Προσοχή! Οι κάτοχοι των Denon AVC-A1SE/A1SR/A1SRA βρήκαν "δώρο εξ ουρανού"!

Reaction score
3.085
Το πρόβλημα προσπάθησα να το λύσω, συζητώντας το στο thread:

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια μονάδα που να περιέχει 4 ποιοτικούς ADCs?

Εκεί συζήτησα την κατασκευή ενός πολυκάναλου ADC, που θα αναλάμβανε να ψηφιοποιήσει την πολυκάναλη αναλογική έξοδο μιας πηγής HD, με σκοπό να τροφοδοτήσω ψηφιακά την σπέσιαλ
πολυκάναλη ψηφιακή είσοδο του ενισχυτή μου Denon AVC-A1SE.

Επειδή δεν εύρισκα άκρη, είχα αποφασίσει να αγοράσω 4 εξωτερικούς ανεξάρτητους AD Converters της Behringer με κόστος ουδόλως ευκαταφρόνητο (740 Ευρώ και οι 4). Διάφορα ερωτηματικά με βασάνιζαν για θέματα συμβατότητας και πριν υλοποιήσω την παραγγελία, αποφάσισα να ρωτήσω την ίδια την Denon για αυτή μου την ιδέα.

Έστειλα, λοιπόν, ένα email στην Τεχνική Υποστήριξη των κεντρικών γραφείων στην Γερμανία (με κόπια στην Κινοτεχνική, βεβαίως, για να μην φανεί πως αγνοώ την εδώ αντιπροσωπεία), που τους ρωτούσα για την λύση αυτή και για συμβατότητες μεταξύ των AD Converters και της πολυκάναλης ψηφιακής εισόδου του ενισχυτή μου.

Η απάντηση ήταν αποτρεπτική. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με πληροφόρησαν πως κάτι τέτοιο ΔΕΝ θα δουλέψει διότι ΟΛΑ τα ψηφιακά σήματα που θα εισέλθουν στα 4 ομοαξονικά βύσματα SPDIF της εισόδου αυτής πρέπει να ελέγχονται από το ίδιο Master Clock, πράγμα αδύνατον με 4 ξεχωριστούς AD converters.

Την ίδια ώρα όμως, είχα βάλει και ένα μήνυμα στο Αμερικάνικο avsforum και κάποιος από εκεί μου απάντησε πως διαθέτει ειδική μονάδα-μετατροπέα, που λαμβάνει το σήμα HDMI του player και το μετατρέπει σε 4 SPDIF, ενώ διατηρεί παράλληλα και έξοδο HDMI για σύνδεση με τον προβολέα. Η όλη διαδικασία εκτελείται στο ψηφιακό πεδίο και το σήμα φτάνει στον ενισχυτή έτοιμο για επεξεργασία, αλλά ήδη αποκωδικοποιημένο σε πολυκάναλη μορφή.

Μετά από ανταλλαγή κάποιων emails με τον τύπο, αποφάσισα να το παραγγείλω με κόστος στα 525 δολάρια + άλλα 36 τα μεταφορικά με USPS Express Mail. Θα είναι έτοιμο την Δευτέρα (ο τύπος το κατασκευάζει επί παραγγελία) και μετά από 5-6 (εργάσιμες ή ημερολογιακές - δεν είναι ξεκάθαρο) μέρες θα το έχω.

Μια λύση, που δεν είναι μεν φτηνή, αλλά σαφώς φτηνότερη από τα 740 Ευρώ που κοστίζουν οι 4 AD Converters και βέβαια πιο σωστή.

Έτσι, οι χρήστες των παραπάνω ενισχυτών, που δεν έχουν μεν HDMI αλλά διαθέτουν ψηφιακή πολυκάναλη είσοδο, η οποία ήταν άχρηστη, μπορούν να την αξιοποιήσουν και δεν θα έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις σημερινές πανάκριβες υλοποιήσεις των 4 και 5 χιλιάδων, οι οποίες δουλεύουν με τα νέα φορμά του ήχου.

Με μια προϋπόθεση, όμως: Το player πρέπει να διαθέτει δυνατότητα εσωτερικής αποκωδικοποίησης, έστω και αν δεν έχει πολυκάναλη αναλογική έξοδο. Τέτοια είναι π.χ. το Panasonic DMP-BD35 και το Sony BDP-S350, τα οποία είναι τα μικρά αδελφάκια των μεγαλύτερων (και ακριβότερων) DMP-BD55 και BDP-S550, αλλά δεν έχουν αναλογική πολυκάναλη έξοδο.

Έτσι, ο υποψήφιος αγοραστής, κάτοχος τέτοιου ενισχυτή, μπορεί με αυτή την μονάδα, μπορεί να επιλέξει ένα από αυτά τα φτηνότερα players και να έχει πλήρη αξιοποίηση των νέων ηχητικών φορμά.

Αυτό προτίθεμαι να κάνω κι εγώ!:123:

Η μονάδα απεικονίζεται στο εξής link:

http://softronix.com/pictures/clux/IMG_2977_SMALL.JPG

Το site του κατασκευαστή είναι το:

http://www.switch-box.com/

Υ.Γ.:

Το θέμα ήδη το συζητώ και στο διπλανό avclub.gr. Σκέφτηκα πως θα ενδιαφέρει και τα μέλη του avsite, ειδικά όποιον είναι κάτοχος κάποιου από τους παραπάνω ενισχυτές.

Reaction score
3.085
Περνάει

Πολύ ενδιαφέρον.
Μία απορία μόνο:
Από αυτές τις εισόδους περνάει 192/24;
Με το δίσκο αυτό δηλαδή τι γίνεται;
Ναι, περνάει. Αυτό είναι το όριο. Τουλάχιστον αυτή την απάντηση πήρα από το αμερικάνικο φόρουμ και εν πολλοίς και από την Denon.

Συγκεκριμένα, είχα ρωτήσει την Denon αν περνάει 96/24, με χρήση τεσσάρων εξωτερικών και ανεξάρτητων AD converters. Μετά, αφού το συζήτησα και στο αμερικάνικο φόρουμ, η απάντηση ήταν καταφατική ακόμα και για το 192/24.

Όσο για την Denon, ιδού η απάντηση της:

Dear Mr. Melas,

Thanks for your question. In theory, you are right and such signals can be processed (εννοεί 96kHz/24-bit). However, the signal must come from one and the same A/D converter with same master clock. Otherwise, this will not work. WE CANNOT RECOMMEND THIS SOLUTION AND DO NOT SUPPORT THIS SOLUTION.

Originally, this input had only one purpose: There are professional digital multichannel mixers in the market which are used by film production studios. These mixers have same clock and signals are always synchronized. If you plug the outputs of these mixers on to the multichannel digital in, this will work.

However, maybe you will get very good sound results if you plug a DVD-3800BD analog output directly to the analogue input of the upgraded AVC-A1SE.

We wish you a merry Christmas and a happy new year.

Best regards,

Product Support

Denon Deutschland T +49 (0) 2157 1208-50
Division of D&M Germany GmbH F +49 (0) 2157 1323-14
An der Landwehr 19
41334 Nettetal www.denon.de

Βεβαίως, δεν παρέλειψαν να μου συστήσουν την αγορά του DVD-3800BD, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Reaction score
3.085
CLUX-11SA. Μόλις γύρισα από Κορέα και με περίμενε εδώ!!

Το μηχανάκι ήταν εδώ!

Ο κύριος Shawn Fogg το είχε κατασκευάσει (custom made για μένα και για τον αναβαθμισμένο AVC-A1SE) και το είχε στείλει μερικές μόνο μέρες μετά την αναχώρησή μου από την Ελλάδα.

Το μηχανάκι είναι μικρό σε διαστάσεις (περίπου όσο ένα HDMI Switch και λίγο μεγαλύτερο. Το link για την εικόνα του το έχω δημοσιεύσει πιο πάνω), διαθέτει HDMI IN και OUT, για να τροφοδοτείται η συσκευή εικόνας, δηλ. να μην χάνεται η δυνατότητα εξόδου εικόνας από την HDMI της πηγής καθώς και 4 ομοαξονικές στερεοφωνικές επίχρυσες ψηφιακές εξόδους S/PDIF, όπως φαίνεται στην εικόνα: FL/FR - LFE/FC - RL/RR - RLC/RRC (Front L/R - LFE/Front C - Rear L/R - Rear L Center/R Center).

Το άλλο πάνελ του έχει την είσοδο HDMI, έναν επιλογέα τριών θέσεων για το σήμα που μπαίνει στην είσοδο HDMI (Bitstream - LPCM 5.1/7.1 - LPCM 2 ch), την είσοδο τροφοδοσίας 5V DC και το LEDάκι ένδειξης ισχύος.

Η λειτουργία του και η φιλοσοφία του είναι απλή. Λαμβάνει σήμα πολυκάναλου ήχου HD σε οποιαδήποτε μορφή, είτε αποκωδικοποιημένο σε μορφή LPCM είτε κωδικοποιημένο σε μορφή Bitstream. Το σήμα περιέχει ασφαλώς και την πληροφορία της εικόνας.

Στη συνέχεια, και ανάλογα με την επιλογή του χρήστη, είτε το σήμα βγαίνει αυτούσιο σε μορφή Bitstream και οδεύει προς περαιτέρω επεξεργασία στον ενισχυτή AV, ενώ το σήμα εικόνας οδεύει προς την συσκευή απεικόνισης, είτε το σήμα λαμβάνεται ήδη αποκωδικοποιημένο από την πηγή σε μορφή LPCM πολυκάναλου ή απλού δικάναλου ψηφιακού σήματος και η συσκευή το σπάει σε 3 ή 4 ζευγάρια LPCM, και το διανέμει στις ψηφιακές εξόδους όπως παραπάνω, ενώ και εδώ η πληροφορία της εικόνας εξάγεται από την έξοδο HDMI.

Θα μου πει κάποιος στην πρώτη περίπτωση τί χρειάζεται μια τέτοια συσκευή; Δικαίως θα μπορούσε να διατυπωθεί μια τέτοια απορία, αλλά το μηχανάκι φτιάχτηκε όχι για την πρώτη αλλά για την δεύτερη περίπτωση, για χρήστη του οποίου ο ενισχυτής ΔΕΝ διαθέτει είσοδο HDMI, αλλά αυτές τις proprietary 4 ομοαξονικές εισόδους. Απλά, η πρώτη δυνατότητα φαντάζομαι ότι υπάρχει για κάποιον που στο μέλλον θα αποφασίσει να αναβαθμίσει το σύστημα με έναν σύγχρονο ενισχυτή.

Πέραν των παραπάνω, όμως το μηχανάκι είναι και ενισχυτής σήματος, πλήρως συμβατός με HDMI 1.3 και σήμα 1080p/8 bits μπορεί να περάσει μέχρι και από 20μετρο καλώδιο, ενώ για σήμα μεγαλύτερης ανάλυσης 1080p/12 bits, το σήμα μπορεί να περπατήσει μέχρι και σε απόσταση 15/10 μέτρων, χωρίς απώλειες.

Τέλος, η έξοδος Optical S/PDIF, υπάρχει για να μετατρέπει το ασυμπίεστο σήμα Dolby True HD κ.α. και να το μεταφέρει σε μορφή downconverted σήματος απλού Dolby Digital ή απλού DTS.

Θα ρεπορτάρω αποτελέσματα, μόλις το συνδέσω και θυθμίσω ενισχυτή.

Το μηχανάκι έχει 6-μηνη εγγύηση και υπάρχει συμφωνία, αν κάτι δεν δουλέψει να επιστραφεί με επιστροφή χρημάτων, αν όχι όλων τουλάχιστον κάποιου σεβαστού ποσοστού.

Επιστρέφω σε 2-3 μέρες, αφού το δοκιμάσω.

Reaction score
383
Απάντηση: Προσοχή! Οι κάτοχοι των Denon AVC-A1SE/A1SR/A1SRA βρήκαν "δώρο εξ ουρανού"!

Tην συσκευη αυτη χρησιμοποιουνε οι κατοχοι των Meridian, που εχουν στην κατοχη τους τις 4 ομοαξονικες εισοδους. Αρα και σε σενα θα δουλεψει. Εισαι τυχερος που ο ενισχυτης σου εχει τετοια εισοδο.

Reaction score
3.085
CLUX-11SA και Meridian

Tην συσκευη αυτη χρησιμοποιουνε οι κατοχοι των Meridian, που εχουν στην κατοχη τους τις 4 ομοαξονικες εισοδους. Αρα και σε σενα θα δουλεψει.
Σωστός!

Από κει ξεκίνησε η ανάγκη υλοποίησής της. Και μάλιστα πριν την καθιέρωση των BD/HD-DVD, όταν ακόμα τα πρώτα DVD Players έφεραν έξοδο HDMI. Επίσης σε κάποιους από τους A/V Pre-Pro της Lexicon υπάρχει τέτοια είσοδος, αν δεν κάνω λάθος.

Εισαι τυχερος που ο ενισχυτης σου εχει τετοια εισοδο.
Ένα από τα πλεονεκτήματα, που προσέφερε η αναβάθμιση ήταν κι αυτό. Μέχρι τώρα, δεν το είχα αντιληφθεί - όχι μόνο εγώ, αλλά κι άλλοι - έως ότου προέκυψε αυτή η δυνατότητα χρήσης του.

Σε λίγες μέρες τα νεότερα.

Reaction score
3.085
Η δοκιμή ήταν επιτυχής!

Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι το CLUX-11SA συνδέθηκε στην 4-πλή είσοδο Digital Multi-Ch In του (αναβαθμισμένου) Denon AVC-A1SE και αφού ρύθμισα από τα μενού την ψηφιακή έξοδο τόσο του HD-DVD Toshiba XE-HD1 όσο και του Blu-Ray Panasonic DMP-BD55 σε Multi Channel LPCM (δηλ. να κάνουν τα ίδια τα players την αποκωδικοποίηση), το πολυκάναλο σήμα LPCM έφτασε απρόσκοπτα μέχρι τα "σπλάχνα" του Denon κι από κει στην 7.1 έξοδό του (ο ενισχυτής χρησιμοποιείται ως AV pro) για να τροφοδοτηθούν οι τελικοί και τα ηχεία.

Ο - ασυμπίεστος - ήχος των φορμά υψηλής ευκρίνειας γέμισε το στούντιο με πρωτόγνωρα ακούσματα. Ομολογώ ότι μέχρι σήμερα δεν είχα ακούσει από το σύστημα ασυμπίεστο πολυκάναλο ήχο, πλην κάποιων πολύ γρήγορων ακουσμάτων μέσω των αναλογικών εξόδων των δύο players, αλλά κι αυτά για πολύ λίγο και χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία. Αυτή τη φορά, η εμπειρία ήταν εκπληκτική και απίστευτα μοναδική. Τελικά, χωρίς να χρειαστεί να "πετάξω" τον Denon ή να τον απαξιώσω - πουλώντας τον ίσως για μια δεκάρα, με το μηχανάκι του Shawn Fogg επιβιβάζομαι οριστικά στο βαγόνι του High Definition, τόσο σε εικόνα όσο και σε ήχο.

Ένα ζήτημα που με απασχόλησε και με απασχολεί είναι το υλικό 7.1. Η δισκοθήκη μου γέμισε πρόσφατα με δισκάκια Blu-Ray και HD-DVD και δεν ξέρω ποιό δισκάκι έχει πραγματκό και ακουστό περιεχόμενο 7.1. Έκανα τη δοκιμή με κανα-δυο δισκάκια, μέσα στα οποία υπήρχε και το δισκάκι του HiTECH "Ambra Blu-Ray Experience", που γράφει απ' έξω: "Full HD-7.1 Sound". Όμως όσο και να πρόσεξα δεν άκουσα τίποτα άλλο, παρά μόνο 5.1.

Μήπως μπορεί κάποιος να συστήσει κάποιο δισκάκι για να βεβαιωθώ για τον ήχο όλων - και των 8 - καναλιών;

Είχα και μιαν άλλη αμφιβολία. Ο Shawn Fogg στην αλληλογραφία που ανταλλάξαμε πριν την παραγγελία του CLUX, με είχε προειδοποιήσει ότι πιθανόν να υπήρχε ζήτημα προσαρμογής του CLUX με τον προβολέα μου (JVC D-ILA RS2), ένα θέμα, που ακούει στο όνομα EDID (Extended Display Identification Data), και το οποίο έχει να κάνει με την αναγνώριση του προβολικού (ο JVC στην συγκεκριμένη περίπτωση) από την συσκευή πηγής σήματος (το CLUX στην περίπτωσή μου). Αν υπήρχε τέτοιο θέμα, η δεν θα είχα καθόλου ήχο ή θα είχα μόνο 2 κανάλια.

Όμως το πείραμα έδειξε ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπήρξε. Πλήρης πολυκάναλος ήχος έκανε πραγματικά αισθητή την παρουσία του και εμένα βέβαια ευτυχή.

Έτσι, η διορθωτική ενέργεια, που ήταν πιθανή αν συνέβαινε κάτι τέτιοιο με την προσθήκη ενός Gefen HDMI Detective Plus, δεν θα χρειαστεί.

Τώρα μένει να (ξανα)σετάρουμε το σύστημα. Και μετά ατελείωτες κινηματογραφικές (και μουσικές βεβαίως-βεβαίως) βραδιές!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: Προσοχή! Οι κάτοχοι των Denon AVC-A1SE/A1SR/A1SRA βρήκαν "δώρο εξ ουρανού"!

το χελ μποι 2
και το ρεντ κλιφ
και ακομα καμποσα που δεν θυμαμαι
αλλα το απλα να παιζεις δεν λεει και πολλα
τα νεα τσιπ ειναι σχεδον ολα τα λεφτα

Reaction score
3.085
7.1 Blu-Ray

το χελ μποι 2
και το ρεντ κλιφ
και ακομα καμποσα που δεν θυμαμαι
Αργύρη, σ' ευχαριστώ. Δυστυχώς δεν έχω κανένα από τα δύο, αλλά τα έχω ήδη ζητήσει και αναμένω την επόμενη εβδομάδα να τα έχω.

αλλα το απλα να παιζεις δεν λεει και πολλα
τα νεα τσιπ ειναι σχεδον ολα τα λεφτα
????????????

Δεν διαφωνώ με τα λεγόμενά σου, αλλά εδώ δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα τσιπ.

Η αποκωδικοποίηση γίνεται έτσι κι αλλιώς στο player.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

καλες ακροασεις λοιπον

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

μπι γουελ σερ

Reaction score
3.085
Problem solved!

OK, με μια πιο προσεκτική επανάληψη της αρχικής δοκιμής αίρονται οι αμφιβολίες που είχα σχετικά με την πλήρη λειτουργία του CLUX.

Στα κρυφά μενού του δίσκου του HiTECH υπήρχαν οι επιλογές 7.1 DTS HD MA και 7.1 LPCM, μαζί με την επιλογή Dolby Digital 5.1. Η τελευταία φαίνεται πως είναι προεπιλεγμένη όταν ξεκινάει ο δίσκος, γι αυτό και δεν άκουγα τα πίσω κανάλια surround. Οι άλλοι δίσκοι που δοκίμασα ήταν δυστυχώς όλοι 5.1.

Μόλις όμως επέλεξα 7.1 LPCM (ή 7.1 DTS HD MA), ο ήχος ήρθε απρόσκοπτα από όλα τα κανάλια, και με σαφώς μεγαλύτερη καθαρότητα από αυτόν της προηγούμενης προσπάθειας.

Τέλος καλό.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.326
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent