Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Μηνύματα
8.074
Reaction score
14.059
ερωτηση για τα κοτσια, τα ψηνετε σκεπασμενα, σε ποσους βαθμους και ποση ωρα?
τελευταια φορα τα εψηνα 5 ωρες και δεν εγιναν τραγανα γμτ ......
 

gonis

Luger
Μηνύματα
4.457
Reaction score
12.211
ερωτηση για τα κοτσια, τα ψηνετε σκεπασμενα, σε ποσους βαθμους και ποση ωρα?
τελευταια φορα τα εψηνα 5 ωρες και δεν εγιναν τραγανα γμτ ......
Θα μαζευτούμε σπίτι σου;
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
305
Μυστικά για κότσια...

Πρώτος τρόπος: 2 με 2½ ώρες μέσα σε γάστρα στους 250°C, συνοδεία κάποιου υγρού για να μην ξεραθούν, και στο τέλος για ½ ώρα με ανοιγμένη τη γάστρα για να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανιστά.

Δεύτερος τρόπος: 4 με 5 ώρες μέσα σε γάστρα στους 150°C και στο τέλος για ½ ώρα στο γκριλ με ανοιγμένη τη γάστρα για να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανιστά.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.132
Reaction score
43.611
η συνταγή δεν είναι τίποτα σπουδαίο, φαντάζομαι μπορεί να γίνει και με πολλές παραλλαγές.
Προσπερνώ το ζυμάρι γιατί σαν καλές νοικοκυρές που είστε όλες φαντάζομαι ξέρετε να φτιάξετε ένα ζυμαράκι, να το αφήσετε να ξεκουραστεί και μετά να το ανοίξετε :roflmao: , αν όχι πάρτε έτοιμο!

Τώρα το κρέας είναι συνήθως ελιά (όχι των 58, μοσχαρίσια) την περνάς μια βράση και μετά τη κατεβάζεις για να την κόψεις κομματάκια μικρά μικρά. Η παραδοσιακή που συνήθως τρώμε, έχει μια στρώση ζυμάρι και από πάνω πέφτει το κρεατάκι, με ρυζάκι και ντοματοπελτέ αραιωμένο...δεν είναι νερουλό το μείγμα απλά να έχει υγρασία, θα βγάλει και τα ζουμάκαι του κρέας και θα γίνει και το ρύζι και το κρέας. Από αλατοπίπερα ότι τραβάει η όρεξη σας. Απο πάνω σκεπάζεται με κανά δυο κομμάτια φύλλο και μπαίνει στο φούρνο για κανά δυο ώρες στους 180-200. Μη μου πείτε τώρα για αναλογίες, με το μάτι πάνε αυτά, αλλά θα ρωτήσω αύριο και θα σας δώσω μια ένδειξη.

Εγώ πάντως θα έπαιζα λίγο παραπάνω με τη γέμιση. Για παράδειγμα αν θέλεις πραγματική αίσθηση κοκκινιστού θα έκανα όλη τη σχετική προετοιμασία της σάλτσας στην κατσαρόλα, κρεμμύδια, σκόρδα, πιπεριές, ντομάτα, μπαχαρικά ότι γουστάρει ο καθένας... δεν θα την άφηνα πολύ, βασικά να σωταριστεί το κρεμμύδι και το σκόρδο και να πάρουν άρωμα όλα μαζί και όντας λίγο νερουλή θα περιέχυνα με αυτή τη σάλτσα κρέας και ρύζι μέσα στο ταψί και θα τα άφηνα όλα παρέα να ψηθούν μέσα στη φωλιά των φύλλων.

Αλλη παραλλαγή είναι να αλλάξεις το κρέας και να βάλεις ωραίο ζυγούρι, ξεκοκκαλισμένο, αφού έχει πάρει μια βράση και να ρίξεις λίγο από το νεράκι του μέσα στη πίτα για να το τραβήξει το ρύζι...κάτι σα γαμοπίλαφο κρητικό αλλά μέσα σε πίτα.

Τέλος, αντί για ζυμάρι και άνοιγμα φύλλου θα γινόταν πολύ ωραία και με έτοιμο φύλλο σφολιάτας και για γέμιση που να ταιριάζει με τη μαλακή υφή του φύλλου θα προτιμούσα κάτι σε κιμά με πικάντικη κόκκινη σάλτσα και βρασμένα μαύρα φασόλια, τύπου μεξικάνικη κιμαδόπιτα δηλαδή.

Αυτά...όχι που θα σας άφηνα μετά τη ζημιά που μου κάνατε με τα κότσια! :p
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
305
Η ίδια συνταγή γίνεται και στην Ήπειρο με ζυγούρι και χωρίς ντομάτα. Μάλιστα από επάνω μπορεί να είναι ξεσκέπαστη η πίτα.

Όσο για το μεξικάνικο, μπορείς να κάνεις κάτι παραπλήσιο, απλά αντί για φύλλο πίτας να βάλεις φύλλο τορτίγιας (με καλαμποκάλευρο) και να σερβίρεις απλώνοντας από πάνω ένα ντιπ με γιαούρτι και αβοκάντο...
 

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.844
κοκκινιστό και ρυζάκι και ζυμαράκι τραγανό...να΄ναι καλά η πεθερά, όχι ότι δεν την φτιάχνω και μόνος μου βέβαια αλλά όταν υπάρχει 'η βοήθεια του κοινού' γιατί να μην την πάρουμε!
Ξέρεις να ανοίγεις φύλλο; :o


:p
 

Μηνύματα
9.110
Reaction score
8.905
ερωτηση για τα κοτσια, τα ψηνετε σκεπασμενα, σε ποσους βαθμους και ποση ωρα?
τελευταια φορα τα εψηνα 5 ωρες και δεν εγιναν τραγανα γμτ ......
Αχ η καλή μας έγινε και νοικοκυρά, στείλε μια φώτο με ποδιά και φακιόλι...:gotcha:
 



Μηνύματα
1.972
Reaction score
3.332
Με τα χεράκια μου !
σήμερα είμαι λίγο χαλαρός
πάμε για καφεδάκι μέχρι το μεσημέρι ?
μπουγάτσα με καφέ ;)
 

Μηνύματα
9.110
Reaction score
8.905
Έχω να πάω σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες... άμα τελειώσω νωρίς θα σε πάρω τηλέφωνο!
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.779
Reaction score
29.924
Τα κότσια θέλουν πολύ ψήσιμο. Επειδή έχουν πολύ ζελέ δεν στεγνώνουν από μέσα.
Κατ΄ελάχιστον 2,5 ώρες σε δυνατό φούρνο 200 oC αλλά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και με 1 ως 1,5 κούπα και κάτι ζωμό π.χ. knorr λαχανικών.
Μετά τα ξεσκεπάζεις και τα αφήνεις χωρίς το αλουμινόχαρτο να ροδίσουν και να ξεροψηθούν απ΄έξω πάλι σε δυνατό φούρνο ή ακόμη καλύτερα το γυρνάς στο γκριλ και τα ψήνεις από ένα τέταρτο από κάθε πλευρά.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.132
Reaction score
43.611
Ξέρεις να ανοίγεις φύλλο; :o


:p
ε, καλά, δεν είναι και τίποτα, αν μπορείς να συνδέσεις δυο καλώδια rca σωστά τότε μπορείς να ανοίξεις και φύλλο, για να μην πω ότι αν μπορείς να ρυθμίσεις κεφαλή πικαπ τότε το άνοιγμα φύλλου είναι βόλτα στην παιδική χαρά :D
 

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.844
:p

Γιαγιαδίστικη συμβουλή. Πριν όμως οφείλω να εκμυστηρευτώ 2-3 πράγματα.
  1. Δεν ήταν η γιαγιά μου, οπότε δεν υπάρχει ... συναισθηματική φόρτιση. :rolleyes:
  2. Έφτιαχνε μια φανταστική τσουκνιδόπιτα, απίθανη και πολύ πρωτόγνωρη γεύση.
  3. Το φύλλο της γινόταν σχεδόν σκόνη αν το έτριβες στα δάχτυλά σου.
  4. Δεν ανοίγω φύλλο, δεν έχω δοκιμάσει.
Σε 800 γρ. μαλακό αλεύρι συμπληρώνεις άλλα 200 γρ. σκληρό αλεύρι. Πρόσθετα μια κουτ. σούπας ξύδι, εννοείται καλής ποιότητας, όχι αυτά τα απίθανα του σούπερ μάρκετ, κάποιο βιολογικό. Το αλεύρι επίσης καλύτερα να μην είναι σουπερμαρκετίσιο, αλλά αγορασμένο από κάποιο φούρνο.

Το φύλλο γίνεται πολύ τραγανό και μπορεί να γίνει πολύ λεπτό, όπως το έφτιαχνε εκείνη. Που τη φράση «ρύθμιση κεφαλής πικάπ» μάλλον για βρισιά θα την καταλάβαινε. :p
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.779
Reaction score
29.924
Ένας από τους σεφ που βγαίνουν στην ΤV και μαγειρεύουν είχε πει ότι το ξύδι κάνει το ζυμάρι πιο τραγανό.
 

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.844
Ναι σου λέω, ελεγμένο. Μόλις ακουμπούσες τα δόντια σου στο κομμάτι άκουγες κρίτσι-κρίτσι. Μελωδία. Ούτε κόκκο είχε ούτε γρέζι. :p

Εκείνο βέβαια το ζυμάρι είχε και 20% σκληρό αλεύρι. Πολύ σημαντικός παράγοντας και αυτός.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.132
Reaction score
43.611
αντί για ξύδι βάλτε ένα σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο αν προτιμάτε....

πω,πω τσουκνιδόπιτα είχα φάει πριν δέκα χρόνια σε ένα χωριό στην κόνιτσα σε σπίτι με τσουκνίδες που μαζέυτηκαν γύρω από το σπίτι...θεϊκό ήταν!
 

Μηνύματα
14.212
Reaction score
1.844
Αν ήταν προς το τέλος της άνοιξης, όταν τα τσουκνιδόφυλλα είναι πλήρη τσουκνιδέλαιου (αυθαίρετη ονομασία), δηλαδή τρυφερά, η γεύση είναι μνημειώδης. Εννοείται παίδες ότι η πίτα περιλαμβάνει και άλλα χόρτα. Αλλά μέχρι εδώ γνωρίζω.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.132
Reaction score
43.611
μέσα αυγούστου...βέβαια στην κόνιτσα οι εποχές δεν συμβαδίζουν με το ημερολόγιο όπως στην υπόλοιπη ελλάδα...όντως είχε και άλλα πράσινα μέσα, καυκαλήθρες κ.α.
 



Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.486
Μηνύματα
2.978.634
Members
38.326
Νεότερο μέλος
Greg14
Top