PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Έχεις πλάκα! Προσπαθείς να μας πείσεις ότι το αυτί μετράει καλύτερα από παλμογράφο , spectrum analyzer κτλ.:rofl:
To αυτι μαλλον "ακουει" καλυτερα,γι'αυτο ισως η φυση μας εφοδιασε με αυτια και οχι spectrum analyzers :D

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Εγώ πάλι, νιώθω την ανάγκη να κλάψω όταν συζητάμε για κάτι που έχει να κάνει με την ακοή και προσπαθείτε να μας πείσετε με τα μάτια.

Αγαπητέ κύριε Στέφανε, τα B&O αφορούσαν στο design και όχι απαραίτητα στη ποιότητα του ήχου. Αν ο κάτοχος των Β&Ο κυνηγούσε τη ποιότητα, διαβιβάστε του παρακαλώ το μηνυμα ότι κάπου τον έπιασαν κορόιδο. Με λίγα παραπάνω θα έπαιρνε έναν αξιοπρεπέστατο Luxman ενισχυτή με ένα καλό πικάπ και ένα καλό σετ ηχεία, μπορεί να μην είχε το design, αλλά σίγουρα θα είχε ΗΧΟ. Θα επαναλάβω λοιπόν την επιθυμία μου. Εγώ έκατσα και διάβασα τις μελέτες σας. ΄Σε θεωρητικό επίπεδο δεν με αφήνουν αδιάφορο. Έχω όμως και τα αυτιά μου που μου λένε άλλα. Σε αντίθεση με τα δικά σας αυτιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν μέσω ενός καλοστημένου συστήματος. Επιμένω λοιπόν. Ακούστε πρώτα και μετά μπείτε στη διαδικασία να αναλύσετε. Είμαι σίγουρος ότι θα απορήσετε κι εσείς.
Το 1978 αν δεν κάνω λάθος χρονολογία τα Β&Ο είχαν πράγματι ένα πολύ καλό design και πανάκριβα - τότε πληρωνόμασταν καλά - (τα μεγάφωνα των ηχείων, αν θυμάμαι καλά, δεν ήταν στο έμπροσθεν της καμπίνας αλλά στο άνω μέρος. Εγώ τότε είχα ένα φορητό crown που κάναμε επίσης τα ίδια τεστς και με room treatment της τότε εποχής (πλαίσια με υαλοβάμβακα..)
Εμένα επομένως δεν με πείθετε ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά ότι με το αυτί κάνετε ''μετρήσεις''. Δυστυχώς όμως ίσως πείσετε κάποιους ανημέρωτους μουσικόφιλους που αντί να επενδύσουν στο ''room treatment' (Έχω ένα σχετικό άρθρο εδώ:) επενδύουν σε καλώδια τροφοδοσίας. ( Το μόνο που προσπάθησα με το άρθρο αυτό ήταν η ενημέρωση με επιστημονική τεκμηρίωση)
Η διαφωνία λοιπόν υφίσταται σ' όλα τα ελληνικά και ξενόγλωσσα sites για audiophiles. Καλή καρδιά λοιπόν και εν αναμονή του ξενόγλωσσου , υπό μετάφραση άρθρου (πιστεύω μέχρι αύριο να το έχω ολοκληρώσει) με τίτλο :
''Πότε αξίζει και πότε όχι να επενδύσουμε σε ακριβά καλώδια ??'' όχι μόνο για τα καλώδια τροφοδοσίας αλλά και όλων των τύπων και αναλογικών και ψηφιακών.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Το 1978 αν δεν κάνω λάθος χρονολογία τα Β&Ο είχαν πράγματι ένα πολύ καλό design και πανάκριβα - τότε πληρωνόμασταν καλά - (τα μεγάφωνα των ηχείων, αν θυμάμαι καλά, δεν ήταν στο έμπροσθεν της καμπίνας αλλά στο άνω μέρος. Εγώ τότε είχα ένα φορητό crown που κάναμε επίσης τα ίδια τεστς και με room treatment της τότε εποχής (πλαίσια με υαλοβάμβακα..)
Εμένα επομένως δεν με πείθετε ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά ότι με το αυτί κάνετε ''μετρήσεις''. Δυστυχώς όμως ίσως πείσετε κάποιους ανημέρωτους μουσικόφιλους που αντί να επενδύσουν στο ''room treatment' (Έχω ένα σχετικό άρθρο εδώ:) επενδύουν σε καλώδια τροφοδοσίας. ( Το μόνο που προσπάθησα με το άρθρο αυτό ήταν η ενημέρωση με επιστημονική τεκμηρίωση)
Η διαφωνία λοιπόν υφίσταται σ' όλα τα ελληνικά και ξενόγλωσσα sites για audiophiles. Καλή καρδιά λοιπόν και εν αναμονή του ξενόγλωσσου , υπό μετάφραση άρθρου (πιστεύω μέχρι αύριο να το έχω ολοκληρώσει) με τίτλο :
''Πότε αξίζει και πότε όχι να επενδύσουμε σε ακριβά καλώδια ??'' όχι μόνο για τα καλώδια τροφοδοσίας αλλά και όλων των τύπων και αναλογικών και ψηφιακών.
Αγαπητέ κύριε Στέφανε, να σας πληροφορήσω ότι βρήκατε το πλέον ακατάλληλο άτομο για να του κάνετε μαθήματα περί ηχοσυστημάτων στη δεκαετία του 80 καθώς μεγάλωσα παίζοντας κρυφτό πίσω απο ένα ζευγάρι DQ10, άρα φανταστείτε τι έκανα στη δεκαετία του 90 με δαύτα.

Ν

Νίκος Σταθόπουλος

Guest
Ο ανενημέρωτος νεοεισερχόμενος καλά θα κάνει να μας ρωτήσει και τότε όλοι μαζί θα του απαντήσουμε: Δες τι χρήματα έχεις και άκου πολύ καλά πριν αγοράσεις. Κάνε δοκιμές και αν χρειαστείς βοήθεια, εδώ είμαστε για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας μαζί σου. Σε αντίθεση με εσάς που πρακτικά τους λέτε: Έχω ένα τρανζιστοράκι και παίζει μούρλια, γιατί να ασχολείσαι με μηχανάκια, αυτά είναι για φαντασιόπληκτους.
[DOUBLEPOST=1480425947][/DOUBLEPOST]
Αγαπητέ κύριε Στέφανε, να σας πληροφορήσω ότι βρήκατε το πλέον ακατάλληλο άτομο για να του κάνετε μαθήματα περί ηχοσυστημάτων στη δεκαετία του 80 καθώς μεγάλωσα παίζοντας κρυφτό πίσω απο ένα ζευγάρι DQ10, άρα φανταστείτε τι έκανα στη δεκαετία του 90 με δαύτα.
Να το πάρει το ποτάμι: σύμφωνα με αυτά που μου έμαθε ο πατέρας μου, έκλεινα τα μάτια μου και άκουγα μουσική.

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Νίκο που το είδες το μάθημα !!
Μια εμπειρία ανέφερα τότε που νέος 30 ετών συμμετείχα σε blind Test.
Αν βέβαια , σήμερα, κάποιος φίλος κατείχε τέτοιο ''μαγικό'' καλώδιο - άρα θα είχε και το κατάλληλο hi end δεν θα του χαλούσα το χατήρι (παρά τη διαφωνία μου) να συμμετάσχω σε blind Test (αν και η ακοή μου σήμερα είναι μέχρι τους 14 Khz και ίσως και λιγότερο - οπότε θα ήμουν ο πλέον ακατάλληλος)

ryk

Reaction score
925
To αυτι μαλλον "ακουει" καλυτερα,γι'αυτο ισως η φυση μας εφοδιασε με αυτια και οχι spectrum analyzers :D
Αν εγώ είμαι 15 χρονών και συ 60, ποιος ακούει καλύτερα; :D (Αν σου βάλω π.χ. τόνο 16.000Hz)
To τι ακούει ο καθένας μας είναι καθαρά υποκειμενικό. Το τι παίζει ο ενισχυτής, προ, ηχείο, κτλ. όμως είναι αντικειμενικό και δεν χωρά αμφισβήτηση!

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Αν εγώ είμαι 15 χρονών και συ 60, ποιος ακούει καλύτερα; :D (Αν σου βάλω π.χ. τόνο 16.000Hz)
To τι ακούει ο καθένας μας είναι καθαρά υποκειμενικό. Το τι παίζει ο ενισχυτής, προ, ηχείο, κτλ. όμως είναι αντικειμενικό και δεν χωρά αμφισβήτηση!
Αν εννοεις τα 16Κ δεχομαι,αλλα να βαλουμε και στοιχημα :p
Με την λογικη σου,κανενας λοιπον να μην αγοραζει καλο συστημα αφου μπορει να μην ακουει τα 16Κ ??? Τι γινεται ομως με το ποσο σωστα αντιλαμβανεται καποιος την μουσικη? Στα 15 μου σιγουρα ακουγα καλυτερα απο οτι τωρα.

ryk

Reaction score
925
Με την λογικη σου,κανενας λοιπον να μην αγοραζει καλο συστημα αφου μπορει να μην ακουει τα 16Κ ??? Τι γινεται ομως με το ποσο σωστα αντιλαμβανεται καποιος την μουσικη? Στα 15 μου σιγουρα ακουγα καλυτερα απο οτι τωρα.
Όχι, αλίμονο, απλά λέω ότι όταν εσύ μου λες ότι αυτό το καλώδιο/ενισχυτής/προ/phono κτλ. π.χ. μου φουσκώνει τα μπάσα/μέσα/πρίμα, θα πρέπει να μπορώ να το δω αυτό και στον spectrum analyzer/παλμογράφο, κτλ. όπου είναι αυτό δυνατό. :wink:
Αλλιώς ....

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Όχι, αλίμονο, απλά λέω ότι όταν εσύ μου λες ότι αυτό το καλώδιο/ενισχυτής/προ/phono κτλ. π.χ. μου φουσκώνει τα μπάσα/μέσα/πρίμα, θα πρέπει να μπορώ να το δω αυτό και στον spectrum analyzer/παλμογράφο, κτλ. όπου είναι αυτό δυνατό. :wink:
Αλλιώς ....
Να στο πω διαφορετικα αφου απευθυνεσαι σε μενα , αν ακουσεις μηχανημα που ειτε φτιαχνω ειτε συστηνω και μου πεις που κατα την γνωμη σου φουσκωνει η ξεφουσκωνει κατι, θα σου αποδειξω με μετρησεις που ηδη εκανα,οτι εχεις λαθος.:);)

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Reaction score
1.204
Μόλις έκανα το τεστ και τώρα ακούω μόνο μέχρι τους 12Khz/ -24 db
Ελέγξτε την ακοή σας όπως περιγράφεται εδώ:
http://newt.phys.unsw.edu.au/jw/hearing.html

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Αλλιώς ....

:)

ryk

Reaction score
925
Να στο πω διαφορετικα αφου απευθυνεσαι σε μενα , αν ακουσεις μηχανημα που ειτε φτιαχνω ειτε συστηνω και μου πεις που κατα την γνωμη σου φουσκωνει η ξεφουσκωνει κατι, θα σου αποδειξω με μετρησεις που ηδη εκανα,οτι εχεις λαθος.:);)
Μωρέ δεν αντιλέγω, αλλά ας μείνουμε στα καλώδια. Θέλω να δω λοιπόν τα 2 διαγράμματα (2 διαφορετικά καλώδια) για να πειστώ. Γιατί για τα ηχεία λοιπόν τα ψάχνουμε, ενώ στα καλώδια εμπιστευόμαστε τα αυτιά μας;

Reaction score
330
Εγώ πάλι, νιώθω την ανάγκη να κλάψω όταν συζητάμε για κάτι που έχει να κάνει με την ακοή και προσπαθείτε να μας πείσετε με τα μάτια.
Δεν θα ήθελα να επλακώ αλλά επειδή αναφέρθηκε . Τα όργανα χρησιμοποιούν οθόνες ή εκτυπώσεις για να μεταφέρουν σε εμάς την πληροφορία ( και τα δύο τα επεξεργαζόμαστε με την όραση - εκτός αν δεν βλέπουμε ή δεν θέλουμε να δούμε ) .

Ποτέ δεν είπα ότι το αυτί είναι όργανο μέτρησης, πόσο μάλλον ότι μετράει καλύτερα απο τα προαναφερθένα όργανα. Σας λέω και σας λέμε το πιο απλό όμως, κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται, ακούει. Μήπως να ακούγατε κι εσείς σε κάποιο διάλειμμα απο την ενασχόλησή σας με τα όργανα μετρήσεων;
Βεβαίως και το αυτί είναι όργανο ( της ακοής ) για να μεταφέρει πληροφορία αλλά όχι για να την μετρήσει ή να την αξιολογήσει ( αυτό το κάνει ο εγκέφαλος - και εκεί είναι το πρόβλημα ) . Η συμπεριφορά του εγκεφάλου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την αντίληψη που έχουμε για τον ήχο και κυρίως τι είναι ευχάριστο για μας . Θα μπορούσε κάτι αρχικά ουδέτερο σε μας να κι να είναι ευχάριστο ; ( τελικώς βελτιωμένο ; ) - η απάντηση είναι ΝΑΙ ο εγκέφαλος μπορεί να το κάνει ( ευτυχώς γιατί θα είμασταν απροσάρμοστοι ) και αυτό μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά .
Το σχόλιο : < Μήπως να ακούγατε κι εσείς σε κάποιο διάλειμμα απο την ενασχόλησή σας με τα όργανα μετρήσεων > ελπίζω να μην δηλώνει ειρωνία αλλά παρότρυνση για περισσότερη μουσική ( δεν μπορώ να δεχθώ ότι μία συζήτηση μπορεί να γίνει με ειρωνία - αλλά και να υπάρχει τέτοια πιθανότητα άνθρωποι είμαστε έχουμε αντέξει και χειρότερα .... ) Η αλήθεια είναι ότι γεννήθηκα σε σπίτι που άκουγε συνέχεια μουσική και εγώ ακούω επίσης συνεχώς - άρα είμαι σχετικά εκπαιδευμένος - αλλά τα αυτιά με προδίδουν σιγά - σιγά - και αυτό επιστημονικά τεκμηριωμένο - 13,5 KHz ) . Μετρήσεις δεν κάνω συνέχεια αλλά όποτε θέλω για να μου λυθούν απορίες και να εξηγήσω συμπεριφορές ( το καλό είναι ότι έχω τη δυνατότητα να τις κάνω - σπίτι - και να τις κατανοήσω ) .
Επειδή δεν μου αρέσει κανένα είδος αντιπαλότητας ( είναι βλακώδες ) να σου πώ ότι αυτά που έγραψα σχετικά με τη μέτρηση των καλωδίων τα έγραψα γιατί αυτό μέτρησα και άκουσα ( αν υπήρχε κάτι διαφορετικό δεν είχα λόγο να μην το αναφέρω ) . Πάντα έχω και υποψήφια πειραματόζωα για τυφλό τέστ ( εκει να δεις πλάκα με τα διασύνδεσης που τα ξεσκισε όλα ένα RG179 - όσοι ασχολούνται με RF κατάλαβαν - που να ανοίξουμε εδώ θέμα να δεις μάχες ( ποιά τα τροφοδοσίας δεν είναι τίποτα ....) .
Να κλείσω λέγοντας τα εξής δύο :
1/ το τι θα ακούσω και πως θα το ακούσω εχει να κάνει με το τι με κάνει να νιώθω ευχάριστα........ εγκέφαλος είναι και αυτός κανονίζει ( οι μετρήσεις είναι καλές για να μπορέσεις να εξηγήσεις κάτι ... )
2/ Δεν κατοικώ στο ΗιΕnd Land και επομένως δεν σκοπεύω να πουλήσω το σπίτι για να πάρω ένα ζευγάρι ηχεία και ότι άλλο παρεκλόμενο ( που τελικά θα τα έβαζα σε οικόπεδο ... ) Όσοι ασχολούνται με HiEnd πολύ καλά κάνουν ,αφού προφανώς το γουστάρουν , αλλά λίγο προσοχή στούς επιτήδειους ( μη μου πείς ότι δεν συνάντησες ) και το κυριότερο πρόσεχε που θα αφήσεις την προίκα ( τους δίσκους - CD - αρχεία - μηχανήματα ) . Να είσαι καλά !!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.043
Πράγματι είναι τόσο απλό και το έχω πει και άλλα μέλη όπως εσύ πολλές φορές. Όμως η επανάληψη κάνει και καλό.
Ο ενημερωμένος , έστω και ο αρνητικά αντιδρών, ωφελείται και ίσως απελευθερωθεί από προκαταλήψεις για ‘’μαγικά’’ καλώδια .
Τι αλαζονεία να έχω αφού όντας 45 χρόνια ηλεκτρονικός έχω κάνει άπειρες μετρήσεις...Απλά με ταπεινότητα προσπαθώ να πείσω για κάτι που είναι τόσο απλό,τους μη τεχνικούς μουσικόφιλους, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια.
Αν δεν σου κάνει κόπο, μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη παρουσίαση του συστήματος μετρήσεων που χρησιμοποίησες και του συστήματος ακουστικών δοκιμών.

Αυτός εδώ ο << άσχετος>>, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, πριν λίγα χρόνια δαπάνησε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει, πιθανότατα, το ποιο προηγμένο σύστημα μετρήσεων στην Ελλάδα.
Σε αυτήν εδώ λοιπόν τη δοκιμή μετράει τα ψηφιακά καλώδια και κάνει ακουστική δοκιμή και ωω του θαύματος ακούει διαφορές.
Που θα πάει θα μάθει εεε.

Reaction score
379
Και ο Stradivari τα βιολιά με παλμογράφους τα μέτραγε.
Και βέβαια τα μετρικά χρειάζονται και ότι μετράει καλά παίζει και καλά αλλά οι περισσότεροι κατασκευαστές το fine tuning με το αυτί το κάνουν.

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Μωρέ δεν αντιλέγω, αλλά ας μείνουμε στα καλώδια. Θέλω να δω λοιπόν τα 2 διαγράμματα (2 διαφορετικά καλώδια) για να πειστώ. Γιατί για τα ηχεία λοιπόν τα ψάχνουμε, ενώ στα καλώδια εμπιστευόμαστε τα αυτιά μας;
Αν μετρησεις δυο διαφορετικα καλωδια (ως καλωδια) σιγουρα θα μετρησεις και τις αναμενομενες διαφορες.Αυτο ειναι το μονο σιγουρο.
Το αν και γιατι κανουν διαφορα στον ηχο ειναι το ζητουμενο.
Και αν καποιος ακουει διαφορες αλλα αμφισβητει αυτο που ακουει επειδη δεν μπορει να το μετρησει, ειναι κατι που και αυτο συμβαινει,οπως ακριβως συμβαινει σε καποιον να "ακουει" διαφορες ακομη κι αν δεν του αλλαξεις το καλωδιο ας πουμε.

ryk

Reaction score
925
Αν δεν σου κάνει κόπο, μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη παρουσίαση του συστήματος μετρήσεων που χρησιμοποίησες και του συστήματος ακουστικών δοκιμών.

Αυτός εδώ ο << άσχετος>>, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, πριν λίγα χρόνια δαπάνησε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει, πιθανότατα, το ποιο προηγμένο σύστημα μετρήσεων στην Ελλάδα.
Σε αυτήν εδώ λοιπόν τη δοκιμή μετράει τα ψηφιακά καλώδια και κάνει ακουστική δοκιμή και ωω του θαύματος ακούει διαφορές.
Που θα πάει θα μάθει εεε.
Δεν είναι τροφοδοσίας, αλλά σήματος το τεστ. Έχεις και τροφοδοσίας;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.043
Δεν είναι τροφοδοσίας, αλλά σήματος το τεστ. Έχεις και τροφοδοσίας;
Πριν απαντήσεις φρόντισε να διαβάσεις ΟΛΕΣ τις παραπάνω απαντήσεις.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.997
Members
38.275
Νεότερο μέλος
sakell