Τι θα γινει με την εγκληματικοτητα?

TGD

Reaction score
8.743
Ερμάριο με κλειδαριά να βάλει ο 45χρονος στο ρολόι της ΔΕΗ του, αντί να παίζει μπουνιές.
Δεν επιτρέπεται, πρέπει να είναι στον δρόμο με ελεύθερη πρόσβαση.

Reaction score
5.413
Δεν επιτρέπεται, πρέπει να είναι στον δρόμο με ελεύθερη πρόσβαση.
Το ασφαλίζει και το απασφαλίζει όποτε θέλει.
Το ερμάριο επιτρέπεται.

Αφού βλέπει ότι έγινε στόχος, η δυνατότητα κλειδώματος θα τον είχε σώσει στην προκειμένη περίπτωση.
Σίγουρα καλύτερα από το να αρχίσει να τσαμπουκαλεύεται και να παίζει μπουνιές με συμμορία νεαρών.

@Abessalom
Κρίνεις εκ του αποτελέσματος.
Σε έναν καυγά όλοι φταίνε, άσχετα ποιος θα καταλήξει να τις φάει.

Με τους Κρητικούς που στέκονταν έξω από το κλαμπ και τους πιτσίλισε το τζιπ περνώντας με απόνερα, οι Κρητικοί δεν έφταιγαν πιστεύεις;
Που πετάξανε μπουκαλάκι νερού στο αμάξι και αρχίσαν τα βρισίδια;

Αθώα περιστερά κανείς δεν είναι που μπλέκει σε καυγά.

Last edited:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
48.560
@bretsos τί έγινε κει ρε συ;
Ότι γράφει το άρθρο.
Πήγε ο άνθρωπος να κάνει παρατήρηση στα μαλακισμένα και αυτά τον έκαναν τούμπανο στο ξύλο, και αυτόν και τη οικογένεια του όλη.

Reaction score
5.413
Μερίδιο ευθύνης πάντα υπάρχει σε εμπλεκόμενους σε καυγά.

Και μια απαξιωτική ματιά αρκεί να προκαλέσει.
Θα μου πεις ο άλλος βγάζει μαχαίρι και σε σκοτώνει επειδή τον κοίταξες κάπως και φταις εσύ;
Ναι, μερίδιο ευθύνης έχεις κι εσύ που το προκάλεσες, έστω κι αν ο βαθμός της δικής σου πρόκλησης ήταν 1% σε σύγκριση με την τελική έκβαση.

Πάντως δεν με βρίσκει σύμφωνο αυτή η τάση, με το που γίνεται κάτι, αυτόματα να βγαίνει το θύμα αθώα περιστερά που βγήκε στους αγρούς να μαζέψει λουλούδια στον δρόμο για το κατηχητικό, και το κακοποιό στοιχείο το αποκλειστικό υπαίτιο για το συμβάν.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.758
Αυτό που λες έχει να κάνει με την εξήγηση μιας αντίδρασης, όχι με τον καταμερισμό ευθύνης. Όπως θα κατανοούσαμε τον λόγο της επιθετικότητας ενός χιμπατζή, ότι λχ θέλει να επιδεικνύει τη δύναμή του στην αγέλη για να διατηρήσει τη θέση του Α αρσενικού.

Αντιθέτως ο καταμερισμός της ευθύνης γίνεται βάσει των κανόνων οι οποίοι αντανακλούν την κρατούσα κοινωνική ηθική. Αμφιβάλλω εάν έστω και έναςστους 100 βρει να ψέξει τον Καμπανό επειδή καθόταν στα σκαλιά του σπιτού του. Και αυτός ο ένας πιθανότερο να είναι απόβλητο της κοινωνίας παρά καθρέπτης της.

Last edited:

Reaction score
5.413
Χιλιοειπώθηκε ότι κάθονταν στα σκαλιά.
Ότι μόλις είχαν γυρίσει από το σωματείο του Άρη πέρασε στα ψιλά.
Παρέα οπαδών του Άρη επομένως ήταν.
Μπορεί απλοί οπαδοί, όχι φανατικοί, πάντως από μένα περισσότερο, που δεν έχω πατήσει στο γήπεδο και από τα σωματεία περνάω από το απέναντι πεζοδρόμιο.
Στοχευμένη δεν ήταν η επίθεση, αλλά δεν έπεσαν και τόσο έξω, ομάδα αρειανών πέτυχαν.

Τι θέλω να πω μ’ αυτό; Ότι προκαλεί έστω και άθελά του ο καθένας την τύχη του. Αν πας στο γήπεδο, ξέρεις ότι θα βρίσεις, θα βριστείς και ότι πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να πλακωθείς κιόλας. Κάποιοι το επιζητούν κιόλας.

Για μένα αποτελεί προκλητική συμπεριφορά η οπαδοποίηση

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.984
Δηλαδή να προσέχουμε το βλέμμα μας, τα χόμπι μας, τον τρόπο που μιλάμε και δεν ξέρω και γω τι άλλο, αλλιώς άκουσον, φέρουμε ευθύνη αν μας πλακώσει κάποιος στο ξύλο ή μας σκοτώσει.

Κοντές φούστες οι γυναίκες επιτρέπεται να φοράνε; Ή αν τις φοράνε μετά να μην ζητάνε τα ρέστα;

Ε ρε τι ακούμε εδώ μέσα που υποτίθεται υπάρχει και ένα μίνιμουμ επίπεδο. Σκέψου παραέξω τι απόψεις κυκλοφορούν.

Reaction score
5.413
Δηλαδή μου κλείνεις τον δρόμο με
το αμάξι, αν αρχίσω τις χριστοπ@ναγίες κι εσύ βγεις έξω και μου σπάσεις τον καθρέφτη για αντίποινα, εγώ δεν φταίω;

Αν περάσω έξω από τον σύνδεσμο του Άρη και φωνάξω «Πάοκ ρε μο*νιά!» και με πιάσουν και με πλακώσουν στο ξύλο, εγώ είμαι αθώα περιστερά, το θύμα;

Το παράδειγμα της κοντής φούστας λίγο φτηνό.

Last edited:

Reaction score
5.413
The 3 rules of stupid.
- Don’t hang out with stupid people
- at stupid hours
- at stupid places

Κάτι ξέρουν οι Αμερικάνοι.
Όλα τα κακά, κλοπές, ληστείες, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, φόνοι κτλ, συμβαίνουν όταν παραβαίνουν κάποιοι πάνω από 1 από τους 3 κανόνες ταυτόχρονα.

Π.χ. ανάληψη από απόμερο ATM, 3 η ώρα το πρωί.
stupid place/stupid hour

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.758
Τώρα μας τρολάρεις δεν μπορεί. Βέβαια είναι γεγονός ότι άφησα περιθώριο για τον έναν.

Reaction score
5.413
Αυτό που λες έχει να κάνει με την εξήγηση μιας αντίδρασης, όχι με τον καταμερισμό ευθύνης.
Αυτό που λέω εγώ είναι ότι το Χ θύμα δεν προστάτεψε τον εαυτό του, ώστε να είχε εξαρχής αποφύγει τη συμπλοκή/έγκλημα.

Αν πιάσουμε το πιο απλό παράδειγμα, με αυτόν που κάνει ανάληψη από απόμερο ATM στις 3 το πρωί και τον κλέβουν.
Για μένα "φταίει", γιατί έβαλε τον εαυτό του σε κίνδυνο, μη τηρώντας τους "3 κανόνες του λάθους".
- Δεν γυρνάμε με (ή με κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε) λάθος ανθρώπους
- σε λάθος ώρες
- σε λάθος μέρη

Δεν ορίζω συνυπαιτιότητα στην ίδια την πράξη της κλοπής. Προφανώς ο άλλος ήταν ο κλέφτης.
Να βάλω το "έφταιγε και το θύμα" σε εισαγωγικά, αν θέλετε. Έφταιγε στον βαθμό που δεν προνόησε ώστε να αποφύγει να εκθέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Ο καλύτερος τρόπος να κερδίσεις σε μια συμπλοκή είναι να τον είχες αποφύγει εξαρχής.

Last edited:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.758
Άλλο αυτό.
Όπως λέει και ο σοφός λαός 'λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του'.
Αλλά από εκεί μέχρι να μοιράσουμε έστω και ελαχιστότατο μέρος της ευθύνης σε κάθε έγκλημα βίας και στο θύμα, είναι τεράστια απόσταση. Στο τέλος θα βγάλουμε φταίχτες και τους αμυνόμενους και ακόμη και εκεί θα καταλήξουμε σε λογικές 'κάνε ότι κοιμάσαι' που σαφώς δεν αντιστοιχούν στα κοινωνικώς κρατούντα.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.705
@flash
Κατανοητό ως ένα σημείο αυτό που λες αλλά το έχεις πάει στα άκρα.
Υπάρχει η άμυνα, η αντίδραση και η κλιμάκωση.

Η λογική σου έχει φτάσει στο άκρο που λέει ακόμα και αν χρειαστεί να αμυνθώ θα φύγω και ολα καλά.
Και αν σε πιάσει;

Reaction score
16.159
@flash
Κατανοητό ως ένα σημείο αυτό που λες αλλά το έχεις πάει στα άκρα.
Υπάρχει η άμυνα, η αντίδραση και η κλιμάκωση.

Η λογική σου έχει φτάσει στο άκρο που λέει ακόμα και αν χρειαστεί να αμυνθώ θα φύγω και ολα καλά.
Και αν σε πιάσει;
Γυρνάς και την άλλη παρειά, ως καλός χριστιανός... :roflmao:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.758
Και αν σε πιάσει;
δυστυχώς τη λογική αυτή την έχω ακούσει και σε δίκες. Το 'γιατί δεν έφευγες'. Ενώ η άμυνα είναι φυσικό δικαίωμα και ο νομοθέτης δεν προέρχεται από μια κοινωνία δειλών. Είναι έως και εξωφρενικό να εξισώνεται το θύμα με τον θύτη.

Reaction score
5.413
Ναι, υπάρχει η περίπτωση και της υποχρεωτικής άμυνας, ή και της υποχρεωτικής επίθεσης "τα παίζω όλα για όλα", π.χ. σου αρπάζουν το παιδί μπροστά στα μάτια σου.

Εγώ αναφέρομαι σε περιπτώσεις τσαμπουκαλέματος, "και ξέρεις ποιος είμαι εγώ", βρισιών, και γενικά προκλητικής συμπεριφοράς, που συνήθως είναι και η αρχή των περισσότερων ξυλοδαρμών. Οι περισσότεροι ξυλοδαρμοί είναι μεταξύ ηλιθίων για ηλίθιους λόγους.

Από τη στιγμή που δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου, με ένα "σόρι φίλε, κανένα πρόβλημα" τελειώνει κάτι πριν καν αρχίσει, π.χ. σε επεισόδιο road rage.

Στην προκειμένη περίπτωση του 45χρονου που τον πλάκωσαν, δεν παρακολούθησα την ιστορία. Πραγματικά δεν ξέρω πώς ξεκίνησε και με ποιον τρόπο εξελίχτηκε το σκηνικό. Υποψιάζομαι όμως ότι δεν το αντιμετώπισε και με τον καλύτερο τρόπο το prank, αν ήταν prank και δεν ήταν στοχευμένο.
Αλλά να μείνω στον τίτλο και να βγάλω συμπέρασμα "α τα τσογλάνια τι κάνανε στον καημένο" δεν θα το πω, χωρίς να ξέρω ακριβώς την ιστορία. Τα τσογλάνια είναι δεδομένο ότι είναι τσογλάνια, ο καημένος δεν το θεωρώ δεδομένο ότι είναι ο καημένος.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.758
Δλδ εάν έβγαζε ένα κουμπούρι και τους τη μπουμπούνιζε, θα έλεγες τα ίδια για τα θύματα; Ότι κάτι θα του είχαν κάνει;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.730
Members
38.232
Νεότερο μέλος
aradis