Home automation / Έξυπνο σπίτι

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.322
Το ha θα "τρέχει" στο green αλλά θα μπορείς να έχεις πρόσβαση και να το διαχειρίζεσαι από παντού (εντός του σπιτικού δικτύου), είτε μέσω browser, είτε μέσω app, ανεξάρτητα αν είσαι συνδεδεμένος μέσω Ethernet ή wifi.

Μπορείς στην κάθε συσκευή να συνδεθείς και με διαφορετικό χρήστη που θα έχει διαφορετικά δικαιώματα. Π.χ. εσύ από το laptop και το κινητό σου να μπορείς να πειράξεις ρυθμίσεις ενώ το ipad όχι.

Πρόσβαση "από έξω" δεν γίνεται by default. Υπάρχουν τρόποι, είτε τεχνικοί (vpn κλπ.) είτε πιο "έτοιμοι", όπως το nabu casa (επί πληρωμή).

Δες εδώ, αλλά θα έλεγα άστο λίγο στην άκρη προς το παρόν.

Reaction score
51
Το ha θα "τρέχει" στο green αλλά θα μπορείς να έχεις πρόσβαση και να το διαχειρίζεσαι από παντού (εντός του σπιτικού δικτύου), είτε μέσω browser, είτε μέσω app, ανεξάρτητα αν είσαι συνδεδεμένος μέσω Ethernet ή wifi.

Μπορείς στην κάθε συσκευή να συνδεθείς και με διαφορετικό χρήστη που θα έχει διαφορετικά δικαιώματα. Π.χ. εσύ από το laptop και το κινητό σου να μπορείς να πειράξεις ρυθμίσεις ενώ το ipad όχι.

Πρόσβαση "από έξω" δεν γίνεται by default. Υπάρχουν τρόποι, είτε τεχνικοί (vpn κλπ.) είτε πιο "έτοιμοι", όπως το nabu casa (επί πληρωμή).

Δες εδώ, αλλά θα έλεγα άστο λίγο στην άκρη προς το παρόν.
Ευχαριστώ για την απάντηση :)

Reaction score
161
Καλημέρα
Μπορώ να κάνω το αρχικό "στήσιμο" - set up του ha green σε κάποιον χ υπολογιστή και κατόπιν να μπορώ και σε κάποιον άλλο ω υπολογιστή (ή και στο ipad) να διαχειρίζομαι τις ίδιες επιλογές-λειτουργίες;
Η όποια αλληλεπίδραση με το ha σύστημα γίνεται μόνο στο ίδιο χώρο (μέσω wifi) ή και απομακρυσμένα (5g δεδομένα, κλπ);
Όπως έγραψαν ήδη, ο Home Assistant είναι ένας server. Μπαίνεις και αλληλεπιδράς με αυτόν μέσω μιας ιστοσελίδας που δημιουργεί. Μπορείς να μπεις σε αυτή από οποιαδήποτε συσκευή που βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο. Με διάφορους τρόπους μπορείς να έχεις και πρόσβαση μέσω άλλων δικτύων. Εγώ πχ έχω αγοράσει ένα URL και συνδέομαι μέσω της Cloudflare γιατί το θεωρώ πιο ασφαλές. Αλλά υπάρχουν και δωρεάν τρόποι.

EDIT: Sorry, είδα μετά πως είχε ήδη απαντήσει ο @symos

Reaction score
51
Σας ευχαριστώ και πάλι
Στην αρχική εγκατάσταση - "εγγραφή" που θα κάνω, πρέπει για λόγους ασφαλείας να προσέξω κάτι;
Χρησιμοποιώ κάποιο κωδικό, ορίζω τη γεωγραφική τοποθεσία του δικτύου, χρησιμοποιώ vpn ή κάτι αντίστοιχο;
Οποιαδήποτε συμβουλή...

Reaction score
1.258
Ακολουθείς τις οδηγίες και πάει μόνο του. Κωδικούς βάζεις υποχρεωτικά. Βάλε κάτι δύσκολο συνδιάζοντας κεφάλαια, μικρά και νούμερα. Τοποθεσία τη δηλώνεις ώστε να λειτουργήσουν αργότερα πιθανοί αυτοματισμοί που μπορεί να χρειαστούν τοποθεσία.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να θέλει προσοχη

Reaction score
51
Καλησπέρα σας, έκανα την ενεργοποίηση της ha green συσκευής και την αρχική σύνδεση. Δε μπόρεσα να την κάνω όμως με τη ssid των διαφόρων IoT συσκευών μου (για κάποιο λόγο το ethernet καλώδιο μόνο στην κύρια ssid (πιο προσωπική/κύρια) της έδινε πρόσβαση για σύνδεση, κι έγινε με αυτή)....
Μπορώ πλέον να αλλάξω ssid; Πόσο σημαντικό είναι που οι ΙοΤ συσκευές βρίσκονται συνδεμένες στην άλλη ssid; Θα τις "βλέπει" η green; Γιατί για την ώρα δεν τις βλέπει (τουλάχιστον αυτόματα, από μόνη της).
Πριν αρχίσω να κάνω τις βασικές ρυθμίσεις και να αναρωτιέμαι ίσως γιατί δε δουλεύει το α κουμπί ή γιατί δε φαίνεται η β συσκευή θέλω να βεβαιωθώ ότι με τα αρχικά βήματα είμαι οκ.
Ευχαριστώ

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.322
Για να το απαντήσουμε αυτό πρέπει να ξέρουμε πως είναι στημένο το δίκτυό σου. Γιατί υπάρχουν δύο SSIDs, αν δίνουν ΙP από το ίδιο range, αν βλέπονται μεταξύ τους κλπ.

Επίσης μέσω Ethernet ούτε συνδέεσαι, ούτε "βλέπεις" κάποιο SSID. Τα SSID είναι τα ονόματα των ασύρματων δικτύων που έχεις φτιάξει. Μια συσκευή που συνδέεται με καλώδιο δεν "βλέπει" τα SSID. Μπορεί να βλέπει ή να μην βλέπει τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με ένα SSID ανάλογα με το ποιες είναι οι απαντήσεις σε αυτά που ρώτησα παραπάνω.

Reaction score
51
Για να το απαντήσουμε αυτό πρέπει να ξέρουμε πως είναι στημένο το δίκτυό σου. Γιατί υπάρχουν δύο SSIDs, αν δίνουν ΙP από το ίδιο range, αν βλέπονται μεταξύ τους κλπ.

Επίσης μέσω Ethernet ούτε συνδέεσαι, ούτε "βλέπεις" κάποιο SSID. Τα SSID είναι τα ονόματα των ασύρματων δικτύων που έχεις φτιάξει. Μια συσκευή που συνδέεται με καλώδιο δεν "βλέπει" τα SSID. Μπορεί να βλέπει ή να μην βλέπει τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με ένα SSID ανάλογα με το ποιες είναι οι απαντήσεις σε αυτά που ρώτησα παραπάνω.
Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Ναι, με τις βασικές γνώσεις μου φανταζόμουν τα παραπάνω.
Μου έκανε εντύπωση ίσως και ρώτησα γιατί τόσο κατά τη διαδικασία της αναγνώρισης-εγκατάστασης-ενεργοποίησης της συσκευής όσο και μετέπειτα του αρχικού ελέγχου και χειρισμού του ha, η wifi επικοινωνία μαζί της του υπολογιστή ή τηλεφώνου ή tablet σε σύνδεση με την κυρια ssid τα καταφέρνει, ενώ με τη δευτερεύουσα ssis (των ΙοΤ δηλ.) όχι...
Θα πρέπει να φωνάξω τον τεχνικό μου...

spylab

Shalom
Moderator
Reaction score
34.818
Θελω να βαλω αισθητηρα κινησης σε ενα απλο λαμπατερ με δυο καλωδια ( χωρις γειωση )
Καμια ιδεα για ποιον αισθητηρα και πως πρεπει να γινει η συνδεσμολογια ?

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.322
Θελω να βαλω αισθητηρα κινησης σε ενα απλο λαμπατερ με δυο καλωδια ( χωρις γειωση )
Καμια ιδεα για ποιον αισθητηρα και πως πρεπει να γινει η συνδεσμολογια ?
Η πιο απλή και οικονομική λύση είναι να πάρεις μια λάμπα με ενσωματωμένο αισθητήρα. Αλλά εξαρτάται από το λαμπατέρ, αν παίρνει Ε27 (γιατί 14 δεν βλέπω) και αν έχει καπέλο που θα εμποδίζει.

Αλλιώς παίρνεις έναν ανιχνευτή όπως αυτόν και συνδέεις τη λάμπα όπως λέει στις οδηγίες, δηλαδή έτσι:

Screenshot_2025-02-09-01-49-04-240_com.microsoft.skydrive-edit.jpg

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.327
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent