Πεζώ 108 ή 308 Αυτόματο;

Reaction score
98
Θα πείτε ότι είναι παράδοξο ερώτημα, καθώς πρόκειται για διαφορετικής κατηγορίας αυτοκίνητα. Το 108 είναι βενζίνης 1000 cc και το 308 turbo diesel σχεδόν 1600, με παρόμοια τέλη κυκλοφορίας, και τα δύο μεταχειρισμένα αυτόματα, το μικρό του 2015, το μεγάλο του 2017, με 120.000 χλμ και τα δύο και τιμή 10.500 και 12.000 αντιστοίχως. Έχουμε μεγάλο αυτοκίνητο Μάζντα 6 20ετιας και χρειαζόμαστε ένα μικρότερο για την πόλη και σε ένα βαθμό και για κάποια ταξίδια, και μελλοντικά ίσως ως διάδοχη κατάσταση για το Μάζντα. Μπορεί κανείς να βοηθήσει με τη γνώση και την εμπειρία του; Από αξιοπιστία και βλάβες πώς είναι; Χρήματα για καινούργιο δεν υπάρχουν, σπουδάζουμε δύο παιδιά.
Ευχαριστώ!

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.475
Έχω το 308 1.6 diesel eat6 του 2017 με 75.000χλμ. Θεωρούνται γενικά αξιόπιστα, με εξαίρεση το δοχείο adblue που χαλάει σε όλα και κοστίζει περίπου 1000 ευρώ. Στο δικό μου χάλασε περίπου στα 60.000χλμ.

Reaction score
98
Έχω το 308 1.6 diesel eat6 του 2017 με 75.000χλμ. Θεωρούνται γενικά αξιόπιστα, με εξαίρεση το δοχείο adblue που χαλάει σε όλα και κοστίζει περίπου 1000 ευρώ. Στο δικό μου χάλασε περίπου στα 60.000χλμ.
Ευχαριστώ πολύ! Τραγικό!

TGD

Reaction score
9.808
Στην πόλη το μέγεθος μετράει. 108 λοιπόν. Παρότι θεωρώ ότι το 308 είναι καλύτερο στην κατηγορία του απ' ότι το 108 στη δική του. Έχεις αυτοκίνητο για ταξίδια. Όταν φτάσει η ώρα να μείνει με ένα αυτοκίνητο ξανά, το ξαναμελετας.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.475
Ευχαριστώ πολύ! Τραγικό!
Αν σε ενδιαφέρει σοβαρά το 308, στον έλεγχο που θα κάνεις, να ελέγξουν αν έχει αλλαχθεί το δοχείο adblue και αν μπήκε το βελτιωμένο (έχει διαφορετικό καπάκι).

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.758
Το 108 το χιλιάρι λογικά είναι το τρικύλινδρο, σωστά;

Ωραίο, μικρό και βολικό αμαξάκι αλλά αυτός ο κινητήρας είναι πολύ νευρικός και με πολλές δονήσεις (λόγω των 3 κυλίνδρων μάλλον; Δεν ξέρω) και είναι λίγο σπαστικός.

Χθες για κάποιον λόγο το συζητούσαμε, δεν θυμάμαι πως το έφερε η κουβέντα και λέω στη γυναίκα θυμάσαι το Peugeot, ωραίο αμαξάκι ήτανε. Και μου λέει απαπα, δεν θυμάσαι πως έτρεμε συνέχεια; Το είχα ξεχάσει αλλά έχει δίκιο.

Οπότε δεν ξέρω, τώρα να το οδηγήσεις λίγο δύσκολο μάλλον αλλά έστω να το έχεις υπόψιν.

Reaction score
852
Θα πείτε ότι είναι παράδοξο ερώτημα, καθώς πρόκειται για διαφορετικής κατηγορίας αυτοκίνητα. Το 108 είναι βενζίνης 1000 cc και το 308 turbo diesel σχεδόν 1600, με παρόμοια τέλη κυκλοφορίας, και τα δύο μεταχειρισμένα αυτόματα, το μικρό του 2015, το μεγάλο του 2017, με 120.000 χλμ και τα δύο και τιμή 10.500 και 12.000 αντιστοίχως. Έχουμε μεγάλο αυτοκίνητο Μάζντα 6 20ετιας και χρειαζόμαστε ένα μικρότερο για την πόλη και σε ένα βαθμό και για κάποια ταξίδια, και μελλοντικά ίσως ως διάδοχη κατάσταση για το Μάζντα. Μπορεί κανείς να βοηθήσει με τη γνώση και την εμπειρία του; Από αξιοπιστία και βλάβες πώς είναι; Χρήματα για καινούργιο δεν υπάρχουν, σπουδάζουμε δύο παιδιά.
Ευχαριστώ!
Έχω την απορία γιατί πρέπει να επιλεγεί κάποιο από αυτά τα δύο, τη στιγμή που υπάρχουν τόσες άλλες επιλογές από άλλες εταιρείες.

Reaction score
98
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, οι οποίες εμπεριέχουν εύλογες απορίες. Αναφέρω μόνο αυτά τα δύο αυτοκίνητα, γιατί μένω σε επαρχιακή πόλη και αυτά τα δύο φάνηκαν κάπως ενδιαφέρουσα προσφορά, όσον αφορά την αξιοπιστία του πωλητή και το αυτόματο σασμάν, καθώς τα αυτόματα σπανίζουν στον θεσσαλικό κάμπο. Για την ακρίβεια βρίσκεις αλλά είναι συνήθως εισαγωγής και αγνώστου ταυτότητας. Το αυτοκίνητο προορίζεται κυρίως για τη γυναίκα μου, όμως σκέφτομαι ότι το οικογενειακό αυτοκίνητο έκλεισε την εικοσαετία, και καθώς τα οικονομικά δεν είναι ιδαιτέρως ανθηρά, στο ορατό μέλλον θα χρειαστεί αλλαγή -έστω μετά από 5 χρόνια. Οπότε προβληματίζομαι μήπως θα ήταν σπατάλη να αγοράσουμε ένα μικρό τώρα, που είναι περιορισμένης χρήσης και χρηστικότητας, και μετά να πρέπει να αγοράσουμε κι ένα μεγαλύτερο ή να μείνουμε μόνο με το μικρό, αν δεν αντεπεξέλθουμε. Στο μεταξύ έχουμε και παιδιά σε άλλες πόλεις κι όσο νά ΄ναι κάποια ταξίδια τα κάνουμε. Δεν σας λέω πόσο καίει το Μάζντα 6 εικοσαετίας για ένα ταξίδι στην Αθήνα, γιατί είναι λυπητερό θέμα.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.475
To 108 είναι αδιανόητα χειρότερο και φθηνότερο αυτοκίνητο από το 308. Και αν δεν κάνω λάθος, έβγαινε μόνο με το τραγικό ρομποτικό αυτόματο κιβώτιο που είχαν και τα αντίστοιχα smart. Απλά τραγωδία. Έχει τύχει να το οδηγήσω 2-3 φορές.

Reaction score
852
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, οι οποίες εμπεριέχουν εύλογες απορίες. Αναφέρω μόνο αυτά τα δύο αυτοκίνητα, γιατί μένω σε επαρχιακή πόλη και αυτά τα δύο φάνηκαν κάπως ενδιαφέρουσα προσφορά, όσον αφορά την αξιοπιστία του πωλητή και το αυτόματο σασμάν, καθώς τα αυτόματα σπανίζουν στον θεσσαλικό κάμπο. Για την ακρίβεια βρίσκεις αλλά είναι συνήθως εισαγωγής και αγνώστου ταυτότητας. Το αυτοκίνητο προορίζεται κυρίως για τη γυναίκα μου, όμως σκέφτομαι ότι το οικογενειακό αυτοκίνητο έκλεισε την εικοσαετία, και καθώς τα οικονομικά δεν είναι ιδαιτέρως ανθηρά, στο ορατό μέλλον θα χρειαστεί αλλαγή -έστω μετά από 5 χρόνια. Οπότε προβληματίζομαι μήπως θα ήταν σπατάλη να αγοράσουμε ένα μικρό τώρα, που είναι περιορισμένης χρήσης και χρηστικότητας, και μετά να πρέπει να αγοράσουμε κι ένα μεγαλύτερο ή να μείνουμε μόνο με το μικρό, αν δεν αντεπεξέλθουμε. Στο μεταξύ έχουμε και παιδιά σε άλλες πόλεις κι όσο νά ΄ναι κάποια ταξίδια τα κάνουμε. Δεν σας λέω πόσο καίει το Μάζντα 6 εικοσαετίας για ένα ταξίδι στην Αθήνα, γιατί είναι λυπητερό θέμα.
Εννοείται πως στην περίπτωση της αγοράς μεταχειρισμένου, η αξιοπιστία του πωλητή παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν έχεις όμως διευκρινίσει: ο "αξιόπιστος" πωλητής είναι κάποιος φίλος ή συγγενής που ήδη γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι ή κάποιος έμπορος με καλό όνομα στην αγορά; Αν ισχύει το πρώτο, πάσο. Αν ισχύει το δεύτερο, ας είσαι επιφυλακτικός. Προσωπικά πάντως δεν θα εμπιστευόμουν αυτόματο δεκαετίας γαλλικό. Να ήταν made in japan ή made in korea θα το συζητούσα.

Υ.Γ.: 12 χιλιάρικα για αυτοκίνητα μικρής κατηγορίας που προφανώς έχουν κλείσει ή κλείνουν σύντομα τον κύκλο ζωής τους. Πού καταντήσαμε...; (ρητορικό το ερώτημα).

Reaction score
98
Εννοείται πως στην περίπτωση της αγοράς μεταχειρισμένου, η αξιοπιστία του πωλητή παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν έχεις όμως διευκρινίσει: ο "αξιόπιστος" πωλητής είναι κάποιος φίλος ή συγγενής που ήδη γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι ή κάποιος έμπορος με καλό όνομα στην αγορά; Αν ισχύει το πρώτο, πάσο. Αν ισχύει το δεύτερο, ας είσαι επιφυλακτικός. Προσωπικά πάντως δεν θα εμπιστευόμουν αυτόματο δεκαετίας γαλλικό. Να ήταν made in japan ή made in korea θα το συζητούσα.

Υ.Γ.: 12 χιλιάρικα για αυτοκίνητα μικρής κατηγορίας που προφανώς έχουν κλείσει ή κλείνουν σύντομα τον κύκλο ζωής τους. Πού καταντήσαμε...; (ρητορικό το ερώτημα).
Μακάρι να ήταν συγγενής ή φίλος. Έμπορος είναι και δεν αισθάνομαι ασφάλεια. Ίσως πρέπει να περιμένω μέχρι να βρω κάτι άλλο. Πάντως το 108 το νοίκιασα για 4 μέρες και το δοκίμασα αρκετά, έκανα και διαδρομές 120 χιλιομέτρων χωρίς πρόβλημα, τραβάει ο κινητήρας. Όμως το ζήτημα δεν είναι τι φαίνεται αλλά τι δεν φαίνεται. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.412
Πόσο καίει δλδ το Μάζντα 6 σε ταξίδι;
Είχε ο πατέρας μου το δίλιτρο, μοντέλο 2003, πολύ απαλός ο κινητήρας, το είχα πάει δύο φορές σε ταξίδι Θεσσαλονίκη -Ιωαννινα και με cruise control 120 έκαψε κάπου στα 6.5 l/100.

Reaction score
852
Μακάρι να ήταν συγγενής ή φίλος. Έμπορος είναι και δεν αισθάνομαι ασφάλεια. Ίσως πρέπει να περιμένω μέχρι να βρω κάτι άλλο. Πάντως το 108 το νοίκιασα για 4 μέρες και το δοκίμασα αρκετά, έκανα και διαδρομές 120 χιλιομέτρων χωρίς πρόβλημα, τραβάει ο κινητήρας. Όμως το ζήτημα δεν είναι τι φαίνεται αλλά τι δεν φαίνεται. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Αυτό θα πρότεινα: Αν δεν επείγει η αγορά, να περιμένεις με μάτια και αυτιά ανοικτά. Καλό θα ήταν επίσης να διαδώσεις την πρόθεσή σου για αγορά μτχ στο συγγενικό, φιλικό, εργασιακό κ.λπ. περιβάλλον. Αν μέσα από κάποιο από αυτά προκύψει κάτι, είσαι πιο εξασφαλισμένος. Κατά κανόνα...
Και γιατί απαραιτήτως αυτόματο; Το συγκεκριμένο 'φίλτρο' σου μειώνει επιλογές.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.412
Μάλλον λόγω συζύγου. Τις παίρνουν τις ταχύτητες από φόβο φαίνεται.
Καλά λογια για μεταχειρισμένο αυτόματο, και παλιό, έχω ακούσει για το Honda Jazz. Μιλάμε βέβαια για αυτοκίνητο περίπου 15ετιας. Σίγουρα έχει χώρους, μεγαλύτερους από όσο δείχνει.

Reaction score
852
Μάλλον λόγω συζύγου. Τις παίρνουν τις ταχύτητες από φόβο φαίνεται.
Καλά λογια για μεταχειρισμένο αυτόματο, και παλιό, έχω ακούσει για το Honda Jazz. Μιλάμε βέβαια για αυτοκίνητο περίπου 15ετιας. Σίγουρα έχει χώρους, μεγαλύτερους από όσο δείχνει.
Δεν ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αυτοκινήτων, αλλά μια που το έκανες εσύ, θα υπερθεμετίσω.
Honda είναι μία!
Αξίζει επίσης να αναρωτηθούμε: Μάρκες γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές στέκονται ποιοτικώς ισάξια δίπλα στις παραδοσιακές ασιατικές ή μήπως τις βλέπουμε συνέχεια στον δρόμο λόγω πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιας ΄έξυπνης΄ εμπορικής πολιτικής που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν;
Και μπορεί σε αγορά καινούργιου με ορίζοντα ολιγοετούς χρήσης, οι διαφορές να μην είναι αξιοπρόσεκτες αλλά, όταν μιλάμε για μεταχειρισμένο, καλό είναι να προβληματιστούμε.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.412
Σίγουρα είναι αξιόπιστη εταιρεία, αν και το συγκεκριμένο το ανέφερα λόγω του cvt κιβωτίου που διαθέτει

Reaction score
98
Καίει γύρω στα 9 λίτρα στο ταξίδι και γύρω στα 12 στην πόλη. Εξαιρετικό αυτοκίνητο κατά τα άλλα, δίχως βλάβες και προβλήματα.
Αυτό θα πρότεινα: Αν δεν επείγει η αγορά, να περιμένεις με μάτια και αυτιά ανοικτά. Καλό θα ήταν επίσης να διαδώσεις την πρόθεσή σου για αγορά μτχ στο συγγενικό, φιλικό, εργασιακό κ.λπ. περιβάλλον. Αν μέσα από κάποιο από αυτά προκύψει κάτι, είσαι πιο εξασφαλισμένος. Κατά κανόνα...
Και γιατί απαραιτήτως αυτόματο; Το συγκεκριμένο 'φίλτρο' σου μειώνει επιλογές.
Προορίζεται κυρίως για τη γυναίκα μου, η οποία το θέλει αποκλειστικά αυτόματο. Στα Τρίκαλα που μένουμε, δεν έχω πρόβλημα στάθμευσης λόγω μεγάλου μεγέθους του αυτοκινήτου. Ούτως ή άλλως στις αστικές διαδρομές μετακινούμαι ή με σκούτερ ή με ποδήλατο. Έχουμε καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, είναι και η πόλη επίπεδη, οπότε όλες οι ηλικίες χρησιμοποιούν το ποδήλατο.
Μου αρέσει αλλά στοιχίζει πάνω από 20.000 αυτόματο.

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.489
Επίσης, όπου γυρίσεις το μάτι σου σήμερα, όλο και πάνω σε κάποιο Yaris cross θα πέσεις. Αυτό το αμάξι έχει πάρει τη θέση του Qashqai. Πουλάει πολύ. Είναι υβριδικό και επομένως εξ ορισμού αυτόματο. Βάζει μπρος το θερμικό μοτέρ και το σβήνει μόνο του, αυτόματα, όποτε χρειάζεται. Όσες το οδηγούν, μάλλον δεν το αλλάζουν με τίποτε, εκτός του model 3.

Μήπως ο πονοκέφαλος ενός γραμματίου 300 ευρώ το μήνα για πέντε χρόνια συν την προκαταβολή είναι προτιμότερος από το ψάξιμο και τη χρήση μεταχειρισμένου; Αν χωράει στα μηνιαία έξοδα δηλαδή.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.173
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi