Ποια τα χαρακτηριστικά του hi end ήχου?

Reaction score
10
Ε τοτε αναλογα με την real ενταση των οργανων.....Μιλαμε για unplugged παντα.....
Αλλα πολλες φορες και λιγο πιο χαμηλα με σωστες ομως χροιες δεν σε χαλαει....

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Ποια τα χαρακτηριστικά του hi end ήχου?

Σε αυτό νομίζω ότι συμφωνείτε όλοι, αφού είναι το ποιο 'φυσικό' όλων.

Η δική μου ερώτηση έχει να κάνει με τις στάθμες (έντασης ήχου)
Σε ποια ένταση μπορούμε να πούμε ότι αναπαράγουμε πιστά (Hi-End) μια τέτοια μουσική μπάντα...;
Λογικό δεν είναι να πούμε στην ίδια στάθμη, όπως το ακούμε 'ζωντανά' ;
Εγώ θα έλεγα, εξαρτάται από το τί ακούς...
Δηλαδή αν ακούς συμφωνική ορχήστρα, σύνολο δωματίου, rock/jazz μπάντα κ.λπ.

Και προσπαθώ να εξηγήσω...

H δυναμική του κάθε οργάνου, ο αριθμός του σε ένα σύνολο ("όγκος") είναι μερικά από αυτα τα στοιχεία που καθορίζουν την ένταση στην οποία μπορείς να αναπαράξεις ένα μουσικό κομμάτι για να θεωρηθεί ότι είσαι κοντά στο "φυσικό" άκουσμα...

Δηλαδή μία ορχήστρα με 150 όργανα, αποδίδει σαφώς ποιό χαμηλά από μία ορχήστρα με 500 όργανα, κ.ο.κ.
Συνεπώς η ένταση αναπαραγωγής, για να πλησιάσει το "φυσικό" πρέπει να είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένη και με το "μέγεθος" της εκάστοτε πηγής του ήχου...

Reaction score
2
Αν εστω και μια φορα στη ζωη σου εχεις ακουσει ζωντανα καποιο οργανο οποιοδηποτε ειναι αυτο θα καταλαβεις οτι για να βγαλει την δυναμικη του ενα συστημα θα πρεπει να παιζει το ιδιο καλα και σε μεγαλες σταθμες.Αν βεβαια εχεις ακουσει ολοκληρη ορχηστρα με το μπασο το πιανο κ.α τοτε θα καταλαβεις ακομη παραπανω γιατι ηχεια με ενα μεγαφωνο οδηγουμενα απο 2-10 watt δεν μπορουν να βγαλουν το μεγεθος αυτο χωρις μεγαλους περιορισμους. Κατ'εμε μονο μεγαλα σε μεγεθος και εξαιρετικα μελετημενα στον χωρο συστηματα μπορουν να φτασουν κοντα στο αληθινο με λιγοτερους περιορισμους. Περιορισμοι παντα θα υπαρχουν...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Ποια τα χαρακτηριστικά του hi end ήχου?

Κατ'εμε μονο μεγαλα σε μεγεθος και εξαιρετικα μελετημενα στον χωρο συστηματα μπορουν να φτασουν κοντα στο αληθινο με λιγοτερους περιορισμους. Περιορισμοι παντα θα υπαρχουν...
ορθώς...

Οπότε αρχίζουν οι συμβιβασμοί. Συμβιβασμοί στον χώρο (βασικότερο όλων), συμβιβασμοί στα μηχανήματα κλπ κλπ.

Φυσικά υπάρχουν και οι υπερβολές. Κάποιος "hi-end"ας είχε στριμώξει σε ένα δωμάτιο 3x3 τα 802Ν. Μπορεί να μην άκουγε την τύφλα του (τα στάσιμα έκαναν χορό στο κυβικό δωμάτιο), αλλά είχε B&W. Με πιο απλά ηχεία και καλή ηχομόνωση του δωματίου θα είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα αλλά δεν θα είχε τα 802N...

Reaction score
5
Τώρα, αναφορικά με τις μεγάλες εντάσεις και την συσχέτιση τους με τα αληθινά όργανα και φωνές το θέμα είναι πολυδιάστατο και δεν εξαρτάτε αποκλειστικά και μόνο από την υψηλή ένταση ώστε να μιλούμε ότι είμαστε κοντά σε σχέση με το αληθινό όταν απλά επικαλούμαστε μόνο τις ανώτερες στάθμες. Η μέγιστη στάθμη θα είχε τεράστια σημασία μόνο και αν μιλούσαμε για ηχογραφήσεις με μεγάλη δυναμική περιοχή. Από την στιγμή όμως που δεν μιλάμε για τέτοιες ηχογραφήσεις αλλά για συμπύκνωση τον δυναμικών η μεγαλύτερη ένταση δεν νομίζω ότι θα μπορούσε από μόνη τις να συνεισφέρει με ουσιαστικό τρόπο στην επίτευξη τις αληθοφάνειας. Εξ' ού και υπάρχουν μηχανήματα που ακούγονται εξαιρετικά ωραία και ξεκούραστα σε πολύ χαμηλές εντάσεις.

Reaction score
10
Πιστευω οτι στα 100 db πρεπει να εισαι ευχαριστημενος αν παιζεις καλα σε ενα καθημερινο χωρο.

Reaction score
2
Οχι γιατι και ο Ulrich να την επαιζε 5 μετρα μπροστα σου παλι το συναισθημα απεχει πολυ απο να την αισθανεσαι στο συκωτι σου.Για σκεψου το λιγο...
Αδερφε, με ολο το σεβασμο. Αποψη επι του hi-end δεν μπορω να εκφερω, γιατι απλα δεν εχω (ενα ζευγαρι klipsch εχω ο ανθρωπος). Επι των live/προβων ομως, και ειδικα σε μεταλλιζοντα ειδη, επετρεψε μου να εχω μια εμπειρια (ισως και μεγαλυτερη απο την δικη σου).

Σε ενα μονωμενο δωματιο με ανθρωπινα τυμπανα και ανθρωπινο drummer (ο Ulrich δεν ειναι απο δαυτους, αλλα τεσπα :happy_9:), μια χαρα την νοιωθεις την μποτα. Εαν δε, μιλησουμε για πολυ καλο σετακι τυμπανα (σαν και τουτα που παιζει ο Ulrich) και καλο drummer, σε πληροφορω οτι την νοιωθεις ακομα περισσοτερο.

Εχω υπ'οψιν μου σετακι hand-made by Gabriel εδω στο Αιγαλεω, με τον καλυτερο drummer που εγω προσωπικα εχω γνωρισει. Παιδια, αυτη η μποτα ειναι εξωπραγματικη, νομιζεις οτι ειναι triggered. Εχει και ενα χτυπημα ο φουστης...

Reaction score
10
Ναι αλλα δεν την νοιωθεις στο στομαχι σου με την εννοια που εννοει ο φιλος.Την ακους δυνατα ναι ,ακους το attack και το impact ναι, τρομαζεις ναι, αλλα στο στομαχι σου δεν τη νοιωθεις.

Reaction score
5
Δεν έχω υπόψη μου ακριβή αριθμό σε db για αυτό αναφέρθηκα μόνο σε χαμηλές εντάσεις. Και 80 db κορυφής μπορεί να είναι ικανοποιητικά νομίζω νοουμένου ότι δεν υπάρχει και εξαιρετικά μεγάλος θόρυβος περιβάλλοντος που να υπερκαλύπτει μέρος του σήματος. Άποψη μου. Από εκεί και πέρα σε προσωπικό επίπεδο άμα έχω κέφια μπορεί να ξεπεράσω και τα 120db αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι ακούω κάτι περισσότερο το οποίο δεν θα το άκουγα σε χαμηλότερη ένταση. Και ο λόγος είναι απλός, η περιορισμένη δυναμική περιοχή που προσφέρουν οι ηχογραφήσεις.

Reaction score
2
Ναι αλλα δεν την νοιωθεις στο στομαχι σου με την εννοια που εννοει ο φιλος.Την ακους δυνατα ναι ,ακους το attack και το impact ναι, τρομαζεις ναι, αλλα στο στομαχι σου δεν τη νοιωθεις.

Καλα, οκ. Κρατα και μια πισινη παντως...

Reaction score
3
οκ,αν και τα 80 db εμένα προσωπικά μου ακούγονται σαν ψίθυρος,υπάρχουν απλές αλλά και audiofile ηχογραφήσεις με μεγάλη δυναμική περιοχή.
Ο εξωτερικός θόρυβος είναι μεγάλο πρόβλημα.:mad_2:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: Ποια τα χαρακτηριστικά του hi end ήχου?

οκ,αν και τα 80 db εμένα προσωπικά μου ακούγονται σαν ψίθυρος,υπάρχουν απλές αλλά και audiofile ηχογραφήσεις με μεγάλη δυναμική περιοχή.
Ο εξωτερικός θόρυβος είναι μεγάλο πρόβλημα.:mad_2:
τα 80db είναι πολύ οριακά για το τι ακούμε

• Near total silence - 0 dB
  • A whisper - 15 dB
  • Normal conversation - 60 dB
  • A lawnmower - 90 dB
  • A car horn - 110 dB
  • A rock concert or a jet engine - 120 dB
  • A gunshot or firecracker - 140 dB
Αν μένεις δίπλα σε μία κεντρική οδό στα 80db ίσα ίσα θα ακούς κάτι. Τώρα αν μένεις μέσα σε ένα ιδιωτικό δάσος το 80db είναι εντάξει για καθημερινά ακούσματα...

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Πιστευω οτι στα 100 db πρεπει να εισαι ευχαριστημενος αν παιζεις καλα σε ενα καθημερινο χωρο.

Τιιιιιι ;;;;;;;; 120db ;;;

Μονοοο ;;

123-126 db και να τα φτανει χωρις να φοβασαι μην διαλυθουν ηχεια και ενισχυτες .

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
"..A gunshot or firecracker - 140 dB ..."

Χμμμ μαλλον τοσα χρειαζομαστε ...:happy_5:

Αληθεια το 50αρι απο αρμα ποσα db φτανει στο 1 μετρο ;; :happy_5: :happy_5:

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Αν εστω και μια φορα στη ζωη σου εχεις ακουσει ζωντανα καποιο οργανο οποιοδηποτε ειναι αυτο θα καταλαβεις οτι για να βγαλει την δυναμικη του ενα συστημα θα πρεπει να παιζει το ιδιο καλα και σε μεγαλες σταθμες.Αν βεβαια εχεις ακουσει ολοκληρη ορχηστρα με το μπασο το πιανο κ.α τοτε θα καταλαβεις ακομη παραπανω γιατι ηχεια με ενα μεγαφωνο οδηγουμενα απο 2-10 watt δεν μπορουν να βγαλουν το μεγεθος αυτο χωρις μεγαλους περιορισμους. Κατ'εμε μονο μεγαλα σε μεγεθος και εξαιρετικα μελετημενα στον χωρο συστηματα μπορουν να φτασουν κοντα στο αληθινο με λιγοτερους περιορισμους. Περιορισμοι παντα θα υπαρχουν...
+++1

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.151
Members