Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.424
Απάντηση: Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

κ' γω πιστευω οτι το μεγεθος μετραει!

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

εχουμε δει μικροτερα σαμπακια να παιζουν δυνατοτερα απο αλλα μεγαλυτερα.
Περα απο την δυναμη , ο ελεγχος, η ατακα, και η αξιοπιστια ειναι ζωτικα.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

γιατι εχω την εντυπωση οτι -παντα σε συναρτηση με τα ηχεια σου- το εχεις παρακανει;
Μου πέρασε κι εμένα από το μυαλό! Σοβαρά, αυτό σκεφτόμουν πριν το αγοράσω, μήπως είναι περισσότερο απ' ότι χρειάζομαι και ξοδευτώ χωρίς πραγματικό λόγο. Γι' αυτό και έκανα την αρχική ερώτηση σε αυτό το thread. Αλλά τελικά:

1. Μ' αρέσει το μπάσο. Πολύ. Και στις ταινίες και στη μουσική. Και ακούω είδη που έχουν συνθετικό μπάσο με χαμηλά Hz. (Όχι hip-hop, μην παρεξηγηθούμε),
2. You can never have enough bass. Πάρε πολύ για να σου φτάσει!
3. Θέλω να κατεβαίνω στα 20Hz και αυτό είναι ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα ηχεία στο σύστημα.
4. Το PC-13 αποτελεί επένδυση. Αν αλλάξω ηχεία μελοντικά, αυτό θα μείνει.
5. Εκμεταλλεύομαι το placebo effect: φαίνεται τόσο μεγάλο και δυνατό που σίγουρα όταν το ακούσω θα μείνω απόλυτα ικανοποιημένος :128:.

Reaction score
152
γιατι πηρες κυλινδρο και οχι κυβο που θα ταιριαζε πχιοτερο με το συστημα σου;
πιθανολογω πως ηθελες να αποκλινεις οπτικα,αλλα μου φαινεται οτι χαλας την αρμονια....
αν ημουν στη θεση σου,θα μου ειχαν μπει τα διαολια για να παρω και 2ο για οπτικη ισοροπια,αλλα και αλλαγη προς μεγαλυτερα σε μεγεθος ηχειων....
σιγουρα ο Αμερικανος επισκιαζει τα παντα στο χωρο σου...

Reaction score
89
το σιγουρο ειναι παντως οπως φαινονται στη φωτο το σαμπ κλεβει τη παρασταση!!! με γειες θηριοοο!! :144:

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

γιατι πηρες κυλινδρο και οχι κυβο που θα ταιριαζε πχιοτερο με το συστημα σου;
πιθανολογω πως ηθελες να αποκλινεις οπτικα,αλλα μου φαινεται οτι χαλας την αρμονια....
αν ημουν στη θεση σου,θα μου ειχαν μπει τα διαολια για να παρω και 2ο για οπτικη ισοροπια,αλλα και αλλαγη προς μεγαλυτερα σε μεγεθος ηχειων....
σιγουρα ο Αμερικανος επισκιαζει τα παντα στο χωρο σου...
Το PB-13 όντως ταιριάζει από άποψη φινιρίσματος, μιας και βγαίνει και αυτό σε μαύρη λάκα. Όμως δεν μου ταίριαζε στον χώρο λόγω του σχήματος και του όγκου του. Έβαλα δοκιμαστικά αντικείμενα περίπου ίδιου όγκου και χρώματος (το τεστ έγινε συγκεκριμένα με 2 μαύρες βαλίτσες ενωμένες!) και είδα ότι εξείχε σαν αγγούρι απ' όπου κι αν το έβαζα διότι τον όγκο του το παίρνει κατά κύριο λόγο στην προσθιοπίσθια διάμετρό του.

Αντίθετα, το PC-13 έχει μικρή βάση και αποκτά όγκο με το ύψος του. Φαίνεται ψηλό αλλά έχει μικρό ίχνος στο πάτωμα.

...και ναι, εννοείται, έχω σχέδια για ζευγάρωμα! Όχι τόσο για οπτική ισορροπία (δεν αντιλαμβάνομαι κάποια οπτική απόκλιση, ίσως γιατί έχω συνηθίσει τα συστήματα με ένα και μόνο sub) αλλά κυρίως για ακόμα καλύτερη απόδοση.

Πρώτα όμως τα καλώδια...
Ακόμα να έρθουν. Την προηγούμενη Τετάρτη 27/10/10 μου είπαν ότι εκτελώνιζαν ό,τι μπήκε στο Τελωνείο στις 08/10/10. Σήμερα (8 ημέρες αργότερα) μου είπαν ότι εκτελωνίζουν ό,τι μπήκε στο τελωνείο στις 09 και 10/10/10 (υπόψη αυτές οι μέρες ήταν Σ/Κ).

Δηλαδή εκτελωνίζουν 1 ημέρα κάθε εβδομάδα? :108: Αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο θα μείνουν χρόνια πίσω! :140:

Reaction score
152
Re: Απάντηση: Re: Πόσες ίντσες/watt subwoofer χρειάζομαι?

...και ναι, εννοείται, έχω σχέδια για ζευγάρωμα!

αντε,η 14/2 δεν ειναι μακρια.....:135:

κι αν δεν σου εχω ευχηθει ακομη,καλοριζικα και καλα γκρεμισματα......:137:

Reaction score
0

Εδώ είμαστε πάλι!

Ήρθαν τα καλώδια, στήθηκε το σύστημα με τον ενισχυτή και όλα. Είναι τώρα περίπου 7-8 εβδομάδες που λειτουργεί (ήθελα να το ακούσω αρκετά για έχω κατασταλαγμένη άποψη).

Δυστυχώς δεν έχω πολλές εντυπώσεις ακόμα από ταινίες διότι, σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη των καλωδίων, έβγαλε μια περίεργη φωτεινή μουτζούρα στον κέντρο η plasma μου και είμαι μπρος-πίσω με την LG.

Ας περάσουμε στο sub λοιπόν!
Κατ' αρχάς ας με συγχωρήσουν οι εμπειρότεροι, δεν έχω μεγάλη εμπειρία από AV και έτσι μπορεί να μην είναι σωστή και διεξοδική η εκτίμηση που θα παραθέσω. Αν θέλετε να διορθώσετε κάτι ή να προτείνετε να δω κάτι ακόμα, πολύ ευχαρίστως. Επίσης να σημειώσω ότι το δωμάτιο ακόμα δεν έχει χαλιά και έτσι είναι ιδιαίτερα ανακλαστικό. Sorry! Θα αγοράσω χαλιά σύντομα! :120:

20 Hz tune

Ξεκίνησα τις πρώτες 6 εβδομάδες με το sub σε 20 Hz tune (όλα τα ports ανοιχτά). Σύμφωνα με το γράφημα που δίνει η SVS, σε αυτό το mode το sub έχει το μεγαλύτερο SPL στις συχνότητες άνω των 20 Hz αλλά έχει πιο απότομο roll-off slope από τα 18-10 Hz σε σχέση με τα άλλα modes. Διάλεξα αυτό το mode αρχικά διότι σκέφτηκα ότι ούτως ή άλλως κάτω από τα 20 Hz είναι υπόηχοι και δεν έχει νόημα διότι δεν θα τους ακούω. Τελικά έσφαλα...

Ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή, έβαλα το gain του sub στο 1/3 και έτρεξα το MCACC auto setup του ενισχυτή (Pioneer VSX-1020-K). Ο ενισχυτής μου πρότεινε το sub σε -12 db σε σχέση με τα άλλα κανάλια, όπου απλά δεν ακουγόταν. Διαβάζω ότι γενικά το MCACC δίνει πολύ "cold" sub για τα γούστα των περισσοτέρων. Είναι λίγο μυστήρια αυτά τα "-12 db" του ενισχυτή, δεν σημαίνει ότι με το ντεσιμπελόμετρο ήταν 12 db λιγότερο από τα άλλα ηχεία ή από το reference. Απλά ο ενισχυτής έχει διαβαθμίσεις για να βλέπει ο χρήστης πόσο hot είναι κάθε ηχείο από τα άλλα, η οποία κυμαίνεται από -12 έως +12. Όλα τα ηχεία μου ηταν +/- μισό ή ένα εκτός από το sub που ήταν -12 "db".

Μετά από πειραματισμούς, διάβασμα και μετρήσεις με το ντεσιμπελόμετρο, κατέληξα να ρυθμίσω το sub σε +8 db "hot" σε σχέση με τα υπόλοιπα ηχεία. Με τον ενισχυτή να δίνει test tones, τα ηχεία παίζουν 80 db στη θέση ακρόασης και το sub 88 db. Αυτό το επιτυγχάνει με το gain στο μισό και το κανάλι του sub στον ενισχυτή στο "-4 db".
(Απ' ότι καταλαβαίνω αυτό σημαίνει ότι ο ενισχυτής του στέλνει κάπως λιγότερη ισχύ από ότι στα άλλα κανάλια. Αυτό όμως δεν μεταφράζεται σε -4 db πραγματικά διότι το sub είναι ενεργό και έτσι ενισχύει μόνο του το σήμα περαιτέρω).

Με αυτές τις ρυθμίσεις:

Ταινίες
(Δεν έχω ακόμα blue-ray. Οι ταινίες που είδα παίχτηκαν από X-treamer και προέρχονταν με υψηλής ποιότητας συμπίεση από BR. Ο Θεός βοηθός δηλαδή! Επισης δεν ανεβάζω το master volume του ενισχυτή πάνω από τα -20 db. Κυμαίνεται από τα -80 έως τα +12 αλλά στο -20 αισθάνομαι ότι είναι ΠΟΛΥ δυνατά.)

Καλό! Στο War of the Worlds ξύπνησε ο father από τον πάνω όροφο γιατί αισθανόταν το σπίτι να δονείται σαν να γίνεται πολεμος (έπεφταν οι βομβες στην αντίστοιχη σκηνή, πάντα με -20 db master volume). Η ποιότητα του μπάσου ήταν πολύ καλή γενικά αλλά σε ορισμένες δυνατές καταστροφές (σπίτια κλπ) έμοιαζε σαν να... μπουμάρει? Άκουγα μια συχνότητα που υπερίσχυε των υπολοίπων και είχε πάντα τον ίδιο τόνο. Στάσιμο κύμα?

Στο Cloverfield, όταν μπλέκονται στη μέση μιας μάχης με το τέρας και αναγκάζονται να διαφύγουν στο μετρό, το sub έσπαγε κόκκαλα (ευτυχώς και τα Roister ακολουθούσαν άνετα), πάντα με -20 db. Πουθενά δεν έγινε αισθητή η τοποθεσία του sub, ποτέ δεν άκουσα "port-chuffing" και ποτέ δεν έτριξε ή έκανε κάποιο θόρυβο η σχάρα του. Η σκηνή αυτή έγινε η αγαπημένη μου για επίδειξη. Ψεγάδι πάλι η συγκεκριμένη συχνότητα-βουητό.

Στο Inception, στη σκηνή που η Αριάδνη μπαίνει για πρώτη φορά στο όνειρο και σκάνε τα κιβώτια με τα φρούτα κλπ, παρατήρησα και πάλι τη συχνότητα αυτή αλλά και κάτι άλλο που δεν μου άρεσε: όλες οι εκρήξεις ήταν ίδιες! Καρμπόν! Σαν να έχουν κάνει copy/paste τον ίδιο ήχο, ο οποίος επίσης έμοιαζε πολύ τεχνητός.

To Inception με έκανε να υποψιαστώ ότι υπάρχουν στις εκρήξεις και χαμηλότερες συχνότητες και ότι με το 20 Hz tune ακούω μόνο τις υψηλές αρμονικές τους με αποτέλεσμα να μου φαίνονται όλες ίδιες.

Μουσική
(Επίσης δεν έχω "high-end" πηγή. Η μουσική μου παίζει κατά κύριο λόγο streaming 256K mp3 από internet radio και διάφορα lossless ή 256Κ+ από τον υπολογιστή).

Εντυπώσεις: πολύ καλό! Απύθμενα βάθη και με πολύ καλή ένταση. Αναδείχθηκε η δισκοθήκη μου που έχει συνθετικό μπάσο σε χαμηλές συχνότητες και το οποίο συχνά είναι το lead όργανο. Εκείνη η ενοχλητική συχνότητα εμφανιζόταν μόνο σε πολύ υψηλές εντάσεις όπου σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να παίζω.

Όμως ένα άλλο πρόβλημα έκανε την εμφάνιση του: το sub έμοιαζε να μην μπορεί να ακολουθήσει πιστά το μπάσο της μουσικής. Κανά 2 κομμάτια μου έχουν π.χ. 3 νότες με το μπάσο κοντά-κοντά αλλά το sub εμοιάζε σαν να έπαιζε μόνο την πρώτη και την τελευταία. Η δεύτερη ακουγόταν τζούφια, με τον ήχο να βγαίνει κατά κύριο λόγο από τα woofer των roister. (π.χ. αν το βρείτε "Space Manoeuvres Part Three (Quivver Break mix).

Αρκετά συχνά ήταν ενοχλητικά τα πρίμα αλλά σίγουρα δεν προέρχονται από το sub και είναι θέμα αντανακλάσεων.

10 Hz tune

Διάλεξα αυτό το mode για να ανακαλύψω τι συνέβαινε με το Inception. Σύμφωνα με το γράφημα, αυτό το mode έχει πολύ πιο ομαλή καμπύλη, πιο ομαλή ακόμα και από το sealed mode, τουλάχιστον μέχρι τα 10 Hz όπου τελειώνει η γραφική παράσταση. Έτρεξα πάλι το MCACC και ρύθμισα πάλι στο sub στα +8 db "hot", το οποίο και πάλι ήταν με τον 1020 να το θέτει στα -4 "db".

Ταινίες

Inception: σχεδόν άψογο! Το πρόβλημα με τις εκρήξεις καρμπόν διορθώθηκε. Κάθε έκρηξη είχε τελικά διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία αναδείχθηκαν όπως έπρεπε. Επιπλέον, προστέθηκε και κάτι άλλο ιδιαίτερα ευχάριστο: υπόηχοι που, αντίθετα με ότι πίστευα, τους νιώθω χωρίς να τους ακούω. Ο καναπές και ο τοίχος αποκτούν πλέον μια ευχάριστη δόνηση με κάθε έκρηξη!

Cloverfield: σαφώς βελτιωμένο. Υπόηχοι που δονούν τον καναπέ και το σώμα και ελάττωση εκείνου του βουητού που είχα στο 20 Hz tune. Όμως δεν έχει εξαφανιστεί τελείως.

War of the Worlds: βελτιωμένο με τον ίδιο τρόπο όπως το Cloverfield.

Όλα αυτά στα -20 db master volume. Αν και η SVS υποστηρίζει ότι το 10 Hz mode είναι underported για το sub αυτό (και γι' αυτό δεν προσφέρει αυτό το mode στα νέα Ultra με SLEDGE amps), εντούτοις πάλι δεν είχα port chuffing και ούτε το sub έκανε την τοποθεσία του γνωστή με κανένα τρόπο.

Μουσική

Κι εδώ τo 10 Hz tune απεδείχθη καλύτερο. Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι έχει συμβεί αλλά το μπάσο ακούγεται δυνατότερο και είναι αισθητό και σε χαμηλότερες εντάσεις. Δεν έχω νοιώσει υπόηχους αλλά δεν νομίζω ότι περιμένει κανείς τέτοιες συχνότητες σε μουσική.

Παρόλα αυτά, η αδυναμία του sub να παρακολουθήσει το συνθετικό μπάσο όταν παίζει δυνατούς τόνους σε στενή ακολουθία παραμένει. Δεν νομίζω ότι βελτιώθηκε καθόλου αλλά ούτε χειροτέρεψε. Το συγκεκριμένο track που ανέφερα (Space Manoeuvres Part Three (Quivver Break mix) παίζει με τον ίδιο τρόπο.

Πάλι είχα αρκετές φορές ενοχλητικά πρίμα αλλά αυτά δεν μας ενδιαφέρουν σ' αυτό το θέμα.

Συμπερασματικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος από το PC13U. Ως έχει είναι κλάσεις ανώτερο από οτιδήποτε είχα στην κατοχή μου ή είχα ακούσει μέχρι τώρα. Το 10 Hz mode θα παραμείνει απ' ότι φαίνεται, εκτός και αν κάνω μια δοκιμή σε sealed μετά από μερικούς μήνες.

Θέλω να πιστεύω πως μόλις ντύσω το δωμάτιο για να περιορίσω την ανακλαστικότητά του και εάν ασχοληθώ έπειτα με τις ρυθμίσεις που διαθέτει για περιορισμό των ενοχλητικών συχνοτήτων θα έχω αντιμετωπίσει εκείνο το βουητό που περιγράφω. Εκτός και αν δεν είναι στάσιμα κύματα... ακούω προτάσεις?

Με ανησυχεί πάντως η αδυναμία να ακολουθήσει το μπάσο όταν είναι ταυτόχρονα χαμηλό, γρήγορο και δυνατό. Καταλαβαίνω πως ο κώνος έχει να κάνει μεγάλο πλάτος ταλάντωσης για να αποδώσει δυνατές και χαμηλές συχνότητες και ενδεχομένως γι' αυτό το λόγο να μην προλαβαίνει. Εντούτοις, είναι πιθανό άλλα subwoofers να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε αυτό το track... δεν έχω άλλα subs για να δοκιμάσω όμως. Αν θέλετε να σας στείλω το κομμάτι, ευχαρίστως.

Στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω και την πιθανότητα το συγκεκριμένο track να πρέπει να παίζει έτσι (δυνατό μπάσο μόνο στην 1η και την 3η νότα) και απλά οπουδήποτε το είχα παίξει έως τώρα να μην μπορούσε να δώσει αρκετό μπάσο εκεί που έπρεπε και να φαίνονται όλες οι νότες το ίδιο "μπασάτες".

Και τώρα ευχηθείτε μου καλά ξεμπερδέματα με την plasma. Αύριο έρχεται η LG πάλι να την δει. Ίσως θα έπρεπε να είχα κάνει post κι εδώ και συμβουλές...

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

καταρχην
τμ του χωρου
υπερ τελους
τα 8 db τα εβαλες στον Pioneer , ? αν ναι βγαλτα, εκτος και αν θες να μπουρλωτιασεις το σαμπ.
Βαλτα στον ενισχυτη του σαμπ

Reaction score
0

Βεβαίως!

τ.μ. (μετά από ακριβέστερες μετρήσεις): 33

Τα 8 db μπήκαν στον Pioneer αλλά ο ενισχυτής ήταν ήδη -12 db, δηλαδή ήδη έστελνε μειωμένο σήμα στο sub. Τώρα είναι στο -4. Η ενίσχυση έγινε και με το sub το οποίο ανέβηκε από 1/3 σε 1/2.

Ακολουθώντας τη συμβουλή σου, τα έβαλα όλα στο sub. Τώρα είναι -12 db ο ενισχυτής και 2/3 το sub.

Όμως δεν ξέρω αν θα "αισθάνεται" το σήμα του pioneer για να κάνει το auto-on. Προηγουμένως είχα τέτοιο θέμα όταν ήταν χαμηλά ο Pioneer.

Υπέρ τέλους, τι εννοεις?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

αν εισαι κατω απο τα +2 db εισαι ΟΚ ,
το υπερ τελους ειναι το αντιθετο του κατ αρχην
πως λεμε στην τελικη -και στην επιταχυνση
χουμορ κανω:137:

Reaction score
0

αν εισαι κατω απο τα +2 db εισαι ΟΚ ,
το υπερ τελους ειναι το αντιθετο του κατ αρχην
πως λεμε στην τελικη -και στην επιταχυνση
χουμορ κανω:137:
Α, ΟΚ, κι εγώ νόμιζα ότι ήταν κάτι χαϊφιντελικό σούπερ γουάου :138:

Έτσι, έτσι, καθησύχασέ με γιατί προς στιγμήν τρόμαξα ότι το μπουρλώτιασα το sub. Πάντως μετά τη συμβουλή σου τον άφησα τον Pioneer στα -12 db και έχω όλη την ενίσχυση από τον ενισχυτή του sub. Λιγότερες παραμορφώσεις έτσι. Και τελικά το sub ανάβει μια χαρά στο auto.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.307

Antono :622:
Μακάρι να έγραφαν και άλλοι τόσο αναλυτικά όσο εσύ!!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.345
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent