- Μηνύματα
- 7.497
- Reaction score
- 9.285
Θύμησε μου όταν βρεθούμε από κοντά να σου πω ωραίες ιστορίες.Υπάρχουν ακόμα οι θεοί; Δεν είχα ποτέ, αλλά (ανάλογα την εποχή) έφτιαχναν καλές βάρκες.
Θύμησε μου όταν βρεθούμε από κοντά να σου πω ωραίες ιστορίες.Υπάρχουν ακόμα οι θεοί; Δεν είχα ποτέ, αλλά (ανάλογα την εποχή) έφτιαχναν καλές βάρκες.
για να μη σε βάζω σε φασαρίες τύλιξε το και έρχομαι και το παίρνω
Κύθνος κολόνα και απόκρουσηΑγ. Ρωμανός ?
Το v των ταχύπλοων σκαφών είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων.Δηλαδή πόσο V πρέπει να είναι η γάστρα για τις ελληνικές θάλασσες;
Καλό θα είναι οι τεχνικές προδιαγραφές να συνοδεύονται και από συγκεκριμένα μοντέλα που τις εφαρμόζουν.
Ως γνωστόν σαν τις Ελληνικές θάλασσες δεν έχει πουθενά![]()
Δεν έχω γνώση για το τι διαφορετικό μπορεί να έχει η ελληνική θάλασσα από άλλες. Τελείως εμπειρικά ξέρω ότι το καλοκαίρι στο αιγαίο έχουμε μελτέμια και ότι στο σαρωνικό γενικά δεν έχει μεγάλα κύματα.Το v των ταχύπλοων σκαφών είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων.
Όταν λέμε ελληνικές θάλασσες τι ακριβώς εννοούμε ?
Ότι σκάφος και να έχεις είναι αδύνατο να πας κόντρα στο κύμα από τα 5 μποφόρ και πάνω .
Δεν θα μπορείς να πλαναρεις
Το μεγάλο v υποτίθεται ότι κάνει την βουτιά στο κύμα ποιο ομαλή .
Το θέμα είναι ότι με μεγάλο κυματισμό θέλει προσαρμογή στο τιμονεμα.
Σε μεγάλο κύμα είναι προτιμότερο μικρό σκάφος ώστε να σου προσφέρει την δυνατότητα του ελιγμού ανάμεσα στα κύματα.( για πάνω από 6 μποφόρ ιδανικό μήκος σκαφους 6,4 μέτρα.)
Γενικά θέλει εμπειρία .
Τα ταχύπλοα αγαπάνε την μπουνάτσα.
Στο Αιγαίο σε αντίθεση με αλλά μεγάλα πελάγη είναι πιο εύκολος ο σχηματισμός κύματος με σχετικά μεγάλο ύψος και μικρή απόσταση των κυμάτων μεταξύ τους.( λόγο τον δυνατών ανέμων αλλά και των πολλών νησιών )Δεν έχω γνώση για το τι διαφορετικό μπορεί να έχει η ελληνική θάλασσα από άλλες. Τελείως εμπειρικά ξέρω ότι το καλοκαίρι στο αιγαίο έχουμε μελτέμια και ότι στο σαρωνικό γενικά δεν έχει μεγάλα κύματα.![]()
όταν λέω εγώ ότι πρέπει να μεταναστεύσουμε οι άλλοι νομίζουν ότι είμαι αντισυριζαΣτο Αιγαίο σε αντίθεση με αλλά μεγάλα πελάγη είναι πιο εύκολος ο σχηματισμός κύματος με σχετικά μεγάλο ύψος και μικρή απόσταση των κυμάτων μεταξύ τους.( λόγο τον δυνατών ανέμων αλλά και των πολλών νησιών )
Σε αλλά πελάγη στο ίδιο ύψος κύματος έχουμε μεγαλύτερη απόσταση κύμα από κύμα.( ανεβαίνεις και κατεβαίνεις ....δεν καρφώνεις )
Από τις διάφορες κουβέντες μέχρι τώρα νομίζω ότι το δίλημμα καταλήγει μεταξύ σκαφών εκτοπίσματος τύπου ιστιοπλοϊκών και σκαφών που πάνε πλανάροντας πάνω από τα κύματα. Αν το έχω καταλάβει σωστά![]()
πάντως με το καταμαράν που έπλεα τς προάλλες μας πέρναγαν τα ιστιοπλοϊκάΑν το ταχύπλοο δεν πλαναρει (λόγο του ότι θα καρφώνει στα κύματα ) θα πηγαίνει ίδια ταχύτητα με το ιςτιοπλοικο. ( φουσκωτό 10μετρο στο Αιγαίο με 8 μποφόρ ορτσα θα μπορεί να πιάσει ταχύτητα μέχρι 9 κόμβους .....αν πάει πιο γρήγορα θα σπάσει.)
Μια άλλη διαφορα είναι η εξής....
Το ταχύπλοο όταν έχει κύμα παλαντζαρει.( γέρνει ποτέ προς τα δεξιά και ποτέ προς τα αριστερά )
Το ιςτιοπλοικο ποτέ. Η δύναμη του αέρα στα πανιά δεν το αφήνει να παλαντζαρει.
Γενικά αποφασίζεις για ταχύπλοο άρα χαίρεσαι στην μπουνάτσα
Ιςτιοπλοικο πας παντού υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αλλά κλαις στην μπουνάτσα ( όταν σε περνάνε αυτοι με τα ταχύπλοα ). Χαχαχα
πάντως με το καταμαράν που έπλεα τς προάλλες μας πέρναγαν τα ιστιοπλοϊκάμε μηχανές και οι δύο
μας έκανε οικονομία ο skipper![]()
8bf είναι κυμα 6-7μ ύψος, δηλαδη κτισμα διωροφο και βαλε. Είναι εγκληματικό να βγεις με τέτοιο καιρο με μικρο σκαφος, εκτός αν εισαι απολυτως βεβαιος ότι ξερεις τι κάνεις.φουσκωτό 10μετρο στο Αιγαίο με 8 μποφόρ ορτσα
Και όμως ....με ιςτιοπλοικο φτιάχνεις μακαρόνια !8bf είναι κυμα 6-7μ ύψος, δηλαδη κτισμα διωροφο και βαλε. Είναι εγκληματικό να βγεις με τέτοιο καιρο με μικρο σκαφος, εκτός αν εισαι απολυτως βεβαιος ότι ξερεις τι κάνεις.
Πιστεύω οτι ο βασικότερος κανονας ασφαλείας στη θαλασσα ειναι ενας. Παντα κοιτας την προγνωση καιρου και ποτε δεν ρισκάρεις να πέσεις σε συνθήκεςπου ξεπερνουν τις δυνατοτητες τις δικες σου και του σκαφους σου.
Όλοι οσοι ασχολουνται με τη θάλασσα εχουν να λενε ιστοριες για σκυλοπνιγματα και εφταρια και πως τη γλιτωσαν κλπ, είναι αγαπημένο θεμα συζητησης, οπως οι εμπειριες του στρατου. Εμένα να μου λειπει το βυσσινο.
Και όμως ....με ιςτιοπλοικο φτιάχνεις μακαρόνια !