- Reaction score
- 95.551
Στο θέμα με το Πολώνιο έχει αναφερθεί το ρήμα "παράγω", κάποιες φορές εσφαλμένα.
Για τα σύνθετα τού άγω (παρ-άγω, εισ-άγω, εξ-άγω, προ-άγω, αν-άγω, προσ-άγω, διεξ-άγω, απ-άγω, υπ-άγω κ.ά.) μετά από θα / να / έχω πρέπει να θυμόμαστε τον απλό μνημονικό κανόνα:
μία φορά = δύο -αγ- (-αγαγ-) ! δηλ. το αντίθετο !
παράγω -> θα/να παραγάγω (τού χρόνου) έχω παραγάγει (πέρυσι)
εισάγω -> θα/να εισαγάγω έχω εισαγάγει
διεξάγω -> θα/να διεξαγάγω έχω διεξαγάγει
πολλές φορές = ένα –αγ- ! δηλ. το αντίθετο !
παράγω -> θα/να παράγω (κάθε χρόνο)
εισάγω -> θα/να εισάγω
διεξάγω -> θα/να διεξάγω
Προσοχή! Οι αναλογικοί τύποι θα παράξει, θα εισάξει, έχει εισάξει, έχει παράξει (όπως θα ανοίξει έχει ανοίξει) αποφεύγονται από τους ομιλητές, ενώ ακούγονται συχνά στην Κύπρο (Σημειώνεται ότι για σύνθετα με –ξ- [εξάγω, διεξάγω] θα σχηματίζονταν τύποι θα εξάξει θα διεξάξει που είναι όντως κακόηχοι ! )
link
Για τα σύνθετα τού άγω (παρ-άγω, εισ-άγω, εξ-άγω, προ-άγω, αν-άγω, προσ-άγω, διεξ-άγω, απ-άγω, υπ-άγω κ.ά.) μετά από θα / να / έχω πρέπει να θυμόμαστε τον απλό μνημονικό κανόνα:
μία φορά = δύο -αγ- (-αγαγ-) ! δηλ. το αντίθετο !
παράγω -> θα/να παραγάγω (τού χρόνου) έχω παραγάγει (πέρυσι)
εισάγω -> θα/να εισαγάγω έχω εισαγάγει
διεξάγω -> θα/να διεξαγάγω έχω διεξαγάγει
πολλές φορές = ένα –αγ- ! δηλ. το αντίθετο !
παράγω -> θα/να παράγω (κάθε χρόνο)
εισάγω -> θα/να εισάγω
διεξάγω -> θα/να διεξάγω
Προσοχή! Οι αναλογικοί τύποι θα παράξει, θα εισάξει, έχει εισάξει, έχει παράξει (όπως θα ανοίξει έχει ανοίξει) αποφεύγονται από τους ομιλητές, ενώ ακούγονται συχνά στην Κύπρο (Σημειώνεται ότι για σύνθετα με –ξ- [εξάγω, διεξάγω] θα σχηματίζονταν τύποι θα εξάξει θα διεξάξει που είναι όντως κακόηχοι ! )
link