Ποια θα ήταν η λογική αναβάθμιση προβολέα εν όψει 2018;

Ποια θα ήταν η λογική αναβάθμιση προβολέα εν όψει 2018;

• Total voters
    27

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.306
Χαστουκίζεται για να συνέλθει. :D

Τέτοια κωλοτούμπα, μόνο ο Αλέξης. :laugh:

Reaction score
158
σκεφτομαι σοβαρα για 4k προτζεκτορα το πολυ μεχρι 2500.μολις διαβασα καμια σαρανταρια σελιδες σε ξενα φορουμ και ο acer m550 στα 1900 ειναι πολυ καλη περιπτωση, εχει πολυ καλη φωτεινωτητα ωστε να εχει μια απο τις καλυτερες επιδοσεις hdr σε προτζεκτορες κατω των 10000.ειμαι αναμεσα σε αυτον η τον uhd60

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.079
Οι αρχές βιντεοπροβολής δεν έχουν αλλάξει ρε παίδες. Κι οι dlp είναι πιο ευκρινείς απ' τους dila, lcd, sxrd, αλλά ποιος τους προτιμάει;
Βελτίωση μπορεί να υπάρξει μόνο σε 2 τομείς:
-Να κρατάνε οι προβολείς το εξαιρετικό επίπεδο μαύρου που είχαν παλιά, όταν οι απαιτήσεις για φως ήταν λιγότερες.
-Να υιοθετήσουν οι κατασκευαστές τις "μπασταρδεμένες" τεχνικές που ακολουθούν ιδιοφυΐες της εικόνας όπως αυτές της Lightspace και της Lumagen. Κοινώς το internal mapping να δουλεύει πιο έξυπνα.
To uhd bluray ΔΕΝ προορίζεται και ΔΕΝ θα προορίζεται για προβολείς. Θα υπάρξουν μεγάλες βελτιώσεις μελλοντικά (hdr 10+, καθιέρωση dolby vision), αλλά αυτό δεν αφορά άμεσα τους προβολείς.
Οι ταινίες γίνονται master σε 1.000 ως 4.000 nits. Δεν υπάρχει standard που να μπορεί να συμπιέσει το υλικό σε 50 και 100 nits.
Ούτε υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα δισκάκι να κυκλοφορεί σε special έκδοση για προβολείς.
Θέλω να δω τους φετινούς UHD σε λειτουργία, για να έχω ένα βαθμό σύγκρισης-να δω τι πρόοδος έχει συντελεστεί στο internal mapping, αλλά αυτό που έχω δει με "σωστή" ρύθμιση σε παλαιότερης γενιάς προβολικό με εντυπωσίασε.

Υ.Γ. Θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την ιδέα ότι το calibration σε hdr προβολέα θα είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση.

Reaction score
4.758
Γιωργο εννοείς ότι Δεν θα πλήρει τα στάνταρ σε hdr ούτε κατά διανεια ;
Η ότι θέλει και αλλα μέσα εκτός πηγής κ μέσου προβολής για να τα καταφέρεις ?
Ο πολύς ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο ούτε καλιμπραρισμα , οχι να παρει κ συσκευή για να μεγιστοποιήσει τα όρια του μέσου προβολής ...
Νομίζουν ότι αν πάρουν ένα 4κ προϊόν κ το συνδέσουν στην tv πχ τελείωσαν πως να μην απογοητευτούν από αυτό που βλέπουν ;

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.079
Εννοώ Μάκη ότι σε προβολέα μπορείς να καλύψεις ένα συγκεκριμένο ποσοστό της καμπύλης gamma 2084 (eotf βασικά λέγεται-Electro Optical Transfer Function) του bt.2020, που είναι το πρότυπο του UHD.
Απο εκεί και πέρα έχεις να κάνεις επιλογές, οι οποίες βέβαια χρειάζονται εργαλεία και για τις οποίες δεν υπάρχουν standards. Για παράδειγμα:
Πόσα nits θες να προσομειώσεις; Πόση λεπτομέρεια θες να κρατήσεις; κλπ κλπ

Reaction score
4.758
Έτσι είναι όπως τα λες
Στην πράξη να δούμε πόσοι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν
Διότι μόλις αναφέρεις ότι χρειάζεται 4κ player για την νέα τους τηλεόραση 4κ που πήραν και κομπάζουν λένε ότι είναι ευχαριστημένοι με αυτό που βλέπουν ... :D

Reaction score
2.482
Λοιπον. Eχώ δει τον Optoma UHD 550 και τον Sony 260ES, καθώς και τον δικό μου RS500.

Ο Optoma διπλα-διπλα παρέα με έναν JVC 5900, φαινόταν χάλια μαυρα... Μάλλον το πιο σωστό ειναι χάλια γκρι.
Οποιος εχει συνηθίσει το μαυρο των JVC, αν πάρει Optoma, θα απογοητευτει. Επίσης δεν ξέρω γιατι, αλλά έκαιγε τα highlights σε όλα τα HDR modes. Πιθανά να υπήρχς τρόπος να μην είναι καμμένα, αλλα δεν τον βρήκα.

Όσον αφορα στον Sony, σίγουρα η ευκρίνεια ήταν εντυπωσιακή, αλλά όταν το επιπεδο του μαύρου του σε οθόνη Firehawk και φροντισμένο χώρο, ωστε να έχει ελάχιστες ανακλάσεις, ήταν χειρότερο απο JVC σε αφρόντιστο χώρο, φανταστείτε πώς θα παιζει σε ένα τυπικό ελληνικό (λευκό) σαλόνι.

Το eshift 5 είναι αρκετα καλό, καλύτερο από το eshift 4, οπότε αν ΔΕΝ είχα PJ και θα έπαιρνα κάτι, μάλλον θα έπαιρνα JVC X7900 ή αν μπορουσα να κρατηθώ, θα αγοραζα του χρόνου, που θα υπήρχαν περισσότερες ή/και καλυτερες επιλογές.

Ο λόγος που το λέω αυτο είναι, διότι όπως προανέφερε και ο Γιώργος, είναι ότι με τους PJ, κάνουμε προσομοίωση του HDR, και στην καλύτερη, αυτό που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι να έχουμε ένα λίγο πιο διευρυμένο -σε επιπεδα δυναμικού εύρους- SDR.

Θα μπορουσα να το ονομάσω SDR+, ώστε να έχεις λίγο πιο φωτεινά highlights απο SDR. Κατα συνέπεια, χίλιες φορές να έχεις τα επιπεδα μαυρου του JVC, τουλάχιστον κατα την άποψη μου.

Α, και θεωρω πλέον ότι ειναι μονόδρομος η αγορά ALR οθόνης για θέαση UHD.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
83.921
Επανέρχομαι (ο άσχετος) στην προηγούμενη μου τοποθέτηση- και αναφέρομαι αποκλειστικά σε προβολείς, όχι σε τηλεοράσεις:

Απο οτι εχω δεν μεχρι σημερα, αλλα κυριως διαβάζοντας οσα γράφετε εσείς που ασχολείστε με το αντικείμενο της εικόνας, μου εχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως ενώ η ποιότητα της εικόνας που είχε επιτευχθεί με το συγκεκριμένο μέσο (προβολέας) σε 1080 ηταν πολυ απολαυστική και ισορροπημένη , στην προσπάθεια της αναβάθμισης σε 4Κ το αποτέλεσμα ειναι αμφισβητήσιμο...
Βλέπω κατι καλύτερο ή όχι; Μηπως ειναι χειρότερο; Μηπως να πάρω και εκείνη την έξτρα συσκευή ή ALR οθόνη, κατι ρε παιδί μου που να με κανει όσο χαρούμενο ήμουν πριν με το 1080; :p

Και ακόμα δεν εχει βγει άκρη με το calibration λέει ο @loggeo
Θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την ιδέα ότι το calibration σε hdr προβολέα θα είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση.
Θέλω να δω σε κάποιον προβολέα συγκριτικό σκηνές σε 1080/4Κ και να ειναι πιο απολαυστικό του 4K. Να πω, αυτο μαλιστα, αυτο αξίζει την αναβάθμιση φέτος.

Ισως στην έκθεση;

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.244
Θέλω να δω σε κάποιον προβολέα συγκριτικό σκηνές σε 1080/4Κ και να ειναι πιο απολαυστικό του 4K. Να πω, αυτο μαλιστα, αυτο αξίζει την αναβάθμιση φέτος.
Αυτό είναι εύκολο. Δες 4Κ σε Sony.

Reaction score
26
Καταρχήν θέλω να πω ότι απολαμβάνω τη συζήτηση και γεννιούνται πολλά μα πάρα πολλά ερωτήματα. Πρώτον τι είναι η οθόνη ALR είναι frame η/και αναδιπλούμενη? Επίσης το θα χρειάζονταν να αύξηση την ικανότητα για 4Κ με hdr . Προσωπικά δεν με ικανοποιεί το 4Κ σε προτζεκτορα όπως αποδίδεται τώρα αν και σίγουρα δεν το ψάχνω τόσο πολύ για το προσαρμόσω όπως θα ήθελα, ως αδαής στο χώρο εξού και τα ερωτήματα.

Reaction score
158
Λοιπον. Eχώ δει τον Optoma UHD 550 και τον Sony 260ES, καθώς και τον δικό μου RS500.

Ο Optoma διπλα-διπλα παρέα με έναν JVC 5900, φαινόταν χάλια μαυρα... Μάλλον το πιο σωστό ειναι χάλια γκρι.
Οποιος εχει συνηθίσει το μαυρο των JVC, αν πάρει Optoma, θα απογοητευτει. Επίσης δεν ξέρω γιατι, αλλά έκαιγε τα highlights σε όλα τα HDR modes. Πιθανά να υπήρχς τρόπος να μην είναι καμμένα, αλλα δεν τον βρήκα.

Όσον αφορα στον Sony, σίγουρα η ευκρίνεια ήταν εντυπωσιακή, αλλά όταν το επιπεδο του μαύρου του σε οθόνη Firehawk και φροντισμένο χώρο, ωστε να έχει ελάχιστες ανακλάσεις, ήταν χειρότερο απο JVC σε αφρόντιστο χώρο, φανταστείτε πώς θα παιζει σε ένα τυπικό ελληνικό (λευκό) σαλόνι.

Το eshift 5 είναι αρκετα καλό, καλύτερο από το eshift 4, οπότε αν ΔΕΝ είχα PJ και θα έπαιρνα κάτι, μάλλον θα έπαιρνα JVC X7900 ή αν μπορουσα να κρατηθώ, θα αγοραζα του χρόνου, που θα υπήρχαν περισσότερες ή/και καλυτερες επιλογές.

Ο λόγος που το λέω αυτο είναι, διότι όπως προανέφερε και ο Γιώργος, είναι ότι με τους PJ, κάνουμε προσομοίωση του HDR, και στην καλύτερη, αυτό που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι να έχουμε ένα λίγο πιο διευρυμένο -σε επιπεδα δυναμικού εύρους- SDR.

Θα μπορουσα να το ονομάσω SDR+, ώστε να έχεις λίγο πιο φωτεινά highlights απο SDR. Κατα συνέπεια, χίλιες φορές να έχεις τα επιπεδα μαυρου του JVC, τουλάχιστον κατα την άποψη μου.

Α, και θεωρω πλέον ότι ειναι μονόδρομος η αγορά ALR οθόνης για θέαση UHD.
Ο uhd550 μαζί με τον Acer h7850 είναι όντως οι χειρότερες επιλογές για 4k προτζεκτορες.άμα είχα καλύτερο μπάτζετ θα πήγαινα σε 4k epson laser

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.689
Άσχετο αλλά πάντα το είχα απορία.
Στο σινεμά με τι ποιότητα βλέπουμε;

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.416
Members
38.182