Τελικά, υπάρχει hi-fi σήμερα;

Reaction score
4.722
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός οπαδών της τζαζ ή της κλασικής μουσικής περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ακουστικόφιλους,
:oops:

Α! τους διεστραμμενους!

Reaction score
12.275
Ένας από τους ποιο όμορφους ηχητικά ενισχυτές στα αυτιά μου είναι ο Denon PMA-720AE και σαν ολοκληρωμένος και σαν pro. Μπορώ να πω απο όλα όσα περάσαν απο τα χέρια μου παίζει να είναι ο καλύτερος. Πρόσφατα επειδή είχα μετανοιώσει για την πώληση του τον ξαναβρήκα απο φίλο εδώ στο φόρουμ και συντροφεύει τα Tannoy Gold 8 στο βασικό σύστημα λόγω ότι το immersive που ήθελα να φτιάξω μάλλον δεν θα το φτιάξω γιατί απλά δεν έχω τα λεφτά να το φτιάξω. Ο λόγος που το αναφέρω είναι για να μου πείτε αν ο PMA-720AE θεωρείται HiFi. Εμένα πάντως με το ifi zen dac v2, το nvidia sheild tv pro, τα Tannoy Gold 8 και τον Denon ακούω την πιο καθαρή και γεμάτη ακουστικά έκδοση του συστήματος μου. Πάντα για τα αυτιά μου. Για μένα λοιπον αυτό είναι HiFi στις δικά μου οικονομικά και ακουστικά standards.

P.S. Το σύστημα που ηχητικά θα καλύψει τα αυτιά σας θα ξεδιπλώσει και αυτό που σας άρεσει να ακούτε απο τα μουσικά σας ενδιαφέροντα.

Φιλικά Κωνσταντίνος
Ναι, αλλά τα Tannoy βάζουν γκολάρα απο τα αποδυτήρια όντας ενεργά και ομοαξονικής υλοποίησης, Κωνσταντίνε. Έχουν τέτοια υλοποίηση και τέτοιο ματσάρισμα που σπάνια συναντάς σε ένα τυπικό hifi κάποιου μερακλή.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.148
όποιος μεγαλώσει με hifi θα πάει σε hifi .
Προσωπικά μεγάλωσα με hifi, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες βρίσκομαι σε hi five (bed layer), και αργότερα να πάω σε high five (ceiling level). 🙂

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.647
Αυτές τις διαπιστώσεις έχω κάνει κι εγώ, και γι' αυτό άνοιξα αυτό το θέμα. Βάσει των δυνατοτήτων που είχαν οι συσκευές hi-fi προ 40ετίας και άνω, ήταν περίπου αναμενόμενο να χαρακτηρίζονται με αυτήν την "χαλαρή" λέξη, fidelity. Εμένα προσωπικά ουδέποτε μου έκατσε καλά, καθώς εννοιολογικά ταιριάζει περισσότερο με την απόκριση της νοημοσύνης, παρά μιας κρύας μηχανής. Βέβαια, εδώ και τρεις δεκαετίες, η αγορά εφηύρε τον όρο high end, δίνοντας μιαν άνευ προηγουμένου ένεση αναζωογόνησης στις πωλήσεις, αλλ' ως πρακτική, το high end ακολούθησε εντελώς άλλη πορεία, καταργώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου την πίστη στην ηχογράφηση, στρέφοντάς την προς το υπερφύαλο Εγώ του ακροατή.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, για να το θέσω χωρίς περιστροφές, γιατί το hi-fi δεν έγινε high precision audio, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων; Σήμερα, με τα ηλεκτρονικά, τα μεγάφωνα και κυρίως τα ηχογραφικά μέσα που (μπορεί να) έχει κανείς στη διάθεσή του, μπορεί να επιτύχει ακριβέστατο αποτέλεσμα, ακόμη και με παθητικά ηχεία...

Μήπως τελικά το fidelity είναι πλέον αυτονόητο, οπότε επαρκεί ο όρος home audio;
Μα κυκλοφορεί ευρέως ο όρος ΄΄Hi-res΄΄ (=High Resolution).Στο δε πολυκαναλικό πεδίο υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι για τόνωση σε ..΄΄υπερφίαλα εγώ΄΄ .. :wink:

Ο όρος της πιστότητας διατηρήθηκε κατά τη γνώμη μου επειδή απηχεί ισχυρότερα στο...υπερεγώ του ιδιοκτήτη. Οι χρήστες διεγείρονται πιο έντονα από επίκληση της πιστότητας σε σχέσεις που επισυνάπτονται με άλλα πρόσωπα και πράγματα παρά με την έννοια της...ακρίβειας.
Ναι, αλλά τα Tannoy βάζουν γκολάρα απο τα αποδυτήρια όντας ενεργά και ομοαξονικής υλοποίησης, Κωνσταντίνε. Έχουν τέτοια υλοποίηση και τέτοιο ματσάρισμα που σπάνια συναντάς σε ένα τυπικό hifi κάποιου μερακλή.
Αρκεί να είχαν επιλύσει πλήρως τυχόν ανισορροπίες στη ζώνη κρος μεταξύ midwoofer και tweeter..

Last edited:

D

Deleted member 50795

Guest
Ένας από τους ποιο όμορφους ηχητικά ενισχυτές στα αυτιά μου είναι ο Denon PMA-720AE και σαν ολοκληρωμένος και σαν pro. Μπορώ να πω απο όλα όσα περάσαν απο τα χέρια μου παίζει να είναι ο καλύτερος……..

Πάντα για τα αυτιά μου. Για μένα λοιπον αυτό είναι HiFi στις δικά μου οικονομικά και ακουστικά standards.

P.S. Το σύστημα που ηχητικά θα καλύψει τα αυτιά σας θα ξεδιπλώσει και αυτό που σας άρεσει να ακούτε απο τα μουσικά σας ενδιαφέροντα.
με λίγα λόγια εξήγησες απλά και λιτά τι σημαίνει hi fi.
έχεις πετύχει κάτι δύσκολο , που άλλοι με πολλά χιλιάρικα παραπάνω , δεν το φθάνουν και ούτε πρόκειται..
( ούτε πομπώδεις αναλύσεις, ούτε φιλοσοφικές αναζητήσεις, ούτε άπλετη μπουρδολογία ,ούτε κοινωνικά και ατομικά υποκατάστατα, ούτε ψυχοθεραπείες, ούτε pdf και μλκιες,….ούτε τίποτα ).:thumbsup:

bravo, Κωνσταντίνε 👏

Last edited by a moderator:

Reaction score
19.610
το high end ακολούθησε εντελώς άλλη πορεία, καταργώντας σχεδόν εξ ολοκλήρου την πίστη στην ηχογράφηση,
Διάβασα όλο το πόστ σου, αλλά κάνω reply στο παραπάνω σαν πιο ενδιαφέρον θέμα.

Το Χαι Φαι, Χαι Εντ και όπως θέλει κάποιος να το πει , δεν θα πεθάνει καθώς υπάρχει η φυσική ανάγκη του ανθρώπου για μουσική. Το θέμα και πρόβλημα πάντα ήταν ο σκοπός του και οι στόχοι του και οι προτεραιότητες που έθετε.

Ορμώμενος απο την αναφορά σου στην οποία κάνω reply θέλω να πω ότι το κονσούμερ (οικιακό) Χαι Φαι δεν είχε μεγάλη επιλογή και λόγο πάνω στην ηχογράφηση. Ήδη η ηχογράφηση είχε "χαλάσει" πολυ σύντομα απο μόνη της για πολλούς και διάφορους λόγους που κάποιος μπορεί να τους ψάξει ιστορικά. Μη σου πω δεν είχε καν γίνει η σύλληψη της έννοιας όταν οι ηχογραφησεις άρχισαν να παίρνουν την κατηφόρα. Για την ακρίβεια μάζι εμφανίστηκαν χρονικά αυτά τα δυο φαινόμενα. Το Χαι Φαι απλώς ακολούθησε και αποδέχθηκε την κατάσταση αυτή.

Το Χαι Φαι δεν μπορεί να είναι ποτέ πραγματικά Χαι Φαι , εαν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τα φαινόμενα στο πεδίο της ηχογράφησης και παραγωγής. Το πάν είναι η ηχογράφηση και έφόσον εκεί τα πράγματα, δεν αντιμετωπίζονται , θα υπάρχει πρόβλημα. Αυτά τα ξέρουν και οι κατασκευαστές αλλά δεν μιλάει κανένας. Για αυτό βλέπουμε εδω και δεκαετίες να ρίχχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να συζητάνε για ελάσσονα ζητήματα απο καλώδια μέχρι ότι θες. Όλη η σύλληψη του απο την αρχή είναι ενα snake oil. Εαν δεν λυθούν τα προβλήματα στην πηγή τους, στην ρίζα τους η οποία είναι η ηχογράφηση και παραγωγή , δεν θα έχουμε (εαν είχαμε ποτέ) πραγματικά υψηλή πιστότητα. Μέχρι και ο πιο παθιασμένος οντιοφιλ πλέον το έχει καταλάβει και για αυτό έχει γυρίσει την πλάτη του στο Χαι Φαι.

Αυτό το βολικό παραμύθι, εμεις ασχολούμαστε με το θέμα "μετα την ηχογράφηση" και αυτό που μας νοιάζει και είναι ευθύνη μας μόνο είναι η "πιστή αναπαραγωγή της" , δεν είναι σωστό. Οι γκουρού και οι παραγματικά ενδιαφερόμενοι για την ποιότητα του ήχου που ξέρουν πολλά πρέπει να απαιτήσουν και να πιέσουν για καλύτερες ποιοτικά ηχογραφήσεις και παραγωγές.

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.234
Δεν έχω παρά να συμφωνήσω με την δεύτερη παράγραφο.
Από τα 100cd που μπορεί να βγούν σε ένα 6μηνο πχ , είναι ζήτημα αν θα ακούγονται τα 3 , αν θα είναι προσεγμένες ηχογραφήσεις , και σωστά μαστεραρισμένα . ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ Η ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

Reaction score
547
Έχω τη αίσθηση ότι πολλοί πέφτουμε στην παγίδα των μηχανημάτων και της ακουστικής απόδοσής τους σε υπερβολικό βαθμό. Από την άλλη υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που θέλει κι αυτή να επιβιώσει, όπως και τα αντίστοιχα με αυτή media. Δεκτό και αυτό.
Προσωπικά, θεωρώ σημαντική τη σωστή αναπαραγωγή ενός μουσικού έργου, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι, έχουν ηχογραφηθεί αριστουργήματα είτε σε υπόγεια σπιτιών, είτε σε πρόχειρα στημένα στούντιο ή ακόμα με πολύ φθηνό εξοπλισμό και συνθήκες μη ιδανικές.
Αυτό μου λέει 2 πράγματα:
1) Οι μουσικοί για να παίξουν και να δημιουργήσουν, δεν χρειάζονται καλώδια και μικρόφωνα του δεκαχίλιαρου και κονσόλες του εκατομμυρίου.
2) Η εσωτερικότητα της μουσικής και το συναίσθημα που βγάζει στον καθένα μας, δεν εκφράζεται από το πόσα χρήματα δαπανήσαμε για το σύστημά μας αλλά από το επίπεδο μουσικής παιδείας που έχουμε ή δεν έχουμε.

Με άλλα λόγια. Ο δρόμος για την κατανόηση της μουσικής περνάει από τη μουσική εκπαίδευση. Πρέπει το αυτί να μάθει να ξεχωρίζει όχι συχνότητες και αν το hi-hat παίζει λίγο πιο λεπτά, αλλά να μάθει να ξεχωρίζει μουσικές φράσεις, μελωδίες, και το παιχνίδι των οργάνων μέσα στη σύνθεση.
Α, και παρεπιπτόντως....κανένας μουσικός απ' όσους ξέρω, και έχω την τύχη να ξέρω αρκετούς, δεν έχει κάποιο hi-fi σύστημα αναπαραγωγής.
Τόσο, όσο...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.647
...
Α, και παρεμπιπτόντως....κανένας μουσικός απ' όσους ξέρω, και έχω την τύχη να ξέρω αρκετούς, δεν έχει κάποιο hi-fi σύστημα αναπαραγωγής.
Τόσο, όσο...
Κάτι τέτοιο θα ήταν αναμενόμενο, αφού για να ψυχαγωγηθούν με μουσική θα είχαν ευχέρεια είτε να την παραγάγουν επιτόπου οι ίδιοι είτε να εντρυφήσουν στις δομές της από απλούστερα μέσα αναπαραγωγής...

Πρόσθετος παραλληλισμός από μια άλλη πλευρά θα ήταν και οι σεφ που όταν επιστρέφουν σπίτι από την καθημερινή τους εργασία θ' αρκούνται σε απλά πιάτα και συνταγές.

Η υψηλή πιστότητα εξ ορισμού θα πρέπει να μεταδίδει στον κοινό ακροατή αψεγάδιαστα ακόμα και όσα εγγενή ..ψεγάδια θα περιέχονταν σε διάφορες μουσικές παραγωγές. Ο εξωραϊσμός τέτοιων ψεγαδιών είναι που αλλοιώνει την έννοια του Hi-Fi.

Last edited:

Reaction score
19.610
Έχω τη αίσθηση ότι πολλοί πέφτουμε στην παγίδα των μηχανημάτων και της ακουστικής απόδοσής τους σε υπερβολικό βαθμό. Από την άλλη υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που θέλει κι αυτή να επιβιώσει, όπως και τα αντίστοιχα με αυτή media. Δεκτό και αυτό.
Προσωπικά, θεωρώ σημαντική τη σωστή αναπαραγωγή ενός μουσικού έργου, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι, έχουν ηχογραφηθεί αριστουργήματα είτε σε υπόγεια σπιτιών, είτε σε πρόχειρα στημένα στούντιο ή ακόμα με πολύ φθηνό εξοπλισμό και συνθήκες μη ιδανικές.
Αυτό μου λέει 2 πράγματα:
1) Οι μουσικοί για να παίξουν και να δημιουργήσουν, δεν χρειάζονται καλώδια και μικρόφωνα του δεκαχίλιαρου και κονσόλες του εκατομμυρίου.
2) Η εσωτερικότητα της μουσικής και το συναίσθημα που βγάζει στον καθένα μας, δεν εκφράζεται από το πόσα χρήματα δαπανήσαμε για το σύστημά μας αλλά από το επίπεδο μουσικής παιδείας που έχουμε ή δεν έχουμε.

Με άλλα λόγια. Ο δρόμος για την κατανόηση της μουσικής περνάει από τη μουσική εκπαίδευση. Πρέπει το αυτί να μάθει να ξεχωρίζει όχι συχνότητες και αν το hi-hat παίζει λίγο πιο λεπτά, αλλά να μάθει να ξεχωρίζει μουσικές φράσεις, μελωδίες, και το παιχνίδι των οργάνων μέσα στη σύνθεση.
Α, και παρεπιπτόντως....κανένας μουσικός απ' όσους ξέρω, και έχω την τύχη να ξέρω αρκετούς, δεν έχει κάποιο hi-fi σύστημα αναπαραγωγής.
Τόσο, όσο...
Οι μουσικοί δεν μπορούν να αποδώσουν, σε ένα στουντιακό περιβάλλον που τους βάζουν να επαναλαμβάνουν ενα 3 λεπτο κομμάτι μόνο του έργου τους 4 τουλάχιστον φορές και εναν μηχανικό να τους φωνάζει κιόλας. Και ο πιο καλός θα χάσει το πνεύμα του και θα παίξει μηχανικά. Και μετά αποδέχονται το αποτέλεσμα που τους δίνει ο μηχανικός. Επίσης και αυτούς τους βολεύουν πρακτικά οι μέθοδοι εγγραφής, όπως αυτές διαμορφώθηκαν απο παλιά κιόλας. Εγγραφές καλές υπάρχουν αλλά εξέτασε τις συνθήκες και την χρονολογία την οποία παρήχθησαν και θα εκπλαγείς. :)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.035
Δεν έχω παρά να συμφωνήσω με την δεύτερη παράγραφο.
Από τα 100cd που μπορεί να βγούν σε ένα 6μηνο πχ , είναι ζήτημα αν θα ακούγονται τα 3 , αν θα είναι προσεγμένες ηχογραφήσεις , και σωστά μαστεραρισμένα . ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ Η ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.
Γιάννη, από τα 100 cd που ακούω, τα 95 είναι φτιαγμένα για να παίζουν σε σύστημα και όχι σε αυτοκίνητο. Είναι λίγα αυτά που δεν ακούγονται.
Άρα η στατιστική σου σχετίζεται με κάποια είδη μουσικής, δεν ισχύει σε όλα. Σωστά λοιπόν περιγράφεις το πρόβλημα, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Η κλασική και η jazz είναι μια χαρά ως επί το πλείστον.

Λύση δεν βλέπω να υπάρχει όσο η χρήση σε φορητές συσκευές κυριαρχεί στην αναπαραγωγή της μουσικής σε κάποια είδη. Ίσως να έβγαινε και ένα limited version που να μην είναι τσιταρισμένο;
Δύσκολο το βλέπω.

Προσωπικά η λύση που έχω δώσει είναι να ακούω αυτά τα album μόνο στο αυτοκίνητο :).

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.571
.... να υποσημειωθει , οτι υπαρχουν καποιοι μουσικοι που εχουν σχετικα ακριβα συστηματα και βεβαια αρκετα μεγαλες δισκοθηκες - αλλα αυτοι ειναι εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον παραπανω κανονα.
Στον χωρο του αντεργκραουντ/lofi παντως δεν επιτρεπονται υπερ του δεοντως ακριβα συστηματα.

Reaction score
547
Κάτι τέτοιο θα ήταν αναμενόμενο, αφού για να ψυχαγωγηθούν με μουσική θα είχαν ευχέρεια είτε να την παραγάγουν επιτόπου οι ίδιοι είτε να εντρυφήσουν στις δομές της από απλούστερα μέσα αναπαραγωγής...

Πρόσθετος παραλληλισμός από μια άλλη πλευρά θα ήταν και οι σεφ που όταν επιστρέφουν σπίτι από την καθημερινή τους εργασία θ' αρκούνται σε απλά πιάτα και συνταγές.

Η υψηλή πιστότητα εξ ορισμού θα πρέπει να μεταδίδει στον κοινό ακροατή αψεγάδιαστα ακόμα; και όσα εγγενή ..ψεγάδια θα περιέχονταν σε διάφορες μουσικές παραγωγές. Ο εξωραϊσμός τέτοιων ψεγαδιών είναι που αλλοιώνει την έννοια του Hi-Fi.
Οι μουσικοί ακούνε πολύ μουσική. Αλλά όχι όπως ακούμε εμείς. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο το πόσο καλά ακούγεται το κλαρινέτο ή το τρομπόνι, αλλά το πως ο εκτελεστής ή ο μαέστρος έχει αντιληφθεί και μεταφέρει τη σύνθεση στο κοινό, είτε μέσω ηχογράφησης είτε σε ζωντανή εκτέλεση.
Εν πάση περιπτώσει, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι, ίσως να παίρναμε περισσότερη ικανοποίηση προσπαθώντας να κατανοήσουμε ένα μουσικό έργο από το να ασχολούμαστε με μικρολεπτομέρειες.

Επαναλαμβάνω ότι είμαι υπέρ του να ακούει κάποιος σωστά. Αλλά όχι με υπερβολές και συνεχείς αλλαγές συστημάτων προκειμένου να βρεθεί το τέλειο. Ένα ικανοποιητικό σύστημα όσο αντέχει η τσέπη του καθενός και μέχρι εκεί.
Προσωπική άποψη βέβαια. Ο καθένας κινείται με βάση το τι τον ευχαριστεί.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.571
.... εξαρταται απο τον μουσικο και το οργανο που παιζει που προσανατολιζεται ο τροπος που ακουει.
(περα απο το ρυθμικο ή μελωδικο σεκσιο) ο προσανατολισμος καπου εχει να κανει και με τον τροπο εκπομπης του οργανου του, οπως ειδαμε προσφατα στο νημα με τα σπεκτογκραμ. 🐒
- βεβαια κανεις δεν εμποδιζει τον μουσικο να ειναι και ακρο(β)ατης, αλλα αυτο ειναι κατι πολυ σπανιο-

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.138
Εν πάση περιπτώσει, όμως, για να το θέσω χωρίς περιστροφές, γιατί το hi-fi δεν έγινε high precision audio, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων; Σήμερα, με τα ηλεκτρονικά, τα μεγάφωνα και κυρίως τα ηχογραφικά μέσα που (μπορεί να) έχει κανείς στη διάθεσή του, μπορεί να επιτύχει ακριβέστατο αποτέλεσμα, ακόμη και με παθητικά ηχεία...

Μήπως τελικά το fidelity είναι πλέον αυτονόητο, οπότε επαρκεί ο όρος home audio;
Η υλοποίηση συσκευών και συστημάτων υψηλής (υψηλότερης από το παρελθόν) πιστότητας αναπαραγωγής, είναι ο συνεχής στόχος της βιομηχανίας.

Ακόμα και στο αυτοκίνητο, η αναπαραγωγή στις μέρες μας (μπορεί να) είναι πραγματικά υψηλής πιστότητας, και η βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν είναι σπουδαία, τόσο λόγω του χαρντγουερ, όσο και του σοφτγουερ, πλέον παίζει άριστη ενσωμάτωση Σάμπ σε πολλά μανίσια σεταπ σε αυτοκίνητα, μέχρι και η πολυκάναλη αναπαραγωγή αρχίζει να διατίθεται σε υψηλά βεβαίως κοστολογια.

Η υψηλή πιστότητα και στην απεικόνιση βαίνει συνεχώς βελτιούμενη, είτε μιλάμε για κινητά τηλέφωνα (πολύ χαμηλό δέλτα έρορ και υψηλό δυναμικό εύρος) είτε για τηλεοράσεις και προβολείς. Η βελτίωση των μετρήσιμων παραμέτρων της πιστότητας αναπαραγωγής, είναι ο πάγιος στόχος της βιομηχανίας.

Δεν βγαίνουν χειρότερες τηλεοράσεις τώρα από ότι πριν 5 χρόνια, ούτε χειρότεροι προβολείς, ούτε χειρότερα κινητά, ούτε χειρότεροι av ενισχυτές και ηχεία. Hardware & Software, συνεχώς βελτιώνονται για ακόμα υψηλότερη πιστότητα αναπαραγωγής εικόνας και ήχου, σε πιο προσιτά κοστολογια, σε ευρύτερο κοινό.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.571
-> καποιοι στενομυαλοι (καθοτι ζουμε σε στενομυαλη κοινωνια) δεν θα το καταλαβουν οτι ενα φτηνο ζευγαρι ενεργα (σωστης υλοποιησης) παιζει πολλες φορες ορθοτερα απο πολλα σεταπ πολλαπλασιας αξιας.

Reaction score
547
Οι μουσικοί δεν μπορούν να αποδώσουν, σε ένα στουντιακό περιβάλλον που τους βάζουν να επαναλαμβάνουν ενα 3 λεπτο κομμάτι μόνο του έργου τους 4 τουλάχιστον φορές και εναν μηχανικό να τους φωνάζει κιόλας. Και ο πιο καλός θα χάσει το πνεύμα του και θα παίξει μηχανικά. Και μετά αποδέχονται το αποτέλεσμα που τους δίνει ο μηχανικός. Επίσης και αυτούς τους βολεύουν πρακτικά οι μέθοδοι εγγραφής, όπως αυτές διαμορφώθηκαν απο παλιά κιόλας. Εγγραφές καλές υπάρχουν αλλά εξέτασε τις συνθήκες και την χρονολογία την οποία παρήχθησαν και θα εκπλαγείς. :)
Όντως έτσι είναι. Οι συνθήκες του στούντιο είναι δύσκολες. Γι'αυτό ακριβώς και πολλές φορές παίζουν session μουσικοί που εκτός από παικταράδες είναι και μπαρουτοκαπνισμένοι και παίζουν τα πάντα σχεδόν με τη μία.
Εκεί που βγαίνει πραγματικά η ψυχή ενός μουσικού είναι στα live όπου εκτός και αν είναι τελείως αφρόντιστος ο χώρος και ο ήχος χάλια, προσωπικά σαν ακροατή με συνεπαίρνει τόσο πολύ το οπτικοακουστικό γεγονός που ελάχιστα ασχολούμαι με το αν κάποιο όγανο βγαίνει λίγο "πιο πίσω" κάποιες φορές. Εξάλλου στα live, ποιος έχει την τέλεια θέση ακρόασης; Μας εμποδίζει αυτό να απολαύσουμε ένα καλοδουλεμένο μουσικό αποτέλεσμα;
Μιλάω πάντα για live που πάμε να ακούσουμε μουσική, όχι για φεστιβάλ μπύρας και κλωτσοπατινάδας.

Reaction score
19.610
@Bhutia εμείς οι δύο που είμαστε, απο ότι έχω καταλάβει οι μόνοι που δεν πίνουμε ποτέ και τίποτε, πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε ντίρλα ? :D
και πολλές φορές παίζουν session μουσικοί
Ε, παλιά αυτό γινότανε, εκτός του λόγου που λες και γαιτί δεν ξέραν κάν να παίζουνε οι μουσικοί. Τώρα δε νομίζω τόσο πολύ πλέον παρά μόνο για άλλους λόγους, εμπλουτισμού ιδίως σε μελωδία και κυρίως στην πόπ και ροκ , τελευταία κιόλας γιατί ο κόσμος βαρέθηκε κάπου τις ίδιες και τα ίδιες φόρμες. Σε λίγο god forbid θα αρχίσει να ακούει κλασική. :D

Last edited:

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.196
Members
38.302
Νεότερο μέλος
ggianno88