Πυροπροστασία, δηλώσεις και πρόστιμα Ελλάδα 2.0

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.128
Αν θες να καθαρίσεις, καθαρίζεις. Φέρνεις μηχάνημα, και φορτηγό να τα πάρει. Δεν χρειάζεται να γίνει όταν λήγει η προθεσμία να σου πιάσουν τον κ..... Το κάνεις off season. Έτσι και αλλιώς χόρτα θα βγουν. Μπαίνει μέσα το μηχάνημα και το κάνει χώμα. Για ποιο απλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει τρόπος μαζέματος παίρνεις κάδο οικοδομής με 120€ και τα πετάς μέσα. Αν έχει ο δήμος υπηρεσία αποκομιδής με πληρωμή, τους το λες, έρχονται, βλέπουν τι χρειάζεται, πληρώνεις και τα παίρνουν αυτοί. Εγώ έτσι έκανα. Καθάρισα όλο το οικόπεδο, κλάδεμα, τα έβγαλα όλα έξω και σήμερα έστειλα email στο δήμο (όπως μου ζήτησαν) με το τι θέλω και που είναι το σημείο. Λογικά θα χρειαστώ μικρό φορτηγό (7.5 τόνων) οπότε η όλη φασαρία είναι 50€.

Ο τιμοκατάλογος του δήμου
1000025100.jpg

Last edited:

alexis

Reaction score
32.128
Έστειλα και ότι χαρτούρα χρειάζεται στο δασαρχείο ώστε να πάρω άδεια για να κόψω το πεύκο.

Υγ: μόλις άκουσα στο ραδιόφωνο πως η ψευδής δήλωση καθαρισμού έχει πρόστιμο 54.000€ και δύο χρόνια φυλακή.

Last edited by a moderator:

TGD

Reaction score
9.748
Κολοκυθάκια με τη ρίγανη. 20 χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο το διπλανό σπίτι. Δεν έχει καθαριστεί ποτέ. Αλλά πρόστιμο δεν πέφτει, ούτε ο δήμος το καθαρίζει για να στείλει τον λογαριασμό, γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει λέει τα κληρονομικά και δεν ξέρει σε ποιον να τα χρεώσει.
Κι ο άλλος γείτονας έχει μετατρέψει σε μάντρα οικοδομών τον κήπο του. Απαιτεί δε να πληρώσω εγώ για τον καθαρισμό, γιατί οι πευκοβελόνες πέφτουν από το πεύκο που είναι στο δικό μου οικόπεδο. Πέρυσι κλάδεψα το βαθειά το πεύκο και στη δική του πλευρά. Τουλάχιστον για μία 5ετια δεν είχε καθαρίσει τίποτα.

Reaction score
3.856
Θέλω να ακούσω την αιτιολόγηση της παράτασης.
Δηλαδή, ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαίου, με τις ευλογίες του κράτους θα υπάρχει άπειρη καύσιμη ύλη έως το τέλος Ιουνίου.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.771
Και να σου πω και το άλλο. Με τέτοια αόριστα κριτήρια (αρκετά ακίνητα σε γκίζες ζώνες), πώς, πλην περιπτώσεων καταγγελιών, θα γνωρίζουν εάν ένα ακίνητο υπάγεται ή όχι; Υποβάλλοντας τη δήλωση, τους δίνεται τέτοιο πάτημα.
Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε να κάνουμε δήλωση. Ούτε ο Δήμος είχε σίγουρη απάντηση. Επειδή λοιπόν κάποιοι έκαναν δήλωση για "σιγουριά" ξεκίνησε ένα ντόμινο υποβολών από φόβο μήπως και φανούν παράνομοι όσοι δεν κάνουν.

Reaction score
3.856
Έστειλα και ότι χαρτούρα χρειάζεται στο δασαρχείο ώστε να πάρω άδεια για να κόψω το πεύκο.
Επειδή με ενδιαφέρει το θέμα (και έχω κάνει σχετικές σπουδές), θα μπορούσατε να αναφέρετε τα έγγραφα τα οποία ζητήθηκαν;

Και να μας ενημερώσετε για την απάντηση που δόθηκε;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.725
Θέλω να ακούσω την αιτιολόγηση της παράτασης.
Δηλαδή, ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαίου, με τις ευλογίες του κράτους θα υπάρχει άπειρη καύσιμη ύλη έως το τέλος Ιουνίου.
Δεν ξέρω γιατί έδωσαν παράταση, αλλά στην Ελλάδα η επικίνδυνη περίοδος δεν είναι ο Απρίλιος ούτε ο Μάιος.
Είναι εντελώς παράλογο το τριμάρισμα πριν ρίξουν σπόρους τα ανοιξιάτικα αγριόχορτα και πριν καταναλώσουν το νέκταρ τους τα έντομα.
Άσε που αν κοπούν νωρίς θέλουν ξανά τον Μάιο.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.255
Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο στο νόμο ποια οικόπεδα υποχρεούνται σε καθαρισμό.
Περισσότερη ερμηνεία σηκώνει για το τι είναι καθάρισμα και τι συμβαίνει σε περιπτώσεις που αντικειμενικά είναι δύσκολο να γίνει.
Επίσης, δική μου ερμηνεία αυτό, δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να επιβάλλονται υποχρεωτικά εργασίες που ξεφεύγουν από την ικανότητα ενός μέσου ανθρώπου να κάνει με τα χέρια του. Είναι άλλο να πάει ένας άνθρωπος και να ξεχορταριάσει (ή έστω να πληρώσει ένα άνθρωπο να το κάνει αν δεν θέλει ή δεν έχει την ικανότητα) και άλλο να υποχρεώνεις σε δυσανάλογα μεγάλο κόστος ένα ιδιοκτήτη επειδή χρειάζονται τεχνικά μηχανήματα για να γίνει στοιχειωδώς σωστά η δουλειά.

Η παράταση δίνεται γιατί καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι αδύνατον αυτό να γίνει σε όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα σε ένα μήνα. Γιατί ο νόμος λέει (αν δεν κάνω τεράστιο λάθος αλλά έτσι νομίζω ότι γράφει) ότι αυτό το καθάρισμα πρέπει να γίνει από 01 Απριλίου ως 30 Απριλίου και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου να γίνεται και συντήρηση!
Βέβαια δεν μπορεί όλο αυτό να γίνει (όπως το περιγράφουν ) ούτε μέσα σε 3 μήνες.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.255
που μπορούμε και πρέπει να κάψουμε
Επιτρέπεται το κάψιμο, τον χειμώνα, σε μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις;
Για να μην ρωτήσω αν επιτρέπεται γενικά το κάψιμο από τα κλαδέματα καλλιεργειών καθώς με όσα έχουμε δει δεν θα μου κάνει έκπληξη να μάθουμε τελικά ότι απαγορεύεται το κάψιμο αλλά επιτρέπεται εθιμικά.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.725
Αφού έρχονται (μετά την 1η Νοεμβρίου που αρχινάει) από την Πυροσβεστική όταν για πολλές μέρες έχει καλό καιρό και σου γκρινιάζουν ή σε υποχρεώνουν να τη σβήσεις ενώ αν είναι βροχερά δεν εμφανίζονται, υποθέτω πως είναι νόμιμο.

Αυτές τις μέρες που ήμασταν στην νότια Πελοπόννησο, έβλεπα δεκάδες φωτιές. Θέλουν να προλάβουν την απαγόρευση στις 30 Απριλίου.

Επίσης, αν δεν έκαιγαν τα κλαδέματα όλοι στη Γη, θα είχαμε πολύ περισσότερες ανεξέλεγκτες φωτιές.

Πολλά χρόνια σκέφτομαι να πάρω τεμαχιστήρι, αλλά με τις ποσότητες που κλαδεύουμε θα είχαμε παντού μεγάλους λόφους αχώνευτου θερμού υλικού. :biggrin:

melina

Cargo 200
Reaction score
44.255
υποθέτω
Εκεί έχω μείνει και εγώ, στο υποθέτω :biggrin: .
Υποθέτω βάσιμα όμως ότι εκτός καλλιεργειών, π.χ. ελιές, δεν επιτρέπεται, δλδ αυτό που λέμε έχω ένα οικόπεδο και κόβω πουρνάρια, κλαδιά χαμηλά από πεύκα, μαζεύω ξερά (απο κορμούς μέχρι κλαδιά) και βάνω φωτιά και τα καίω το χειμώνα.
Αυτό μου έλεγε ο κύριος που προσφέρθηκε να το κάνει χειρονακτικά, επειδή ήταν αδύνατον να βγουν στο δρόμο τα κομμένα και επίσης αδύνατο να μπει αυτοκίνητο-φορτηγό μέσα, να τα ντανιάσει σε διάφορες μεριές και το χειμώνα να τα κάψουμε. Εν τω μεταξύ οι ντάνες είναι ο ορισμός αυτού που δεν πρέπει να κάνεις με το λεγόμενο καθάρισμα του χώρου :roflmao:.
Και φωτιά σε δάσος δεν βάνεις ούτε το χειμώνα, γνώμημου.

Reaction score
3.856
Κανονικά δεν επιτρέπεται ούτε τα καντήλια στο νεκροταφείο να μένουν αναμμένα όταν είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες.

alexis

Reaction score
32.128
Επειδή με ενδιαφέρει το θέμα (και έχω κάνει σχετικές σπουδές), θα μπορούσατε να αναφέρετε τα έγγραφα τα οποία ζητήθηκαν;
Για τα εκτός σχεδίου, τα οποία δεν ανήκουν σε δάσος ή δασικό:
- Τα Α-Α1-Α2-Α3 του κτηματολογίου. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση έγγραφο από το κτηματολόγιο που να αναγράφεται το ΚΑΕΚ. Τα Α-Α1-Α2-Α3 δεν υπάρχουν αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Το έμαθα πρόσφατα από τον τοπογράφο μου.
- Τρεις πρώτες σελίδες του συμβολαίου.
- Αίτηση τι θέλεις να κάνεις και γιατί.

Αν ανήκουν σε δάσος ή δασικό δεν ξέρω τι χρειάζεται.
Στα εντός σχεδίου υπεύθυνος είναι ο δήμος. Επίσης δεν ξέρω.

Υγ: Έχω διαβάσει στο παρελθόν για περίπτωση ατόμου που είχε ζητήσει άδεια από τον δήμο (όχι εδώ) για κοπή δύο δέντρων έξω από την μάντρα του. Δεν θυμάμαι αν ζήτησε να τα κόψουν εκείνοι ή άδεια να το κάνει αυτός. Επειδή αργούσαν το έκανε μόνος του, και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε επιβολή προστίμου 2500 ευρώ για κάθε δέντρο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.089
Members
38.409
Νεότερο μέλος
Lp's21