Τι ηχεία και ενισχυτικά έχουμε;

Reaction score
4.242
Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

Να δουμε ποτε θα κανει κατι που να του αρεσει. Ολο προσπαθει κατι να βελτιωσει αλλα ...τζιφος. Μετα φτου κι απ την αρχη. Σε 5-6 χρονια που θα κουφαθει, θα εχει ανακαλυψει την τελειοτητα!

Η πλακα ειναι πως στην αρχη αυτο που κανει του αρεσει. Νομιζει πως ειναι τελειο. Μετα απο καμμια βδομαδα αρχιζουν να του μπαινουν τα ζουζουνια.

Τη μια του φταιει το κλοκ την ειναι λιγα τα ντακ, την πιο αλλη ειναι μακρυ το μπελντεν και βαζει σε σκαμπω τους ενισχυτες. Τον τελευταιο χρονο πιστευε οτι κανει κακο το κουτακι της μπυρας. Το γυρισε σε γυαλινο ...τιποτα παλι χαλια. Το γυρισε σε βαρελι ....κι αυτο ηταν!! Εφυγε ενα μεταλικο πεπλο και ολα ηρθαν στο φυσικο τους.

Δεν πειραζει ομως. Η προσπαθεια μετραει.

Κωστα κι εμεις μαζι σου! Συνεχισε με πεισμα και παθος.

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

όχι. το ένα ειναι χρήσιμο ως dac με πολλαπλές εισοδοεξόδους, ενώ το άλλο είναι χρήσιμο για μετρήσεις, με το μικρόφωνό του (και το XTZ έχω, αλλά το ένα συμπληρώνει το άλλο ΙΜΗΟ).

στις αγγελίες μπορεί να βγει ο σόνι, αν δε τον θέλει ο bro δηλαδή. εκτός κι αν τον κρατήσω για την TV στο καθιστικό, αν και εκεί δε χρειάζομαι κάτι τόσο καλό ή τόσο δυνατό.

Ωρε κάτσε γιατί έχω 1-2 απορίες.

Καλά όλα αυτά για 5.1 και φαντάζομαι τα κανάλια της Lynx επαρκούν και για 7.1 αλλά όχι για 9.1 που δεν τρέχει και τίποτα για τα height και wide channels. Να φανταστεις έχω πάρει τα height/wide ηχεία και ο προ μου τα υποστηρίζει αλλά έχω βαρεθεί καν να τα συνδέσω.

Για τη μουσική πάλι το καταλαβαίνω κάνεις ότι θες με τα πολυκάναλα.

Αυτό που δεν μου κάθεται καλά είναι το πως κάνεις την αποκωδικοποίηση των HD Formats, DTS HD MASTER AUDIO και Dolby TrueHD.

Ξέρω ότι και ο MPC και τα τελευταία ffdshow αναπαράγουν blu-ray και χωρίς HDCP αλλά τα πράγματα την τελευταία φορά που τσέκαρα δεν ήταν τόσο ροίδινα αλλά πάει καιρός. Επίσης το PowerDVD ποτέ δεν είχε καλό όνομα στο θέμα decoding απο τα HD Formats σε linear PCM κι εκτός από διάφορα downsampling που έκανέ, εκτός από παρεμβολές του windows mixer το αποτέλεσμα για πολύ καιρό είχε και λάθη στο decoding τα οποία ήταν σκόπιμα.

Με λίγα λόγια ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί των HTPCs (κι εγώ μέσα) προτιμούν τη λύση bitstreaming σε AVR/Pre Pro μακράν.

Και φυσικά υπάρχει και η ατελείωτη συζήτηση στα φόρα του κόσμου περί Bitstreaming vs Player Decoding με τη ζυγαριά να γέρνει προς το bitstreaming.

Για room correction, αποστάσεις ηχείων και στάθμες τι κάνεις?

Ρωτάω γιατί είχα μια συζήτηση με τον Alex Zapantis επί του θέματος και μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.054

ενημέρωση συστήματος (ανούσιο). Το ultracurve και το ultramatch βγήκαν από την ψηφιακή αλυσίδα και αντικαταστάθηκαν από την lynx.

(σημαντικό) οδηγός για να βγάζει το htpc 6 διακριτά ψηφιακά κανάλια για τις (5.1) ταινίες σας, και ταυτόχρονα να παίζει μουσική μέσω foobar. Και στη συνέχεια ψηφιακό κρος 4 δρόμων

- απαραίτητα εργαλεία:

1. κάρτα ήχου η Lynx AES 16 SRC. (αν δεν έχει το καινούριο firmware, να το αναβαθμίσετε, όπως και τους drivers)

2. 2 τεμάχια κρος Behringer Ultradrive pro 24/96

3. dac Behringer Ultramatch pro 24/96

ρυθμίζεις τα παράθυρα να χρησιμοποιούν ως κύρια κάρτα ήχου τη λινξ 01+02 και τους λες ότι έχεις 5.1 ηχεία.

όταν τρέχει το windows media player classic βλέπεις κάτω δεξιά στη μπάρα με την ημερομηνία ένα εικονίδιο που λέει ac3 settings, σε αυτό επιλέγεις να βγάζει διακριτά τα κανάλια, όχι δηλαδή spdif.

έτσι η λυνξ βγάζει το 5.1 σε διακριτά ψηφιακά κανάλια, ως εξής:

channel 1 main L
channel 2 main R
channel 3 center
channel 4 sub
channel 5 surround L
channel 6 surround R

αν το αφήσεις ως έχει, τότε τα κανάλια (chanels) 1+2 πάνε στην έξοδο (output) 1, τα κανάλια 3+4 πάνε στην έξοδο 2 και τα κανάλια 5+6 πάνε στην έξοδο 3.

κάθε έξοδος (κάθε μία από τις 8 εξόδους δηλαδή της Lynx) είναι μια AES/EBU έξοδος, που κουβαλάει 1 ή 2 κανάλια μουσικής (δεξί ή αριστερό ή δεξί+αριστερό), με δειγματοληψία μέχρι 24/192.

στη Lynx όμως μπορείς να δώσεις σε κάθε έξοδο οποιαδήποτε κανάλια, μέχρι 8 στο σύνολο. Οπότε αλλάζουμε τα κανάλια που θα έχει η κάθε έξοδος, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως θέλουμε.

το foobar έχει ρύθμιση κάρτας ήχου όπου επιλέγεις KS Lynx 07+08 (το 7 είναι το αριστερό κανάλι, το 8 το δεξιό)

στο mixer της lynx επιλέγεις:

στο output 1 να δίνει τα εξής κανάλια: αριστερά το 1+7, δεξιά το 3 (αριστερά: αριστερό - από χομ σίνεμα και από φούμπαρ - και δεξιά: κεντρικό).

στο output 2 να δίνει τα εξής κανάλια: αριστερά το 4+7, δεξιά το 2+8 (αριστερά :σαμπ και αριστερό κανάλι φούμπαρ, και δεξιά: δεξί κανάλι χομ σίνεμα + δεξί κανάλι φούμπαρ).

στο output 3 να δίνει τα εξής κανάλια: αριστερά το 5 και δεξιά το 6 (τα σαράουντ λ-ρ).

το output 1 το έστειλα στο αριστερό κρος, οπότε το κρός παίρνει το ένα κανάλι (αριστερό - είτε του φούμπαρ είτε του χομ σίνεμα) και κάνει κρος για το ηχείο μου (3 έξοδοι) ενώ το άλλο κανάλι (κεντρικό) το στέλνει σε μια άλλη έξοδο χωρίς κρος. σύνολο 4 έξοδοι, που παν στον ένα διπλό (τετρακάναλο) τελικό και οδηγεί το ένα κυρίως ηχείο και το κεντρικό.

το output 2 το έστειλα στο δεξί κρος, οπότε το κρός παίρνει το ένα κανάλι (δεξί - είτε του φούμπαρ είτε του χμ σίνεμα) και κάνει κρος για το ηχείο μου (3 έξοδοι) ενώ το άλλο κανάλι (σαμπ) το στέλνει σε μια άλλη έξοδο χωρίς κρος. σύνολο 4 έξοδοι, που παν στον άλλο διπλό (τετρακάναλο) τελικό που οδηγεί το άλλο κυρίως ηχείο και το σαμπ. ταυτόχρονα, στο output 2 παίρνει και το δεύτερο κανάλι του φούμπαρ, ώστε να μου βγάζει σαμπ (4ο δρόμο κρος από το sum των δύο καναλιών), σε φούμπαρ από τα 2 κανάλια στερεο μουσικής.

το output 3 το έστειλα στο ultramatch, το οποίο πλέον το χρησιμοποιώ μόνο ως ντακ, του οποίου τις αναλογικές εξόδους τις δίνω στην είδοδο ενός άλλου ενισχυτή (δικάναλου) που οδηγεί τα σαράουντ.

ως ενισχυτή για τα σαράουντ χρησιμοποιώ το νέο κι ωραίο ψηφιακό κινεζόνι που έφτιαξα, το γνωστό αντίγραφο του ice.

με αυτά κι αυτά, όταν παίζει φούμπαρ ακούω κανονικά, και χωρίς καμιά αλλαγή πουθενά, όταν παίζει ταινία, επίσης ακούω κανονικά. ταυτόχρονα, μέσω του χομ σίνεμα ακούω όλες τις πολυκάναλες μουσικές (φλακ) είτε ντι-τι-ες είτε οτιδήποτε άλλο (τρου χα-ντε και άλλα κολοκύθια).

επόμενο βήμα (βαρέθηκα) να γυρίσω τις εξόδους 1 και 2 πίσω στην Lynx (σε 2 από τις 4 εισόδους (της 1 από τις 2 εισοδοεξόδου της) που κάνει sample rate conversion) και να τα πάρω σε στάνταρ 24/96 από 2 άλλες εξόδους. Είναι πολύ απλό. έτσι κι αλλιώς η lynx συμπεριφέρεται σαν AES/EBU server με εντελώς ανεξάρτητα 16 κανάλια.

επόμενο ουσιαστικό βήμα η χρήση ψηφιακού κρος στο πι-σί. το πρόγραμμα βρέθηκε (άλεξ ρουλζζζζζζζζζ) χρόνος δε βρέθηκε.... επίσης θα χρειαστώ 2 ορόρα της λινξ. λευτά, ως γνωστό, υπάρχουν.

συμπεράσματα:

1. ακόμα να συνδέσω ένα ρολόι της προκοπής (worldclock)

2. τα ψηφιακά είναι πολύ απλά (όχι σα το πικαπ...)

3. μου περισσεύει ο σόνι ο AV ενισχυτής.

4. η λινξ είναι μια θεά....

5. ο ήχος δε παίζεται....

ΠΑΙΔΆΚΙ ΜΟΥ ΒΛΑΜΜΕΝΟ ΕΙΣΑΙ? :142:
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΚΡΟΣ?
Η ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ LYNX ΜΑΖΙ ΜΕ WORDCLOCK?:143:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.433
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

Για room correction, αποστάσεις ηχείων και στάθμες τι κάνεις?
στο 1ο υπομονή να τελειώσουν οι διαχυτές κι οι μπασοπαγίδες-συνηχητές, στο 2ο ρύθμιση φάσης με ακρίβεια 1 μοίρας (το προτιμώ από τη ρύθμιση του delay) και στο 3ο ρύθμιση στάθμης από το κρος με ακρίβεια 0,1 db.

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

στο 1ο υπομονή να τελειώσουν οι διαχυτές κι οι μπασοπαγίδες-συνηχητές, στο 2ο ρύθμιση φάσης με ακρίβεια 1 μοίρας (το προτιμώ από τη ρύθμιση του delay) και στο 3ο ρύθμιση στάθμης από το κρος με ακρίβεια 0,1 db.
Ωραία αυτά για μουσική, με τα HD φορμά των Blu-Ray τι κάνεις? Aν σε νοιάζει βέβαια..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.433

ΠΑΙΔΆΚΙ ΜΟΥ ΒΛΑΜΜΕΝΟ ΕΙΣΑΙ?
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟ ΚΡΟΣ?
Η ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ LYNX ΜΑΖΙ ΜΕ WORDCLOCK?
1. γιατί γράφεις με κεφαλαία?
2. όλα αυτά ήταν μισή ώρα δουλειά, δεν κουράστηκα δηλαδή...
3. ενεργό ψηφιακό κρος έχω εδώ και πολλά χρόνια, όσο εσύ παίζεις με ντακ άλλοι κάνουν θαύματα! στόχος της συγκεκριμένης κίνησης ήταν να πάρω διακριτές ψηφιακές εξόδους από το πι-σί για πολυκάναλο ήχο, πράγμα που κατάφερα. Νομίζω πως δεν υπάρχει κανείς άλλος στην ελλάδα που να παίρνει 6 διακριτές ψηφιακές εξόδους σε πολυκάναλο ήχο. Αν θυμάσαι, δες το πλάνο που είχε βρει ο άρτζι, με τα κλιπς, κι εκεί αυτό καναν οι άνθρωποι, με μια λινξ ορόρα. (το γιατί έχει νόημα και μεγάλο ουσιαστικό κέρδος να πάρεις ψηφιακές εξόδους σε πολυκάναλο ήχο, αν δε το καταλάβεις, πες μου να σου το εξηγήσω με pm.)
4. στη Lynx δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το ρολογάκι, καθώς είναι ένα τράνσπορτ, αντίθετα στο ντακ έχει. αλλά εσύ είσαι καράβλαχος μ'όλα αυτά τα ψηφιακά, βγάζεις σπυριά ρε άτιμε! :137:

ΥΓ από μένα πιο βλαμμένος είσαι, έχεις σκάσει περισσότερα φράγκα για να ακούς και να βλέπεις λορντ οφ δε ρίνγκς! :138: παρόλα αυτά, και οι δυό μας ανήκουμε στην κατηγορία των βλαμμένων! τιμή μας και καμάρι μας! στο σαλόνικα έχουμε και σύλλογο, αμ πως! :144:

Τη γνωστή ΕΒΒΕ! άσχετε!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.433
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

Ωραία αυτά για μουσική, με τα HD φορμά των Blu-Ray τι κάνεις? Aν σε νοιάζει βέβαια..
γιατί νομίζεις πως τα HD φορμά σε ψηφιακές διακριτές εξόδους έχουν οποιαδήποτε διαφορά με τα υπόλοιπα πολυκάναλα φορμά? μήπως μπερδεύεσαι με αυτά που ξέρεις?

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

γιατί νομίζεις πως τα HD φορμά σε ψηφιακές διακριτές εξόδους έχουν οποιαδήποτε διαφορά με τα υπόλοιπα πολυκάναλα φορμά? μήπως μπερδεύεσαι με αυτά που ξέρεις?

Βρε το decoding πως κάνεις λέω και με τι player!

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.054

1. γιατί γράφεις με κεφαλαία?
2. όλα αυτά ήταν μισή ώρα δουλειά, δεν κουράστηκα δηλαδή...
3. ενεργό ψηφιακό κρος έχω εδώ και πολλά χρόνια, όσο εσύ παίζεις με ντακ άλλοι κάνουν θαύματα! στόχος της συγκεκριμένης κίνησης ήταν να πάρω διακριτές ψηφιακές εξόδους από το πι-σί για πολυκάναλο ήχο, πράγμα που κατάφερα. Νομίζω πως δεν υπάρχει κανείς άλλος στην ελλάδα που να παίρνει 6 διακριτές ψηφιακές εξόδους σε πολυκάναλο ήχο. Αν θυμάσαι, δες το πλάνο που είχε βρει ο άρτζι, με τα κλιπς, κι εκεί αυτό καναν οι άνθρωποι, με μια λινξ ορόρα. (το γιατί έχει νόημα και μεγάλο ουσιαστικό κέρδος να πάρεις ψηφιακές εξόδους σε πολυκάναλο ήχο, αν δε το καταλάβεις, πες μου να σου το εξηγήσω με pm.)
4. στη Lynx δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το ρολογάκι, καθώς είναι ένα τράνσπορτ, αντίθετα στο ντακ έχει. αλλά εσύ είσαι καράβλαχος μ'όλα αυτά τα ψηφιακά, βγάζεις σπυριά ρε άτιμε! :137:

ΥΓ από μένα πιο βλαμμένος είσαι, έχεις σκάσει περισσότερα φράγκα για να ακούς και να βλέπεις λορντ οφ δε ρίνγκς! :138: παρόλα αυτά, και οι δυό μας ανήκουμε στην κατηγορία των βλαμμένων! τιμή μας και καμάρι μας! στο σαλόνικα έχουμε και σύλλογο, αμ πως! :144:

Τη γνωστή ΕΒΒΕ! άσχετε!

Α και εγω νόμιζα οτι ήταν εμπορικό επιμελητήριο βορείου ελλάδος.:142:

Και btw ο άρχοντας δεν μου άρεσε ποτέ. Βλέπω και ακούω άλλα πράματα.

Reaction score
460
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

Βρε υπνοβατη,κατσε να χαρεις τις διακοπες σου και οταν με το καλο επιστρεψεις γραφε οσες αραδες μπορεις.Καλα να περνας Σωτηρακη!!

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.054

Εσυ εκτός απο ηχεία να αλάξεις και avatar.:119:

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.292
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

LPCM πιθανώς;

Reaction score
8

ψαχνωντας για ενισχυτη στην αρχη κατεληξα στον maratz 4002.νεο μοντελο το περιμενα 1 μηνα και ηρθε στα χερια μου στις 15/02/2010.πολυ καλο μηχανημα.ειναι 100w 7.1.
στην πορεια βρηκα τα b&w 602 ηχεια βασης 100w.
τα συνδεσα σε stereo mode και εχω ενα ικανοποιητικο αποτελεσμα.

Reaction score
150
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?

LPCM πιθανώς;
LPCM σίγουρα αλλά μέχρι να φτάσεις εκεί τι γίνεται μιας και τα players που το κάνουν είχαν μέχρι τελευταία φορά που τσέκαρα διάφορα ζητήματα. Κάτι σαν το LPCM του PS3 ας πούμε ΑΛΛΑ! Μεγάλο θέμα μιας και θεωρητικά δεν πρέπει να φταίει το decoding. Εκτός από τα 2-3 γνωστά players (PowerDVD, Arcsoft κτλ) το μόνο άλλο εργαλείο που παίζει HD Formats είναι το MPC με FFDSHΟW αλλά νομίζω ότι κάνει μόνο bitstreaming και όχι decoding μέχρ πρόσφατα. Πολλά νήματα περι αυτού στο open source community. Με λίγα λόγια πως παίζει το BD ISO με full decoding (όχι το core) των Dolby True HD και DTS HD ΜΑ σε LPCM? Το να καταργήσεις τον Receiver στα Blu Ray δεν το έχω δει ΠΟΥΘΕΝΑ και αν γίνεται με οποιοδήποτε τρόπο θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Έχω βρει πατέντες αλλά καθόλου εύκολες. Π.χ. μετατρέπεις το DTS HD MA σε FLAC και άλλες μεγάλες ιστορίες. Σε μουσική δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βέβαια.

Reaction score
0
Re: Τι Ηχεία & Ενισχυτικά έχουμε?...

Καλο μηνα παιδια!

Τα δικα μου ηχεια ειναι ιδιοκατασκευη 3 δρομων
με μοναδες peerless:
Tweeter : D27TG35-06
Mid : 2 x 830656 σε παραλληλη συνδεση και ανοιχτη μπαφλα
woofer : 830667 κλειστη καμπινα
High Frequency: 2.500 Hz Second Order crossover
Low Frequency: 300 Hz First Order crossover

Παθητικο προενισχυτη
Τελικοι διενισχυση με diy lm3875

Reaction score
313

Τους τελευταίους δέκα μήνες:

Acoustat Z2006 (ηλεκτροστατικά ηχεία)
Acoustat TNT-200 (2 παθητικά υπογούφερ)
T.AMP TSA 4-700 (τετρακάναλος τελικός - οδηγεί τα ηλεκτροστατικά ηχεία και τα παθητικά υπογούφερ)

Στο ρόλο του προενισχυτή, ο ολοκληρωμένος AV Harman Kardon AVR255

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.024
Members
38.280
Νεότερο μέλος
Akrapovic