προσπαθήσω άλλη μια φορά.
Επειδή το αλουμίνιο είναι πιο ελαφρύ από τον μπρούνζο, μπορώ να το κάνω λίγο πιο παχύ, ώστε να αντέξει την πίεση.
Συμφωνείς Χρήστο;

Πάντως δεν καταθέτω τα όπλα. Ακόμη δεν έφτασα να πω ότι κάτι που ανέλαβα δεν μπορώ να το κάνω.
Εδώ δεν νικήθηκα από το δαχτυλίδι του Σάρουμαν, θα νικηθώ από το δαχτυλίδι του Σκαλ;
Ρε άντε από κει.
Δαχτυλιδάκι.

Υ.Γ.
Μόλις ευκαιρώ θα βάλω και βίντεο από την διαδικασία.

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.835
Members
38.246
Νεότερο μέλος
TimoleonTimoleon