Featured Μπορούμε να απολαύσουμε τις μουσικές μας μόνο σε μεγάλες εντάσεις ? Really?

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.443
Αυτό πάλι που πρέπει ντε και καλά να ακούσω το λιοντάρι στην πραγματική του στάθμη, τι φάση; Και το ζωικό βασίλειο σε στάθμη συμφοράς πρέπει να το ακούμε; :biggrin: :lolsign:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.623
Όχι, κανένα μουσικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται να το ακούμε σε ρεαλιστικές στάθμες.

Θυμάμαι μια φορά έτυχα στα χάλκινα πνευστά της Ηπείρου σε κλειστό χώρο (γάμος), που μπορεί να ήταν πολύ μεγάλος (πάνω από 500τμ) και γουστάρω πνευστά, αλλά δεν άντεξα πάνω από μισάωρο έβαλα ωτοασπίδες, κι είχα εμβοες την επόμενη. Δε παλεύονται.

Εκκωφαντικές στάθμες, σαφώς πάνω από 100 Φον, μπορεί και πάνω από 110 Φον.

Στην οικιακή αναπαραγωγή δεν προβλέπεται να φτάνουμε τα 100 Φον στις μεσαίες συχνότητες, ποτέ, πόσο μάλλον να τα ξεπερνάμε..

Στο σπίτι, τα 100 Φον είναι η απόλυτη στιγμιαία κορυφή, τίποτε παραπάνω:

(Εδώ φαίνεται όλο το χρήσιμο εύρος ηχητικής στάθμης σε οικιακή αναπαραγωγή, είναι από 20 έως 100 Φον, και η στάθμη αναφοράς παίζει από 60 έως 100 Φον, με μέση στάθμη 80 Φον)

4356.jpg

Και το πρόβλημα (όπως πάντα) δεν είναι τα 100 dB max SPL από τα ηχεία μας στον 1 χιλιοκυκλο, που σημαίνουν 100 Φον, αλλά η ίσης ακουστοτητας στάθμη στα μπάσα, που ξεπερνάει (στα 100 Φον πάντα) τα 125 dB (ίσως και 130 στους 20 κύκλους, πράγμα που δεν μπορούμε να επιτύχουμε, δε το συζητάμε καν).

ΥΓ. Στους 20 κύκλους, η χρήσιμη στάθμη 20-100 Φον αντιστοιχεί σε SPL στάθμη 85-125dB.

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.588
Αυτό πάλι που πρέπει ντε και καλά να ακούσω το λιοντάρι στην πραγματική του στάθμη, τι φάση; Και το ζωικό βασίλειο σε στάθμη συμφοράς πρέπει να το ακούμε; :biggrin: :lolsign:
Ρέυ, αν βάλεις documentary σπιτ' και δεν χ@στ' πάνωσ' όταν σκάσει γατάκι με νεύρα στο screen δεν.. :lolsign:

Καλύτερα πούλα τα όλα και ασχολήσου με γκολφ.. (παίζει να δεις και κροκόδειλΑ live αν πας στις σωστές πίστες, εκεί να δεις χ@σιμο..:biggrin:)

Reaction score
1.627
Άμα έχω πονοκέφαλο ακούω και το ποντίκι σα Γκοτζίλα..
Άμα είμαι καλά ακούω Γκοτζίλα και παίζω τύμπανα στα καταμοαλικια του να γκαριζει πιο δυνατά γιατί δεν φτάνει.

Οι στάθμες πάνε με τα κέφια, την διάθεση και την κατάσταση.
Πχ όταν έχω καλεσμένους σπίτι, δεν παίζει δυνατά για να μην θέλουμε ντουντουκα να πούμε μια κουβέντα.
Όταν βλέπω με το παιδί δεν παίζει δυνατά γιατί φοβάται.
Όταν είμαι στο τσακιρ κέφι κάνω κόντρες με το golden hall ποιος βαράει πιο δυνατά.
Όταν έρχονται οι μπάτσοι κάνω τον εγκεφαλικά ανάπηρο.(να μου πεις έτσι είναι και στο νορμάλ μου)
Όταν είμαι μόνος και γουστάρω βάζω γκάζι.
Όταν είμαι κουρασμένος βάζω χαλαρα για να χαλαρώσω κ εγώ.
Το βράδυ κοιμάται ο πλανήτης ακούω χαμηλά.

Όλες όμως τις φορές το ευχαριστιεμαι, δεν έχει κανόνα η υποτιθέμενη απόλαυση.
Δλδ άμα πάρεις ένα τούμπανο αμάξι το χαίρεσαι μόνο όταν πας με 250 ή ουρλιάζουν τα λάστιχα;

alexis

Reaction score
30.443
Ρέυ, αν βάλεις documentary σπιτ' και δεν χ@στ' πάνωσ' όταν σκάσει γατάκι με νεύρα στο screen δεν.. :lolsign:

Καλύτερα πούλα τα όλα και ασχολήσου με γκολφ.. (παίζει να δεις και κροκόδειλΑ live αν πας στις σωστές πίστες, εκεί να δεις χ@σιμο..:biggrin:)
Κοίτα, προσωπικά χίλιες φορές να κάτσω να μάθω ένα μουσικό όργανο, πιάνο ας πούμε που μου αρέσει, παρά να κάθομαι να ψάχνω πως θα "την ακούσω σωστά". 🙂

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.588
Κοίτα, προσωπικά χίλιες φορές να κάτσω να μάθω ένα μουσικό όργανο, πιάνο ας πούμε που μου αρέσει, παρά να κάθομαι να ψάχνω πως θα "την ακούσω σωστά". 🙂
Καλά, ξεκίνα τις αγορές σου με τα μπαστούνια πρώτα γιατί χωρίς επένδυση στο χώρο για να ακούς σωστά θα παίζεις πάντα χαμηλά και θα έχουμε θέματα.. :biggrin:

Το γκολφ είναι η λύτρωση.. (φτιάξε κάβα) 8-)

alexis

Reaction score
30.443
Καλά, ξεκίνα τις αγορές σου με τα μπαστούνια πρώτα γιατί χωρίς επένδυση στο χώρο για να ακούς σωστά θα παίζεις πάντα χαμηλά και θα έχουμε θέματα.. :biggrin:

Το γκολφ είναι η λύτρωση.. (φτιάξε κάβα) 8-)
Δεν έχω τέτοια θέματα. Το πλησιέστερο κατοικήσιμο οικοδόμημα είναι στα 15m - 20m. Το αμέσως επόμενο μπορεί και 50m.

Τα καλά της εξοχής και της μονοκατοικίας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.623
Χαμηλά ακούμε μουσική λέμε.

Στα 60 Φον.

Απλώς εκεί, στα 60 χαλαρά Φον, η μετρούμενη SPL στάθμη στους 20 κύκλους φτάνει στα 110 dB όπως είδατε στο προηγούμενο απλό και κατανοητό σχεδιάγραμμα.

Γι'αυτό λέτε όλοι πως ακούτε πιο ωραία σε χαμηλές στάθμες με παρουσία σαμπ. 😎

Απλό πράγμα είναι το audio, δεν είναι δα καμία ιατρική. 🤣🤪😂😁

Εγώ να, στα 80 Φον παίζω. Ε, λογικά πράματα, μετράω 120 dB SPL κορυφές (μπάσα).

Έχω και λίγη παραπάνω ανηφόρα στην ταργκετ κερβ, σιγά τα ωα.

Ένα λάιβ σαξόφωνο όμως, στα 2 και 3 μέτρα, ανεβάζει 100 Φον για πλάκα (μεσαία). Πόσο να αντέξεις... 105 Φον ένα σκέτο βιολί. Θάνατος. Κι άσε τα ντραμς, εκεί είναι θρήνος στο λάιβ. Εδώ σκεφτείτε πως σε μαγαζιά 400τμ δε βάζουν μικρόφωνα στο σετ ντραμς, δε χρειάζονται, ακούνε όλοι μια χαρά. 😎

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
41.998
-> παλι καλα που αρκει μεσω μιξης κ κομπρεσιο να φτασει η πληροφορια στο χωρο μας με εχεμυθια, και να αποσυμπιεστει μεχρι ενα σημειο θα πω.
θενκς Μεσιε EAR , οπως τα λες ακριβως ειναι / και για τους λογους που επεξηγεις.
-
επιπροσθετως -> οσο απομακρινομαστε απο τη πηγη-ειτε οργανο ειτε ενισχυτη οργανου, τα db πεφτουν κατακορυφα.
(και το ιδιο και στα public addressing).
-> το ιδιο και σπιτι μας, στο χωρο μας με εχεμυθεια... δεν ειναι τυχαιο που αρκετοι δεν τηρουν τις δεουσες αποστασεις απο τα ηχεια...
(αυτα απο εμενα, προς το παρων)
και ενα συμπερασματακι στα γρηγορα... μεγαλη μπουκια φαε, μεγαλο λογο μη πεις , οχι πσεματα, καλητερα να μασας παρα να πεινας.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.623
Το σχεδιάγραμμα που ανέβασα, να το σώσετε και να το μελετήσετε καλά, δε θα το βρείτε εύκολα, ιδίως τις γραμμές κατά Whittle, που είναι πιο "γραμμικής σχέσης" και νομίζω πιο κοντά στην πραγματικότητα.. 😎

Ένα βασικό στοιχείο, είναι να κατανοήσετε όλο το χρήσιμο δυναμικό εύρος στην οικιακή αναπαραγωγή, που είναι 20-100 Φον, δηλαδή μιλάμε για συνολικό δυναμικό εύρος 80 dB.

Να πάψουν να σας παραμυθιάζουν για συσκευές 120 και 140 dB δυναμικού εύρους, να τις κάνετε τι; Για εργαστηριακή χρήση μόνο.

Και μετά, να δείτε τι επακριβώς SPL στάθμες ανά συχνότητα αντιστοιχούν στο πραγματικά χρήσιμο συνολικό εύρος που ακούτε μουσική. 😎

Μετά, θα τρέχετε να πάρετε κι άλλα σαμπ. Αυτό είναι το μόνο μειονέκτημα μιας τέτοιας μελέτης. 🤪🤣😂😁

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.277
... Κι άσε τα ντραμς, εκεί είναι θρήνος στο λάιβ. Εδώ σκεφτείτε πως σε μαγαζιά 400τμ δε βάζουν μικρόφωνα στο σετ ντραμς, δε χρειάζονται, ακούνε όλοι μια χαρά. 😎
παίζει ο ντραμερ κ όλο το mix στήνετε πάνω του :p
αυτός καθορίζει την ένταση του μαγαζιού :p

gid

Reaction score
9.409
Ένας φίλος ζήτησε κάτι πολύ απλό χθες, κάποιος που έχει "σοβαρό" εργαλείο μέτρησης να μετρήσει και με το κινητό του και να μας πει την απόκλιση, ώστε και οι υπόλοιποι να πάρουμε μια ιδέα όταν μετράμε με το κινητό.

Αν δεν κάνω λάθος κανείς ως τώρα δεν έχει ανταποκριθεί κάνοντας μια μέτρηση...

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.588
Ένας φίλος ζήτησε κάτι πολύ απλό χθες, κάποιος που έχει "σοβαρό" εργαλείο μέτρησης να μετρήσει και με το κινητό του και να μας πει την απόκλιση, ώστε και οι υπόλοιποι να πάρουμε μια ιδέα όταν μετράμε με το κινητό.

Παίζουν και άλλες παράμετροι ρόλο στη μέτρηση αν κατάλαβα καλά (κάτι είπε ο Dimi για weighting), δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ.. :idk:
Αν ισχύει πάντως αυτό που αναφέρθηκε κάποια στιγμή πως υπάρχει δηλ. έτσι κι αλλιώς σημαντική απόκλιση 5+ db ίσως και μεγαλύτερη.. :whistling:

Reaction score
142
αν δεν δω να παιρνουν διαδρομες οι πισω πλευρες των διπλο18ιντσων η των 15ιντσων στις tapped horn kαμπινες τους δεν μπορω να ευχαριστηθω μουσικες.αν δεν βαραει διαδρομες το αμπερομετρο στον πινακα απλα δεν.απο jazz funk rock μεχρι house organic progressive 110-118db (c) to στανταρ και για δοκιμη τζαμιων στεγης 130-135db (c)😂😂😂

christos77

Master of Diffusion
Reaction score
14.282
Που να δεις τι στάθμες ανεβάζουν τα πνευστά.

Θρίλερ.

(128 η τρομπέτα, 130 το σαξόφωνο 🎷)

Τα μικρόφωνα για ηχογράφηση τέτοιων πνευστών, πρέπει να αντέχουν μίνιμουμ 130 dB, και τα περισσότερα είναι έως 140 dB.
Χερ Ντοκτορ πηρα τηλ στους συναδελφους στο Τριτο Σωμα τους ειπα να παμε στον δοκτορα να παιανισουμε εν χορο ειπαν ΝΑΙ οτι θελει ο Μαεστρος;)
2 κλαρινα 2 τρομπετες 1 ευωνιο 1 αλτικορνο 1 αλτο σαξ και τενορο σαξ 1 μπασσο ΜΙ υφεση και 2 τρομπονια τυμπανο και γκραν κασσα;)
Ποσα ντεσιμπελια λες να ακουσουμε στην αιθουσα σου;;;;;:gamer:
Θυμάμαι μια φορά έτυχα στα χάλκινα πνευστά της Ηπείρου
😳🤔🤔:thumbsdown:

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.588
Χερ Ντοκτορ πηρα τηλ στους συναδελφους στο Τριτο Σωμα τους ειπα να παμε στον δοκτορα να παιανισουμε εν χορο ειπαν ΝΑΙ οτι θελει ο Μαεστρος;)
2 κλαρινα 2 τρομπετες 1 ευωνιο 1 αλτικορνο 1 αλτο σαξ και τενορο σαξ 1 μπασσο ΜΙ υφεση και 2 τρομπονια τυμπανο και γκραν κασσα;)

Στα πρώτα 1-2 κομμάτια υποθέτω κι από 'φτα που λέτε 120-130dμπιά χαλαρά.. :whistling: :cry:
Μετά από λίγο..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Νέκρααα..:fuckyou:

b981e16f14179e186e489b6ebd282a8520955656e74d92b05b3889cf15286455.jpg

images9.engageya.com.engageya3e42b4ee-a471-4256-b3d0-5c2c63543ba7_new_post_image_623550_25.jpg

Μαέστρο να πεις στον Κώστα να φάτε πρώτα για να μην υπάρχει ''παγωνιά'' στο τραπέζ' μετά με τη σιωπή.. :tongue:

:lolsign:

Reaction score
2.549

Πριν από λίγο εκανα μια μέτρηση με umic 1 και μια εφαρμογή από το android το sound meter από το Google play.
Η απόσταση από τα ηχεία 2.3 μ.
Η ένταση 76-78db (c) στο umic. Για να πιάσω την ίδια τιμή στο πρόγραμμα του κινητού πρέπει να αφαιρέσω 5db στο calibration του.
Βέβαια νομίζω ότι κάθε εφαρμογή εχει άλλο calibration και ευαισθησία γιατί στο παρελθόν χρειαστηκε σε Άλλη εφαρμογή να προσθέσω αρκετά db για να πάρω την ίδια ένδειξη με το umic

Τραγούδι pat benatar- hit me with your best shot από tidal

sound_20231123_185138.jpg

gid

Reaction score
9.409
Η ένταση 76-78db (c) στο umic. Για να πιάσω την ίδια τιμή στο πρόγραμμα του κινητού πρέπει να αφαιρέσω 5db στο calibration του.
Το ερώτημα είναι πολύ απλό και το μπερδεύεις χωρίς λόγο.

Την ίδια στιγμή, το κινητό σου τι έγραφε;

Reaction score
18.720

Καλά ξέρουν οι συνάδελφοι να παίζουν κομμάτια του Moby ; Κια πες μαθαίνουν για την περίσταση, λες να καταφέρουν να φτάσουν το τρομερό DR των 10 Db που πιάνουν τα τραγούδια του ; :D :D Βάλτε και καμιά πετσέτα σε τύμπανα και κασσα, βαράτε και λίγο απαλά. :D

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.525
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106