Τελικά, μετρήσεις ή ακουστική εκτίμηση;

Reaction score
3.234
Τι ακριβώς είναι αυτό που μετράμε, για να καταλάβουμε κι εμείς οι “άσχετοι” !

Εγώ σας θέλω όλους την ημέρα που θα κάνουμε το blind τεστ Α/Β με ειδικό μουσικό πρόγραμμα όπου θα αναπαράγουμε ένα μουσικό κομμάτι με σταδιακή αύξηση της συνολικής αρμονικής παραμόρφωσης σε steps από 0,001% στο 2 %.

Πριν μερικούς μήνες συμμετείχα ενεργά σε ένα blind τεστ καλωδίων ρεύματος με μέλη του avclub. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο avclub και είχαν πολύ ενδιαφέρον.
Παρόμοιες (unbiased) χομπίστικες δοκιμές θα γίνονται συχνά και θα πραγματοποιούνται από αληθινούς χομπίστες χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείονται οι έντιμοι και καταξιωμένοι αντιπρόσωποι του χώρου.

Προσφανώς αυτή την περίοδο δεν είναι κατάλληλο το κλίμα για τέτοιου είδους δοκιμές.
Κάνει πολύ ζέστη και ο αέρας βρωμάει ακόμα μπαρούτι !

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.104
Τι ακριβώς είναι αυτό που μετράμε, για να καταλάβουμε κι εμείς οι “άσχετοι” !

Εγώ σας θέλω όλους την ημέρα που θα κάνουμε το blind τεστ Α/Β με ειδικό μουσικό πρόγραμμα όπου θα αναπαράγουμε ένα μουσικό κομμάτι με σταδιακή αύξηση της συνολικής αρμονικής παραμόρφωσης σε steps από 0,001% στο 2 %.

Πριν μερικούς μήνες συμμετείχα ενεργά σε ένα blind τεστ καλωδίων ρεύματος με μέλη του avclub. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο avclub και είχαν πολύ ενδιαφέρον.
Παρόμοιες (unbiased) χομπίστικες δοκιμές θα γίνονται συχνά και θα πραγματοποιούνται από αληθινούς χομπίστες χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείονται οι έντιμοι και καταξιωμένοι αντιπρόσωποι του χώρου.

Προσφανώς αυτή την περίοδο δεν είναι κατάλληλο το κλίμα για τέτοιου είδους δοκιμές.
Κάνει πολύ ζέστη και ο αέρας βρωμάει ακόμα μπαρούτι !
Eκτός από την 1η αράδα, όλα τα υπόλοιπα είναι εκτός θέματος.

Δεν δικαιολογείσαι γράφοντας μια ερώτηση σχετική με το θρεντ να συνεχίζεις μετά τον πόνο σου και τις προσωπικές σου εμπειρίες σε blind test καλωδίων ή τις προσωπικές σου εκτιμήσεις για το κλίμα και τη ζέστη...

Αν μας θες όλους κάπου σε blind test κάνε την πρότασή σου σε άλλο θρεντ, με τον ανάλογο τίτλο. Είπαμε, κοίτα να είσαι "εντός θέματος", σου ξαναθυμίζω τους κανόνες λειτουργίας του φόρουμ.

Και μη "το παίζεις" "άσχετος".

Ωστόσο, στην (εντός θέματος) ερώτησή σου "τι μετράμε" σου απαντώ ευθέως "από τα πάντα έως και τίποτα απολύτως", εξαρτάται από τον εξοπλισμό του καθενός. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να έχει ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό μετρήσεων. Μπορείς να βρείς ένα σωρό μετρήσεις και τεχνικά σπεκς για κάθε συσκευή έτοιμα και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Αν θες μπορείς να φωνάξεις ειδικό μηχανικό ήχου να κάνει ό,τι μετρήσεις επιθυμείς σπίτι σου. Τέλος αν έχεις βίτσιο με τις μετρήσεις πάρε τον αναγκαίο εξοπλισμό και όρμα ελεύθερα. Όλα έχουν την αξία τους, μικρή, μεγάλη ή τιποτένια.

Και το κόστος μιας μέτρησης από ειδικό στο σπίτι σου είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με το κόστος συσκευών που διαθέτουν εκατοντάδες μέλη εδώ μέσα. Και δε μιλάω για επίπεδα αξίας ηχοσυστημάτων της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αν και τέτοια επίπεδα ακόμα έχω δει ανάμεσά μας...

Το ερώτημα είναι αν θα εμπιστευτείς το ίσως ανεκπαίδευτο ή με ακουστικά τραύματα αυτί σου για αγορά πχ μιας συσκευής ή για σύγκριση 2 συσκευών μεταξύ τους, ή αν θα εμπιστευθείς μετρήσεις, χαρακτηριστικά, προδιαγραφές. Ή φυσικά θα λάβεις υπ'όψιν σου και τα δύο. Ακόμα καλύτερα αν με το ένα εξηγείς - ερμηνεύεις ή υποψιάζεσαι το άλλο.

Reaction score
0
Εξ αφορμής του παρατιθεμένου μηνύματος του Αντρέα, και μετά από μια τεχνικού περιεχομένου συζήτηση που κατ΄επανάληψη έχω κάνει με αρκετούς φίλους και γνωστούς, θέτω το παραπάνω ερώτημα.

Πού βασίζεσθε για να αγοράσετε κάτι, και κυρίως γιατί; Είναι εφικτό να αγοράσει κάποιος μια συσκευή, βασιζόμενος μόνο στα χαρτιά; Και τί είδους μπορεί να είναι αυτή η συσκευή; Εντάξει, θα μου πείτε πως κάπου θα πάτε να την ακούσετε τη συσκευή που σας ενδιαφέρει, αλλά αν μένετε στην επαρχία; Τότε τί γίνεται;

Απόψεις; (Συνοδευμένες με τη λέξη "διότι", αν είναι δυνατόν)...

Εγώ πάντως δεν θα αγόραζα κανένα από τα δύο. Τη σημερινή εποχή που υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία και προσφορά συσκευών, θα φρόντιζα ώστε αυτό που μου άρεσε στο άκουσμα να έχει καλή κατασκευή και καλές μετρήσεις για την κατηγορία τιμής του.
Επίσης, για να συμπληρώσω τον παραπάνω κανόνα που χρησιμοποιώ για τις αγορές μου, θα φρόντιζα να μην αγοράσω κάτι που η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη στη χώρα μας.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.385
Προσωπικώς βασίζομαι στην τσέπη μου διότι εγώ θα το πληρώσω και στα αυτιά μου διότι εγώ θα τα ακούω.
Γιατί έχω επιλέξει αυτά που έχω?Για τους 2 ανωτέρω λόγους.
Τώραα όσον αφορά τις μετρήσεις είναι λογικό κάτι που δεν παραμορφώνει να ακούγεται οσο το δυνατόν ουδέτερο.Άρα να πλησιάζει αυτό που συνέλαβε η μηχανή ηχογράφησης και μίξαρε ο μηχανικος ήχου.Απο εκεί και πέρα οι όποιες παραμορφώσεις (οι οποίες εξ ορισμού ΠΑΝΤΑ υπάρχουν)χρωματίζουν το ηχητικό αποτέλεσμα και επαφείονται στο γούστο του καθενός.Εγω πχ ενω καταλαβαίνω ότι τα εγχορδα ακούνται πιο ιδανικά απο πάνελ ηχεία,δεν μπορώ τα πάνελ γιατι οι παραμορφώσεις τους στα υπόλοιπα όργανα με χαλάνε.

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: Τελικά, μετρήσεις ή ακουστική εκτίμηση;

Προσωπικώς βασίζομαι στην τσέπη μου διότι εγώ θα το πληρώσω και στα αυτιά μου διότι εγώ θα τα ακούω. ....
Αυτός ο προσανατολισμός ίσως είναι το τυρί μπροστά από τη φάκα. Παράδειγμα.
Έχουμε νεαρό που οι μουσικές εμπειρίες του είναι από τα κλάμπια. Τι θεωρεί ο εν λόγω καλό ήχο; Μα ότι έχει φίσκα πρίμα και μπάσα. Απόδειξη πως παίζει τη ηχητικό στο αυτοκίνητό του, αυτός το ρυθμίζει έτσι. Αν αυτός βασιστεί στ' αυτιά του αγοράζει μπουγαδοκόφινο, όχι σύστημα υψηλής πιστότητας.
Αν, πριν την αγορά, πάει σε ορισμένα ζωντανά (παραστάσεις) η επιλογή του ηχητικού συστήματος θα είναι άλλη.

Άρα, για να βασιστείς στ' αυτιά σου πρέπει να ξέρεις πρώτα πόσα κιλά αντέχουν.

Όσο για το στήριγμα στην τσέπη, που αναφέρεις, είναι εκτός θέματος, αλλά και περιτό, δηλαδή προφανέστατο. Ο καθένας μας εκεί βασίζεται όταν κάνει αγορές. :121:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.385
Re: Απάντηση: Re: Τελικά, μετρήσεις ή ακουστική εκτίμηση;

Αυτός ο προσανατολισμός ίσως είναι το τυρί μπροστά από τη φάκα. Παράδειγμα.
Έχουμε νεαρό που οι μουσικές εμπειρίες του είναι από τα κλάμπια. Τι θεωρεί ο εν λόγω καλό ήχο; Μα ότι έχει φίσκα πρίμα και μπάσα. Απόδειξη πως παίζει τη ηχητικό στο αυτοκίνητό του, αυτός το ρυθμίζει έτσι. Αν αυτός βασιστεί στ' αυτιά του αγοράζει μπουγαδοκόφινο, όχι σύστημα υψηλής πιστότητας.
Αν, πριν την αγορά, πάει σε ορισμένα ζωντανά (παραστάσεις) η επιλογή του ηχητικού συστήματος θα είναι άλλη.

Άρα, για να βασιστείς στ' αυτιά σου πρέπει να ξέρεις πρώτα πόσα κιλά αντέχουν.

Όσο για το στήριγμα στην τσέπη, που αναφέρεις, είναι εκτός θέματος, αλλά και περιτό, δηλαδή προφανέστατο. Ο καθένας μας εκεί βασίζεται όταν κάνει αγορές. :121:
Στο πρώτο είσαι ολόσωστος.
Οσον αφορά την τσέπη έχω δει τύπους με tarbant και ηχεία 5ψήφιας τιμης,οπότε κράτα και μια πισινή.

Reaction score
3.234
Ωστόσο, στην (εντός θέματος) ερώτησή σου "τι μετράμε" σου απαντώ ευθέως "από τα πάντα έως και τίποτα απολύτως"
Το "τίποτα απολύτως" το καταλαβαίνω, αλλά δεν με καλύπτει .

Αν μετράς την απόκριση συχνοτήτων του συστήματος/χώρου και στη συνέχεια διορθώνεις μόνο το πλάτος του ψηφιακού σήματος επιλεκτικά σε συγκεκριμένες μπάντες συχνοτήτων , πάλι το καταλαβαίνω γιατί μόνο αυτή τη δυνατότητα δυστυχώς σου δίνει το behringer των 300 ευρώ.

Από την άλλη, θα ήθελα να μας πεις, τι θα πρέπει να μετρήσω εγώ αύριο όταν θα παραλάβω το νέο CD player (το μωρό μου) που ήδη έχω ακούσει στο χώρο μου και με έπεισε ηχητικά ότι ήταν πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. Να κατεβάσω κι εγώ το DEQ της Behringer από το πατάρι να δω αν άλλαξε σε κάτι η ακουστική του χώρου μου ;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.104
Από την άλλη, θα ήθελα να μας πεις, τι θα πρέπει να μετρήσω εγώ αύριο όταν θα παραλάβω το νέο CD player (το μωρό μου) που ήδη έχω ακούσει στο χώρο μου και με έπεισε ηχητικά ότι ήταν πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. Να κατεβάσω κι εγώ το DEQ της Behringer από το πατάρι να δω αν άλλαξε σε κάτι η ακουστική του χώρου μου ;
Να αλλάξεις ενισχυτή. Πράγμα που δε σε βλέπω ικανό να μπορείς να επιτύχεις, γιατί 1) είναι το "μωρό σου" και 2) τα <8 βατ σου είναι ήδη πάρα πολλά, τι να τα κάνεις τα 9?.:143: Με <8 βατ δε μπορεί να μετρήσει το DEQ τίποτα και σε κανένα χώρο. Τζάμπα θα πεδεύεσαι.

Άσε με εμένα με τα 20 κιλοβατ μου ήσυχο...

Το ερώτημα είναι αν θα ξανααλλάξεις CD-player (το μωρό σου) όταν θα ξανααλλάξεις ενισχυτή...:135:

Reaction score
3.234
Να αλλάξεις ενισχυτή. Πράγμα που δε σε βλέπω ικανό να μπορείς να επιτύχεις, γιατί 1) είναι το "μωρό σου" και 2) τα <8 βατ σου είναι ήδη πάρα πολλά, τι να τα κάνεις τα 9?. Με <8 βατ δε μπορεί να μετρήσει το DEQ τίποτα και σε κανένα χώρο. Τζάμπα θα πεδεύεσαι.

Άσε με εμένα με τα 20 κιλοβατ μου ήσυχο...

Το ερώτημα είναι αν θα ξανααλλάξεις CD-player (το μωρό σου) όταν θα ξανααλλάξεις ενισχυτή...
Βρε γεροντοκόρη , ο κανονικός μου ενισχυτής είναι 2 Χ 400 W @ 4 Ω (monoblocs class A current feedback)

Το μικρούλι λαμπάτο ενισχυτάκι μου το δάνεισαν μόνο για μερικές μέρες

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.104
Βρε γεροντοκόρη
Ποιόν είπες "γεροντοκόρη" μωρή? :135:

Πλάκα σε κάνω βρε..... αλλά καλού κακού ξανακατέβασε το dsp απ'το πατάρι να σε πω τι να κάνεις να βρείς την υγειά σου! :143:

Βέβαια έχω να σου προτείνω να ασχοληθείς με σοβαρά ενισχυτικά κάποτε, της τάξης των κιλοβάτ, αλλά σιγά σιγά, κάτσε να πέσουν κι άλλο οι τιμές στα ψηφιακά μόντιουλς και τα ξαναλέμε...

Reaction score
3.234
Ποιόν είπες "γεροντοκόρη" μωρή?

Πλάκα σε κάνω βρε..... αλλά καλού κακού ξανακατέβασε το dsp απ'το πατάρι να σε πω τι να κάνεις να βρείς την υγειά σου!
Το ξέρω ότι με κάνεις πλάκα μωρή.
Το DSP το κατεβάζω όποτε μαζεύονται τα πιτσιρίκια στα parties για να μην μου σπάνε τα αυτιά τα mp3s. Ασε που θεωρούν ότι το high-definition audio είναι στα 128K, περνάω ένα δράμα σου λέω.
Λοιπόν, με το DSP τα κάνω όλα τα mp3s να ακούγονται σαν τριοδικά λαμπάτα

Reaction score
383
Xωρις να φανω κακος, οποιος διαβαζει τα γραφομενα περι DSP βλεπει μονο χρηση των κουμπιων στο Μπερι, τιποτα πιο ακαδημαικο.
Εγω αμφιβαλλω εαν καποιος γνωριζει τιποτα περισσοτερο περι DSP παντως.:116:
Μιλαω σαν εξωτερικος παρατηρητης παντα, χωρις καμια ταση για δημιουργια αναστατωσης.:107:

Reaction score
0
παρεμπιπτοντως εχει μετρισει κανεις τον trends TA 10.1 αι αν ναι τι εδειξαν οι μετρήσεις γιατι εμενα μου ακουγεται πολυ καλος

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Xωρις να φανω κακος, οποιος διαβαζει τα γραφομενα περι DSP βλεπει μονο χρηση των κουμπιων στο Μπερι, τιποτα πιο ακαδημαικο.
Και τι ακριβώς εννοείς "ακαδημαϊκό"; Κάποια άλλη συσκευή; :114:
Εγω αμφιβαλλω εαν καποιος γνωριζει τιποτα περισσοτερο περι DSP παντως.
Καλά κάνεις Δημήτρη μου αλλά προφανώς εδώ δεν δίνουμε πτυχία, ούτε επιβραβεύουμε όσους ήδη τα έχουν. Πάντως, δεν συζητάμε για... διαστημικά λεωφορεία. Με ελάχιστα μαθηματικά μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει τι εστί ψηφιακό φίλτρο. Επειδή πέραν των κουμπιών οποιουδήποτε μηχανήματος φροντίζουμε ΚΑΙ για την κατανόηση μερικών πραγμάτων, οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει αυτό από τα άρθρα της κατηγορίας. Πάραυτα, πολλοί παροικούντες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε μια εντελώς εξειδικευμένη συζήτηση.

Επιπλέον όμως, έχουμε την τύχη μερικοί άνθρωποι, όπως πχ ο g.kar και ο Costas EAR, να έχουν δουλέψει αρκετά με κάποια εργαλεία και να μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους σε ότι έχει να κάνει με τα... κουμπάκια.

Καλό δεν είναι αυτό, τι λες; :126:

...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.173
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi