Ποδήλατο

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.144
Οκ, άμα τα βρείτε κάπου στη μέση πείτε μου να του πω ποιο gravel να πάρει :tongue:

(Υ.Γ. Ιδέα δεν έχω!)

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.465
Αααα ναι υπάρχουν και αυτά, απευθύνονται κυρίως σε διαταραγμένες προσωπικότητες :roflmao:

Reaction score
4.587
Ως τύπος που κινείται καθημερινά και αποκλειστικά με ποδήλατο στην Αθήνα ας πω 2-3 πραγματάκια.

1) τα 40-60 χλμ ανά διαδρομή είναι πάρα πολλά για αστική μετακίνηση. Πας από Γλυφάδα Κηφισιά και γυρνάς ένα πράγμα. Αν θέλεις να τα κάνεις καθημερινά ή 3-4 φορές την εβδομάδα θες καλό ποδήλατο.

2) το ίσιο τιμόνι είναι σίγουρα πιο άνετο και βολικό σε μικρές αποστάσεις αλλά έχει 2 μεγάλα μειονεκτήματα που ήταν και ο λόγος που το κατήργησα: είναι φαρδύ και δεν μπορείς να ελιχθείς στην κίνηση ανάμεσα σε καθρέπτες και όταν έχεις κουρσάκι παράλληλα είναι μπέρδεμα για το σώμα η διαφορετική στάση στις καθημερινές και στις βόλτες του ΣΚ.

3) το ποδήλατο της Αθήνας πρέπει να έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά: να παίρνει 35αρια ελαστικά, να παίρνει λασπωτήρες και φυσικά δισκόφρενα. Κι επειδή ένα ποδήλατο πόλης δεν μπορεί να βγάλει πολλά χιλιόμετρα ουσιαστικά περιγράφω ένα ποδήλατο περίπου γκράβελ.

4) ένα καλό αλουμίνιο (με κάρμπον πιρούνι) είναι προτιμότερο από κάρμπον. Την αλυσίδα την κερώνουμε διότι δε θέλουμε να λερώνουμε το μπατζάκι μας.

5) μονός δίσκος 38Τ ή 40Τ και μια κασέτα 11-34 σε πάνε σχεδόν παντού στην Αθήνα. Δε σε πάνε Γκύζη, Λυκαβηττό, πανόραμα Βούλας, προφήτη Ηλία και γενικά στα πάνω από 6%

@Diylover από τη στιγμή που το μπάτζετ σου είναι τόσο υψηλό όσο των ποδηλάτων που κοιτάς θα πρότεινα να το φτιάξεις μόνος σου. Τα περιφεριακά σε τέτοια περίπτωση βγαίνουν κάπως τσιμπημένα αλλά σκέψου πως ένα έτοιμο ποδήλατο το "παντρεύεσαι" ή ό,τι αλλάξεις μετά είναι έξτρα κόστος. Όταν κάνεις μόνος σου τη σύνθεση τότε βάζεις τους τροχούς που θες, τη σέλα που θες (ίδια με της κούρσας φυσικά) το τιμόνι που θες κοκ.

Reaction score
23.858
2 όταν τα λεγε ο κρόκος αυτά...

5 μια χαρά σε πάει το 38/34 παντού. Και το 38/11 από την άλλη είναι υπεραρκετό για πετάλι πλατφόρμα, όταν ήμασταν μικροί θα θέλαμε 55/11 με παντόφλα αλλά πλέον πάνω από 45 χαω χωρίς να κουμπώνει στο πετάλι το θεωρώ επικίνδυνο

Για το 4 περιμένω τον μπρετσο

Reaction score
4.587
2 όταν τα λεγε ο κρόκος αυτά...

5 μια χαρά σε πάει το 38/34 παντού. Και το 38/11 από την άλλη είναι υπεραρκετό για πετάλι πλατφόρμα, όταν ήμασταν μικροί θα θέλαμε 55/11 με παντόφλα αλλά πλέον πάνω από 45 χαω χωρίς να κουμπώνει στο πετάλι το θεωρώ επικίνδυνο

Για το 4 περιμένω τον μπρετσο
Αν το πορτοφόλι αντέχει βάζουμε και τιούμπλες ελαστικά ώστε να μη χρειάζεται να σκεφτόμαστε τα γυαλάκια κι ένα σωρό άλλα επικίνδυνα αντικείμενα στις άκρες των δρόμων.

Να τα έχω μαζεμένα να μη γράφει δύο φορές.

Reaction score
23.858
Χωρίς πλάκα το ίδιο τιμόνι είναι τέρμα αντιεργονομικο για άσφαλτο, η φυσική θέση καρπού παλάμης δεν ταιριάζει σε ίσιο τιμόνι, όταν τα χέρια κρέμονται οι παλάμες κοιτάνε προς τα μέσα και λίγο πίσω, συνεπώς αν καμφθούν προς το τιμόνι θα έπρεπε να ταιριάξουν σε δύο λαβές που έχουν διεύθυνση προς τα πάνω στη όρθια θέση και να γυρνάνε προς το οριζόντιο όταν πέφτει το κορμί μπροστά, δηλαδή όπως κοιτάμε το τιμόνι από την θέση της σέλας οι δύο λαβες θα είχαν γωνία τύπου ισοσκελούς τριγώνου ενώ όταν τις βλέπουμε από το πλάι θα είχαν διεύθυνση προς τα πάνω και μπροστά περί τις 45 μοίρες.
Από κει και πέρα θα πρέπει να υπολογιστεί η τάση να ανοίξουν ή να κλείσουν οι παλάμες με την πίεση από το βάρος και η θέση των δαχτύλων να πιάσουν τις μανετες των φρένων.

Αυτό περίπου μοιάζει με την θέση στα drops ενός στενού και έντονα flared τιμονιού, τοποθετημένο καμιά 10αρια πόντους ψηλότερα .
Εντελώς τυχαία κάποιος συμφωνεί

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.465
Για μένα το ποδήλατο της Αθήνας είναι πλέον ένα mtb με ανάρτηση 100mm μπροστά, με 2.20 (55mm) ελαστικά και τιμόνι flat 720mm.
Γιατι mtb?
Το οδικό δίκτυο είναι σε άθλια πλέον κατάσταση και γίνεται ολοένα και χειρότερο μέρα με τη μέρα, η κίνηση επίσης είναι μπόλικη και αυξάνεται μήνα με το μήνα.
Με ένα mtb ξεπερνάς πανεύκολα όλα τα εμπόδια, αποφεύγεις τη κίνηση από δρόμους που δεν θα τολμούσες να πας με άλλο ποδήλατο, έχεις καλύτερο έλεγχο λόγο σχετικά όρθιας θέσης του σώματος με γωνίες στα χέρια.
Ειναι κατάλληλο για αυτή τη χρήση?
Όχι φυσικά, είναι ένα αργό ποδήλατο, βαρύ, μεγάλο και σε περιορίζει το εύρος του τιμονιού εντός κίνησης.
Αν είσαι αρκετά εξοικειωμένος μπορείς να περιορίσεις αρκετά από τα παραπάν εμπόδια και να έχεις μια άνετη και γρήγορη μετακίνηση.
Όλη αυτή η κουβέντα όμως ξεκίνησε για το τι ποδήλατο να πάρει ο φίλος μας ο Κώστας.
Ποδήλατα για απλές μετακινήσεις, σύντομες και άνετες υπάρχουν πολλά, όταν όμως μιλάμε για ποδήλατο για άθληση η ψαλίδα κλείνει σε 2 κατηγορίες, κούρσα για το δρόμο και mtb για το χώμα.
Η endurance κατηγορία κούρσας με 28mm ελαστικά για εντός πόλης και προπονήσεις είναι μονόδρομος για έναν αρχάριο που ψάχνεται για το μαγικό κόζμο της ποδηλασίας, το τιμόνι της κούρσας με τα πολλά και διάφορα grip ξεκουράζει τα χέρια και βοηθά ανάλογα των συνθηκών να μπαίνει αποτελεσματικά η δύναμη στα πεντάλ. Σε όλες τις περιπτώσεις με κουμπωτά πετάλια, τα κουμπωτά άπαξ και τα συνηθίσεις δεν τα αποχωρίζεσαι, για 2 λόγους, δεν σπαταλάς δύναμη και έχεις καλύτερη αίσθηση από το σύνολο. Αυτά!!

Reaction score
16.595
Ε, το βαρύ, γύρω στα 10 κιλά (και εννοώ τα δικά μας, το Cube το δικό μου και το Scott το δικό σου), δεν θα το έλεγα και τόσο. Βαρύ στο πεταλάρισμα είναι, με τα λάστιχα που έχει... Το κύριο αρνητικό για μένα είναι το φαρδύ τιμόνι, αλλά και αυτό το συνηθίζεις εύκολα, απλά δεν μπορείς να χωθείς σε περιπτώσεις που με το road ούτε θα περίμενε ο άλλος (το αυτοκίνητο) ότι χωράς! Από την άλλη, δεν καταλαβαίνεις και τίποτα από τις ανωμαλίες και πολύ περισσότερα, των δρόμων! Ειδικά αν το κάνεις και tubeless, όπως πρόσφατα αποδείχθηκε και για μένα (μέχρι τότε, όλο και κάτι θα μου τρυπούσε το λάστιχο να χάνει αέρα, ελάχιστο τις περισσότερες φορές, αλλά σπαστικό έτσι κι αλλιώς).

Εντωμεταξύ το Wahoo Core Kickr δεν το έστειλαν ακόμα, γιατί όπως μου έγραψαν, τους... έστησε η Wahoo στις αποστολές! Στις 28 του μηνός περιμένουν επόμενη παραλαβή... (παράγγειλα και παπουτσάκια, Shimano ME7 και ένα δεύτερο κυρίως για το road, Northwave Rebel 3).

Reaction score
16.595
Ναι, δεν είναι ότι ενθουσιάζομαι για shimano παπούτσια (είναι και κακάσχημα τα περισσοτερα! ), απλά είπα να... πάει και το παλιάμπελο! Σχετικά καλές κριτικές, τιμή οκ με τις εκπτώσεις/black friday στα 104 ευρώ, με ενδιαφέρει επίσης πολύ (και για αυτό πήρα αυτό το στυλ) πώς πατάνε στο χώμα τα ίδια τα παπούτσια, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να κατέβεις από το ποδήλατο και να πας με τα πόδια, πχ μια ανηφόρα-τοίχος ή κάπου με πολύ σαθρό ή πολύ βραχώδες έδαφος, που πρέπει να είσαι σούπερ επαγγελματίας για να πας με το ποδήλατο καβάλα! Και με τα Gaerne είχα πρόβλημα, γλιστρούσαν εύκολα σε τέτοιες καταστάσεις, και είχαν και μεγάλη φθορά από κάτω τα τακάκια τους επίσης από το βάδισμα σε τέτοια μέρη! Για την ώρα βάζω ένα ζευγάρι specialized που είχα πάρει στην αρχή όταν έβαλα πετάλια clipless, βολικό και άνετο είναι, αλλά έχει κορδόνια... που δεν μαζεύονται εύκολα!

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.465
Shimano στα spd παπούτσα δεν τα καταφέρνει ντίπ, έχουν πολύ φτωχά υλικά (για τη τιμή τους) κακή εφαρμογή και εύκαμπτους πάτους. Όσο για τα rebel 3, τα ζαχάρωνα πριν πάρω τα gaerne G. SNX λόγο τιμής, είπα όμως να μη το ρισκάρω και να πάω στα σίγουρα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη gaerne, έχεις δίκιο, δεν είναι τα πιο άνετα παπούτσα για περπάτημα και όντως στο σκαρφάλωμα γλιστράνε αλλά άμα τα χαλαρώσεις σε αυτές τις συνθήκες γίνονται ανεκτά. Ποδηλατικά όμως η gaerne είναι κορυφή για μένα και για τα θκάμ ποδάρια. Ίσως ο πχιο άκαμπτος πάτος (για δυνατά παιδιά) και τέλεια εφαρμογή με τη αίσθηση σπορτέξ, δεν τα αλλάζω με τίποτα!!

Reaction score
16.595
Με τις εκπτώσεις τα Northwave (στο συγκεκριμένο χρώμα που τα πήρα, που μου αρέσει και πολύ έτσι κι αλλιώς - γιατί σε άλλα τα είχαν 40-50 ευρώ πιο πάνω) είχαν την ίδια ακριβώς τιμή με τα Shimano, και αυτά δηλαδή τα πήρα 104 ευρώ. Πάνω στο ποδήλατο δεν είχα πρόβλημα με τα Gaerne, από τη στιγμή που στρώσανε μετά τις πρώτες βόλτες στα πόδια μου, ούτε και ιδιαίτερο στο περπάτημα σε ομαλό έδαφος, πεζοδρόμια, άσφαλτο. Αλλά σε άλλα σημεία είναι ελαφρώς... επικίνδυνο το περπάτημα (και βασικά δε νομίζω ότι αφορά μόνο τα Gaerne αυτό, όλα μου φαίνεται που έχουν παρόμοιο στυλ τακάκια, λίγο πολύ θα γλιστράνε σε τέτοια εδάφη, για αυτό και πήγα σε άλλου τύπου σόλα, που πατάει καλύτερα! ). Τώρα απλά δεν φοριούνται όμως τα Gaerne σε βόλτες έξω, έχουν πολύ μεγάλη φθορά τα τακάκια, αν και για το trainer που σκέφτομαι να τα χρησιμοποιώ, δεν θα έχουν πρόβλημα φαντάζομαι (γιατί κατά τα άλλα, δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα, με άλλες φθορές).

Κοίτα εδώ, το τακάκι έχει εξαφανιστεί κυριολεκτικά!

IMG_20231125_000.jpg

Last edited:

Reaction score
16.595
Ε δεν σου είπα τι κάνω; Τα κακομεταχειρίζομαι! Βράχια, χώματα, χαλίκια, πέτρες, μεγάλες κλίσεις με περπάτημα! Πώς εσένα δεν σε αντέχουν οι... αλυσίδες; Ε εμένα τα... παπούτσια (πρέπει να έχουν κάπου στα 7.000 χμ μόνο στο MTB, αλλά επειδή τα φορούσα και στο road, πιάνουμε μάλλον αρκετά πάνω από 20.000χμ ίσως λέω κι λίγα)! :roflmao::geek:

Εσύ μάλλον δεν πρέπει να κατεβαίνεις καθόλου από το ποδήλατο, δεν φαίνονται φθορές από το έδαφος δηλαδή! 8-)

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.465
Εσύ μάλλον δεν πρέπει να κατεβαίνεις καθόλου από το ποδήλατο, δεν φαίνονται φθορές από το έδαφος δηλαδή! 8-)
Γιατί να κατέβω....?

Το ποδήλατο είναι για να με κουβαλά και όχι να το σέρνω :roflmao:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.161
Με τις εκπτώσεις τα Northwave (στο συγκεκριμένο χρώμα που τα πήρα, που μου αρέσει και πολύ έτσι κι αλλιώς - γιατί σε άλλα τα είχαν 40-50 ευρώ πιο πάνω) είχαν την ίδια ακριβώς τιμή με τα Shimano, και αυτά δηλαδή τα πήρα 104 ευρώ. Πάνω στο ποδήλατο δεν είχα πρόβλημα με τα Gaerne, από τη στιγμή που στρώσανε μετά τις πρώτες βόλτες στα πόδια μου, ούτε και ιδιαίτερο στο περπάτημα σε ομαλό έδαφος, πεζοδρόμια, άσφαλτο. Αλλά σε άλλα σημεία είναι ελαφρώς... επικίνδυνο το περπάτημα (και βασικά δε νομίζω ότι αφορά μόνο τα Gaerne αυτό, όλα μου φαίνεται που έχουν παρόμοιο στυλ τακάκια, λίγο πολύ θα γλιστράνε σε τέτοια εδάφη, για αυτό και πήγα σε άλλου τύπου σόλα, που πατάει καλύτερα! ). Τώρα απλά δεν φοριούνται όμως τα Gaerne σε βόλτες έξω, έχουν πολύ μεγάλη φθορά τα τακάκια, αν και για το trainer που σκέφτομαι να τα χρησιμοποιώ, δεν θα έχουν πρόβλημα φαντάζομαι (γιατί κατά τα άλλα, δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο θέμα, με άλλες φθορές).

Κοίτα εδώ, το τακάκι έχει εξαφανιστεί κυριολεκτικά!

View attachment 313441

Μπλιάαααααχ!!!

Θα τα είχα πετάξει ...χθες!

Reaction score
16.595
Γιατί να κατέβω....?

Το ποδήλατο είναι για να με κουβαλά και όχι να το σέρνω :roflmao:
Ναι, ωραία τα λες, μάλλον όμως δεν πηγαίνεις και σε πάραπολύ ανώμαλα εδάφη, με μεγάλες κλίσεις! Στα όπα όπα το έχεις το scale, κατοικίδιο! :geek: :p:roflmao:
Μπλιάαααααχ!!!

Θα τα είχα πετάξει ...χθες!
Καλά, στο παρά τσακ γλιτώσανε... επειδή από μέσα είναι εντάξει! :roflmao::rolleyes:

Αν ας πούμε τα βλέπεις από πάνω, πέρα από τα φυσιολογικά, σκόνες, κλπ, μετά από τόσα χμ, δεν καταλαβαίνεις τη φθορά που έχουν από κάτω, φαίνονται ΟΚ για τη χρήση τους...

IMG_2023115_193832.jpg

Attachments

Last edited:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.465
Εψέ μάζευα πάλι αίμα, δάκρυα και ιδρώτα απ'τα πατώματα.
Μου τη έδωσαν στα νεύρα 2 Γερμανοί που πήγαιναν τάπα και όσο και να πατούσα με έφευγαν και έκαναν και χαβαλέ στο chat, κομπλεξικά μνιά!!
Στο τέλος παρέδωσα πνεύμα, δεν μπορούσα να ξεκουμπωσω να κατέβω :roflmao:
Screenshot_2023-11-25-20-28-28-553_com.strava-edit.jpg
Screenshot_2023-11-25-20-28-55-531_com.strava-edit.jpg
Screenshot_2023-11-25-20-29-14-327_com.strava-edit.jpg

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.013
Members
38.276
Νεότερο μέλος
mikepan