Τι θα γινει με την εγκληματικοτητα?

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.931
Όλο αυτή η συζήτηση σχετικά με την ανεπάρκεια του κράτους, των σχολικών μονάδων και των νομοθεσιών που διέπουν παραβατικές συμπεριφορές (σαν αυτή της κοπέλας) καθώς και τα σχόλια των μελών, μου θυμίζουν μια πρόσφατη ιστορία, σε σχολείο, εδώ, στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, έχουμε τον θύτη ηλικίας 15 ετών και το θύμα ηλικίας 14 ετών - αγόρια και τα δύο. Ο θύτης ασκεί σωματική βία στο θύμα κατ' επανάληψη και την τελευταία φορά ο θύτης έστειλε το θύμα στο νοσοκομείο. Ο πατέρας του θύματος έχει απευθυνθεί τόσο στο σχολείο όσο και στο Υπουργείο Παιδείας με επιστολές, εκθέτωντας την κατάσταση και ζητώντας να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης. Μετά την τελευταία φορά, ο πατέρας του θύματος πήγε στο σχολείο κι έκανε "φασαρία". Το αποτέλεσμα ήταν οι εκπαιδευτικοί να καλέσουν την αστυνομία και να τεθεί υπό σύλληψη ο πατέρας του θύματος (!!!). Ένα μήνα μετά, ο θύτης έστειλε ξανά το θύμα στο νοσοκομείο.

Πείτε μου εσείς, εάν ήσασταν ο πατέρας του θύματος, τι θα κάνατε στον θύτη και στην οικογένειά του και θα σας πω κι εγώ.

ika

News
Reaction score
17.800
Επειδή πάντα υπάρχει κάποιος πιο "μάγκας" από τον κάθε "μάγκα", ο πατέρας του 14χρονου, βρίσκει έναν εξωσχολικό "πιο μάγκα" 18χρονο που θα κάνει τουλούμι στο ξύλο τον 15χρονο, με το αζημίωτο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.737
Όλο αυτή η συζήτηση σχετικά με την ανεπάρκεια του κράτους, των σχολικών μονάδων και των νομοθεσιών που διέπουν παραβατικές συμπεριφορές (σαν αυτή της κοπέλας) καθώς και τα σχόλια των μελών, μου θυμίζουν μια πρόσφατη ιστορία, σε σχολείο, εδώ, στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, έχουμε τον θύτη ηλικίας 15 ετών και το θύμα ηλικίας 14 ετών - αγόρια και τα δύο. Ο θύτης ασκεί σωματική βία στο θύμα κατ' επανάληψη και την τελευταία φορά ο θύτης έστειλε το θύμα στο νοσοκομείο. Ο πατέρας του θύματος έχει απευθυνθεί τόσο στο σχολείο όσο και στο Υπουργείο Παιδείας με επιστολές, εκθέτωντας την κατάσταση και ζητώντας να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης. Μετά την τελευταία φορά, ο πατέρας του θύματος πήγε στο σχολείο κι έκανε "φασαρία". Το αποτέλεσμα ήταν οι εκπαιδευτικοί να καλέσουν την αστυνομία και να τεθεί υπό σύλληψη ο πατέρας του θύματος (!!!). Ένα μήνα μετά, ο θύτης έστειλε ξανά το θύμα στο νοσοκομείο.

Πείτε μου εσείς, εάν ήσασταν ο πατέρας του θύματος, τι θα κάνατε στον θύτη και στην οικογένειά του και θα σας πω κι εγώ.

Είναι ένα σύστημα που καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται, δεν προτείνει όμως κάτι για την ουσιαστική αντιμετώπιση της βιας, και τελικά καταλήγουμε η τελευταία να αντιμετωπιστεί μέσω αυτοδικίας, την οποία φυσικά το σύστημα, όπως και κάθε έννομη τάξη εξ ορισμού, καταδικάζει. Εάν δεν είναι αυτό φαύλος κύκλος δεν ξέρω τι είναι.

Από αυτή την άποψη έγραψα προηγουμένως ότι το σύστημα είναι αποτυχημένο.

Γιατί; Διότι η κύρια αποστολή του δικαίου είναι η κοινωνική ειρήνευση και η αποτροπή, ακριβώς, της αυτοδικίας. Και φτάνουμε να έχουμε ξεχάσει τα βασικά. Όχι στη βία λέει. Ξεχνάμε ότι το δίκαιο ΕΙΝΑΙ βία.
Δεν είναι καμιά ακροδεξιά άποψη αυτή, ακόμη λχ και ο Πουλαντζάς ορίζει το δίκαιο ως κώδικα της δημόσιας βίας.

Last edited:

Reaction score
5.684
Θα τους έδενες στη θέση ακρόασης στο σύστημά σου, ν' ακούν στο τέρμα τους δίσκους σου επί 24 ώρες συνεχόμενα;

Reaction score
3.120
Ο πατέρας να στείλει το γιό του για εντατικά - και ει δυνατόν κρυφά - μαθήματα κραβ-μαγκά.
Αυτές οι αυταπάτες ξέρει το παιδί καράτε και θα γαμαει κόσμο ολο λειτουργεί σε ταινίες μόνο.
Έχω 2 μαύρες...σε τσαμπούκα ξέρεις τι κάνω; Σκύβω το κεφάλι και φεύγω.

Πιο γρήγορος από σφαίρα δεν είμαι...ανθεκτικός τις μαχαιριές και στα κοψίματα δεν είμαι...

Οπότε καλό θα ήταν τακτικές Τσακ Νόρις να μην γίνονται στα αλήθεια.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.737
Έχω 2 μαύρες...σε τσαμπούκα ξέρεις τι κάνω; Σκύβω το κεφάλι και φεύγω.
Ο,τι ξέρεις είναι χρήσιμο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής.
Και εσύ περιγράφεις περιστασιακό διαπληκτισμο, προφανώς με αγνώστους.... Ο φίλος όμως μιλάει για καθημερινότητα.
Εκεί το να σκύβει το κεφάλι διαρκώς συγγνώμη δεν είναι επιλογή.

Κι εγώ πήρα μαθήματα ταεκβοντό στο γυμνασιο για τον ιδιο λόγο... Ούτε μου χρειάστηκε ούτε είχα κλιση, έμαθα όμως να δέχομαι χτυπήματα και κάποια βασικά. Αυτά τα μαθαίνεις για να ΜΗ σου χρειαστούν, αυτό δεν τα κάνει άχρηστα. Και δεν τα μαθαίνεις, προφανώς, επειδή σου περισσεύει τεστοστερόνη, εκεί έχει λάθος ο γονέας που θα δώσει τέτοια "διέξοδο". Ατίθασος; Στείλε τον για στίβο.

gid

Reaction score
10.457
Αυτές οι αυταπάτες ξέρει το παιδί καράτε και θα γαμαει κόσμο ολο λειτουργεί σε ταινίες μόνο.
Σεβαστή η γνώμη σου.

Πάντως από το "αν ξέρει το παιδί αυτοάμυνα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα" μέχρι το "κάντο όπως ο Τσακ Νόρις" υπάρχει μια απόσταση.

ika

News
Reaction score
17.800
Στις ταινίες ο Τσακ, ο Μπρους, ο Τσάκι κλπ ποτέ δεν ξεκινούν επίθεση σε τρίτους, αμύνονται μόνο μετά από επίθεση τρίτων.
Και όπως θυμάμαι από τον γιό μου, αυτό που τους έλεγε ο δάσκαλος είναι πως ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τις γνώσεις για να πουλήσουμε μαγκιά. Μόνο όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι μετά από επίθεση άλλου/άλλων χωρίς όπλο.

Last edited:

melina

Cargo 200
Reaction score
46.421

Reaction score
26.196
δάσκαλε
τι είναι
άμα μας την πέσουν στο δρόμο τι κάνουμε;
τρέχεις
και άμα είναι 2;
πλάγια βήματα και τρέχεις
ναι αλλά αν μας έχουν στριμώξει στον τοίχο και δεν μπορούμε να κάνουμε πλάγια βήματα;
κάλα ρε βλαμμένο, έρχεσαι εδώ πέρα τόσα χρόνια και θα σε στριμώξουν σε τοίχο;
εεεεε πες οτι έτυχε.
τέλος πάντων , γόνατο, πλευρό, σαγόνι και τρέχεις

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.737
....και αυτό είναι ενταγμένο στο μοντέλο του συστήματος που "καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται",

Όταν όμως την είχε πει την ιστορία ο Μελίδης πριν κάποια χρόνια, βγάλαμε μπιμπίκια.

ika

News
Reaction score
17.800

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
41.737

σε αυτές που δεν νοείται προφυλάκιση άντε να δω τι θα κάνει το σχολείο.
Θα δώσει αποβολή για λίγες μέρες. Δεν γνωρίζω πόσες μπορεί. Μετά θα πρέπει να επιστρέψουν. Δεν νομίζω ότι γίνεται κατευθείαν ως πρώτο μέτρο η αλλαγή περιβάλλοντος. Δεν ξέρω πόσο σοβαρό είναι το περιστατικό και για τον βαθμό σωματικής βίας -ή και βλαβών- που μιλάμε, αλλά ας υποθέσουμε ότι όντως έφαγε καλό ξύλο το θύμα, που δεν είναι και καθόλου απίθανο πλέον, καθώς για λίγες ψιλές ε δεν γίνεται και θέμα.
Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για το θύμα;
Πιθανότερο βλέπω να αλλάξει το θύμα σχολείο πρώτο. Το ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα που έλεγαν οι παλιοί.

Reaction score
3.120
Σεβαστή η γνώμη σου.

Πάντως από το "αν ξέρει το παιδί αυτοάμυνα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα" μέχρι το "κάντο όπως ο Τσακ Νόρις" υπάρχει μια απόσταση.
Καλύτερα θα πάνε για άλλους λόγους, όχι για όταν του την πέσουν.
1. Θα αθλείται με ότι αυτό συνεπάγεται.
2. οι πολεμικές τέχνες το καλύτερο πράγμα που σου μαθαίνουν είναι η σωματική και ψυχική πειθαρχεία (αν δεν πέσεις σε κανα ΟΥΚ δάσκαλο), πράγμα που θα εφαρμόζει και στα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής του.

Οι περισσότερες τέχνες έξω είναι άχρηστες...(πχ tae kwon do, γελάνε και τα τσιμένα) και αυτές που δεν είναι, αν σου την πέσουν σοβαρά, σόρρυ αλλα θες πολλάαααα χρόνια για να την βγάλεις αλώβιτος και χωρίς να ξαπλώσεις μόνιμα κανέναν. Όταν έρθουν αυτά τα χρόνια απλά δεν θα τσακώνεσαι εξαρχής ή αν επιλέξεις να το κάνεις θα ξέρεις τις συνέπειες εις βάρος σου.

Βέβαια οι εποχές άλλαξαν, τα 12χρονια κουβαλάνε μαχαίρια και τα 20χρονα γκάνια, οπότε ας κάτσουμε στα αυγά μας και ας αφήσουμε κάνα μπάτσο ή κάνα πληρωμένο μπράβο να κάνει την δουλειά.

Τεσπά, πλακωθείτε όσο θέτε, με κουτουλιά όλα φτιάχνουν. :p

gid

Reaction score
10.457
Αυτός που θα μας την πέσει μπορεί να κρατάει Καλάσνικοφ οπότε... Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης....

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.962
Members
38.631
Νεότερο μέλος
Manosmathiou