Ορθογραφικά λάθη που κάνουν τον Κόγια να κλαίει

melina

Cargo 200
Reaction score
44.195
λένε...'στοχευμένα μέτρα...πράξεις ή κάτι άλλο' και εννούν μέτρα που στοχεύουν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Εμένα το στοχευμένα δεν μου φαίνεται σωστό, πιο πολύ με οδηγεί σε κάτι που έχει στοχευθεί παρά σε κάτι που στοχεύει κάπου, πιστεύω ότι είναι κακή μετάφραση του targeted από τα αγγλικά.
Εχει κάποιος/α άποψη για τη λέξη στοχευμένος-η-α;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.436
Ναι, θά 'πρεπε η μετοχή να είναι στην Ενεργητική Φωνή, "στοχεύοντα" - δεν ξέρω κι αν είναι δόκιμο το ρήμα. Θα μπορούσαν να λένε "αποσκοπούντα", αλλά γενικά οι μετοχές της Ενεργητικής παραπέμπουν στην Καθαρεύουσα, και μάλλον φοβούνται μη τους βάλει πρόστιμο το ΚΚΕ. Άσε που μπορεί να αγνοούν το ρήμα (αποσκοπώ) - κι όχι μόνον αυτό δηλαδή...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.436
Μου τη δίνουν αυτά τα άναρθρα διαφημιστικά σλόγκαν, "νούμερο ένα οδοντόκρεμα", "νούμερο ένα κατάστημα για smartphones"... Βέβαια, στην αγγλική η φράση συντάσσεται ορθώς χωρίς άρθρο, και προφανώς νομίζουν ότι επειδή έμαθαν δυό αγγλικά, έμαθαν και ελληνικά. Πάλι καλά που σώζει την κατάσταση η αργκό, "μεγάλε είσαι και ο πρώτος να πούμε" κι έτσι...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.436
Μου τη δίνουν αυτά τα άναρθρα διαφημιστικά σλόγκαν, "νούμερο ένα οδοντόκρεμα", "νούμερο ένα κατάστημα για smartphones"... Βέβαια, στην αγγλική η φράση συντάσσεται ορθώς χωρίς άρθρο, και προφανώς νομίζουν ότι επειδή έμαθαν δυό αγγλικά, έμαθαν και ελληνικά. Πάλι καλά που σώζει την κατάσταση η αργκό, "μεγάλε είσαι και ο πρώτος να πούμε" κι έτσι...
Ό rdoherty αυτό το φαινόμενο θα το ονόμαζε αγγλοπιθηκίζειν...

Reaction score
295
λένε...'στοχευμένα μέτρα...πράξεις ή κάτι άλλο' και εννούν μέτρα που στοχεύουν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Εμένα το στοχευμένα δεν μου φαίνεται σωστό, πιο πολύ με οδηγεί σε κάτι που έχει στοχευθεί παρά σε κάτι που στοχεύει κάπου, πιστεύω ότι είναι κακή μετάφραση του targeted από τα αγγλικά.
Εχει κάποιος/α άποψη για τη λέξη στοχευμένος-η-α;
Οταν λένε "στοχευμένα μέτρα" δεν αναφέρονται στο αποτέλεσμα,αλλά στο οτι τα μέτρα θα είναι εξειδικευμένα και θα αφορούν συγκεκριμένα σημεία (στόχους) και οχι γενικά μέτρα.

Reaction score
16.837
Τα λένε "στοχευμένα",διότι εκπυρσοκροτηθηκαν απο τρίτους και δεν έδρασαν αυτοβουλα.Ειναι " παθητικά", δηλαδή.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.951
Ό rdoherty αυτό το φαινόμενο θα το ονόμαζε αγγλοπιθηκίζειν...
Γιά να συμπεριλάβουμε και το αιτιατόν του εν λόγω φαινομένου:
΄΄Προπέτεια γλώσσας,μετα αναπάντεχης...ευκολίας στην κατάποση΄΄
Τα λένε "στοχευμένα",διότι εκπυρσοκροτηθηκαν απο τρίτους και δεν έδρασαν αυτοβουλα.Ειναι " παθητικά", δηλαδή.
Ιδιαίτερα όποτε τα ΄΄μέτρα΄΄ γίνονται...αυτοσκοπός,τότε η ενέργεια του ρήματος θα επιστρέφει πλήρως στο... υποκείμενο.:sneaky:

Σε συνάδελφο που είχε θέσει το ζήτημα γιά να προσδιορίσει θεραπευτική αντιμετώπιση θέλοντας ν'αποφύγει τη ΄΄στοχευμένη΄΄,είχε προταθεί εν είδει νεολογισμού ο όρος ΄΄στοχευτική΄΄.
(Θα τον προτιμούσα ως οπαδός των...επιθετικών προσδιορισμών)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.951
Διά του λόγου το ασφαλές (και ουχί το...αληθές), όταν κάποιος βιώνει κορύφωση καταστάσεων όπως η δόξα (...λόξα...κόνξα, κτλ), λέμε ότι βρίσκεται στoν κολοφώνα εκείνης.

Η Kολοφώνα είναι αρχαία πόλη στη Μικρά Ασία...
http://el.wikipedia.org/wiki/Κολοφώνα

Το δε...κολοφώνιο εκτός από την κυριολεκτική χημική του υπόσταση,αναφέρεται ενίοτε μεταφορικά στην απογοητευτική απόδοση χαϊεντάδικων ηχείων εντός ακατάλληλων χώρων...;)

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.948
Eγω πάντα το ήξερα η προβλήτα, αλλά τελευταίως το βλέπω ο προβλήτας , στο χαζοκούτι.
Οσο για το αυλών, αν είναι ο αυλών ή η αυλώνα , δεν ξέρω.
Και επειδή το έγραψε ο κόγιας , από οσο ξέρω είναι ο σωλήνας, και όχι η σωλήνα.
Αλλά περί ορέξεως και γνώσης , ως γνωστόν κολοκυθόπιτα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.039
Members
38.399
Νεότερο μέλος
diorip