Συνδεση Ενισχυτή με Παθητικα ηχεια

Reaction score
578
Καλημέρα σας στο εσωτερικό του εξωφύλλου του δίσκου του Dave Mason Discovered Again ανακάλυψα στην εξής σημειωση την οποία εκτιμώ δεν συμμερίζεται η κοινότητα μας
20221214_104114.jpg

Reaction score
456
Καλημέρα σας στο εσωτερικό του εξωφύλλου του δίσκου του Dave Mason Discovered Again ανακάλυψα στην εξής σημειωση την οποία εκτιμώ δεν συμμερίζεται η κοινότητα μας View attachment 273763
Μ' αυτήν την κίνηση αλλάζει η "φάση", δηλαδή εκεί που το μεγάφωνο κινείται προς τα εμπρός, κινείται προς τα πίσω και αντίθετα. Η θεωρία λέει, ότι το σωστό αποτέλεσμα το έχεις, όταν αυτή η κίνηση των κώνων των μεγαφώνων, ταυτίζεται με την κίνηση που κάνουν οι μεμβράνες στα μικρόφωνα ηχογράφησης, επειδή κάθε ηχολήπτης θεωρητικά κάνει τα "δικά του", θα έπρεπε να δοκιμάζεις αυτή την αντιστροφή φάσης σε κάθε δίσκο που αλλάζεις! πολύ κουραστικό και η διαφορά δεν αξίζει στην πράξη (εκτός από ορισμένες φορές).Επειδή έχω ζήσει με προενισχυτές που είχαν αυτήν την ρύθμιση με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορώ να πω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει αισθητή διαφορά, υπάρχει όμως μάλλον ένας μικρός αριθμός ηχογραφήσεων που υπάρχει αισθητή βελτίωση.

K

kimon

Guest
Μου πέρασε κάτι από το μυαλό σχετικά με το γιατί κάνουν αυτήν την σύσταση. Ίσως σχετίζεται με την "αερομεταφερόμενη" ανάδραση στην βελόνα.
(Η έξοδος των ηχείων θα βρίσκεται σε αντίφαση με την κίνηση της βελόνας, οπότε ίσως έχουν παρατηρήσει ότι αυτό είναι ευνοϊκό για τον ήχο. Τέλος πάντων.
Ή, πάλι, να θεωρούν ότι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα κάνουν αναστροφή φάσης και να θέλουν να το διορθώσουν; Τρέχα γύρευε)

Last edited by a moderator:

Reaction score
456
Μου πέρασε κάτι από το μυαλό σχετικά με το γιατί κάνουν αυτήν την σύσταση. Ίσως σχετίζεται με την "αερομεταφερόμενη" ανάδραση στην βελόνα.
(Η έξοδος των ηχείων θα βρίσκεται σε αντίφαση με την κίνηση της βελόνας, οπότε ίσως έχουν παρατηρήσει ότι αυτό είναι ευνοϊκό για τον ήχο. Τέλος πάντων.)
Μάλλον προς άγρα αγοραστών παντός είδους και τους περίεργους στα τεχνικά..... καθώς τα εξώφυλλα δίσκων είναι η ¨βιτρίνα" του προϊόντος.(Άλλωστε αν παρατηρήσει κανείς την διατύπωση, αλληλοαναιρείται ...however this is not necessary...).

ika

News
Reaction score
16.513
Λέει πως η αντιστροφή είναι για να έχει την optimal δυνατή αναπαραγωγή, ενώ η παραμονή στην τυπική συνδεσμολογία είναι για την πλήρως ικανοποιητική αναπαραγωγή. Θεωρητικά από τα γραφόμενα, υποννοεί πως θα πρέπει να υπάρχουν ακουστές (ψιλο?)διαφορές.

Πάντως το έχουν και σε άλλο δίσκο της σειράς.
91hY-czAqvL._AC_SL1500_.jpg

Το έκανες JimFromAndros?
Και αν ναι, παρατήρησες κάτι?

Last edited:

Reaction score
578
Λέει πως η αντιστροφή είναι για να έχει την optimal δυνατή αναπαραγωγή, ενώ η παραμονή στην τυπική συνδεσμολογία είναι για την πλήρως ικανοποιητική αναπαραγωγή. Θεωρητικά από τα γραφόμενα, υποννοεί πως θα πρέπει να υπάρχουν ακουστές (ψιλο?)διαφορές.

Πάντως το έχουν και σε άλλο δίσκο της σειράς.
View attachment 273784

Το έκανες JimFromAndros?
Και αν ναι, παρατήρησες κάτι?
Το έκανα αλλά εγω δεν παρατήρησα κάτι. Όμως επειδή μου έκανε εντύπωση ηθελα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί ήταν ένα δόγμα που δεν το καταπατουσαμε ποτέ. Όντως στο σύστημα μου είναι δύσκολο να δοκιμάζω αλλαγη πολικότητας σε κάθε ηχογραφηση

ika

News
Reaction score
16.513
Όλοι ξέρουμε, το (+) στο (+) και το (-) στο (-).

Να έχει κάποια επίδραση στο ηχείο αν συνδεθούν αντίστροφα;
Πειράζει τα μεγάφωνα αν αντί μπρος-πίσω πάνε πίσω-μπρος;
Να έχει να κάνει με το κροσόβερ;

Αλλά τότε, δεν θα υπήρχαν αναφορές τόσα χρόνια;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.905
Εν πάση περιπτώσει, αν συναντήσετε κάποιον που ισχυρίζεται ότι το (+) πρέπει να είναι συνδεδεμένο στο (+) και το (-) στο (-), ρωτήστε τον αν γνωρίζει σίγουρα, αν ο προενισχυτής ή ο τελικός του είναι αναστρέφοντες, ή όχι.

Reaction score
578
Μ' αυτήν την κίνηση αλλάζει η "φάση", δηλαδή εκεί που το μεγάφωνο κινείται προς τα εμπρός, κινείται προς τα πίσω και αντίθετα. Η θεωρία λέει, ότι το σωστό αποτέλεσμα το έχεις, όταν αυτή η κίνηση των κώνων των μεγαφώνων, ταυτίζεται με την κίνηση που κάνουν οι μεμβράνες στα μικρόφωνα ηχογράφησης, επειδή κάθε ηχολήπτης θεωρητικά κάνει τα "δικά του", θα έπρεπε να δοκιμάζεις αυτή την αντιστροφή φάσης σε κάθε δίσκο που αλλάζεις! πολύ κουραστικό και η διαφορά δεν αξίζει στην πράξη (εκτός από ορισμένες φορές).Επειδή έχω ζήσει με προενισχυτές που είχαν αυτήν την ρύθμιση με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορώ να πω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει αισθητή διαφορά, υπάρχει όμως μάλλον ένας μικρός αριθμός ηχογραφήσεων που υπάρχει αισθητή βελτίωση.
Γι'αυτό σε περίπτωση που κάνεις την αντίστροφή των πόλων μόνο στο ένα κανάλι χάνεις τα μπάσα στο σύστημά σου. Έρχονται σε αντιθετες φάσεις τα δύο κανάλια μεταξύ τους και χάνονται τα μπάσα

ika

News
Reaction score
16.513
Ναι, αλλά όταν πχ ένα woofer κινείται μπροστά την ίδια στιγμή το άλλο κινείται προς τα πίσω.
Άρα έχουν διαφορά φάσης 180, πρακτικά το ένα αυξάνει την στιγμιαία πίεση του αέρα και το άλλο την μειώνει.
Και στην συνέχεια το πρώτο πάει προς τα πίσω, το δεύτερο προς τα μπροστά κοκ.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88