ΤΟΕ ΙΝ KAI ΑΠΟΨΕΙΣ

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Λάθος. ;)

Δικαιούται οποιοσδήποτε να πει "ου", ακόμα κι αν δεν έχει τίποτα ο ίδιος στο σπίτι του, αρκεί να μπορεί να δικαιολογήσει το "ου" με αντικειμενικά κριτήρια και επιχειρήματα. :)
ououououou :p

Reaction score
6.599
Λάθος. ;)

Δικαιούται οποιοσδήποτε να πει "ου", ακόμα κι αν δεν έχει τίποτα ο ίδιος στο σπίτι του, αρκεί να μπορεί να δικαιολογήσει το "ου" με αντικειμενικά κριτήρια και επιχειρήματα. :)

...γιατι μπορει να φανταστει ενα συστημα και να κολλησει και ενα ''ου'' χωρις πολλα πολλα :D

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
...γιατι μπορει να φανταστει ενα συστημα και να κολλησει και ενα ''ου'' χωρις πολλα πολλα :D
Λες να μην γινεται και αυτο σε συζητησεις?
Εγω λεω γινεται ...

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.711
Οποιος πει ου να μας πει και τι εχει :)
Να ανοίξει θρεντ ο σλιπ για οφθαλμόλουτρο και σχολιασμό....

Εμένα πάντως μου αρέσουν ΠΟΛΥ :drinks:, και αυτο είναι εντελώς άσχετο με το τι έχω, τι είχα και τι (ίσως) θα έχω στο μέλλον. Είναι επίσης άσχετο με το ότι δεν θα τα αγόραζα ποτέ!!!

Sleep

Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Reaction score
2.676
-Απόσταση ακρόασης 1,80 μέτρα δεν υπάγεται εις το εγγύς,αλλά στο μέσο πεδίο (midfield).
Ερώτηση:

Η απόσταση ακρόασης ορίζεται ως near, mid ή far field με αντικειμενικά ή υποκειμενικά κριτήρια;

Δηλαδή, η απόσταση στα 1.80 μέτρα ορίζεται ως midfield είτε έχεις απέναντί σου ένα ηχειάκι με 5άρι woofer είτε ένα τερατώδες ηχείο με δύο 15άρια woofers;
Μήπως στην πρώτη περίπτωση θεωρείται farfield και στη δεύτερη nearfield;
Ή το είδος του ηχείου δεν παίζει ρόλο;

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
Ερώτηση:

Η απόσταση ακρόασης ορίζεται ως near, mid ή far field με αντικειμενικά ή υποκειμενικά κριτήρια;

Δηλαδή, η απόσταση στα 1.80 μέτρα ορίζεται ως midfield είτε έχεις απέναντί σου ένα ηχειάκι με 5άρι woofer είτε ένα τερατώδες ηχείο με δύο 15άρια woofers;
Μήπως στην πρώτη περίπτωση θεωρείται farfield και στη δεύτερη nearfield;
Ή το είδος του ηχείου δεν παίζει ρόλο;
http://www.avsite.gr/forum/threads/Ενεργά-ηχεία.154102/page-12#post-2130758

Τα ανωτέρω στην πράξη.Εάν επιζητούμε ακριβολογία σε αυστηρό Ακουστικό πλαίσιο,το εγγύς πεδίο για συγκεκριμένο παλλόμενο σφαιρικό ακτινοβολητή ικανοποιεί τη συνθήκη [2π / λ] * r << 1 ενώ για το άπω πεδίο ισχύει [2π / λ] * r >> 1 , όπου r αντιπροσωπεύει την απόσταση από τον ακτινοβολητή και λ το εκπεμπόμενο μήκος ηχητικού κύματος.
+1.
Ηχεια που έπαιζαν ωραια οσες φορες τα άκουσα σε τυχαίους χώρους και με τυχαία συνοδα. Οπως και στη μεγαλη πλειοψηφία καμένων ακροαματικοφιλων.
Αλλη μια ένδειξη / απόδειξη του ακυρου χομπυ μας. Ας μας το αναλύσει ο bhutia παρακαλω πολύ, εδω μας χρειάζεται λιγη θεωρία ψυχοακουστικης ή και ...ψυχιατρικης.
Το έχω ήδη κάνει και μάλιστα...in situ.:sneaky:
http://www.avsite.gr/forum/threads/Μόναχο-κατόπιν-εορτής.145390/page-9#post-2072471
...
Μπουτχια, πες τα κινέζικα να μην καταλάβουν τίποτα! :gotcha:

:lolsign::lolsign::lolsign::lolsign:
Προσπαθώ γενικώς να μένω...ευγενικός.
我一般盡量保持善良
:lolsign:

Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.513
Να ανοίξει θρεντ ο σλιπ για οφθαλμόλουτρο και σχολιασμό....

Εμένα πάντως μου αρέσουν ΠΟΛΥ :drinks:, και αυτο είναι εντελώς άσχετο με το τι έχω, τι είχα και τι (ίσως) θα έχω στο μέλλον. Είναι επίσης άσχετο με το ότι δεν θα τα αγόραζα ποτέ!!!
+1.

Ηχεια που έπαιζαν ωραια οσες φορες τα άκουσα σε τυχαίους χώρους και με τυχαία συνοδα. Οπως και στη μεγαλη πλειοψηφία καμένων ακροαματικοφιλων.

Αλλη μια ένδειξη / απόδειξη του ακυρου χομπυ μας. Ας μας το αναλύσει ο bhutia παρακαλω πολύ, εδω μας χρειάζεται λιγη θεωρία ψυχοακουστικης ή και ...ψυχιατρικης.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.711
Επειδή βλέπω πού πάει το πράγμα...

Αυτό είναι το νήμα σας:

http://www.avsite.gr/forum/threads/Τα-Δυο-ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ-harbeth-40-1.67688/

Θάψτε ελεύθερα!

Ας μείνουμε όμως εδώ στα περί τοποθέτησης.
Οχι, αυτο δεν ειναι νημα παρουσίασης του δικού σου συστήματος.
Ειναι νημα "σχολιασμού" της συγκεκριμένης κατασκευστικής σχολής.

Αντε, μην τεμπελιάζεις, για το οφθαλμόλουτρο και το κουτσομπολιό ζούμε :)

Sleep

Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Reaction score
2.676
Οχι, αυτο δεν ειναι νημα παρουσίασης του δικού σου συστήματος.
Ειναι νημα "σχολιασμού" της συγκεκριμένης κατασκευστικής σχολής.

Αντε, μην τεμπελιάζεις, για το οφθαλμόλουτρο και το κουτσομπολιό ζούμε :)
Λύσσαξες! :p

Σε λίγο θα ανοίξεις εσύ θέμα με την παρουσίαση...του συστήματός μου! :drinks:

Παίδες, με σκλαβώνει το ενδιαφέρον σας για...κουτσομπολιό και επικείμενο...θάψιμο, αλλά δεν το συνηθίζω.

Ακόμα και αν είχα τα Beolab 90 και σας έτρεχαν τα σάλια! :dance2:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Στο 90% των ηχείων που κυκλοφορούν εκεί έξω (μπορεί να λέω και λίγο), εγχώριων και ξενόφερτων, τα χαρακτηριστικά που ανακοινώνει ο κατασκευαστής δεν έχουν <<επαφή>> με τα πραγματικά χαρακτηριστικά των ηχείων.
Δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε οι μετρήσεις τους, σε όποια σελίδα ή περιοδικό και αν κοιτάξετε.

Κάποια από αυτά, για χάρη οικονομίας, δανείζονται έτοιμες λύσεις από κυκλώματα διαχωρισμού άλλων ηχείων, χωρίς να έχει γίνει μελέτη για τις ιδιαιτερότητες τους.
Κάποια άλλα βγαίνουν στην αγορά χωρίς καν να αξιολογηθεί η τελική τους συμπεριφορά, μόνο για να υπάρχει κάποιο ηχείο της εταιρίας και σε αυτή τη κατηγορία.
Καταφεύγουν έτσι σε αμφιβόλου ποιότητας Κινέζικες κατασκευές.

Θέλετε τώρα να με πείσετε πως αυτά που ανακοινώνει ο κατασκευαστής στο βιβλιαράκι που συνοδεύει τα ηχεία του ισχύουν και έτσι πρέπει να στηθούν.
Λυπάμαι αλλά θεωρώ πως θέλει πολύ περισσότερη δουλειά ένα σωστό στήσιμο.
Γνώση, εμπειρία και εργαλεία.

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
Εξαιρετική η ανάλυσή σου! Ετσί είναι οι κανόνες της ηχητικής! Πρέπει να τους αποδεχθούμε.... παράδειγμα,στό αυτοκίνητό σας θα τοποθετούσατε ποτέ τετράγωνους τροχούς;

Ο τρόπος τοποθέτησης όλων των ηχείων είναι ένας: το τρίγωνο ακρόασης.

Τα ηχεία και η θέση ακρόασης σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο, δηλαδη έχουμε ακριβώς ίδιες αποστάσεις ανάμεσα στα ηχεία και από ηχεία σε θέση ακρόασης.

Τα ηχεία στρέφονται έτσι, ώστε να "κοιτούν" ευθεία προς τη θέση ακρόασης, δηλαδη έχουν μία υποχρεωτική στροφή 30 μοιρών (προς τα έσω):

Γιατί πρέπει να κοιτούν ευθεία προς τη θέση ακρόασης; Διότι η μετρημένη (σωστή) απόκριση των ηχείων, είναι "on axis", δηλαδη στην ευθεία και μόνο στην ευθεία.

Οπότε, ως εδώ δε τίθεται ούτε θέμα προτιμήσεων, ούτε θέμα άποψης. Υπάρχει το σωστό, και το λάθος, τόσο απλά.

Αν σου αρέσουν τα λάθη, οκ, βάλε το ένα ηχείο στο μπάνιο και το άλλο στο μπαλκόνι, παράτα με, κάνε ότι θέλεις, σύνδεσέ τα ανάποδα, βάλτα να κοιτάνε στο γάμο του καραγκιόζη. Δεν υπάρχει όμως περιθώριο συζήτησης για το θέμα της τοποθέτησης. ;)

Οι μετρήσεις απόκρισης των ηχείων υπό γωνίες, ανα 10-15 μοίρες, γίνονται για να δούμε πως αλλάζει απόκριση συχνότητας το ηχείο μας υπό γωνία, δηλαδή βλέπουμε την off axis απόκριση.

Όταν η εκπομπή των ηχείων off axis (για κάποιο εύρος 10-15 μοιρών) είναι ισορροπημένη στο φάσμα και όμοια με την on axis, τότε και μόνο τότε, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε λίγο toe in των ηχείων, δηλαδή περαιτέρω των 30 υποχρεωτικών μοιρών προς τα έσω, δηλαδη αυτό:

Αντί δηλαδή το ηχείο να μας κοιτάει στην ευθεία, ως προβλέπεται, εκμεταλλευομαστε την ομαλή του απόκριση of axis για να το στρέψουμε λίγο ακόμα προς τα έσω, να κάνουμε το λεγόμενο toe-in.

Τι κερδίζουμε; Μειωμένες αντανακλάσεις από τους πλαϊνούς τοίχους.

Συστήνεται λοιπόν ανεπιφύλακτα το toe in, μέχρι των ορίων ομαλής of axis απόκρισης του ηχείου σου, τυπικά +5 έως +15 μοίρες, επιπρόσθετα στις 30 μοίρες τις υποχρεωτικές της τοποθέτησης του τριγώνου ακρόασης.

Οι 30 μοίρες της υποχρεωτικής στροφής των ηχείων προς τα έσω ώστε να κοιτάνε στην ευθεία την θέση ακρόασης, δεν ονομάζονται toe-in. Αυτή είναι απλώς η μόνη σωστή τοποθέτηση, ώστε να προσλαμβάνεις στη θέση ακρόασης την on axis απόκριση του ηχείου σου.

Toe-in είναι να στρέφεται ακόμα περαιτέρω προς τα έσω το κάθε ηχείο, ώστε οι κεντρικοί άξονες ακτινοβολίας των ηχείων να μη συναντώνται στη θέση ακρόασης (ως οφείλουν), αλλά λίγο πιο μπροστά.

Ο,τιδηποτε άλλο, είναι λάθος. :)

SIMPLYMUSIC

"Επαγγελματίας"
Reaction score
67
Στο 90% των ηχείων που κυκλοφορούν εκεί έξω (μπορεί να λέω και λίγο), εγχώριων και ξενόφερτων, τα χαρακτηριστικά που ανακοινώνει ο κατασκευαστής δεν έχουν <<επαφή>> με τα πραγματικά χαρακτηριστικά των ηχείων.
Δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε οι μετρήσεις τους, σε όποια σελίδα ή περιοδικό και αν κοιτάξετε.

Κάποια από αυτά, για χάρη οικονομίας, δανείζονται έτοιμες λύσεις από κυκλώματα διαχωρισμού άλλων ηχείων, χωρίς να έχει γίνει μελέτη για τις ιδιαιτερότητες τους.
Κάποια άλλα βγαίνουν στην αγορά χωρίς καν να αξιολογηθεί η τελική τους συμπεριφορά, μόνο για να υπάρχει κάποιο ηχείο της εταιρίας και σε αυτή τη κατηγορία.
Καταφεύγουν έτσι σε αμφιβόλου ποιότητας Κινέζικες κατασκευές.

Θέλετε τώρα να με πείσετε πως αυτά που ανακοινώνει ο κατασκευαστής στο βιβλιαράκι που συνοδεύει τα ηχεία του ισχύουν και έτσι πρέπει να στηθούν.
Λυπάμαι αλλά θεωρώ πως θέλει πολύ περισσότερη δουλειά ένα σωστό στήσιμο.
Γνώση, εμπειρία και εργαλεία.
Θα συμφωνήσω. Οι οδηγίες του κατασκευαστή μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν η βάση για το στήσιμο αλλά τελικά οι ιδιαιτερότητες του χώρου, των συνοδών και τελικά τα γούστα του ιδιοκτήτη είναι αυτά που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo