Συλλογή κινηματογραφικών έργων.

Reaction score
0
Αν υποθέσουμε πως κάποιος ήθελε να δημιουργήσει τη δική του συλλογή, με τα καλύτερα κατ΄ οιοδήποτε τεκμήριο έργα της παγκόσμιας φιλμογραφίας και τα ήθελε και ταξινομημένα, που θα έπρεπε να ανατρέξει;

Ζητάω τη γνώμη των ειδικών του χώρου για τους εξης λόγους:
Η βάση του imdb παρουσιάζει το Top 250 αλλά αυτό ειναι δημιουργημένο βάσει πληθυσμιακής ψηφοφορίας (με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πληθώρα Αμερικάνικων Ιαπωνικών και τώρα τελευταία ακόμα και Ινδικών ταινιών -δεν αναφέρομαι ΜΟΝΟ στο Sldg Mιln-στις ψηλές θέσεις της κατάξης).

To Top 100 της AFI πάλι, ενω περιέχει σοβαρές ταινίες στη λίστα δεν παυει να αναφέρεται μόνο στον Αμερικανικό κιν/φο με αποτέλεσμα οι ευρωπαικές παραγωγές να μένουν απ έξω.
Υπάρχει και η λίστα του WWide Box office αλλά ως επι το πλείστον "επειδή πάνε οι άλλοι να το δούν δε σημαίνει πως αξίζει"!
Η λίστα των Oscar τέλος, ανήκει μαλλον στην πιο πάνω παράγραφο.

Βασικά το IMDB Top250 ειναι το πιο αξιόπιστο, σχετικά, αλλά........250 έργα πάλι...κι αν τα θέλεις και σε HD όπου αυτό ειναι δυνατόν, ...Πάει, το χάσαμε το κορμί πατριώτη!
1,5ΤΒ και δεν φτάνει. Οχι πως αυτό ειναι το πρόβλημα (η αποθήκευση θα γίνει σε ΗDisk. Σημαντικό μέρος των αποδοχών μας ετσι κι αλλιώς πηγαίνει σε αποθηκευτικά μέσα με τάση ανοδική!!
Αστε που οι πιο πολλοί τίτλοι ειναι δυσευρετοι ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη κι αν ψάξεις. ειναι και συτό το πρόβλημα.

Εν τέλει.......
Εσείς, την συλλογή σας, με ποιά κριτήρια την δημιουργήσατε/δημιουργείτε;

"I need someone to help"
Lennon-McCartney

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
1) Όταν μου αρέσει ιδιαίτερα μια ταινία αναζητώ και άλλες του ίδιου σκηνοθέτη / ύφους / σχολής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μου αρέσουν το ίδιο και κείνες, αλλά πάντως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες (π.χ. το προσωπικό μου top-ten περιλαμβάνει τρεις ταινίες από έναν σκηνοθέτη και δύο από έναν άλλον - πάνε τα πέντε! και καμία στα tops του box office...). Η διαδικασία αυτή, αν ξεφύγουμε από το σκηνοθέτη και πάμε σε ύφος/θεματολογία/σχολή, μπορεί να οδηγήσει αλυσιδωτά αρκετά μακριά από την αρχική ταινία, αλλά να καταλήξει στην ανακάλυψη πραγματικά καλών ταινιών.

2) Διαβάζω τις κριτικές σε ελληνικά και ξένα έντυπα που κατά την κρίση μου είναι σοβαρά, και "ψαρεύω" από το κείμενό τους αυτά που θέλω εγώ να βρω, και που δεν είναι απαραίτητα σύμφωνα με τη γνώμη του κριτικού... έχω ξετρυπώσει άγνωστα διαμαντάκια έτσι.

3) Ακούω τη γνώμη ατόμων που ξέρω ότι έχουν πάνω-κάτω τα ίδια κινηματογραφικά γούστα... Εμπιστεύομαι και τον JD-CineGear :107:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Απάντηση: Συλλογή κινηματογραφικών έργων.

Νομιζω πως σχεδον παντα κρινω με βαση το σεναριο και κατα ποσο
πρωτοτυπο ειναι αυτο.
Δεν με ενδιαφερουν οι ηθοποιοι-θα μπορουσα να πω πως τις ταινιες
που βλεπω πολλους καλους ηθοποιους τις φοβαμαι-αλλα ψαχνομαι
στον Ευρωπαικο και Διεθνη κινηματογραφο.
Συνηθως δεν με ενδιαφερουν οι κριτικες παρα μοναχα για ενα λογο.
Το διαβασμα αναμεσα απο τις γραμμες...

Reaction score
0
RE Maria/Ανδρέα: Ευχαριστώ γαι το άμεσο της απάντησης.
Αλλά: Δεκτά και το 1) και το 2) και...εν μέρη το 3).
Όμως εγώ ψάχνω, αν θέλεις, τα must have. Δεν θέλω να δημιουργήσω τη δική μου προσωπική συλλογή, βάση των προτιμήσεών μου, αλλά θα θελα να είχα όσα
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ:126:
Γι αυτό λοιπόν και αναζητώ την "πηγή", τον "απόλυτο κατάλογο", τον "αφρό του αφρού".
Αλλά ΠΑΝΤΑ με υψηλή αξιοπιστία.
Κάτι σαν την λίστα του Forbes ενα πράγμα-για να αναφέρω κάτι οικείο-!!!!!!:131::111:
Η χμ....τον Γενικό Δείκτη τιμών του ΧΑΑ; -αξιόπιστο δε λέμε;
Τον "μπούσουλα που στρέφει το καράβι" που γραφε και ο κυρ-Νίκος.

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.190
Αν υποθέσουμε πως κάποιος ήθελε να δημιουργήσει τη δική του συλλογή, με τα καλύτερα κατ΄ οιοδήποτε τεκμήριο έργα της παγκόσμιας φιλμογραφίας και τα ήθελε και ταξινομημένα, που θα έπρεπε να ανατρέξει;

Ζητάω τη γνώμη των ειδικών του χώρου για τους εξης λόγους:
Η βάση του imdb παρουσιάζει το Top 250 αλλά αυτό ειναι δημιουργημένο βάσει πληθυσμιακής ψηφοφορίας (με αποτέλεσμα να παρουσιάζει πληθώρα Αμερικάνικων Ιαπωνικών και τώρα τελευταία ακόμα και Ινδικών ταινιών -δεν αναφέρομαι ΜΟΝΟ στο Sldg Mιln-στις ψηλές θέσεις της κατάξης).

To Top 100 της AFI πάλι, ενω περιέχει σοβαρές ταινίες στη λίστα δεν παυει να αναφέρεται μόνο στον Αμερικανικό κιν/φο με αποτέλεσμα οι ευρωπαικές παραγωγές να μένουν απ έξω.
Υπάρχει και η λίστα του WWide Box office αλλά ως επι το πλείστον "επειδή πάνε οι άλλοι να το δούν δε σημαίνει πως αξίζει"!
Η λίστα των Oscar τέλος, ανήκει μαλλον στην πιο πάνω παράγραφο.

Βασικά το IMDB Top250 ειναι το πιο αξιόπιστο, σχετικά, αλλά........250 έργα πάλι...κι αν τα θέλεις και σε HD όπου αυτό ειναι δυνατόν, ...Πάει, το χάσαμε το κορμί πατριώτη!
1,5ΤΒ και δεν φτάνει. Οχι πως αυτό ειναι το πρόβλημα (η αποθήκευση θα γίνει σε ΗDisk. Σημαντικό μέρος των αποδοχών μας ετσι κι αλλιώς πηγαίνει σε αποθηκευτικά μέσα με τάση ανοδική!!
Αστε που οι πιο πολλοί τίτλοι ειναι δυσευρετοι ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη κι αν ψάξεις. ειναι και συτό το πρόβλημα.

Εν τέλει.......
Εσείς, την συλλογή σας, με ποιά κριτήρια την δημιουργήσατε/δημιουργείτε;

"I need someone to help"
Lennon-McCartney
Υποθέτω ότι τα top του imdb είναι μια καλή πρόταση για να αρχίσεις να βλέπεις και να κρίνεις αν σου κάνει μια ταινία να την κρατήσεις. Απο τις κλασσικές ταινίες που είδες (και όχι μόνο) δεν ξεχωρίζουν σαν την μύγα μες στο γάλα κάποιες; Για παράδειγμα Godfather 1&2, Rocky είναι κλασσικές ταινίες, που ήδη κυκλοφορούν σε hd. Καλό είναι να χωρίσεις σε δεκαετίες τις περιόδους και να αρχίσεις να συλλέγεις, ξεκινώντας απο τα 40's άντε 30's. Τουλάχιστον εγώ έτσι κάνω. Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν ταινίες που εγώ έχω ψηλά στη λίστα μου, θα τις ήθελε κάποιος ή αν θα μου άρεσε μια συλλογή χωρίς αυτές.
Για παράδειγμα το Roman Holiday είναι μια πολύ αγαπημένη ταινία σε εμένα, γιατί μεταφέρει με ρομαντισμό μια εποχή που η Vespa κατακτούσε την Ευρώπη και απεικόνιζε με πανέμορφο (αν και μονόχρωμο) τρόπο την "αιώνια πόλη". Κάποιοι που την είδαν δεν την κατέταξαν εκεί ψηλά.
Είναι αρκετά υποκειμενικό το θέμα...

Reaction score
59
Απάντηση: Συλλογή κινηματογραφικών έργων.

Oι ταινιες ειναι προσωπικη εκτιμηση του καθενος .

Στα ματια σου μια ταινια αριστουργημα για αλλους εσενα να σου φανει " λιγη " και το αναποδο.

Να εισαι σιγουρος οτι εκτος απο τις κλασσικες ταινιες του παγκοσμιου κινηματογραφου υπαρχουν πολλα "διαμαντια" απο ανεξαρτητους παραγωγους τα οποια ειναι χαμενα στον κυκεωνα των blockbusters που πρεπει να ανακαλυψεις.

Δεν σου κρυβω οτι αρκετες φορες με " γεμισε " μια μη διασημη ταινια απο αλλες πολυδιαφημισμενες που τελικα αποδειχτηκαν πατατες.

Αλλες φορες ( οπως σωστα ειπε η Μαρια ) ειναι πολυ πιθανον να σου αρεσει ο τροπος "γραφης" ενος σκηνοθετη και καλο θα ειναι να δεις μερικες ταινιες του για να εχεις πληρη αποψη, οπως και ταινιες απο ενα συγκεκριμενο ηθοποιο ο οποιος εχει δωσει απιστευτη ερμηνεια με οτι ειδος ταινιων και αν εχει παιξει.

Το internet φυσικα και βοηθαει με τα αμετρητα sites και blogs στα οποια γινονται reviews οποτε μπορεις καλιστα να διαβασεις για να σχηματισεις αποψη καθως και απο γνωστους σου τους οποιους γνωριζεις οτι εχεις τα ιδια κινηματογραφικα γουστα σε ειδος ταινιων σε σκηνοθετες και ηθοποιους.

Δεν πρεπει να εισαι αρνητικος σε θεαση ταινιων περα απο το ειδος που σ΄ αρεσει περισσοτερο γιατι ολα τα ειδη εχουν κατι να σου δωσουν ειτε ειναι blockbusters ειτε ειναι πειραματικες ταινιες του " ταδε " αιρετικου σκηνοθετη.

Αλλα και παλι θα σου πω οτι το τελικο κριτηριο ειναι δικο σου !!!

Reaction score
0
RE Maria/Ανδρέα: Ευχαριστώ γαι το άμεσο της απάντησης.
Αλλά: Δεκτά και το 1) και το 2) και...εν μέρη το 3).
Όμως εγώ ψάχνω, αν θέλεις, τα must have. Δεν θέλω να δημιουργήσω τη δική μου προσωπική συλλογή, βάση των προτιμήσεών μου, αλλά θα θελα να είχα όσα
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ:126:
Γι αυτό λοιπόν και αναζητώ την "πηγή", τον "απόλυτο κατάλογο", τον "αφρό του αφρού".
Αλλά ΠΑΝΤΑ με υψηλή αξιοπιστία.
Κάτι σαν την λίστα του Forbes ενα πράγμα-για να αναφέρω κάτι οικείο-!!!!!!:131::111:
Η χμ....τον Γενικό Δείκτη τιμών του ΧΑΑ; -αξιόπιστο δε λέμε;
Τον "μπούσουλα που στρέφει το καράβι" που γραφε και ο κυρ-Νίκος.

criterion collection

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Imdb... διατηρώ τις επιφυλάξεις που διατηρείς κι εσύ. Όταν βλέπεις πάνω-πάνω στη λίστα μια ταινία του 2008 που ακόμα δεν έχει καλά-καλά "κατακαθίσει" για να γίνει κλασική στο είδος της -> must have, είναι σαφές ότι οι ψήφοι ενθουσιασμού είναι πάρα πολλές. Kι εσύ μάλλον δεν ψάχνεις αυτό...

Ίσως (με επιφύλαξη) να σου έδινε περισσότερες ιδέες καμιά λίστα από αυτές που δημοσιεύουν κατά καιρούς έγκυρα κινηματογραφικά περιοδικά - της Ευρώπης πάντα, όχι της Αμερικής, γιατί οι Ευρωπαίοι φίλοι του κινηματογράφου ξέρουν να εκτιμήσουν και μια καλή αμερικάνικη ταινία, αλλά το αντίθετο χλωμό...

Reaction score
0
Eυχαριστώ once more και καταλήγω .......στο Top250 του IMDB.
Οι γνώμες των loggeo,JD και Τάκη ειναι σεβαστές οπωσδήποτε, όμως, βασίζονται στο "προσωπικό στοιχείο".
ΔΕΝ ψάχνω όμως αυτό. δεν αναζητώ την προσωπική ματιά, τον ιδιαιτερο τρόπο που ο καθένας μας "βλέπει" μια ταινία και την κατατάσσει "μέσα του".
Ψάχνω το αντικειμενικό.
Το "απ' τους πολλούς αναγνωρισμένο".
Πως φτιάχνεις μια συλλογή απο πεταλούδες και ΠΡΕΠΕΙ να βάλεις σ΄αυτήν και μια ...κακοφτιαγμένη για σένα, εκ των ων ουκ ανευ όμως για τη συλλογή; Τέτοιο πράγμα.
Απλά, ο λόγος για τον οποίο αποτάνθηκα σε σας ειναι πως αν ακολουθήσω την μια ή την άλλη φόρμα θα πρέπει ή να φτάσω σε αριθμό >500!! 'η να αφήσω απ εξω αριστουργήματα μόνο και μόνο επειδή ο συγκεκριμένος συντάξας της συγκεκριμάνης λίστας που διάλεξα, δεν περιλαμβάνει κάποια, με κοινά κριτήρια αποδεκτά εργα, τα οποία σημάδεψαν την ιστορία του κινηματογράφου.
Για να μην γίνομαι περεταίρω κουραστικός, θα ακολουθήσω -με κρύα καρδιά ειν' αλήθεια- την λίστα του IMDB Top250.
Ευχαριστώ όλους/ες για τη εως τούδε βοήθεια.
God help us all!

Reaction score
0
@ Μaria: έθειξες πολύ ορθά ενα απ τα προβλήματα.......εναν προβληματισμό θα έλεγα καλύτερα. Ηδη, εχω αποφασίσει να μην συμπεριλάβω εργα παραγωγής 2008-9 λόγω ακριβως του ενθουσιασμού των ψηφοφόρων, όπως πολύ χαρακτηριστικά είπες.
Το να βρώ άλλες λίστες και να κάνω εναν συγκερασμό, θα ηταν μια λύση. Χρονοβόρα μεν αλλά πιο αξιόπιστη.
Θα μου πρότεινες κάτι;

Reaction score
0
@ Τάκης Πετρόπουλος:

μήπως η συγκεκριμένη λίστα -criterion collection- ειναι "αποκλειστικά για cinefill"?

Νο1: Grand Illusion Jean Renoir!!!!!

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Για λίστα δεν έχω καμιά αυτήν τη στιγμή υπόψη μου, παρά μόνο αυτές που δημοσιεύουν κατά καιρούς τα περιοδικά, όπως το δικό μας Σινεμά και το γαλλικό Cahiers du Cinema, κι αυτήν εδώ την εξαιρετικά... λακωνική λίστα από το site του παλιού θεσσαλονικιώτικου video club AZA με το τεράστιο αρχείο-θησαυρό (sorry αλλά δεν είναι διαφήμιση...).

Εδώ μπορείς να βρεις στην κατηγορία των "κλασικών" ταινιών αρκετά ψαγμένες στην πλειονότητά τους κριτικές, που ίσως σε βοηθήσουν για κάποιες ταινίες που θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον ή απλά την περιέργεια.

Η συλλογή της Criterion που ανέφερε ο φίλος παραπάνω είναι κι αυτή ένα αρκετά καλό κριτήριο επιλογής.

Επίσης, σε sites όπως το amazon, αν επιλέξεις μια ταινία που ήδη γνωρίζεις ότι είναι κλασική, στη σελίδα παρουσίασης/αγοράς της έχει και άλλες σχετικές ταινίες που έχουν προτιμήσει οι ίδιοι πελάτες. Το κριτήριο μπορεί τελικά να είναι εμπορικό, αλλά οι προτιμήσεις που αντικατοπτρίζει δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Δες ένα παράδειγμα αν θέλεις.

Αυτά προς το παρόν...

Reaction score
0
Εδώ μπορείς να βρεις στην κατηγορία των "κλασικών" ταινιών αρκετά ψαγμένες στην πλειονότητά τους κριτικές, που ίσως σε βοηθήσουν για κάποιες ταινίες που θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον ή απλά την περιέργεια.

Αυτά προς το παρόν...
Πολύ καλό το site και ενδιαφέρουσα η Top100 λίστα του. ΤΝΧ Μαρία:107:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.327
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent