Πρόβλημα με InFocus IN119BB - μώβ PowerLED

Reaction score
30
Είμαι κάτοχος του συγκεκριμένου βιντεοπροβολέα, InFocus IN119BB.

Είναι εκτός εγγύησης πλέον, χωρίς να έχει γίνει ιδιάιτερη χρήση ωστόσο, ίσως και ελάχιστες ώρες.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι πώς δεν μπορώ να ενεργοποιήσω τον προβολέα.

Από τα 3 status leds, ανάβει το Power LED μώβ. Καμία ενέργεια στο τηλεχειριστήριο ή στο ενσωματωμένο πληκτρολόγιο του προβολέα δεν τον θέτει σε λειτουργία.

Δεν μπορώ πουθενά να βρώ documentation για τον συγκεκριμένο προβολέα που να αναφέρει τους κωδικούς σφάλματος, πόσο μάλλον για το μώβ Power LED.

Γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να σημαίνει αυτό?

Ευχαριστώ θερμά!

infocus.jpg

Reaction score
30
Επιπλέον πληροφορία, εάν κρατήσω πατημένο το ON/OFF πλήκτρο πάνω στον προβολέα την ώρα που βάζω το καλώδιο ρευματοδοσίας, το Power LED αναβοσβήνει κόκκινο/μπλέ και εν τέλει μετά από μερικά δευτερόλεπτα μένει μόνιμα στο κόκκινο. Υποθέτω πώς είναι το firmware update mode, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Reaction score
30
Ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις σας.

Το Power LED αποτελείται μόνο από ledάκια που βγάζουν μπλέ φώς και κόκκινο φώς. Ο συνδυασμός τους όταν ανάβουν και τα δύο, βγάζει το μώβ.

Δυστυχώς τα περισσότερα manual παρόμοιων μοντέλων Infocus προβολέων αναφέρουν πράσινο και πορτοκαλί, κάτι που δεν ισχύει για τον IN119BB. Υποθέτω είναι παρόμοια, απλά αλλάζουν τα χρώματα? Αν πάμε βάση αυτής της συνεπαγωγής, τότε σημαίνει πώς είναι σε Standby with power saving ON.

Διάβασα και αυτό σχετικά με τη λάμπα, αλλά ο topic starter αναφέρει ότι του προβάλλει με ροζ απόχρωση (γιατί γράφει ">.....at projection" ). Ο δικός μου δεν ξεκινάει καν όταν πατάω το On/Off. Πολύ παράξενο.

Να αναφέρω επίσης ότι δοκίμασα και με δεύτερη λάμπα, καθώς και χωρίς λάμπα καθώς και με το πορτάκι της λάμπας ανοιχτό (άρα ο διακόπτης ασφαλείας δεν θα αφήνει τον προβολέα να ξεκινήσει). Πάλι έχω το μώβ λαμπάκι αναμμένο.

Να είναι η mainboard?

Reaction score
6.520
Κάνε μια ολική χρονική ακολουθία από τότε που τον έχεις τις ώρες και συνθήκες λειτουργίας πιθανή αλλαγή θέση ,μεταβολές θερμοκρασίας κλπ.
Εγώ θα έβαζα την νέα λάμπα θα κοιταγα πιθανές θερμοκρασιακές μεταβολές υψηλότερες λόγω θέσης (θερμαντικά σώματα , κακή ψύξη τελοςπαντων ) και θα τον έβγαζα από την μπριζα για 24 ώρες.
Τέλος τσεκ εάν και όπου έχει μπουτον ασφαλείας κατα το κλείσιμο των καπακιών.

Reaction score
30
@SOCO , σε ευχαριστώ για τις ιδέες, μα οι συνθήκες παρέμειναν σταθερές, δεν άλλαξε κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στον προβολέα.

Αποφάσισα ωστόσο να τον ανοίξω.

Καλωδιοταινίες είναι άθικτες καθώς και όλοι οι connectors. Καμία φθορά.
Δοκίμασα το color wheel σε άλλο μηχάνημα, λειτουργεί κανονικά.

Ο φωτοαισθητήρας του color wheel επίσης λειτουργεί κανονικά.
Ο διακόπτης ασφαλείας για το κάλυμμα του διαμερίσματος της λάμπας, λειτουργεί κανονικά.

Ο προβολέας είναι πεντακάθαρος ούτε ίχνος σκόνης.
Ο ανεμιστήρας επίσης λειτουργεί σωστά και αναφέρει σωστές στροφές (PWM).

Ούτε στη μητρική ούτε στο τροφοδοτικό του διακρίνω κάποιο εξάρτημα πυκνωτές, SMD, IC, που να έχει φθορά.

Το επίσης παράξενο είναι πώς με όλες τις καλωδιοταινίες εκτός σύνδεσης, σκέτη η mainboard συνδεδεμένη στο τροφοδοτικό και τίποτε άλλο συνδεδεμένο, συνεχίζει να δείχνει μώβ λαμπάκι.

Κάποια ιδέα που θα μπορούσε να μου γλιτώσει χρόνο στην αποσφαλμάτωση? Από όσο γνωρίζω στους σύγχρονους DLP προβολείς αυτής ή παρόμοιας σχεδίασης, σπάνια αστοχούν οι μητρικές. Δεν έχει μείνει κάτι άλλο, είναι νομίζω σχετικά απλή και κατανοητή η σχεδίαση αυτών των προβολέων. Ουσιαστικά τρείς PCB είναι. Αυτή του DMD chip (ένας προβολέας μπορεί και ενεργοποιείται και λειτουργεί και χωρίς σύνδεση με αυτή, απλά το DMD δεν προβάλλει κάτι), η mainboard και το PSU board.

Άρα πιθανόν να είναι το τροφοδοτικό?

Reaction score
124
@SOCO , σε ευχαριστώ για τις ιδέες, μα οι συνθήκες παρέμειναν σταθερές, δεν άλλαξε κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στον προβολέα.

Αποφάσισα ωστόσο να τον ανοίξω.

Καλωδιοταινίες είναι άθικτες καθώς και όλοι οι connectors. Καμία φθορά.
Δοκίμασα το color wheel σε άλλο μηχάνημα, λειτουργεί κανονικά.

Ο φωτοαισθητήρας του color wheel επίσης λειτουργεί κανονικά.
Ο διακόπτης ασφαλείας για το κάλυμμα του διαμερίσματος της λάμπας, λειτουργεί κανονικά.

Ο προβολέας είναι πεντακάθαρος ούτε ίχνος σκόνης.
Ο ανεμιστήρας επίσης λειτουργεί σωστά και αναφέρει σωστές στροφές (PWM).

Ούτε στη μητρική ούτε στο τροφοδοτικό του διακρίνω κάποιο εξάρτημα πυκνωτές, SMD, IC, που να έχει φθορά.

Το επίσης παράξενο είναι πώς με όλες τις καλωδιοταινίες εκτός σύνδεσης, σκέτη η mainboard συνδεδεμένη στο τροφοδοτικό και τίποτε άλλο συνδεδεμένο, συνεχίζει να δείχνει μώβ λαμπάκι.

Κάποια ιδέα που θα μπορούσε να μου γλιτώσει χρόνο στην αποσφαλμάτωση? Από όσο γνωρίζω στους σύγχρονους DLP προβολείς αυτής ή παρόμοιας σχεδίασης, σπάνια αστοχούν οι μητρικές. Δεν έχει μείνει κάτι άλλο, είναι νομίζω σχετικά απλή και κατανοητή η σχεδίαση αυτών των προβολέων. Ουσιαστικά τρείς PCB είναι. Αυτή του DMD chip (ένας προβολέας μπορεί και ενεργοποιείται και λειτουργεί και χωρίς σύνδεση με αυτή, απλά το DMD δεν προβάλλει κάτι), η mainboard και το PSU board.

Άρα πιθανόν να είναι το τροφοδοτικό?
Μαλον πας καρφωτός για νέα ballast board...ίσως κάποια στιγμή στα χρονικά έγινε κανα short circuit..
Αφού τον άνοιξες και έφτασες μέχρι εκεί....πάρε ένα πολυμετράκι κ τσέκαρε το...

Reaction score
6.520
Έτσι είναι αυτά τα "κουλά" χωρίς να κάνεις κάτι .
Πολύ πιθανό να είναι ότι έχει επισημανθεί από τα παραπάνω μπορεί και τίποτε ....
Κάνε πάντως και ότι σου γράφει ο Djmnv.

Reaction score
30
Αυτό που θέλω να ελέγξω μόλις βρώ τα κουράγια να τον ξαναλύσω, είναι τα pins του connector που συνδέουν τροφοδοτικό με μητρική, υποτίθεται είναι ένας 10-pin connector από τα οποία 4 pins είναι 12V γραμμές με τις αντίστοιχες 4 pins γειώσεις και 2 pins, το ένα λογικά power good στα 5V και το τελευταίο δεν είμαι σίγουρος, ή soft power ή not connected.

Επιβεβαιώνονται τα ανωτέρω και από το DC rating:

1739145207727.png

Ωστόσο κάνοντας μια έρευνα ανακάλυψα πώς το design του Infocus είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο με του Optoma HD27. Ίδια ballast board, δηλαδή ίδιο part number, ίδια μητρική (με πολύ μικρές διαφορές στα video in/out VGA κυρίως), και η υπόλοιπη σχεδίαση ίδια (1910x DMD chip στον Optoma HD27, 1912x DMD chip στον Infocus λόγω άλλης native ανάλυσης). Αλλάζει μόνο το firmware, όλα τα IC είναι ίδια. Ο μεν HD27 πρωτοκυκλοφόρησε το 2016 και έπαυσε ως μοντέλο το 2019 ενώ ο Infocus το 2020 και έπαυσε τον Οκτώβριο του 2024 με αρκετά καταστήματα ακόμη να τον πωλούν. Παρ'όλα αυτά χρησιμοποιεί την ίδια σχεδίαση!

Εδώ όλη η πλακέτα τροφοδοσίας (εικόνα από διαδίκτυο):

1739145338456.png

Ο 10-pin power connector στα αριστερά. Ο 2-pin διακοπτάκος ασφαλείας για το πορτάκι του διαμερίσματος της λάμπας στα αριστερά, λίγο πάνω από το μπλέ varistor. Και στην κάθετη PCB που φαίνεται πάνω πάνω (lamp driver) υπάρχει ένας 5-pin connector στα δεξιά της που τη συνδέει με τη μητρική. Νομίζω αυτό πρέπει να είναι μια σειριακή σύνδεση UART (Osram UART protocol) για τη διαχείριση όλου του τμήματος ballast κατευθείαν από το firmware του προβολέα.

Ενδιαφέρον έχει το ότι ο Optoma HD27 έχει όντως LED κόκκινα και μπλέ ως "status codes" για το Power LED.

Τοποθετώντας το καλώδιο ρεύματος στον προβολέα θα έπρεπε αυτός να εμφανίζει κόκκινο LED μόνο, σταθερά αναμμένο. Δεδομένου ότι λαμβάνει σωστό power good 5V η μητρική. Το ότι η μητρική εμφανίζει και κόκκινο και μπλέ LED ταυτόχρονα αναμμένα (που φαίνονται σαν μώβ δηλαδή) φαίνεται πώς σημαίνουν είτε πρόβλημα στη μητρική είτε στη ρευματοδοσία από το τροφοδοτικό. Δίνω λίγες πιθανότητες να είναι ελαττωματική η μητρική, καθώς όπως έγραψα, όταν τοποθετώ το καλώδιο ρεύματος με κρατημένο το ON/OFF, έχω εναλλαγή κόκκινο/μπλέ για 6 φορές μέχρι που εμφανίζεται μόνιμο κόκκινο. Δεν υπάρχει πουθενά documentation δυστυχώς για να δώ τι σημαίνει αυτό.

Από το manual του Optoma HD27.

1739145019555.png

Reaction score
30
Σπατάλησα πόσες ώρες με τόση έρευνα και μελέτη, έλεγξα με το επαγγελματικό μου πολύμετρο σχεδόν τα πάντα...

Η λύση ήταν πολύ πιο απλή. Το γράφω εδώ για να βοηθηθούν κι άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Η λύση αφορά αρκετά μοντέλα DLP, Optoma / Infocus / Acer , παλαιότερα ή ακόμα και καινούρια και πιθανώς και άλλα από διαφορετικούς κατασκευαστές, αρκεί να βασίζονται σε παρόμοια σχεδίαση.

ΟΔΗΓΟΣ RESET OPTOMA/INFOCUS/ACER/ETC. DLP PROJECTORS - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΩΒ / ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ POWER LED - ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ

1) Αφαιρούμε όλα τα καλώδια συμπεριλαμβανομένου και αυτό του ρεύματος.

2) Πατάμε και κρατάμε πατημένο το on/off πλήκτρο στο σώμα του προβολέα (όχι στο τηλεχειριστήριο)

3) Το power LED θα αναβοσβήνει με εναλλασσόμενο κόκκινο / μπλέ χρώμα (ή κόκκινο / πράσινο ανάλογα το μοντέλο προβολέα) και αμέσως aφήνουμε το πλήκτρο on/off.

4) Θα δούμε και τα τρία LED του προβολέα να ανάβουν (το on σταθερό/ τα lamp και temp να αναβοσβήνουν πολύ γρήγορα)

5) Πατάμε μια φορά το power button και το αφήνουμε

6) Αφήνουμε για λίγα λεπτά τον προβολέα να ολοκληρώσει το reset.

7) Πατάμε το power button για ενεργοποίηση του προβολέα.

Ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.344
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent