Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
48.301
Ντονερ είναι νομίζω ο γύρος μοσχάρι.
Για Ελλάδα λεω
Εγώ που δεν είμαι Έλληνας αλλά βλάχος, ντονέρ λέμε το κρέας το αρνίσιο, μετά είναι ο γύρος κοτόπουλο και ο γύρος χοιρινό.
Ετσά απλά και κατανοητά

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.051
Εκπαιδευτικό διάλειμμα:

Όλες αυτές οι ονομασίες έχουν Τουρκική προέλευση.

* Κεμπάπ: είναι γενικά καθετί "ψητό". Συνήθως αναφερόμαστε στο κρέας αλλά μπορεί να είναι πιπεριές, μελιτζάνες, μανιτάρια κλπ

* Doner: Στα τουρκικά σημαίνει "που γυρίζει" κι από κει πήραμε εμείς οι Έλληνες την ονομασία "γύρος". Μιλάμε για την κάθετη σούβλα που ξεκίνησε εμπορικά στην Προύσα (σήμερα Bursa) της Τουρκίας πριν ενάμιση αιώνα. Όταν παλιότερα έκανα γαστρονομικά ταξίδια είχα επισκεφτεί το εστιατόριο που ξεκίνησε το doner, μόνο και μόνο λόγω φήμης, αφού υπάρχουν πολλά καλύτερα.

* Άλλη μία ονομασία που μπερδεύει είναι το "σις". Στα τουρκικά σημαίνει σπαθί κι έχει προέλευση από τους στρατιώτες που έψηναν κρέας περασμένο στα σπαθιά τους. Εμείς εδώ το λέμε σουβλάκι ή καλαμάκι στην Αθήνα.

Όσον αφορά το κρέας που χρησιμοποιείται έχει να κάνει με την περιοχή. Οι Τούρκοι τρώνε κυρίως αρνί, μετά κοτόπουλο και τέλος μοσχάρι. Στην Ελλάδα βάζουμε χοιρινό, κοτόπουλο και σπανιότερα μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας.

Το ίδιο ισχύει και για την κοπή του κρέατος. Θυμάμαι παλιότερα στην Αθήνα να τον λένε γύρο όταν ήταν φτιαγμένος από κομμάτια κρέατος και ντονέρ όταν ήταν κιμάς. Λάθος. Όλα γύρος/ντονέρ είναι και απλά διαφέρει η μέθοδος παρασκευής.

Last edited:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
48.301

Απλά πράγματα όπως λες... Ντονερ Ελλάδα είναι ο γύρος μοσχάρι.

Από τότε που κατέφκα εδώ σακάτ έχω βρει το μπελάμ με αυτή τη φυλή των Αθηναίων.
Έκανα αμάν να μάθω να παραγγέλνω σε σουβλατζιδικο.
Στο χωριόμ πας και λες θέλω μια πίτα γύρο απ'ολα και παίρνς μια πίτα γύρο απ' όλα.
Εδώ με κοιτούσαν μες στα μάτια και ένιωθα σαν εξωγήινος.
Άντε και πήρα χρόνο και έμαθα να το παραγγέλνω εντέλει, πλέον λέω "θέλω ένα σουβλάκι γύρο χοιρινό απ'ολα" και με φέρνει ένα σουβλάκι γύρο χοιρινό απ' όλα.
Έτσι όμως προέκυψε νέο θέμα, τώρα πάω στο χωριόμ και από συνήθεια παραγγέλνω ένα σουβλάκι γύρο χοιρινό απ'ολα.
Με κοιτάει λοιπόν ο άνθρωπος μες τα μάτια και νιώθω πάλι σαν εξωγήινος.
Δεν θα με τρελάνετε εσείς εδώ πέρα, αϊ σαπέρα!!

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.077
* Κεμπάπ: είναι γενικά καθετί "ψητό". Συνήθως αναφερόμαστε στο κρέας αλλά μπορεί να είναι πιπεριές, μελιτζάνες, μανιτάρια κλπ
κιμας σε σουβλα , ελαφρα υποπσια οτι εχει αραβικη προελευση.
Doner: Στα τουρκικά σημαίνει "που γυρίζει"
τι νοστιμο θα φαω, και οχι τι νοστιμο θα καπνισω.. :king: :angel:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.628
Members
38.211
Νεότερο μέλος
Atomkinder