Στατικότητα Καλατράβα (ΟΑΚΑ)

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.616
Reaction score
42.664
Πάντως τώρα που το είπες μου έρχεται αμυδρά στο μυαλό μια τέτοια εικόνα από 10 χρόνια πριν που πήγαινα εγώ. Δεν παίρνω και όρκο όμως.
 

Μηνύματα
3.378
Reaction score
11.143
Επι του γαλβανίσματος.
το θερμό γαλβανισμα περιορίζεται απο το μέγεθος της «μπανιέρας»
Δεν μπορούν τα μεγάλα Μετταλικά μεγέθη να εμβαπτιστούν και δεν ειναι επιτυχής η εμβάπτιση υπό άλλη γωνία του αντικειμένου. Όπως επίσης προτιμάται να γαλβανίζονται μασίφ τεμάχια, όπως Μπουντρελια, λάμες, σιδηρογωνιες, και αποφεύγουμε τα κούφια, όπως κοίλοδοκοί, σωληνες, γιατι συνήθως αστοχεί η διαδικασία, αφού δεν μπορούν να τα «στεγανώσουν» ή ταπώσουν γιατί θα «φουσκώσουν» απο το θερμό «μπάνιο» και αν τα αφήσουν ανοιχτά , να εισχωρήσει το γαλβανι, εσωτερικά τους, τότε είναι σωστότερο μεν, ακριβότερο δε.
εν προκειμένω , τα τεμάχια ήταν τεράστια και δεν ετίθετο θέμα γαλβανισματος, για να μην αναφέρω το θέμα της βαφής επι γαλβανισμένης επιφάνειαςo_O τα γαλβανισμενα τα αφήνουμε γαλβανισμενα δηλ σαν ματ ασημί και αυτό περιορίζει την αισθητικη.

Στην προκειμένη περίπτωση τα αμμοβολιζουμε (σουηδικό πρότυπο) μετά κατευθείαν το άσταρώνουμε και κατόπιν το βάφουμε με την επιλεγμένη ειδική μπογιά σε 2 χέρια.
 

TGD

Μηνύματα
8.364
Reaction score
8.375
Κάτι τέτοιο δηλαδή:
Εβδομήντα εναερίτες εργάστηκαν επί τρία χρόνια, κρεμασμένοι με συρματόσχοινα ως και 324 μέτρα από το έδαφος, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο. Το παρέδωσαν το 2011 και ενώ υπήρχε για τρία χρόνια η συμβατική υποχρέωση της συντήρησης πιθανών αστοχιών, δεν κλήθηκε παρά μόνο μια φορά για μια μικρή επισκευή, σε μερική αποκόλληση χρώματος, εκεί όπου υπήρχαν στρώσεις παλαιών βαφών δεκάδων χρόνων.
 

Μηνύματα
3.378
Reaction score
11.143
Το μυστικό ειναι «αναστολεας σκουριας» και τέλος. Μιλαμε για Σκουριές (που είδα) , μην έχει γίνει διάτρηση δηλ. Άλλο αν υπάρχουν δομικά θέματα που οφείλονται σε σχεδιασμό ή βιαστική και τσαπατσούλικη κατασκευή.
 

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
8.745
Reaction score
29.215

….από σήμερα και ως 5 χρόνια πίσω. 🤔
Εκτός κι αν τυχόν προκύψουν κακουργηματικές πράξεις, οπότε πάμε στα 20.
Δηλαδή 2003 και οσονούπω 2004. Το οποίον... δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς "ψιθύριζαν" ορισμένοι (μέχρι να πέσει σιγή ασυρμάτου) τω καιρώ εκείνω. 8-)
 


Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
8.745
Reaction score
29.215
Καλά, οι συμφωνίες είναι αλλουνού παππά ευαγγέλιο.
Μιλάω για τους ψιθύρους (που αίφνης εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες) για την εφαρμογή και ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο στέγαστρο.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
37.432
Reaction score
89.159
«Μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομή «Στούντιο με Θέα», για την υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο.


Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ότι «έπεφταν σίδερα 80 κιλών και εμείς αλλάζαμε βίδες», ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, τόνισε ότι «επί 20 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα».

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιαννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».

Όπως συμπλήρωσε, προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης είπε πως «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η Κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί».

«Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας», σημείωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
37.432
Reaction score
89.159
Από τον φίλο Κώστα (μηχανικό).

---------------------


Η Ελλάδα πήρε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 το 1997, όπως συμβαίνει πάντα, δίνοντας στη διοργανώτρια χώρα χρόνο 7 ετών για να ολοκληρώσει τα Ολυμπιακά και άλλα έργα υποδομής.

Πέρασαν τα πρώτα 4 χρόνια χωρίς να γίνει ΤΙΠΟΤΑ, ενώ δόθηκε η οδηγία στις κατασκευαστικές εταιρείες να συγχωνευθούν για να δημιουργήσουν εταιρείες 7ης Τάξεως στις οποίες θα γινόταν απευθείας ανάθεση των διαφόρων έργων.

Κι έτσι, μέσα σε 3 χρόνια, έπρεπε να γίνουν ΟΛΑ τα Ολυμπιακά έργα, μεταξύ των οποίων και αυτό του ΟΑΚΑ. Ο Καλατράβα δεν επιλέχθηκε τυχαία, μέσω αυτού, κάποια κεφάλαια πήγαν στις τσέπες του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ που ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι ήμασταν στην Ελλάδα και τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ ήθελαν μερίδιο από την πίττα των Φαραωνικών έργων, που έφτανε το 20% του προϋπολογισμού του κάθε έργου, γι’ αυτό και δόθηκαν με αστείες εκπτώσεις της τάξης του 3 ή 5%.

Το Project Management ως Σύμβουλος της ΓΓ Αθλητισμού, στο ΟΑΚΑ, ανέλαβε μια Γερμανική εταιρεία, η οποία ήρθε ως «αμερόληπτος μάνατζερ». Αν έψαχνε κανείς, όμως, θα έβλεπε ότι η εταιρεία αυτή ήταν ένα φαλιρισμένο μηχανουργείο στη Γερμανία, που το είχε αγοράσει το ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, όταν βγήκε η Κυβέρνηση Καραμανλή, με την πρόθεση να χτυπήσει «τους νταβατζήδες», είδαν ότι δεν θα μπορούσαν σε 5 μήνες να διαλύσουν τον εισπρακτικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και να στήσουν δικό τους. Έτσι, σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, κράτησαν τον ίδιο μηχανισμό (και εταιρεία) και άλλαξαν τα ποσοστά που μοιράζονταν, γιατί ΟΛΑ τα κόμματα έπαιρναν το μεζέ τους από τις μίζες. ΟΛΑ!!

Λίγους μήνες πριν την Ολυμπιάδα, το 2003, μου έρχονται τα ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια και μελέτες του ΟΑΚΑ, να τα αξιολογήσω και να τα κοστολογήσω, με την ομάδα μου. Τα είχα βγάλει 125 εκατομμύρια, αλλά η μελετητική εταιρεία τα υπολόγιζε στα 65!!

Παίρνω τους συναδέλφους της εταιρείας αυτής και τους λέω «ρε παιδιά, εγώ τα έβγαλα κάπου 125, γιατί εσείς τα βγάζετε 65;». Μου απαντούν «Κώστα, κι εμείς 125 τα βγάλαμε, αλλά μας δόθηκε εντολή από Καλατράβα και Κυβέρνηση να τα χαμηλώσουμε στο μισό για να τα περάσουν από τη Βουλή. Σημειωτέον, μιλάμε ΜΟΝΟ για τα ηλεκτρομηχανολογικά και όχι για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού.

Παρόλα αυτά, το έργο του ΟΑΚΑ κατασκευάστηκε άριστα, γιατί έχει αντέξει 20 χρόνια ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ξοδεύονται κάπου 13 εκατομμύρια κάθε χρόνο, αν το Δημόσιο ακολουθούσε σωστό πρόγραμμα συντήρησης των εγκαταστάσεων και των δομικών κατασκευών.

Αυτά, εν τάχει, για τα Φαραωνικά έργα εκείνης της περιόδου των παχέων αγελάδων... ΔΕΝ ήταν αυτά που μας δημιούργησαν το τεράστιο Χρέος, αλλά ήταν ενδεικτικά της νοοτροπίας που μας οδήγησε σε αυτό....
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
37.432
Reaction score
89.159
Από καλό φίλο (μηχανικό):

Λίγα λόγια για το Στέγαστρο του Καλατράβα.

1. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιλογή του Καλατράβα ήταν πρακτικά μια εξυπηρέτηση προς τον τότε ισχυρό άνδρα της ΔΟΕ που χωρίς την στήριξη του η Ολυμπιάδα του 2004 δεν θα είχε έρθει στην Αθήνα. Όσοι νομίζουν ότι οι αναθέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων ή των Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαίρου γίνονται με γνώμονα μόνο το καλό των αγώνων παρακαλουνται να σταματήσουν εδώ να διαβάζουν διότι θα χάσουν στη συνέχεια τον χρόνο τους.

2. Ο Καλατράβα είναι ένας διεθνούς φήμης σχεδιαστής με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά η εμπειρία αυτή οριοθέτησε πρακτικά και το βασικό σχεδιασμό που άμεσα μπορούσε να συνδεθεί με προηγούμενες δουλειές του.

3. Η μελέτη που παρέδωσε το γραφείο Καλατράβα αισθητικα ήταν άρτια και πλήρης. Η συγκεκριμένη μελέτη ενέπλεξε δεκάδες ειδικούς και τεχνικά γραφεία (GIBB, Interpraxis, Έδαφος, Betaplan, Denco, Τοπιοδομη, Κανων Μελετητική) ώστε να καταλήξει από ένα ωραίο φωτορεαλιστικό σε ένα έργο με ολοκληρωμένα σχέδια εφαρμογής. Η μελέτη όμως στη συνέχεια όταν ελέγχθηκε (όπως και όριζε η ελληνική νομοθεσία) από τον Εργολάβο βρέθηκε ότι ήταν αδυνατο να εφαρμοστεί καθώς οι παραδοχές του αρχικού σχεδιασμού είχαν σημαντικές αποκλίσεις από την πραγματικότητα και τα στοιχεία που προέκυψαν από τις επιτόπου γεωτρήσεις για την καταλληλότητα του εδάφους. Η SKM που ήταν ο ελεγκτής της μελέτης που είχε επιλέξει ο σύμβουλος του Εργολάβου βεβαίωσε ότι υπό συνθήκες (συνδυασμοί φορτίσεων) ο φορέας δεν έχει την απαιτούμενη αντοχή. Την ίδια ώρα τα δεδομένα από την αεροδυναμική σήραγγα (που έτρεξε η GIBB σύμβουλος της Επιτροπής Διεξαγωγής των Αγώνων) ήταν το ίδιο απογοητευτικά. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν ήταν δυνατόν να διασφαλιστεί ότι η θεμελίωση θα μετέφερε με ασφάλεια τα φορτία. Καθώς ο φορέας αυτός κάθε αυτός μεταφέρει τα φορτία πρακτικά μέσω 4 σημείων στήριξης στο έδαφος.

4. Η ανάγκη αναθεώρησης της μελέτης ενέπλεξε τόσο τον Εργολάβο (Κ/Ξ Ακτωρα, Αθήνα, Θεμελιωδομη και η Cimolai) όσο και την μελετητική ομάδα και την GIBB σε μια διελκυστίνδα αλλαγών στον σχεδιασμό η οποία λύθηκε μετά από εκατοντάδες ώρες δοκιμών σε αεροδυναμική σήραγγα και μια σειρά από προτάσεις που δεν έλυσαν το πρόβλημα στη γέννηση του (ενίσχυση της θεμελίωσης) αλλά με την ενίσχυση των επιμέρους διατομών ώστε ο φορέας να έχει μικρότερη ευαισθησία στις διαφορικές μετακινήσεις, καθώς και με την αύξηση της διαμέτρου της διατομής των αψίδων. Οι δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα έδειξαν ότι το στέγαστρο είναι ασφαλές και για ταχύτητες έως και 120 χιλιόμετρα την ώρα (33.3 μέτρα το δευτερόλεπτο). Τιμή οριακά επαρκής για ένα έργο με τρομακτικές συνέπειες σε περίπτωση αστοχίας με το στάδιο σε λειτουργία. Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνουν όλα αυτά καταλαβαίνουν ότι η λύση της ενίσχυσης της ανωδομής πρόκειται για συμβιβασμό αλλά με λιγότερο από 2 χρόνια για την έναρξη των αγώνων ήταν αδύνατο να γίνει κάτι καλύτερο.

6. Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν στη μελέτη (που αύξησε τη διάμετρο της διατομής στα 3.60m στη βάση) αλλά συνεχίστηκαν και στην κατασκευή. Κατά τον ανασχεδιασμό βρέθηκε ότι για τα μόνιμα επιπλέον φορτία δεν ήταν ικανά για να χρησιμοποιηθεί το γυαλί που προέβλεπε η αρχική αρχιτεκτονική μελέτη. Ο διπλασιασμός των λοιπών μόνιμων φορτίων οδηγούσε σε υπερβάσεις οπότε μόνη λύση η χρήση άλλων υλικών (πολυκαρβονικα). Κατά την εκσκαφή των θεμελιωσεων το μόνο που δεν βρέθηκε ήταν το χέρι της Αφροδίτης (άργιλος, λιγνίτης, τούνελ από παλαιά ορυχεία, άμμος, άμμος με άργιλο) το οποίο αύξησε κατακόρυφα το κόστος καθώς χρειάστηκε να κατασκευαστούν πασσαλοσυστοιχιές 42 πασσάλων βάθους 35 περίπου μέτρων ο καθένας με πασσαλοδεσμο πάχους 2 μέτρων και επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων περίπου σε ένα έδαφος που απαιτούσε την εξυγίανση του Δράκουλα. Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν μόνον εδώ. Ο Καλατράβα δεν ήθελε κοχλιώσεις αλλά συγκολλήσεις ώστε αισθητικά ο κάθε βασικός πυλώνας να φαίνεται ως ένα μονοκόμματο κομμάτι. Με πάχη από 5 έως και 10 εκατοστά (ναι εκατοστά) οι συγκολλήσεις δεν είναι κάτι που μπορεί να το αναλάβει ο Πακιστανός της γειτονιάς αλλά χρειάζονται άνθρωποι με ειδίκευση στην ναυπηγική πλοίων. Ας μην ξεχάσουμε επίσης ότι η διάμετρος των βασικών στοιχείων ήταν μεταβλητή με ότι αυτό συνεπάγεται σε παραμενουσες τάσεις που οδηγούν σε στρέβλωση της διατομής. Τη δουλειά αυτή ανέλαβε η Cimolai με την Studio Romano. Δεν θα επεκταθω στα προβλήματα που ενέχει αυτή η διαδικασία ούτε και στο πώς οι δύο αψίδες ανεγέρθηκαν και στη συνέχεια κυλισαν στην τελική τους θέση. Θα χρειαστεί ένα ολόκληρο βιβλίο για να γίνει κάτι τέτοιο.

5. Όλα τα παραπάνω οδήγησε σε αύξηση του κόστους από 180 εκατομμύρια στα 255 εκατομμύρια (στις αρχικές εκτιμήσεις κατά την κατάθεση της πρότασης για την ανάληψη των αγώνων το κόστος για το στέγαστρο είχε εκτιμηθεί στα 60 εκατομμύρια) με ένα φορέα ευαίσθητο στα χαρτιά και με μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης καθώς η δομική ακεραιότητα των στοιχείων που ήταν εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης ήταν κρίσιμη για την συνολική του ευστάθεια (θυμηθείτε ότι αυτά ενισχύθηκαν γιατί δεν μπορούσε το έδαφος να προσφέρει την απαιτούμενη αντίσταση στα φορτία του φορέα).

6. Το έργο τελείωσε στην ώρα του (με την εμπλοκή διψήφιου αριθμού εταιρειών, δύο Πολυτεχνείων κατ ελάχιστο και χιλιάδων ανθρώπων) και εξυπηρέτησε πλήρως τον σκοπό του.

7. Τι συνέβη λοιπόν 20 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του; Η έλλειψη συντήρησης έχει προκαλέσει φθορές στο έργο αλλά αυτές δεν θα ήταν λόγος για την κρίση του ως μη κατάλληλο. Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση και οι συμβιβασμοί που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα έναν οριακό σχεδιασμό που σήμερα με τις επικαιροποιησεις των παραμέτρων σχεδιασμού (σεισμικά φορτία, φορτία ανέμου, φορτία χιονιού και θερμοκρασίας) οδηγούν σε ένα «ανασφαλες» έργο.

ΥΓ. Εκ των 2 προτάσεων ενίσχυσης επιλέγει η πλέον κοστοβορα και ασφαλής.
 



melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.616
Reaction score
42.664
Από Νεκταριο Βιδακη, ανακοίνωση στο φμπ.


ΟΑΚΑ
Διαβάζω και ακούω διάφορα για την (απολύτως ορθή) απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης». Αν και έχω παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ ήδη από τον Αύγουστο, εντούτοις, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο υπό το συντονισμό μου χειρίστηκε το θέμα από πλευράς του Οργανισμού, θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί η εμπειρία μου και η χρονοσειρά των γεγονότων.

Σε στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού και νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη το 2021, και δική του εισήγηση, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη τριών κομβικών παρεμβάσεων αναβάθμισης του ΟΑΚΑ στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), με προϋπολογισμό 57 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:
1. Η ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
2. Η συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων (μελέτες Καλατράβα)
3. Η συντήρηση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου

Τις παρεμβάσεις αυτές, καθώς και το λοιπό επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το ΟΑΚΑ τον Ιούλιο του 2021.

Αποφασίσθηκε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο το υπουργείο, η διοίκησή μας και η υπηρεσία είχαμε την πρόνοια να ωριμάσουμε έγκαιρα σε οριστικό επίπεδο μελέτης και τευχών διακήρυξης, να υλοποιηθεί από τον ίδιο τον Οργανισμό. Το έργο προκηρύχτηκε το 2022, η σύμβαση με τον ανάδοχο εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο και υπογράφηκε το 2023 και οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Για τις άλλες δυο σύνθετες παρεμβάσεις (στέγαστρα και περιβάλλοντας χώρος) αποφασίστηκε να υλοποιηθούν μέσω του εξαιρετικά έμπειρου δημόσιου οργανισμού ΤΑΙΠΕΔ. Για το λόγο αυτό ο Λευτέρης Αυγενάκης (Υπουργείο), ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης (ΤΑΙΠΕΔ) και εγώ (ΟΑΚΑ), έπειτα από έγκριση του ΔΣ, συνυπογράψαμε τις σχετικές συμβάσεις το Νοέμβριο του 2021. Το Μάρτιο του 2022 αναρτήθηκε ο διαγωνισμός για την επιθεώρηση - αποτίμηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων από το ΤΑΙΠΕΔ και το Νοέμβριο το 2022 ανακηρύχθηκε ανάδοχος.

Ουσιαστικά, με τις παραπάνω διαδικασίες, η Πολιτεία και το ΟΑΚΑ παρήγγειλαν στο ΤΑΙΠΕΔ τις σχετικές σύνθετες και απαιτητικές μελέτες και την υλοποίηση των έργων σχετικών έργων συντήρησης. Το ΤΑΙΠΕΔ με τη σειρά του ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ανέθεσε σε εξειδικευμένο μελετητικό σχήμα, για πρώτη φορά μετά το 2004, την επιτόπια επιθεώρηση και αποτίμηση όλων των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων.

Το ΟΑΚΑ παρέλαβε τη μελέτη (η τελευταία μου πράξη ως Πρόεδρος, υπό παραίτηση, του ΔΣ στα τέλη Σεπτεμβρίου) και τα πορίσματά της, καθώς και τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή των προβλεπόμενων σε αυτή, και μάλιστα με δεσμευμένους πόρους στο RRF. Με βάση τα παραπάνω η Πολιτεία δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ιωάννη Βρούτση έκρινε, επαναλαμβάνω ορθώς, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που η ίδια παρήγγειλε, χρηματοδότησε και παρέλαβε, οι δύο εγκαταστάσεις πρέπει να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, αφού τέθηκε θέμα ασφάλειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρησή τους.

Αναστάτωση? Ναι και μάλιστα πολύ μεγάλη για το αθλητικό οικοσύστημα. Αλλά όταν έχεις πλέον γνωστό το πρόβλημα ασφάλειας, τεκμηριωμένο από έμπειρους συμβούλους μηχανικούς μετά από εργώδη επιθεώρηση, η ακαριαία αναστολή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί μονόδρομο. Έστω και ο ελάχιστος κίνδυνος ασφάλειας προσώπων δεν αντισταθμίζεται από καμία προσωρινή αναστάτωση ή ταλαιπωρία.

Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η νέα Διοίκηση του ΟΑΚΑ με όπλα τη μελέτη αυτή και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης των μεταλλικών κατασκευών και στην άρση της αναστολής, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί η Πολιτεία δια του Πρωθυπουργού.

Και μια προσωπική ανάμνηση. Θυμάμαι, εν μέσω τότε πανδημίας και lock out, την αγωνία του Λευτέρη Αυγενάκη να τεκμηριώσουμε έγκαιρα τον φάκελο ένταξης του έργου, ο οποίος μετά από μεγάλη πίεσή του, εντάχθηκε ουσιαστικά στο παρά πέντε στο πρόγραμμα του RRF. Πρόκειται για τις παρεμβάσεις που εντάχθηκαν τελευταίες στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά προκηρύχθηκαν και υλοποιούνται από τις πρώτες. Και εκ του αποτελέσματος, από τις πιο κρίσιμες και κομβικές.
 

Μηνύματα
3.378
Reaction score
11.143
Ορίστε και μερικές φωτογραφίες γαλβάνιζε στρατζαριστων με οξείδωση.

View attachment 307217

View attachment 307218 View attachment 307219 View attachment 307221 View attachment 307218 View attachment 307219 View attachment 307220 View attachment 307221
Είναι βέβαιο ότι είναι γαλβάνιζε ;
Εμένα μου κάνει για βαφή που πέταξε πεταλούδες λόγω σκουριάς μη άσταρωμένου μετάλλου
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.616
Reaction score
42.664
Είναι βέβαιο ότι είναι γαλβάνιζε ;
Εμένα μου κάνει για βαφή που πέταξε πεταλούδες λόγω σκουριάς μη άσταρωμένου μετάλλου
Στην πρώτη δώρο φαίνεται ότι είναι γαλβανισμένο και όχι μαύρο.
Πάντως σε λίγα σημεία έχει γίνει αυτό, έχει πετάξει το χρώμα και έχει σκουριά από κάτω. Αν θυμάμαι καλα ειχε ασταρωσει πριν βάψει, σε όλη την υπόλοιπη κατασκευή 30τμ περίπου κάλυψη δεν υπάρχουν εμφανή τέτοια θέματα. Στους κοιλοδοκους που μπήκαν για κολώνας και σε κάποια δεσίματα μόνο στη ρίζα στις φλάντζες έδρασης έχουν εμφανιστεί επιφανειακά σκουριές.
 



Μηνύματα
120
Reaction score
121
Ορίστε και μερικές φωτογραφίες γαλβάνιζε στρατζαριστων με οξείδωση.

View attachment 307217

View attachment 307218 View attachment 307219 View attachment 307221 View attachment 307218 View attachment 307219 View attachment 307220 View attachment 307221
Καλημέρα, αυτό που βλέπουμε να έχει ξεφλουδίσει στις φωτογραφίες είναι το γαλβάνισμα ή χρώμα επάνω σε γαλβανισμένο στραντζαριστό ?
Η οξείδωση στο θερμό γαλβάνι παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα και αυτό θα συμβεί μετά από πολλές δεκαετίες και κάτω από αντίξοες για αυτό συνθήκες
 

Attachments

Last edited:



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.990
Μηνύματα
2.924.759
Members
38.118
Νεότερο μέλος
DP6
Top